IObit Uninstaller 6 – de praktische helper

In augustus heeft IObit de 6e editie van zijn uninstaller uitgebracht. Wij namen de nieuwe versie onder de loep. Noodzakelijk op dat moment In de “oude tijd” waren uninstallers een groot goed, omdat veel programma’s …

IObit Uninstaller 6 – de praktische helper

IObit Uninstaller
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Gegevens beheren
  8. »
  9. IObit Uninstaller 6 – de praktische helper

In augustus heeft IObit de 6e editie van zijn uninstaller uitgebracht. Wij namen de nieuwe versie onder de loep.

Noodzakelijk op dat moment

In de “oude tijd” waren uninstallers een groot goed, omdat veel programma’s in de Win9x-tijd nog aanzienlijke data-rommel op de schijf achterlieten, DLL-bestanden overschreven en nog veel meer. Idealiter hielden de uninstallers het installatieproces al in de gaten om alle veranderingen aan het systeem vast te leggen.

Sinds Windows XP komt dit probleem steeds minder voor, vooral omdat de programma’s in principe niet meer in andere directory’s stropen en daar gegevensafval achterlaten in de vorm van bibliotheken en dergelijke. Bovendien zijn de installatie- en deïnstallatieroutines in het verleden aanzienlijk verbeterd, zodat er met uitzondering van wat restjes onder C:\Users meestal niets meer overblijft na de deïnstallatie.

Toch zijn er situaties waarin een uninstaller zijn werk goed doet. Bijvoorbeeld wanneer de normale de-installatieroutine defect is, afbreekt en er dan nog grote hoeveelheden gegevens en registervermeldingen overblijven.

Voor dergelijke taken is de IObit Uninstaller een goede keuze.

Functies

IObit Uninstaller kan programma’s verwijderen en alle restjes verwijderen, inclusief het register en de bestandsmap van sommige hardnekkige antivirusprogramma’s. De uninstaller gaat ook verder met de onvoltooide deïnstallatie als er een systeemherstart werd veroorzaakt. Naast programma’s verwijdert IObit Uninstaller ook werkbalken en plug-ins van Firefox, Chrome, Edge en Internet Explorer, en Windows Apps.

Na het starten van de software, die bij installatie op een mobiele datadrager ook draagbaar kan worden gebruikt, presenteert deze zich met een opgeruimde interface.

IOBit Uninstaller 6
Functies

Onder “Programma’s” worden de geïnstalleerde programma’s weergegeven volgens verschillende categorieën (recent geïnstalleerd, uitgebreide programma’s, zelden gebruikt) en kunnen gemakkelijk via de software worden verwijderd.

Daartoe start de uninstaller eerst de uninstallroutine van het programma zelf en maakt desgewenst vooraf een herstelpunt aan.

IOBit Uninstaller 6
De-installatie

Na de standaard deïnstallatie voert de Uninstaller een diepe scan uit.

IOBit Uninstaller 6
Diepe scan

Het programma scant het systeem op vermeldingen in het register en in het bestandssysteem die verband houden met het oorspronkelijke programma. De gevonden vermeldingen worden in het resultaat weergegeven en kunnen allemaal of alleen selectief worden verwijderd.

IOBit Uninstaller 6
Gevonden restjes

Als verwijderen via Windows zelf niet meer mogelijk is, is de vermelding “Forceer verwijderen” te vinden onder “Extra”.

IOBit Uninstaller 6
Force Uninstall

Met deze functie analyseert de uninstaller zelf welke bestanden en items verwijderd moeten worden.

Werkbalken en plugins

Met IObit’s Uninstaller kunt u ook browser toolbars aanpakken. Hun wildgroei via diverse ad-ware blijft vervelend, omdat de toolbars bijvoorbeeld de standaardzoekopdracht veranderen of zoekopdrachten omleiden naar andere pagina’s. De uninstaller vermeldt de toolbars apart per browser en geeft ook een gebruikersbeoordeling. Vermeldingen zonder “sterren” moeten daarom speciale aandacht krijgen.

IOBit Uninstaller 6
Werkbalken en addins

Apps verwijderen

Met uiterlijk Windows 10 verhuizen ook apps op grote schaal naar de desktop. Microsoft heeft zelf al veel van zijn oude bureaubladprogramma’s, zoals de rekenmachine, agenda of contacten, uitbesteed aan apps, en brengt na installatie nog een paar mee die niet eens van Microsoft komen. Met de Uninstaller kun je net zo makkelijk alle apps verwijderen, of het nu gaat om systeemtoevoegingen of installaties van derden.

IOBit Uninstaller 6
Apps verwijderen

De procedure is identiek aan het verwijderen van normale programma’s en omvat ook een diepe scan.

IOBit Uninstaller 6
Gevonden restjes

Verdere toevoegingen

Onder de knop Extra vindt u nog meer opties.

IOBit Uninstaller 6
Tools

Naast de hierboven geïntroduceerde “Force Uninstall” en een bestandsversnipperaar, biedt de Uninstaller ook een opruimfunctie “Restjes opruimen”. Hiermee kunnen ongeldige snelkoppelingen, Windows back-upgegevens en de downloadmap worden verwijderd. De tool biedt echter geen opschoning van de Temp-map.

IOBit Uninstaller 6
IOBit Uninstaller 6

Achter de knop Autostart vindt u de optie om Windows autostart-items weer te geven en kunt u de programma’s hiervoor deactiveren of verwijderen. Hoewel de uninstaller niet de diepgang biedt van tools als Autoruns, kan hij ook goede diensten verlenen in geval van haast.

Freeware?

Versie 6 van de IObit Uninstaller wordt ook gratis aangeboden. Daarvoor moet de gebruiker wel enige reclame voor andere producten van de fabrikant accepteren, die ook in de geregistreerde “Pro-versie” wordt weergegeven.

IOBit Uninstaller 6
Reclame

Volgens de fabrikant biedt de Pro-versie een automatische updater naar de nieuwste versie, een grotere database voor het verwijderen van hardnekkige programma’s en bijzonder schadelijke plug-ins. Iedereen moet zelf beslissen of de aanschafprijs (momenteel 20 euro voor 3 pc’s) de moeite waard is.

Conclusie

De gratis versie van de IObit Uninstaller is al overtuigend en doet zijn werk zonder problemen. Dankzij het draagbare gebruik kun je deze helper ook op je harde schijf laten staan voor het geval een deïnstallatie mislukt.

IObit Uninstaller
IObit Uninstaller

IObit verwijderaar 6

Download de freeware via WinTotal

Producent: IOBit
Prijs ongeveer 15 Euro
Systeem: Windows XP en hoger
Positieven: Duidelijke interface, goede herkenning, verwijdert apps.
Negatieven: Reclame, zelfs in de Pro versie

Gerelateerde berichten