Acronis Disk Director 12 – Reünie met een oude vriend

Nadat de in 2010 uitgebrachte versie van Acronis Disk Director 11 verouderd was en veel gebruikers op andere producten waren overgestapt, bracht Acronis verrassend genoeg een nieuwe versie van de Disk Director uit. We presenteren …

Acronis Disk Director 12 – Reünie met een oude vriend

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Systeem
 6. »
 7. Gegevens beheren
 8. »
 9. Acronis Disk Director 12 – Reünie met een oude vriend

Nadat de in 2010 uitgebrachte versie van Acronis Disk Director 11 verouderd was en veel gebruikers op andere producten waren overgestapt, bracht Acronis verrassend genoeg een nieuwe versie van de Disk Director uit. We presenteren de toolbox voor partities van Acronis in meer detail.

Oude technologie, alternatieven

In 2010 presenteerden we met veel plezier de Acronis Disk Director 11 en kwamen we tot de conclusie dat de tool een zeer goede tool is voor partitionering. We hadden hier echter al opgemerkt dat Disk Director sterke en vooral gratis concurrentie heeft gekregen: zowel in schijfbeheer met de nieuwe mogelijkheden sinds Windows Vista zelf, als vanuit het Linux-kamp met Parted Magic.

Acronis heeft echter geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om zijn sterke merknaam, die vooral gekenmerkt wordt door Acronis True Image, uit te breiden naar de partitioneringssector. In plaats daarvan heeft men het product laten verouderen. Uiteindelijk moesten gebruikers van UEFI-systemen of Windows 8 overstappen op andere producten.

Reünie met een oude vriend

Na bijna 4 jaar heeft Acronis zijn merk echter nieuw leven ingeblazen. Al na de eerste start voelt alles heel vertrouwd en vertrouwd: als een reünie met een oude vriend.

De interface is nog steeds heel overzichtelijk en niet zo onoverzichtelijk als we onlangs hadden geklaagd over de Paragon Hard Drive Manager 14, die echter ook aanzienlijk meer functionaliteit biedt.

Benutzeroberfläche von Acronis Disk Director 12
Gebruikersinterface van Acronis Disk Director 12

De schijven en partities zijn gesorteerd op fysieke media in het bovenste gebied en weergegeven in een grafische weergave daaronder. De mogelijke acties zijn te vinden in de dynamische gereedschapslijst aan de linkerkant.

dd2
Resize interactive

De schermafbeelding toont een voorbeeld van het verkleinen van een gegevensdrager. Door de muis te gebruiken of de numerieke waarden in te voeren kan de grootte van de datadrager worden aangepast. De schijfinformatie hieronder is een “live preview” en past zich op elk moment aan de actuele wijzigingen aan. De software bevindt zich echter nog steeds in “simulatiemodus”, aangezien alle wijzigingen pas worden doorgevoerd wanneer lopende acties (zelfs meerdere) worden uitgevoerd.

Functies – zoals voorheen

De functies en mogelijkheden van Acronis Dik Director 12 omvatten:

 • NTFS, FAT32, EXT2, EXT3, ReiserFS, LinuxSwap ondersteuning.
 • Vergroten, verkleinen, samenvoegen, splitsen, verplaatsen van partities
 • Klonen van partities
 • Schijven aanmaken met MBR- of GPT-partitieschema en converteren van GPT naar MBR en omgekeerd.
 • Partitietypes wijzigen (primair, logisch)
 • Ondersteuning van dynamische schijven en conversie naar gewone schijven en omgekeerd
 • Automatische uitlijning (4K sectoren) bij het aanmaken van nieuwe volumes

Nieuwe functies

Men zoekt echter tevergeefs naar nieuwe functies in Disk Director 12. Alleen certificering voor Windows 8.1 en volledige compatibiliteit met UEFI-systemen, inclusief het juiste reddingsmedium, zijn toegevoegd.

Wat we (niet) missen

De bootmanager Acronis OS Selector, die voorheen tot de leveringsomvang behoorde, is weggelaten. Dit kan zeker worden vergeven, aangezien UEFI-systemen de geïntegreerde bootmanager gebruiken, terwijl oude “BIOS-systemen” het vrij goed doen met de Windows bootmanager.

Er is ook geen echte functie voor het uitlijnen. Dit kan ook worden getolereerd, aangezien het probleem alleen optrad bij het partitioneren van harde schijven met 4K sectoren onder Windows XP. Bij nieuwere systemen is de uitlijning echter al correct uitgelijnd. Om met behulp van Acronis Disk Director een correcte uitlijning van het verkeerd uitgelijnde volume door Windows XP te bereiken, kunt u de schijf eerst klonen naar een andere schijf en vervolgens weer terugschrijven. Na het klonen verschuift Acronis Disk Director het begin van het eerste volume met een offset van 1 MByte – waardoor alle volumes van de schijf correct zijn uitgelijnd.

Verbeterde herstelmogelijkheden via Acronis Recovery Expert

Acronis Recovery Expert wordt geleverd als een hulptool voor Acronis Disk Director en wordt gebruikt voor partitieherstel Het kan een volume op een MBR-station herstellen als het per ongeluk is verwijderd of beschadigd. Meer heeft Acronis Recovery Expert niet te bieden, zeker niet op het gebied van “gegevensherstel”.

recoveryexpert
Recovery Expert

Noodmiddel

Het nieuwe noodmedium kan worden aangemaakt op basis van Linux of Windows PE (WinPE 4.0 en WinPE 5.0). De daarvoor benodigde Windows Assessment en Deployment Kits moeten wel vooraf worden gedownload, zoals ook beschreven staat in de KB47031 entry bij Acronis.

pe
Emergency medium, ook op PE-basis

Tijdens het aanmaken kunt u uw eigen stuurprogramma’s opnemen, bijvoorbeeld voor apparaten voor massaopslag.

De creatie is mogelijk als gegevensmedium (CD, USB verwisselbare opslag) of als ISO image. Als op het systeem ook een Acronis True Image beschikbaar is, kan deze in het nooddatamedium worden opgenomen, maar alleen voor de Linux-versie van het noodmedium.

bmb2
Integratie van andere Acronis-producten

Conclusie

Acronis Disk Director 12 is nog steeds een geweldige en vooral handige tool voor partitiebeheer. Toch krijgt de nieuwe versie het moeilijk, want sommige fabrikanten, zoals EaseUS met Partition Master Free, geven een partitiesoftware met een beperkt aantal functies weg, of Parted Magic is in de loop der jaren zodanig gerijpt dat het ook in onze ogen de downloadkosten van 5 US dollar waard is.

Daarentegen spreken de jarenlange ervaring van de fabrikant met gegevensdragers en partities, de omgang met dynamische gegevensdragers, een groot aantal conversiemogelijkheden en het reddingsmedium op Windows PE-basis, dat het hele scala aan functies van het product weerspiegelt, in het voordeel van Disk Director. Een echte shredder, die de inhoud van harde schijven en SSD’s volledig kan overschrijven, zou de nieuwe versie verder hebben verrijkt.

klDisk Director 12_DE_Front_72dpi_RGB

Acronis Disk Director 12

Download de demo via WinTotal

Fabrikant: Acronis
Prijs ongeveer 40 Euro
Systeem: Windows 8(.1),7, Vista, XP
Positieven: Ondersteuning voor UEFI systemen, dynamische schijf, gebruiksvriendelijk, goede rescue media.
Negatieven: Nauwelijks nieuwe functies ten opzichte van de vorige versie, geen eraser tool voor het veilig wissen van SSD of HDD.

Intrographics: Acronis.de

Gerelateerde berichten