O

O&O Software, leverancier van talrijke producten voor harde schijven zoals O&O Defrag, heeft versie 3 uitgebracht van O&O PartitionManager Professional, dat nu niet alleen beschikbaar is voor desktop- maar ook voor serversystemen. We stellen het …

O

O&O Software, leverancier van talrijke producten voor harde schijven zoals O&O Defrag, heeft versie 3 uitgebracht van O&O PartitionManager Professional, dat nu niet alleen beschikbaar is voor desktop- maar ook voor serversystemen. We stellen het product kort voor.

Schijfbeheer versus speciale oplossing

Het schijfbeheersysteem van Windows biedt verschillende mogelijkheden voor het omgaan met partities en harde schijven. Sinds Windows XP bevat schijfbeheer ook functies voor het vergroten en verkleinen van volumes en is het dus toereikend voor de meeste toepassingsgebieden.

Schijfbeheer bereikt echter ook zijn grenzen en kan bijvoorbeeld geen primaire partitie omzetten in een logisch station of partities binnen de harde schijf verplaatsen (mits er voldoende ruimte is). Ook het veilig wissen van partities (door overschrijven met bijvoorbeeld “0”) is niet mogelijk.

Voor deze en andere taken zijn speciale oplossingen beschikbaar zoals Partition Master Home Edition, die gratis is voor particuliere gebruikers (in de 32-bits versie), het open source GParted of commerciële tools zoals Paragon Partition Manager of O&O PartitionManager.

Functies en ontwerp

De O&O PartitionManager is gebaseerd op het uiterlijk van de Schijfmanager, gecombineerd met de typische Verkenner-weergave voor taken en details. Onder de partities wordt de actuele toewijzing weergegeven met een statusbalk.

PartitionManager 3

PartitionManager 3

De functies van O&O PartitionManager omvatten:

  • Vergroten, verkleinen, verplaatsen van partities.
  • Omzetten van primaire partities in logische partities, omzetten van basisvolumes in dynamische volumes
  • Weergave van eigenschappen van fysieke schijven incl. SMART-waarden
  • Ondersteuning van alle schijftypes onder Windows, inclusief basis en dynamische schijven, elk in MBR of GPT formaat
  • Veilig verwijderen van partities
  • Een start-cd gebaseerd op Windows Preinstallation Environment (PE) voor het bewerken van de systeempartitie
  • Versie voor serverbesturingssystemen, die ook gespiegelde en RAID-5 volumes kan bewerken

Helaas hebben de ontwikkelaars niet alleen het uiterlijk veranderd, maar ook de werking van het schijfbeheer. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de grootte en positie van partities direct in de weergave met een aanraking te veranderen, zoals gebruikelijk is in veel andere producten, maar u moet mentaal rekenen:

Größe ändern

Grootte wijzigen zonder visuele hulp

Dit kan voldoende zijn voor het vergroten of verkleinen van een volume. Bij het verplaatsen van een partitie zou u het niet-toegewezen geheugen van het einde van de harde schijf moeten toevoegen in het veld “Begin van partitie” om de partitie met de gegevens direct aan het einde van de harde schijf te krijgen zonder de grootte te wijzigen. Volgens de fabrikant wordt de eigen defrag-technologie gebruikt om de bestanden indien nodig te defragmenteren bij het verkleinen van de partities.

De functie voor het veilig wissen van partities biedt verschillende varianten waarmee de partitie voor het wissen kan worden overschreven.

Sicheres Löschen

Veilig wissen

In ieder geval de laatste variant is sinds Windows Vista ook mogelijk bij het normaal formatteren van partities (of via de opdrachtregel).

Voor de berekende prijs is de omvang van de software verrassend duidelijk. Er is geen herstelfunctie voor verloren partities, geen kopieerfunctie voor partities, geen editor voor de bootloader van Windows Vista/Windows 7 en geen functie voor het samenvoegen van partities. De meeste van de genoemde functies worden al aangeboden door bijvoorbeeld het gratis Partition Master Home Edition (in de 32-bits versie).

Naast de zwakke punten in de werking (zie hierboven) is een ander probleem dat acties direct worden uitgevoerd in plaats van eerst te worden opgeslagen in een wachtrij en dan te worden verwerkt na een klik op een startknop, zoals bij andere programma’s gebruikelijk is.

Conclusie

In vergelijking met het schijfbeheer van Windows is de toegevoegde waarde van de software zeer beperkt – en nog meer voor Windows-systemen, aangezien andere bestandssystemen dan FAT en NTFS niet worden ondersteund. Uiteindelijk is de gebruiker voor speciale taken beter af met de open source-oplossing GParted, die te vinden is op de uitstekende live-cd Parted Magic, en kan hij de kosten besparen. In ieder geval heeft O&O Software met PartitionManager versie 3 niet de jackpot gewonnen.

O&O PartitionManager 3 Professionele Editie

Download de demoversie

Fabrikant: O&O Software
Prijs 50 Euro, 30 Euro introductieprijs
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Pluspunten: Converteert primaire naar logische schijven, PE media om systeempartitie te bewerken.
Negatieven: Omslachtige bediening, kleine reeks functies

Gerelateerde berichten