WinX MediaTrans – De redding voor alle verontruste iTunes-gebruikers om muziek, video-overdracht en back-up van foto’s te beheren?

Hoe geweldig Apple’s iOS-besturingssysteem voor iPad, iPhone en iPod ook is: niet alle gebruikers voelen zich prettig bij iTunes als koppeling tussen pc en apparaat, omdat inhoud zoals foto’s, muziek of video’s niet zomaar tussen …

WinX MediaTrans – De redding voor alle verontruste iTunes-gebruikers om muziek, video-overdracht en back-up van foto’s te beheren?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Gegevens beheren
  8. »
  9. WinX MediaTrans – De redding voor alle verontruste iTunes-gebruikers om muziek, video-overdracht en back-up van foto’s te beheren?

Hoe geweldig Apple’s iOS-besturingssysteem voor iPad, iPhone en iPod ook is: niet alle gebruikers voelen zich prettig bij iTunes als koppeling tussen pc en apparaat, omdat inhoud zoals foto’s, muziek of video’s niet zomaar tussen het apparaat en de lokale pc kunnen worden uitgewisseld zonder dat iTunes ze in zijn mediabibliotheek wil opnemen. WinX MediaTrans lost precies dit probleem op en biedt een eenvoudige manier om foto’s, video’s en muziek over te zetten tussen computer en iPhone of iPad.

Het probleem: iTunes

Het credo van Apple is altijd geweest om een gesloten systeem aan te bieden, wat veel voordelen, maar ook veel nadelen met zich meebrengt. Klanten van Apple zijn over het algemeen bereid deze beperkingen te accepteren. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld: alleen apps uit Apple’s App Store en alleen gegevensoverdracht (met uitzondering van foto’s) via iTunes. En daar ligt nu juist het probleem.

De multimediasoftware van Apple, die kan terugkijken op een lange geschiedenis en zich van een eenvoudige muziekspeler heeft ontwikkeld tot een mediamonster, staat al jaren bloot aan harde kritiek op de werking en functionaliteit. Het grootste probleem is dat media-inhoud niet zomaar van de lokale PC naar de mobiele apparaten kan worden gekopieerd door middel van drag and drop. Alleen foto’s worden op de PC getoond wanneer een iPhone is aangesloten, maar deze zijn verborgen en verdeeld over talloze submappen.

iPhone Speicher im Explorer
iPhone geheugen in Verkenner

Voor alle andere inhoud moet de gebruiker het pad kiezen via iTunes. Maar ook hier stuit men op het probleem dat media-inhoud in principe alleen naar de mobiele apparaten kan worden gekopieerd als deze zich in de mediabibliotheek van iTunes bevindt. In zijn online hulp voor iTunes spreekt Apple altijd over het synchroniseren van content die zich al in de iTunes-mediabibliotheek bevindt.

Wie dat niet wil doen, bijvoorbeeld omdat hij andere software of helemaal geen software gebruikt om zijn muziek te beheren of de collectie zo groot is dat het indexeren en controleren op wijzigingen in het mediabestand gewoon te lang duurt, wie gewoon snel foto’s van een andere bron naar het mobiele apparaat wil kopiëren, komt met iTunes nergens.

Omgekeerd laat Apple zelf gebruikers geen toegang meer hebben tot hun gegevens vanaf het toestel. Behalve voor foto’s heb je iTunes nodig om gegevens van de iPhone of iPad naar de pc te krijgen. Dat is niet alleen omslachtig, maar ook foutgevoelig. Talloze gebruikers zijn al verstrikt geraakt in het oerwoud van indexeren en synchroniseren en eindigden met een lege iPhone.

Remedie via tools van derden

De problemen met iTunes hebben sommige fabrikanten ertoe aangezet om met tools te komen die het gemakkelijk maken om gegevens tussen het mobiele Apple-apparaat en de computer over te zetten. Eén zo’n vertegenwoordiger is WinX MediaTrans van Digiarty Software, die ons in onze zoektocht naar alternatieven bijzonder goed beviel en daarom een nadere beschouwing verdient.

WinX MediaTrans – Verkenner en converter

Na het opstarten herkent WinX MediaTrans het aangesloten apparaat vanzelf. Wat al zichtbaar is op de schermafbeelding: MediaTrans doet het ook niet helemaal zonder iTunes, het gebruikt bepaalde bibliotheken voor communicatie en overdracht van en naar het iOS-apparaat.

WinX Media Trans, Startmenü
WinX Media Trans, Startmenu

Met behulp van de verschillende functies kan de gebruiker foto’s, muziek of video’s van of naar het mobiele apparaat overbrengen. De bediening is kinderlijk eenvoudig: de op het apparaat gevonden inhoud wordt in het overzicht weergegeven, kan op verschillende manieren worden gesorteerd en kan vervolgens via de knop “Exporteren” naar de lokale pc worden gekopieerd.

WinX MediaTrans Fotos
WinX MediaTrans Photos

De inhoud komt dan terecht in een eerder gedefinieerd standaardpad.

Pfadangaben
Pad specificaties

Alleen voor muziek en video’s kan inhoud ook direct op het apparaat worden verwijderd of van de pc naar het mobiele apparaat worden geïmporteerd. Hiervoor zijn overeenkomstige knoppen in de functiebalk beschikbaar.

WinX MediaTrans, Musik
WinX MediaTrans, Muziek

In de Music Manager kunt u ook uw eigen afspeellijsten maken door te slepen, bestaande afspeellijsten wijzigen en de metagegevens voor de nummers zoals artiest, album of titel bewerken.

Meta-Daten
Metagegevens

Video’s worden bij het importeren niet alleen automatisch omgezet in het juiste MP4-formaat, maar ook geroteerd als dat nodig is voor schermvullende weergave. Media Trans herkent bestandstypen in de containers AVI, MOV, TS, MKV, MP4.

Konverter
Converter

Mobiele gegevensopslag

Een andere functie is de mogelijkheid om het iOS-apparaat te gebruiken als mobiel flash-geheugen.

Dateiablage
Bestandsopslag

In deze modus kan de gebruiker alle bestanden op het apparaat zetten, maar ze zijn alleen weer toegankelijk via Media Trans en kunnen niet worden overgezet naar een pc door simpelweg het apparaat aan te sluiten. De gegevens zijn ook niet beschikbaar voor gebruik door de apps in het besturingssysteem, zodat het gebruik van deze functie meer moet worden beschouwd als een verborgen back-up van bestanden.

Conclusie

Als de software ook in staat zou zijn om foto’s naar het mobiele apparaat te kopiëren en direct op het apparaat te verwijderen, zouden we WinX MediaTrans zonder voorbehoud kunnen aanbevelen. De fabrikant wil deze functie nog toevoegen. Laten we afwachten. Anders is WinX MediaTrans een ideale aanvulling op iTunes, vooral voor iPhone-gebruikers en een beperkt toestelgeheugen.

winx-mediatrans-box

WinX MediaTrans

Download de demo via WinTotal

Producent: Digiarty Software
Prijs ongeveer 32,95 US Dollar
Systeem: Windows XP of hoger
Pluspunten: Makkelijk te gebruiken, playlist editor voor muziek, video conversie.
Negatieven: Momenteel geen import van foto’s naar het mobiele apparaat, geen verwijdering van foto’s via MediaTrans.

Gerelateerde berichten