Windows 10 – laatste kans op een gratis upgrade

De periode waarin gebruikers van Windows 7 of Windows 8.x gratis kunnen upgraden naar Windows 10 loopt tot 29 juli 2016. Zelfs degenen die momenteel niet van plan zijn om Windows 10 als hun primaire …

Windows 10 – laatste kans op een gratis upgrade

Windows 10 Upgrade
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 10 – laatste kans op een gratis upgrade

De periode waarin gebruikers van Windows 7 of Windows 8.x gratis kunnen upgraden naar Windows 10 loopt tot 29 juli 2016. Zelfs degenen die momenteel niet van plan zijn om Windows 10 als hun primaire besturingssysteem te gebruiken, mogen dit aanbod niet missen. In het volgende artikel bieden we hulp voor degenen die bereid zijn om te upgraden en degenen die aarzelen om dat te doen met betrekking tot het aanbod en manieren om ervan te profiteren.

1 jaar na release nog steeds gratis

Met de lancering van Windows 10 op 29.07.2015 deed Microsoft ook de belofte (of dreiging) dat een gratis upgrade naar Windows 10 alleen in het eerste jaar mogelijk zou zijn. De reden voor dit aanbod is waarschijnlijk te vinden in het feit dat veel Windows 7-gebruikers de opvolger Windows 8 volledig links lieten liggen en daarmee de eerste poging van Redmond om de symbiose van mobiel en desktop op basis van Windows aan een grote doorbraak te helpen boycotten. Met een gratis besturingssysteem hoopt Microsoft dat veel onwillige gebruikers op de nieuwe bandwagon springen en niet alleen Windows 10, maar ook de App Store en de aan Windows 10 gekoppelde clouddiensten (OneDrive, Outlook, etc.) aan een grotere acceptatie helpen.

Het plan heeft echter slechts gedeeltelijk gewerkt. Hoewel het aantal clients met Windows 10 het eerste jaar aanzienlijk is en het aantal clients met Windows 8 al heeft ingehaald, draait bijna de helft van alle Windows-clients nog steeds op Windows 7. Bovendien is het gedeeltelijke succes alleen te danken aan zeer agressieve maatregelen van Microsoft. Veel gebruikers van Windows 7 of Windows 8.x kregen de upgrade min of meer opgedrongen via de GWX-tool, zodat zelfs GWX-blokkers als software een enorm succes vierden.

Microsoft is een beetje doorgeschoten in het aansporen van gebruikers om te upgraden naar Windows 10 en heeft onlangs de GWX-app zodanig “geoptimaliseerd” dat het sluiten ervan via het kruisje in de programmabalk ook als toestemming wordt beschouwd. Daar moet nu een einde aan komen. Volgens informatie van ZDNET wil Microsoft een aangepaste versie van GWX leveren en duidelijker de mogelijkheid bieden om de upgrade te weigeren.

Momenteel informeert Microsoft gebruikers zelfs met een enorme mededeling over de laatste upgrade-optie, wat veel gebruikers opnieuw verontrust, omdat het eigenlijk op een foutmelding lijkt.

Windows 10 Upgrade
Windows 10 Upgrade

Microsoft heeft de melding zelfs een eigen vermelding gegeven onder KB3173040.

Eerste grote patch naar versie 1511

Naast diverse kleinere updates verscheen in november 2015 de langverwachte upgrade naar Windows 10 versie 1511 build 10586. Naast enkele detailverbeteringen werd het activeringsproces gewijzigd zodat een geldige licentiesleutel uit Windows 7 of Windows 8.x nu voldoende was om Windows 10 voor het eerst te activeren. Een geforceerde upgrade vanuit een bestaande Windows was niet langer nodig. Niets staat nu een echte schone installatie in de weg, zelfs niet voor minder ervaren gebruikers.

Manieren om naar Windows 10 te gaan

Met de upgrade-optie creëerde Microsoft veel verwarring over hoe en wanneer de gratis licentie voor Windows 10 te krijgen. Microsoft controleert namelijk eenmalig via de vorige licentie of de gebruiker voldoet aan de eisen voor een gratis upgrade. Als Microsoft die een upgrade waardig acht (Windows 7, Windows 8.x met uitzondering van Enterprise of RT edities), wordt een hashwaarde van de pc opgeslagen op Microsofts licentieserver en heeft de pc vanaf dat moment permanent recht op Windows 10 in de juiste editie. De oude licentie blijft geldig.

Naast de mogelijkheid van een upgrade-installatie vanuit het huidige Windows, waarbij ook de gegevens en programma’s – voor zover mogelijk – kunnen worden overgedragen, kan Windows 10 ook zonder problemen via de installatiedatadrager op een leeg systeem of als extra besturingssysteem naast het bestaande Windows sinds versie 1511 worden geïnstalleerd, waarbij Windows 10 dan een keuze biedt welk systeem bij het opstarten moet worden geladen.

Multiboot
Multiboot

Bij een eerste nieuwe installatie voert u gewoon de vorige Windows 7- of Windows 8.x-sleutel in als licentiesleutel. Als de licentiesleutel is opgeslagen in de ACPI-tabellen van het moederbord, zal Microsoft deze automatisch uitlezen.

Eingabe der Seriennummer Windows 10 Version 1511
Het invoeren van het serienummer Windows 10 versie 1511

Een sleutel is dan niet meer nodig voor een volgende installatie van Windows 10 zodra Windows 10 is geactiveerd.

Windows aktiviert
Windows geactiveerd

In dit geval kun je de prompt met “Ik heb geen productsleutel” gewoon overslaan.

Met een parallelle installatie van Windows 10 op het bestaande systeem, die we uitgebreid beschrijven in het artikel “Schone installatie van Windows 10 versie 1511”, heb je de mogelijkheid om langzaam aan het nieuwe systeem te wennen. Zelfs als u deze nieuwe Windows 10 na activering verwijdert, blijft de autorisatie voor het gebruik ervan (voor de betreffende pc) bestaan.

Na de vervaldatum

Als u “uw” Windows 10 vóór 29.07.2016 eenmaal hebt geactiveerd, kunt u de licentie op het betreffende systeem altijd en zonder verdere kosten gebruiken. Als u het upgrade-aanbod echter laat verlopen, moet u een upgrade naar Windows 10 of een volledige versie kopen bij een detailhandelaar.

Redenen om over te stappen?

Windows 10 is meer dan de som van kleine vernieuwingen en draagt volgens ons terecht een nieuw versienummer in zijn naam. In vergelijking met Windows 8.x, dat toch werd geminacht, biedt Windows 10 niet alleen een betere gebruikersinterface, maar ook veel nieuwe functies, vooral voor Windows 7-migranten.

Windows 8-gebruikers zullen veel dingen herkennen in Windows 10. Maar wie van Windows 7 naar Windows 10 overstapt, krijgt niet alleen een ander bureaublad. Veel van de vernieuwingen die destijds met Windows 8 werden geïntroduceerd, worden nu pas echt bekend.

Vooral voor Windows 7-gebruikers zijn er belangrijke wijzigingen in de werking en functionaliteit. Om de angst van nieuwkomers weg te nemen, heeft Microsoft een overstapgids als PDF gepubliceerd waarin alle veranderingen ten opzichte van Windows 7 en Windows 10 helder en bondig worden beschreven.

Windows 8 introduceerde bijvoorbeeld niet alleen apps en een nieuwe interface, maar bracht ook kleine maar subtiele wijzigingen aan in alledaagse zaken, zoals de Verkenner, de dialoog voor verplaatsen of kopiëren of de mogelijkheid om ISO-bestanden direct en als virtueel station te mounten en te integreren.

Explorer
Verkenner in Windows 10
Kopierdialog in Windows 10
Kopieerdialoog in Windows 10

Het taakbeheer is ook uitgebreid gemoderniseerd ten opzichte van Windows 7. Processen worden nu gegroepeerd, CPU-belasting, RAM-verbruik, schijf- en netwerkverkeer worden ook weergegeven.

Taskmanager Windows 10
Windows 10 taakbeheer

Net als zijn voorganger Windows 8.x komt Windows 10 met een virtualisator. Het onder Windows 7 nog gebruikte “Virtual PC” is vervangen door Hyper-V, dat via Configuratiescherm > Programma’s en onderdelen kan worden geïnstalleerd. We hebben Hyper-V apart geïntroduceerd in het artikel “Virtualisatie met Hyper-V onder Windows 8”.

Een van de belangrijkste vragen is ongetwijfeld hoe stabiel en snel Windows 10 is in vergelijking met zijn voorgangers. De eerste tests bevestigen dat er niets ten nadele is veranderd ten opzichte van Windows 7 of Windows 8. De website Techspot.com heeft de prestaties van de verschillende Windows-versies (Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10) onderzocht. Opstarttijden, synthetische benchmarks, programma benchmarks, gaming prestaties en nog veel meer factoren werden gemeten. Er was echter geen duidelijke winnaar in de tests.

Reserveringen en gegevensbescherming

Microsoft krijgt van veel kanten kritiek op de dataverzamelingswoede van Windows 10; onterecht volgens ons. In tegenstelling tot systemen als Android of iOS is Microsoft zeer transparant in zijn aanpak en biedt het de gebruiker uitgebreide mogelijkheden om het doorgeven van gegevens te voorkomen, zoals beschreven in ons artikel Gegevensbescherming in Windows 10.

Datenshutzeinstellungen Windows 10 bei Setup
Instellingen gegevensbescherming Windows 10 bij setup

Ook de gebruikersinterface en het afgeslankte Startmenu weerhouden vooral Windows 7-gebruikers van een upgrade. Microsoft heeft in de GUI veel verbeterd ten opzichte van Windows 8. Als u nog steeds niet zonder een startmenu in Windows 7-stijl wilt, kunt u tools zoals Classic Shell of Start10 gebruiken om de Windows 7-gebruikersinterface te bewaren voor Windows 10.

Classic Shell
Classic Shell

Een ander punt van kritiek op Windows 10 is het updatebeleid. In tegenstelling tot eerdere versies van Windows heeft Microsoft gebruikers grotendeels beroofd van de mogelijkheid om zelf te bepalen welke updates en upgrades op het systeem worden geïnstalleerd. Windows 10 houdt zichzelf dus up-to-date, maar vraagt op zijn beurt ook niet of de gebruiker dat wil. Met een paar trucjes is het mogelijk om sommige updates uit te stellen en functie-upgrades voor een bepaalde periode op te schorten, maar dit kan alleen op een omslachtige manier en niet voor alle edities. Meer details over dit onderwerp vindt u in ons artikel “Updates en upgrades in Windows 10 onder controle”.

Windows Update Windows 10
Windows Update Windows 10

Conclusie

Zelfs als je op dit moment niet veel weet over Windows 10, zou je mogelijk je licentie moeten veiligstellen met een parallelle installatie. Deze procedure is minder werk en geeft u, door beide systemen te installeren, de kans om Windows 10 langzaam onder de knie te krijgen, want op middellange termijn kunt u waarschijnlijk niet om het systeem heen. Microsoft stelt alles in het werk om van Windows 10 de standaard te maken. Voor gamers is er al nauwelijks een weg om Windows 10 heen als ze de DirectX12-functies willen gebruiken: Deze zijn exclusief voorbehouden aan Windows 10.

Gerelateerde berichten