Versie 19 van de populaire systeemoptimalisatiesoftware Ashampoo WinOptimizer is op 10.05.2021 uitgebracht. De fabrikant belooft veel vernieuwingen en verbeteringen om met het programma Windows te versnellen, systeemfouten te corrigeren of overbodige bestanden te verwijderen. Of de software of een upgrade naar de huidige versie de moeite waard is, wordt in de volgende test verduidelijkt.
Met WinOptimizer 19 kunt u het opschonen, optimaliseren en informeren aanzienlijk versnellen. Hiervoor biedt de software meer dan 30 modules en enkele automatische functies.
De testversie kan 10 dagen onbeperkt gebruikt worden. Dit kan zelfs worden verlengd tot 30 dagen met registratie.
Met Ashampoo WinOptimizer Free biedt de fabrikant zelf een afgeslankte versie van de vorige versie, die voor veel taken al voldoende is, maar niet het mooie uiterlijk en de comfortfuncties biedt.
Inhoudsopgave
1. toepassingsgebieden van Ashampoo WinOptimizer
Ashampoo WinOptimizer behoort tot de groep van tuning, tweak en clean-up programma’s die door vele fabrikanten worden aangeboden en geadverteerd met een schat aan functies. Deze tools kunnen de PC opschonen, versnellen en ook systeemfouten oplossen. Veel deelfuncties van de suites zijn ook beschikbaar als afzonderlijke, vaak gratis programma’s, zoals het opruimen van data junk in Windows systemen met CCleaner of tools voor het defragmenteren van harde schijven en tweaks voor de interface en interne functies. De charme van dergelijke tuning-suites voor de gebruiker ligt in het feit dat hij alle functies onder één interface vindt en ze gemakkelijk kan bedienen in plaats van talloze tools afzonderlijk te moeten starten en onderhouden.
2 De basisfuncties van Ashampoo WinOptimizer
Tuning suites verkopen erg goed aan minder ervaren gebruikers, omdat de reclame en productbeschrijvingen de hoop bij kopers wekken dat deze programma’s een trage Windows installatie bezaaid met foutmeldingen weer in een prestatiewonder zullen veranderen. De realiteit is echter anders, want alle tuning suites kunnen niet toveren. Daarom is het heel belangrijk om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden en functies voordat u tot aanschaf overgaat. Bij Ashampoo WinOptimizer zijn dat opruimen, optimaliseren en informeren.
De suite kost regelmatig 49,99 euro en is beschikbaar in vele talen, waaronder Duits. Het programma is te gebruiken onder Windows 7, Windows 8 en Windows 10.
2.1 Uitgebreide testfase
Om overtuigd te raken van het product heeft Ashampoo altijd een onbeperkte testfase van 10 dagen aangeboden voor de gratis testversie, die na registratie kan worden verlengd tot 30 dagen. Met een sleutel kan de software via internet worden ontgrendeld naar de volledige versie.
2.2 Werking en praktisch gebruik
Na de eerste start biedt WinOptimizer een systeemanalyse om de pc te optimaliseren.
Wat precies deel moet uitmaken van de analyse kan worden aangepast in de instellingen.
Na de analyse worden alle resultaten samengevat en gevonden
- browser sporen
- onnodige registervermeldingen
- overbodige bestanden
- kapotte snelkoppelingen
- onnodige, actieve services
- optimaliseerbare systeeminstellingen
- optimaliseerbare beveiligingsinstellingen
- Vulniveau van de prullenbak
weergegeven.
De optimaliseringsopties kunnen afzonderlijk of allemaal tegelijk worden uitgevoerd door op “Optimaliseren” te klikken.
Voor de optimalisatie gebruikt WinOptimizer veel van de meer dan 30 modules, die ook afzonderlijk kunnen worden opgeroepen onder “alle modules” en zijn onderverdeeld in de gebieden “systeem beheren”, “prestaties verhogen”, “Windows aanpassen”, “systeem analyseren”, “bestandstools” en “beheer”.
Naast de kernfuncties bevat de collectie ook kleinere helpers, bijvoorbeeld om lettertypes te beheren, bestanden veilig te verwijderen of te versleutelen, verwijderde bestanden te herstellen, de energiebesparingsplannen aan te passen en nog veel meer. Een overzicht van alle functies van de modules vindt u op de website van de fabrikant in het gedetailleerde overzicht van Ashampoo WinOptimizer 19.
Via de interface kunt u met een paar klikken het systeem opschonen, waaronder het opschonen van het register en het verwijderen van browsersporen en onnodige bestanden. Voor het verwijderen kunt u ook de details bekijken van wat er verwijderd moet worden.
Placebo: Waarom fabrikanten nog steeds een functie implementeren om het register “op te schonen” blijft voor ons onbegrijpelijk. Deze “tuningmaatregel” is een van de grootste mythes in de Windows-wereld en brengt geen enkele prestatiewinst of merkbare geheugenbesparing.
Achter de knop Optimaliseren kunt u het opstartproces analyseren en optimaliseren, gegevensdragers defragmenteren en de overdracht van telemetriegegevens en foutmeldingen aan Microsoft voorkomen.
Het advies van de defragmenteerder om SSD-schijven niet te defragmenteren is lovenswaardig, maar het kan toch en is dus schadelijk voor de schijf.
Informeren toont details van het gebruikte pc-systeem, de harde schijven en ook Windows en zijn programma’s.
Het onderdeel Systeem toont nog meer informatie van de gebruikte hardware, die ook met een benchmark kan worden gemeten. Vergeleken met speciale hardware diagnostische tools als SIV of HWiNFO is de informatie te mager en ontbreken bijvoorbeeld details over de RAM-modules en de gebruikte grafische kaart. Voor dergelijke informatie zijn gratis helpers als GPU Caps Viewer of CPU-Z beslist de betere keuze, vooral omdat deze tools ook de CPU-temperatuur en de temperatuur van de grafische kaart kunnen weergeven.
Het onderdeel harde schijven biedt toegang tot de Duplicate Finder voor het weergeven van dubbele bestanden, het opsporen van grote bestanden en het benchmarken en weergeven van de gezondheid van de schijven.
De sectie Software omvat een uninstaller, Windows Task Manager-stijl procesbeheer en plug-in beheer voor alle geïnstalleerde browsers.
Het scala aan functies is enorm, goed en begrijpelijk uitgelegd in de Duitse handleiding voor WinOptimizer, die online beschikbaar is en ook als PDF-bestand kan worden gedownload.
3. essentiële vernieuwingen van Ashampoo WinOptimizer 19
In versie 19 heeft de fabrikant de gebruikersinterface herzien en biedt hulp en uitleg voor de functies op geschikte punten met praktische tooltips. Het dashboard is herzien en het geheugenverbruik van de afzonderlijke modules is verminderd.
Wat ons echter ergerde in versie 19 is de vertraging bij het veranderen van de belangrijkste gebieden. De reden hiervoor is de live-analyse van de dashboards, die telkens enige tijd in beslag neemt.
3.1 Automatisch in de versnellingsbak van Windows
Achter het item “Automatic” zitten drie herwerkte Cleaner modules, namelijk
- automatisch de sporen van de sessie en tijdelijke bestanden verwijderen bij het afsluiten van programma’s of een browser,
- de start en prioriteit van toepassingen automatisch of via regels aanpassen,
- automatisch programma’s en processen beëindigen die niet nodig zijn voor games.
Voor alle drie de automatische modules kunt u via het pictogram in het meldingsgebied van Windows aangeven hoe het automatische systeem zich moet gedragen. Voor de Game Booster kunt u bijvoorbeeld aangeven welke programma’s en processen niet automatisch mogen worden beëindigd.
Het blijft ons echter onduidelijk waarom de functies niet rechtstreeks vanuit het venster voor de automatische modus in het hoofdprogramma kunnen worden opgeroepen.
De Windows Prullenbak kan nu automatisch worden geleegd. De Duplicate Finder, waarmee u dubbele bestanden kunt vinden en verwijderen, heeft nieuwe filters voor het vinden van onnodige dubbele bestanden. Daarnaast zijn de Cleaner-modules bijgewerkt en houden ze ook rekening met de nieuwste browsers, waaronder Edge Chromium met directe toegang tot cookiebeheer.
Om de prestaties van Windows te verhogen, analyseert het nieuwe Boot Centre de systeemstart en toont het de opstarttijd van de programma’s en systeemcomponenten en geplande taken in de Autostart-module.
Privacy en Windows 10 is altijd een actueel onderwerp en heeft al veel privacytools opgeleverd zoals W10Privacy, waarmee functies en onderdelen van Windows die informatie doorgeven aan Microsoft kunnen worden uitgeschakeld. WinOptimizer heeft nu ook zijn eigen Privacy Manager-module voor Windows en kan op veel plaatsen communicatie naar buiten voorkomen.
Ashampoo heeft alle vernieuwingen van WinOptimizer 19 samengevat in de volgende video.
4. Tuning tools, noodzakelijk of eerder gevaarlijk?
De meningen over tuning tools lopen sterk uiteen. Sommige Windows-gebruikers vinden ze noodzakelijk, terwijl anderen ze eerder als gevaarlijk beschouwen. Zoals zo vaak ligt de waarheid er ergens tussenin.
In het verleden hebben tuning tools alleen naam gemaakt toen elke denkbare tweak of wijziging aan Windows mogelijk was zonder de effecten in detail uit te leggen of vooraf na te gaan of de wijziging het systeem in gevaar zou kunnen brengen of beschadigen. Gelukkig zijn die dagen voorbij. Alle aangeschafte programma’s, ook de hier gepresenteerde WinOptimizer, beschrijven de essentiële functies en hebben geen hacks die Windows zouden kunnen beschadigen.
Toch moet u niet zonder meer alles in de diepte van de instellingen veranderen. De interactie van verschillende instellingen met het betreffende systeem is niet altijd voorspelbaar en kan ertoe leiden dat een programma of een bepaalde functie niet meer werkt. Een voorbeeld is de game booster, die zonder aanpassing veel achtergrondprogramma’s deactiveert. Op ons systeem waren dat ook onderdelen van Acronis True Image, die dan niet meer automatisch back-ups kon maken.
Tuning tools zijn als Zwitserse zakmessen: je hebt ze niet echt nodig en de afzonderlijke tools zijn meestal beter. Maar alles in één koffer en altijd bij de hand hebben heeft zijn aantrekkingskracht. Voor minder ervaren gebruikers of degenen die het bijzonder gemakkelijk willen hebben, zijn tuning tools een goede keuze in plaats van zich bezig te moeten houden met veel verschillende individuele programma’s.
5 Conclusie en aanbeveling
- Veel functies
- Stijlvol uiterlijk en eenvoudige bediening
- Automatisch voor diverse optimalisaties
- Te weinig gedetailleerde informatie voor gebruikte hardware
- Vertragingen bij het schakelen tussen de belangrijkste gebieden
- Niet alle tuningopties zijn zinvol of zorgen voor een merkbare prestatieverbetering
Ashampoo WinOptimizer is ook in versie 19 een zeer goede gereedschapscollectie vanuit ons oogpunt. De fabrikant is erin geslaagd veel modules en functies in het programma te combineren zonder overladen of verwarrend over te komen. De collectie onthoudt zich ook van opzettelijke “bangmakerij”, zoals veel andere tools nu nog doen, bijvoorbeeld door verweesde registervermeldingen als “fouten” aan te geven. Een upgrade van de vorige versie is gerechtvaardigd door de vele nieuwe functies en de moeite waard als u het programma vaker gebruikt.
Positief is dat de downloadversie kan worden gebruikt op maximaal 10 pc’s in een huishouden en dat de gezinsbeheerder dus ook de apparaten van de vrouw en kinderen met het programma kan uitrusten.
Als u geen geld wilt uitgeven aan de tuning suite, biedt Ashampoo u een goed alternatief met het gratis WinOptimizer Free. De gratis versie is wat afgeslankt en niet zo fancy, maar in essentie vervult het veel van de taken van zijn betaalde broer.