Windows 8-edities in vergelijking: alle verschillen

Nadat Microsoft onlangs met de Windows 8.1-update enkele functies zoals de Start-knop opnieuw heeft geïntroduceerd, zullen Windows 7-gebruikers wellicht eerder een update naar versie 8 overwegen. Deze vergelijking moet duidelijk maken of en welke editie …

Windows 8-edities in vergelijking: alle verschillen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 8-edities in vergelijking: alle verschillen

Nadat Microsoft onlangs met de Windows 8.1-update enkele functies zoals de Start-knop opnieuw heeft geïntroduceerd, zullen Windows 7-gebruikers wellicht eerder een update naar versie 8 overwegen. Deze vergelijking moet duidelijk maken of en welke editie van Windows 8 geschikt is en welke voordelen de verschillende edities bieden. Ook Windows RT is in deze vergelijking opgenomen.

Windows 8

Windows 8 wordt meestal geleverd bij nieuwe computers en is het meest geschikt voor de multimedia-pc thuis. De touch of remote desktop functies zijn hier al beschikbaar. De dienst BitLocker (versleuteling van gegevens en schijven) is in deze versie niet beschikbaar. Ook de remote desktop-verbinding en de mogelijkheid om toe te treden tot domeinen voor school- en universiteitsnetwerken moeten worden geschrapt. De virusbeschermingsoplossing Windows Defender en een native firewall beschermen de pc voldoende tegen malware. Een upgrade van Windows 7 Pro of Ultimate naar Windows 8 Home is niet mogelijk.

Met de nieuwe update is Windows 8.1 gebruiksvriendelijker en enkele vertrouwde functies uit Windows 7 moeten de overstap vergemakkelijken.

Start-Oberfläche, Hintergrund, Windows 8.1
Start interface

Windows 8 Pro

Windows 8 Pro is vooral gericht op ervaren gebruikers en systeembeheerders van wie de computers in een netwerk moeten worden geïntegreerd. Naast BitLocker en EFS (Encrypting File System) voor het versleutelen van gegevensmedia en bestanden, wordt ook direct opstarten vanaf een virtuele harde schijf (VHD) ondersteund. Met behulp van de geïntegreerde client Hyper-V kunnen dergelijke virtuele harde schijven of netwerken gemakkelijk worden aangemaakt. Deze functie is echter alleen beschikbaar in de 64-bits editie. Verder is onderhoud of controle op afstand via een externe desktopverbinding mogelijk. Ook het beheer van groepsbeleid is alleen mogelijk met Windows 8 Pro.

Startbutton Windows 8.1
Startknop Windows 8.1

Windows 8 Enterprise

De derde editie, gereserveerd voor zakelijke klanten, heet Windows 8 Enterprise en biedt nog steeds functies zoals “Windows to Go”. De proefversie die bij Microsoft verkrijgbaar is, bevat de functies van de Enterprise-editie.

Overzicht

Windows-functie Windows 8.1 Home Windows 8.1 Pro
Windows 8 UI
Windows Store
Apps (Mail, Agenda, OneDrive, Reader, Muziek, Video…)
Internet Explorer 11
Windows Media Speler
Windows Mediacentrum na aankoop Post-aankoop
Talen kunnen later worden geïnstalleerd
Windows Verdediger
Opslagruimte
Versiegeschiedenis van bestanden
Hyper-V virtualisatie
Homegroep
Domein toetreding
Remote Desktop Client
Remote Desktop Server (inbellen van buitenaf)
Groepsbeleid-editor
DirectAccess/BranchCache
EFS-codering
Offline bestanden
Schijfversleuteling Bitlocker / Bitlocker 2-go
ISO & VHD bestanden mounten
Opstarten vanaf virtuele schijven (VHD)

Windows RT

Upgraden van andere Windows-versies naar RT is momenteel niet mogelijk. Het gebruik van Windows RT is ontwikkeld met een focus op tablet-pc’s (Microsoft Surface). RT heeft een veel kleiner scala aan functies, hoewel er veel overeenkomsten zijn met Windows 8. Ontbrekende onderdelen zijn BitLocker, Windows Media Player of de remote desktop functie. Beschermende apps zoals BitDefender zijn een integraal onderdeel van Windows RT. Door het weglaten van enkele componenten zou Windows RT als besturingssysteem slank blijven, aangezien tablet-pc’s meestal geen conventionele harde schijven met veel opslagruimte hebben, maar vertrouwen op het aanzienlijk snellere flashgeheugen. De ontbrekende componenten kunnen echter worden gekocht en geïnstalleerd in de vorm van apps uit de Windows Store (er zijn ook gratis apps beschikbaar).

Prijzen

Sinds 1 februari zijn de prijzen voor alle Windows 8-versies aanzienlijk verlaagd, dit geldt ook voor de upgradeprijzen. Met een bijbehorende Microsoft-voucher op Gutscheinrausch.de kan extra bespaard worden. De prijzen in de volgende:

    • Windows 8: 119,99 euro.
    • Windows 8 Pro: 279,99 euro
    • Windows RT: momenteel alleen beschikbaar met Microsoft Surface

Conclusie

De terugkeer van de Start-knop en de nieuwe functies moeten zeker de nodige stimulans zijn voor iedereen die bereid is om over te stappen op Windows 8.1. Aangezien Microsoft de prijzen voor Windows 8 begin dit jaar al verlaagde, is het nauwelijks mogelijk om met een voucher tegen een lagere prijs te upgraden naar een nieuw besturingssysteem. Windows RT daarentegen is tot nu toe voorbehouden aan de Microsoft Surface.

Beeldbron: Microsoft

Gerelateerde berichten