Partitiemanager voor Windows 10: Freeware aanbieders in vergelijking

Ein kostenloser Partition-Manager für Windows 10 erleicht dem Anwender erheblich die Verwaltung von Partitionen und geht weit über die Möglichkeiten der Datenträgerverwaltung von Windows 10 hinaus. In dem folgenden Test stellen wir die besten Vertreter von Partitionierern vor und geben Tipps zund Tricks zum Handling.

Partitiemanager voor Windows 10: Freeware aanbieders in vergelijking

Festplatte partitionieren Windows 10
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Systeem
 6. »
 7. Partitiemanager voor Windows 10: Freeware aanbieders in vergelijking

Partitiemanagers gaan veel verder dan de mogelijkheden van Windows schijfbeheer en helpen bij het aanmaken, verwijderen, bewerken en beheren van partities op SSD, harde schijf of USB-stick direct onder Windows 10. In dit artikel vergelijken we de gratis partitiemanagers voor Windows 10 en presenteren we hun functies in detail.

 • Het schijfbeheer van Windows helpt alleen met rudimentaire taken zoals het maken, formatteren of verwijderen van partities.
 • Met een gratis partitiebeheerder kunt u bijvoorbeeld heel gemakkelijk de grootte van een partitie wijzigen of partities verplaatsen onder een grafische interface.
 • Hoewel de functies van gratis partitiemanagers over het algemeen beperkt zijn, bieden ze toch in alle gevallen voldoende basisfuncties.

1 Het schijfbeheer van Windows 10 is geen vervanging voor een partitiemanager.

Windows 10 Schijfbeheer is het juiste hulpmiddel als u nieuwe partities op een harde schijf of SSD wilt aanmaken, verwijderen of de grootte ervan wilt wijzigen.

Datenträgerverwaltung von Windows ist der Partition-Manager für Windows 10
Windows Schijfbeheer

U kunt de toewijzing van stationsletters ook wijzigen via het schijfbeheer van Windows.

De snelste manier om het Windows 10 schijfbeheer teopenen is via het contextmenu van het menu Start, dat kan worden opgeroepen met de toetscombinatie WIN+X. Daar vindt u direct de vermelding “Schijfbeheer”.

Het schijfbeheer heeft echter zijn beperkingen en kan bijvoorbeeld geen partities verplaatsen of de grootte van een partitie aan het begin wijzigen. Dit is een nadeel als u de Windows 10-partitie wilt vergroten om er meer opslagruimte op te krijgen. Zonder bestaande partities te verwijderen bereikt u hier met Schijfbeheer vaak uw doel niet. Windows 10 Schijfbeheer biedt ook onvoldoende functies voor andere bewerkingen, zoals het samenvoegen van twee partities, het splitsen van partities, het wijzigen van het partitietype en nog veel meer.

Gratis partitiebeheerders voor Windows 10 zijn vaak functioneel beperkt.

Veel fabrikanten bieden ook partitieprogramma’s aan in een gratis editie, die echter beperkt is in functies ten opzichte van de verkoopversie en ook alleen gratis voor privégebruik mag worden gebruikt. Veel voorkomende nadelen zijn: Gebrek aan opstartbare noodmedia, alleen ondersteuning voor NTFS en FAT32 als bestandssystemen, geen behandeling van dynamische gegevensdragers, geen ondersteuning voor Windows-opslagruimten, geen migratie van bestaande systemen naar een nieuwe harde schijf of SSD en in de regel geen gebruik onder Windows-servers.

EaseUs Partiton Master Beschränkungen der Freeware
EaseUs Partiton Master beperkingen van de freeware

Bovendien redden niet alle gratis partitioners zich zonder optionele software van derden in het installatieprogramma. In onze test vonden we dat programma’s van derden en andere programma’s van de fabrikant al tijdens de installatie naar het systeem moeten migreren.

Minitool will weitere Software installieren
Minitool wil andere software installeren
Partition Master will weitere Software installieren
Partition Master wil meer software installeren

In alle gevallen zouden de “aanvullingen” gewoon gedeselecteerd kunnen worden. U moet daarom bij de installatie precies nagaan wat het installatieprogramma voorstelt.

3. dit zijn de functies die we verwachten van een gratis partitiemanager voor Windows 10

Voor deze vergelijking hebben we functies en taken samengesteld die de partitiemanager moet kunnen afhandelen:

 • Partities aanmaken, verwijderen, formatteren, stationsletters wijzigen, het bestandsformaat wijzigen, het label wijzigen.
 • UEFI en GPT
  Terwijl in het verleden gegevensdragers werden georganiseerd in BIOS-modus met MBR, zijn tegenwoordig UEFI en GPT de eerste keuze. De programma’s moeten dus ook met deze modus kunnen omgaan en GPT-gegevensdragers kunnen beheren.
  Schijfbeheer biedt deze functies al, dus we verwachten deze functie ook van een gratis alternatief programma.
 • Herschalen van partities
  Het programma moet de grootte van een partitie zowel aan het begin als aan het eind kunnen aanpassen, zolang er voldoende ruimte achter of voor is.
 • Partities verplaatsen
  Vooral in verband met het wijzigen van de grootte is het vaak nodig een bestaande partitie op de gegevensdrager te verplaatsen. Deze functie is ook een van de belangrijkste functies.
 • Taakmodus
  Vooral het bereik met gegevensdragers kan snel tot een fout leiden, waardoor bestanden en bestandssysteem beschadigd kunnen raken. Een goed partitieprogramma slaat eerst alle geplande acties op in een takenlijst en voert na bevestiging alle acties in batchmodus uit. Het zou ook goed zijn als afzonderlijke stappen konden worden gewist of een “undo”-functie kon worden aangeboden vóór de uitvoering.

Optionele functies zijn bijvoorbeeld een noodgegevensdrager, een draagbare versie, wizards voor het migreren van het systeem naar een andere harde schijf of het klonen van hele gegevensdragers, het splitsen en samenvoegen van gegevensdragers, ondersteuning voor alternatieve bestandssystemen van Linux en Mac, het veilig wissen van harde schijven en SSD’s (hiervoor is Secure Erase nodig), het verbergen en zichtbaar maken van partities. Elk van de gepresenteerde tools biedt één of twee extra functies, zoals de volgende tabel laat zien. Daarnaast hebben we in onze sectie partitioner andere programma’s opgenomen die we niet in de presentatie en vergelijking konden opnemen, zoals het gratis Paragon Hard Disk Manager Basic.

4. vergelijking van de beste freeware aanbieders van partitiemanagers voor Windows 10

Functie MiniTool Partition Wizard Gratis AOMEI Partition Assistant (PA) Standaard Editie EaseUS Partition Master Gratis Macrorit Disk Partition Expert Gratis Editie
Geteste versie 11.4 8.2 13.5 5.3.9
Draagbare
GPT/UEFI-ondersteuning
Bestandssystemen NTFS, FAT, ext2-4, Linux Swap NTFS, FAT, ext2-3, ReFS NTFS, FAT, ext2-3 NFTS/FAT
Limiet harde schijf 8 TB 8 TB 8 TB 16 TB
Maken, verwijderen, formatteren
Formaat wijzigen
Verplaatsen
Aandeel
Samenvoegen
Bestandssysteem wijzigen FAT<>NTFS FAT<>NTFS FAT<>NTFS
Partitietype wijzigen
Verbergen, zichtbaar maken
Migratie naar een andere harde schijf/SSD
Schijf klonen ✓*1 *1 *2
Veilig wissen van SSD/harde schijf Alleen harde schijf Alleen harde schijf Alleen harde schijf Alleen harde schijf
Noodgegevensdrager
Wijziging clustergrootte
MBR /GPT omzetten ✓, niet systeem harde schijf

*1: Geen systeemschijf
*2: Functie beschikbaar, maar crasht in onze test

4.1 MiniTool Partition Wizard Free

MiniTool Partition Wizard Free zou bij veel gebruikers bekend moeten zijn. De gratis software is voor veel gebruikers de eerste keus als het gaat om het partitioneren van harde schijven en kan terugkijken op een lange geschiedenis waarin het scala aan functies echter steeds beperkter is geworden, zoals een oude test van MiniTool Partition Wizard Free in versie 9.x op WinTotal nog laat zien: Het toen nog beschikbare noodmiddel is bijvoorbeeld in versie 11.x niet meer gratis beschikbaar.

Ondanks deze beperkingen is MiniTool Partition Wizard Free zoiets als de klasseleider waaraan andere partitieprogramma’s zich moeten meten. Dat komt niet alleen door de duidelijke en zelfs Duitse programma-interface, maar ook door de functies.

Als u het programma start, kunt u via een tegelinterface kiezen uit bepaalde acties of u kunt het programma direct starten.

Minitool Partition Wizard Startschirm
Minitool Partition Wizard startscherm

Met het item “Toepassing uitvoeren” kunt u direct toegang krijgen tot het programmavenster van MiniTool Partition Wizard.

Minitool Partion Wizard kostenlos
Minitool Partition Wizard gratis

Aan de linkerkant vindt u wizards voor verschillende taken, evenals gemeenschappelijke acties in het programmavenster. Aan de andere kant vindt u ook alle opties voor elke partitie in de respectieve contextmenu’s.

Minitool Partion Wizard Kontextmenü
Minitool Partion Wizard contextmenu

In tegenstelling tot bijna alle andere programma’s, heeft MiniTool Partition Wizard de resize en move functies gecombineerd in één dialoog, waardoor beide bewerkingen in één venster mogelijk zijn door simpelweg de muis te gebruiken.

Partition verschieben und vergrößern
Partitie verplaatsen en verkleinen

Met de gratis MiniTool Partition Wizard kun je niet alleen de basisfuncties uitvoeren, maar ook partities splitsen en samenvoegen, wat heel eenvoudig via de interface gaat.

Partition aufteilen
Partitie splitsen

Een uitlijnfunctie voor het uitlijnen van sectoren op 4K harde schijven is ook geïntegreerd.

Helaas zijn er ook vermeldingen in de functies die in de gratis versie worden geblokkeerd, waaronder clustergrootte wijzigen, partitietype wijzigen. Deze en andere functies kunnen alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker een Pro-licentie activeert via een licentiesleutel.

Upgrade Minitool auf die Pro-Edition
Upgrade hints naar de Pro-Editie van Minitool

Wat ook niet werkt in de Free-Edition is de migratie van het besturingssysteem naar een nieuwe SSD/HD of het klonen van schijven en partities. De wizard voor het migreren van het systeem naar een nieuw gegevensmedium biedt ook de mogelijkheid om de grootte van de partities op het doelgegevensmedium aan te passen. Helaas heeft u voor systeemgegevensdragers de koopversie nodig.

Minitool Partion Wizard free Assistent zum Migrieren OS auf SSD und HD
Minitool Partion Wizard gratis Wizard voor het migreren van OS naar SSD en HD, maar werkt alleen met de koopversie.
.

Een Duitse handleiding is online te vinden via een link in het helpmenu.

 • Mooie en Duitse interface
 • Veel functies, waaronder het migreren van OS naar SSD/HD
 • Goede handleiding
 • Veel functies in de interface, die alleen in de Pro-Editie geactiveerd kunnen worden
 • Wil er meer programma’s mee installeren

4.2 AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition

AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition is niet alleen gratis, maar ook onbeperkt te gebruiken door particuliere gebruikers. De presentatie komt overeen met de industriestandaard, maar is niet zo eenvoudig en modern als die van de minitool.

AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition
AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition

De Duitse interface biedt aan de linkerkant verschillende handelingen en ook wizards, bijvoorbeeld om het systeem te migreren naar een andere harde schijf of SSD. Helaas blijkt na de eerste dialoog dat deze functie alleen beschikbaar is in de volledige versie.

OS auf SSD migrieren geht erst in der Kaufversion
OS naar SSD migreren kan alleen in de koopversie

Dit is vervelend omdat de andere “Pro” functies in de software zijn gemarkeerd met een kleine toevoeging aan het pictogram, terwijl de migratie dat niet is.

AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition Pro Features besonders gekennzeichnet
AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition heeft Pro functies speciaal gemarkeerd

Dit betekent dat de functies zoals het uitlijnen van de partitie, het splitsen van partities of het converteren van partitie naar primaire partitie allemaal Pro functies zijn.

Het is dan ook verrassend dat de functie om uitgerekend op basis van Windows PE een opstartbaar noodmedium te maken al in de standaardversie mogelijk is.

AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition bootfähiges Notfallmedium erstellen
AOMEI Partition Assistant (PA) Standard Edition aanmaken van opstartbare noodmedia is ook alleen mogelijk in de Pro editie.

Maar ook hier is de volgende stap het zeurscherm met de verwijzing naar de volledige versie.

De basisfuncties daarentegen zijn “onopvallend”.

De online handleiding beviel ons minder goed. In plaats van een uitleg van de functies vindt u vragen en antwoorden over diverse onderwerpen, zonder dat deze altijd direct op het product gericht zijn, en er worden zelfs andere programmanamen dan AOMEI Partition Assistant gebruikt.

Online Handbuch AOMEI Partition Assistant
Online handleiding AOMEI Partition Assistant
 • Duitse interface
 • Eenvoudige bediening
 • Duidelijke beperking van de freeware
 • Veel functies worden pas later als betaalbaar gepresenteerd
 • Onvoldoende handleiding

4.3 EaseUS Partition Master Free

EaseUS Partition Master Free laat meteen aan het begin zien wat in de freeware mogelijk is en welke functies pas in de betaalde versie worden ontgrendeld.

EaseUS Partition Master Free
EaseUS Partition Master Free toont meteen aan het begin beperkingen

We moeten het dus doen zonder noodmedium, dynamische gegevensmedia of migratie naar een ander gegevensmedium. Ondanks het downloaden via de website van de fabrikant wordt ons vervolgens gevraagd de versie bij te werken naar de huidige 13.5. Waarom de fabrikant niet linkt naar 13.5 om te downloaden blijft een raadsel.

EaseUS Partition Master Free Update notwendig
EaseUS Partition Master Free Update noodzakelijk

Nadat alle hindernissen zijn genomen, verschijnt Partition Master met een Duitse, eenvoudige interface. De driedelige weergave is zo georganiseerd dat rechts de snelkoppelingen naar veelgebruikte functies te vinden zijn.

EaseUS Partition Master Free Programmoberfläche
EaseUS Partition Master Free programma-interface

De basisfuncties zijn eenvoudig te gebruiken. Partition Master kan bijvoorbeeld ook partities verkleinen en tegelijkertijd verplaatsen.

EaseUS Partition Master Free vergrößern und verschieben
EaseUS Partition Master Free biedt resizing en moving

Een wizard helpt bij het klonen van partities of schijven. De freeware kan echter geen systeemschijven klonen waarop Windows staat. Deze functie wordt alleen aangeboden door de betaalde versie. Terwijl partities kunnen worden samengevoegd, is er geen optie om partities te splitsen in de gratis editie. De enige manier om dit te doen is om de partitie handmatig te verkleinen en te verplaatsen alvorens een nieuwe aan te maken.

EaseUS Partition Master Onlinehandbuch
EaseUS Partition Master online handleiding

Voor de rest biedt de freeware niet veel functies. De help linkt naar een online handleiding, die vanaf de eerste zin laat zien dat een machinevertaler hier nogal slecht werk heeft geleverd.

 • Formaat wijzigen en verplaatsen in één keer
 • Eenvoudige maar duidelijke interface
 • Alleen eenvoudige basisfuncties
 • Slecht vertaalde handleiding
 • Geen migratie naar andere gegevensdragers

4.4 Macrorit Schijfpartitie Expert Gratis Editie

De gratis editie van Macrorit Disk Partition Expert, die minder bekend is in Duitsland, is ook gratis en kan worden bediend via de industriestandaard driedelige interface. Helaas is deze alleen beschikbaar in het Engels, maar met enige basiskennis van de Engelse taal zou dit geen grote problemen moeten opleveren.

Macrorit Disk Partition Expert Free Edition
Macrorit Disk Partition Expert Free Edition

Naast de noodzakelijke basisfuncties biedt de gratis tool ook wizards voor het migreren van het systeem naar een andere harde schijf of voor het klonen van volledige gegevensdragers. Tijdens de migratie kan de gebruiker zelfs handig de grootte van de partities op het nieuwe gegevensmedium aanpassen.

Macrorit Disk Partition Expert Free Edition Migration auf neue SSD
Macrorit Disk Partition Expert Free Edition Migratie naar nieuwe SSD

Een opstartmedium ontbreekt helaas in de gratis versie. De functies voor het verkleinen of verplaatsen van partities zijn duidelijk opgelost, hoewel het verkleinen en verplaatsen twee stappen vereist. Toen ik het medium voor systeemgegevens probeerde te klonen, startte de software opnieuw op en brak vervolgens af met een foutmelding.

Macrorit Disk Partition Expert Free Edition Größenänderung von Partitionen
Macrorit Disk Partition Expert Free Edition Herschikken van partities

Macrorit Disk Partition Expert is het enige programma in het testveld dat door de fabrikant al in een draagbare versie als download wordt aangeboden en dus ook ideaal op een “steunstick” kan worden gebruikt.

 • Mooie interface
 • Draagbaar
 • Klonen en migreren van gegevensdragers
 • Alleen Engelse taal
 • Klonen van gegevensdragers afgebroken met fouten in de test

4.5 GParted

GParted, de GNOME Partition Editor, is beschikbaar in bijna alle Linux distributies, maar ook als stand-alone tool met GParted Live. Speciale noodsystemen zoals SystemRescueCD vertrouwen ook op GParted voor partitietaken.

GParted als Partition-Manager für Windows 10 auch unter Linux
GParted

Het programma lijkt een beetje verouderd in vergelijking met de andere kandidaten in deze vergelijking, maar het is nog steeds functioneel en kan harde schijven partitioneren, partities verkleinen, partities verwijderen, verplaatsen, aanmaken, kopiëren en nog veel meer. Een grote kracht van GParted is de brede ondersteuning van allerlei bestandssystemen, vooral uit de Linux-wereld.

GParted Dateisysteme
GParted bestandssystemen

Windows gebruikers worden goed bediend door GParted als het gaat om een alternatief met een nood medium, omdat Gparted Live direct vanaf CD of USB kan worden opgestart en gestart.

5 Onze aanbeveling

De selectie van gratis maar goede partitiemanagers voor Windows 10 is aangenaam groot. Wie niet afhankelijk is van dynamische schijven of complexe functies zoals het converteren van dergelijke schijven, het omzetten van het bestandssysteem of het wijzigen van het hele partitieschema van MBR naar GPT en omgekeerd, zou met alle programma’s tevreden moeten zijn. Uit onze test bleek dat MiniTool Partition Wizard of Macrorit Disk Partition Expert de andere concurrenten iets voorblijven, de laatste is zelfs beschikbaar in een draagbare versie en is dus de ideale partitiemanager voor Windows 10.

Iedereen die “pro” functies nodig heeft, moet in ieder geval alle programma’s bekijken en zich informeren over hun functies voordat hij een aankoop doet.

Gerelateerde berichten