Back-ups – het laatste redmiddel – deel 2

Dit deel van het 2-delige artikel over het onderwerp back-up gaat voornamelijk over het maken van een back-up van het systeem zelf, het scheiden van gegevens van het systeem en het afhandelen van het systeemherstel …

Back-ups – het laatste redmiddel – deel 2

Backup Software externe Festplatte
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Back-ups – het laatste redmiddel – deel 2

Dit deel van het 2-delige artikel over het onderwerp back-up gaat voornamelijk over het maken van een back-up van het systeem zelf, het scheiden van gegevens van het systeem en het afhandelen van het systeemherstel van Windows XP. Voor het artikel gebruiken we de twee volledige versies van de WinTotal Support CD, True Image en Partition Expert 2003.

Opmerking: Omdat het artikel al wat ouder is, staan de twee programma’s niet meer op de WT Support CD – maar we hebben de twee programma’s gekoppeld. Naar het eerste deel van “Backups – het laatste redmiddel”.

Een back-up maken van het systeem

Virussen, wormen, hardnekkige drivers en defecte programma’s kunnen zelfs Windows XP verstoren. Als er op een gegeven moment iets fout gaat, kunt u lang bezig zijn met het oplossen van problemen of alles opnieuw installeren. Maar het instellen van het besturingssysteem met alle stuurprogramma’s, toepassingen en instellingen duurt zelfs in het snelste geval enkele uren. Bovendien zou u voor elke nieuwe installatie een notitie moeten maken van alles wat u daadwerkelijk hebt ingesteld en geïnstalleerd. Daarom zou het ideaal zijn om ook een back-up van het systeem te maken.

Met de in het eerste deel gepresenteerde back-upoplossingen kunt u echter meestal geen back-up maken van het lopende besturingssysteem, omdat Windows uitsluitend open bestanden blokkeert en slechts een kleine kring van image-programma’s überhaupt een back-up kan maken van een lopend systeem. Bovendien heeft het weinig zin een back-up te maken van het besturingssysteem in hetzelfde tempo als van de eigen bestanden, aangezien het systeem zelf meestal weinig verandert nadat het volledig is geïnstalleerd en ingesteld.

Speciaal voor het maken van back-ups van het systeem zijn zogenaamde image-programma’s beschikbaar.

Bij een back-up wordt een exacte afbeelding van de geselecteerde partitie gekopieerd naar een andere of geschreven naar een zogenaamd imagebestand. Om de grootte van dergelijke image-bestanden klein te houden, worden normaal gesproken alleen sectoren gekopieerd die daadwerkelijk bezet zijn. Een partitie van 10 GByte, die slechts met 2 GByte bezet is, heeft dus maximaal 2 GByte nodig als imagebestand. Bovendien bieden afbeeldingsprogramma’s de mogelijkheid om bij het schrijven van een afbeeldingsbestand in verschillende stappen te comprimeren. Dit vermindert de grootte van een imagebestand tot 40 procent, afhankelijk van het type bestand op de partitie. Het imagebestand kan natuurlijk ook worden opgeslagen op een brander of andere verwijderbare media. Daartoe splitsen de programma’s het imagebestand in verschillende stukken, die elk op een medium passen.

Als het besturingssysteem beschadigd raakt na een mislukte deïnstallatie of installatie of om andere redenen zoals een virusaanval, enz. kan de eerder opgeslagen image van de partitie gewoon worden teruggeschreven.

Probleem: scheiding van gegevens en systeem

Als u een back-up maakt van uw systeem vanaf de C-schijf en deze terugzet, gaan alle bestanden verloren die sinds de image zijn toegevoegd. De beste (en enige uitvoerbare) manier is daarom om gegevens en systeem te scheiden. Enerzijds vereist dit minstens een tweede partitie (voor de gegevens) en anderzijds kennis van waar Windows welke bestanden opslaat, aangezien het besturingssysteem en de toepassingen hun gegevens graag ongevraagd ergens in de Windows-mappenjungle opslaan.

Maak uw eigen gegevenspartitie

Als je geen eigen gegevenspartitie hebt of als die te klein is, kun je in beide gevallen de situatie verhelpen met commerciële of freeware programma’s.

Kijk gewoon rond in het software-archief onder het kopje “Partitioners”.

Een ander alternatief is de volledige versie van Acronis Partition Expert 2003, de voorganger van Acronis Disk Director, die als SE-versie alleen in wizardmodus kan worden bediend.

Met Acronis Partition Expert 2003 kunt u de grootte van partities wijzigen, ze kopiëren en verplaatsen zonder gegevensverlies, de bezette schijfruimte optimaliseren en vele andere partitioneringstaken uitvoeren. De exclusieve bestandssysteemondersteuning van Acronis omvat Windows FAT16, FAT32, NTFS, Linux Ext2, Ext3, ReiserFS en Linux Swap.

Maak meer partities met Acronis Partition Expert 2003

Met een test Windows als voorbeeld laten we zien hoe je met dit programma een 2e partitie aanmaakt.

Tijdens de installatie kunt u nog een bootable medium aanmaken, wat zeer aan te bevelen is voor onderhoudswerkzaamheden.

Nood medium aanmaken
Klik op de afbeelding om te vergroten

Na de eerste start presenteert het programma zich met 3 functies, aangezien de versie alleen in wizardmodus kan worden gestart. Dit is echter voldoende voor onze taken (een partitie aanmaken of een bestaande verkleinen).

De wizard starten
Klik op de afbeelding om te vergroten

De wizard voor het maken van een partitie wil in het volgende dialoogvenster weten of hij de ruimte uit de bestaande partitie moet halen of uit het niet-toegewezen geheugen. In de regel mag er geen niet-toegewezen geheugen op de harde schijf staan, dus moet punt 2 worden geselecteerd.

Partitie maken van bestaande
Klik op de afbeelding om te vergroten

Selecteer nu de eerste partitie en klik op “Volgende”. De software probeert nu de partitie te vergrendelen. Als dit niet lukt, start dan het programma in exclusieve modus. U kunt ook alles met het opstartmedium doen.

Nu bepaalt u hoe groot de nieuwe partitie na de wijziging moet zijn. Hoe meer ruimte u hier opgeeft, hoe kleiner de systeemschijf (hier C) later zal zijn. Laat echter ten minste 2 GByte vrij op de systeemschijf, omdat het besturingssysteem naast het wisselbestand ook tijdelijke bestanden aanmaakt en dus altijd korte tijd vrij geheugen bezet houdt.

Grootte instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

De volgende dialoog is zeer belangrijk. Lees daarom zeker de volgende paragraaf!

Het programma wil nu weten welk partitietype aan de nieuwe partitie moet worden toegewezen. Kies“logisch“. Het programma zal dan zelfstandig een uitgebreide partitie aanmaken met daarin de logische schijf. “Primair” zou tot gevolg hebben dat er 2 primaire partities op één schijf zijn. Niet alle besturingssystemen en programma’s kunnen hier foutloos mee omgaan.

Logische partitie kiezen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als bestandssysteem moet je NTFS gebruiken. FAT32 heeft alleen zin als je de gegevens met oudere besturingssystemen zoals Windows 9x/ME of DOS moet benaderen.

Definieer tenslotte de stationsletter voor de nieuwe partitie. Met NTFS kan elke letter worden toegewezen. Als u FAT32 gebruikt, wijst het besturingssysteem de letter zelf toe volgens de volgorde van de primaire en uitgebreide partities.

Let op: Gebruik indien mogelijk geen letter die al voor een ander station is gebruikt. Anders zou reeds geïnstalleerde software die bijvoorbeeld gegevens van een CD opnieuw moet laden, niet meer goed functioneren omdat er nu een harde schijf voor in de plaats komt in plaats van bijvoorbeeld de DVD-ROM.

In ons voorbeeld kiezen we E voor de nieuwe partitie omdat D al wordt gebruikt door een CD-ROM.

Letter instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Tenslotte geven we het volume label op, waarna Partition Expert 2003 een samenvatting geeft:

Samenvatting
Klik op de afbeelding om te vergroten

Zoals je kunt zien, is de harde schijf na het klikken op “Finish” verdeeld in 2 partities. De C-schijf wordt eerst verminderd met 10 GByte en een nieuwe schijf (E) wordt aangemaakt in de vrijgekomen ruimte. De actie wordt echter alleen uitgevoerd wanneer u in het hoofdprogramma op de“racevlag” klikt. Het programma moet dan de computer opnieuw opstarten om de wijzigingen uit te voeren.

De operatie starten

Bij de volgende systeemstart toont Partition Expert enkele tekstberichten en voert de wijzigingen op de harde schijf uit.

De wijzigingen worden uitgevoerd
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als er op enig moment tijdens de uitvoering van het programma problemen optreden (bijv. de partitie kan niet worden vergrendeld), voert u alle handelingen uit met het opstartmedium van Partition Expert, dat u ook later kunt aanmaken via de vermelding in het startmenu van Windows.

Na de warme start moet Windows het systeem echter opnieuw opstarten omdat de nieuwe partitie nu is gevonden. Vanaf dat moment is de nieuwe partitie klaar voor gebruik.

Systeempaden wijzigen naar de nieuwe partitie

Nu de nieuwe partitie is aangemaakt (of vergroot), moet het besturingssysteem gedwongen worden alle gegevens ook op deze schijf op te slaan. Helaas is dit niet zo eenvoudig omdat er geen gemeenschappelijk controlecentrum is voor alle systeempaden.

De belangrijkste van alle mappen is ongetwijfeld de“Mijn documenten” van elke gebruiker. Deze kan door Windows zelf worden verplaatst. Klik daartoe met de rechtermuisknop op de map “Mijn documenten” op het bureaublad of in het startmenu van Windows XP om het contextmenu van de map te openen, kies “Eigenschappen” en vervolgens “Verplaatsen”.

Mijn documenten verplaatsen

Een ander dialoogvenster wordt geopend waarin wordt gevraagd naar het bestemmingspad. Hier selecteert u het nieuw aangemaakte station. Zorg ervoor dat u een submap aanmaakt (hier “Mijn documenten Michael”), anders worden alle bestanden gekopieerd naar de hoofdmap van de harde schijf, wat tot problemen kan leiden (vooral bij meerdere gebruikers). Bovendien maken meerdere mappen voor verschillende gebruikers het gemakkelijker om later een back-up te maken en gegevens toe te wijzen.

Eigen bestanden verplaatsen

Een Ja/Nee-dialoog wil nu weten of de bestanden van de vorige map“Mijn Documenten” naar de doelmap moeten worden verplaatst.

Eigen bestanden verplaatsen

Dit was ook ons doel en we bevestigen de dialoog met “Ja”.

Windows kopieert nu alle mappen en bestanden uit de map “Mijn documenten” van de gebruiker naar de nieuwe bestemming. Tegelijkertijd verandert het systeem ook de paden voor “Mijn muziek” en “Mijn afbeeldingen”.

Dit is echter niet het einde van het verhaal. Hierna willen we nog meer mappen naar de nieuwe bestemming verplaatsen. Daarvoor installeert u best TweakUI for Windows XP en navigeert u vervolgens naar “Speciale Mappen” onder “Mijn Computer”.

TweakUI XP

Via “Locatie wijzigen” kunt u eenvoudig elk van de “Speciale Mappen” verplaatsen naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk wijzigt TweakUI echter alleen registervermeldingen die ook voor elke gebruiker in het register te vinden zijn onder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerShell Folders.

TweakUI verplaatst geen mappen. Bovendien biedt het dialoogvenster “Locatie wijzigen” geen optie om een nieuwe map aan te maken op de plaats van bestemming.

TweakUI biedt geen functie om mappen aan te maken

U moet dus vooraf een map aanmaken op de plaats van bestemming. Als u bijvoorbeeld de map “Favorieten” (die de favorieten van Internet Explorer bevat) ook als submap onder “Mijn Documenten” wilt hebben, kunt u het beste eerst de hele map “Favorieten” kopiëren naar de map “Mijn Documenten” op het gegevensstation. Gebruik vervolgens TweakUI om het pad naar deze nieuwe map te wijzigen. Na een herstart (of uitloggen) gebruikt Windows dan de favorietenmap op de nieuwe plaats. Nu kun je de oude favorietenmap verwijderen.

Welke andere mappen op de gegevensschijf?

Naast de map “Mijn documenten” zijn de volgende mappen – ook als submappen van “Mijn documenten” – de moeite waard op het gegevensstation:

Favorieten
Deze map bevat alle favorieten van de Internet Explorer. Normaal gesproken is deze te vinden onder “Documenten en InstellingenGebruikersnaam”.

Bureaublad
Windows bewaart alle links naar programma’s of websites op het bureaublad in een map “Bureaublad” onder “Documenten en InstellingenGebruikersnaam”. Veel mensen gebruiken het bureaublad echter ook “mac-achtig”, d.w.z. als gegevensopslagplaats voor nieuwe documenten enz. Ik raad u daarom aan de map Bureaublad ook op de nieuwe gegevensschijf te zetten als submap van “Mijn documenten”.

Cookies en geschiedenis
Desgewenst kunt u ook cookies en geschiedenis op de nieuwe schijf zetten. Maak in dat geval mappen met dezelfde naam aan in de nieuwe map “Mijn documenten” door de oorspronkelijke mappen te kopiëren en wijzig vervolgens de paden met TweakUI. De geschiedenis is te vinden onder “C:Documents and SettingsUserNameLocal Settings”, de cookies onder “C:Documents and SettingsUserName”.

Andere mappen waarvan de padgegevens via het register of het betreffende programma zelf moeten worden gewijzigd:

Adresboek
Het Windows/Outlook Express-adresboek bevindt zich normaal gesproken onder “C:Documents and SettingsUsernameApplication DataMicrosoftAddress Book”. Kopieer het WAB-bestand daarin naar een nieuwe map onder “Mijn documenten” (bijv. Adresboek). Vervolgens moet u dit nieuwe pad volledig invoeren in het register onder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWABWAB4 “Wab-bestandsnaam”.

Outlook Express
Outlook Express kan zelf de mails kopiëren naar een nieuwe locatie. Maak eerst een nieuwe map aan (bijv. Mails) onder “Mijn Documenten”.
Start vervolgens Outlook Express. Onder Extra’s -> Opties -> Onderhoud kun je met de knop “Opslagmap” het nieuwe bestemmingspad opgeven. Outlook Express kopieert nu alle gegevens naar deze map. Na een herstart moet de nieuwe map worden gebruikt.

Opslagmap onder Onderhoud
Klik op de afbeelding om te vergroten

MS Outlook
Microsoft Outlook slaat het PST-bestand op verschillende plaatsen op, afhankelijk van de versie. Zoek uw PST-bestand. U kunt het pad achterhalen door bijvoorbeeld MS Outlook te starten, de eigenschappen van de “Persoonlijke map” op te roepen (contextmenu) en vervolgens op “Geavanceerd” te klikken.

Outlook.pst verplaatsen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluit het programma en verplaats het PST-bestand naar de nieuwe locatie, bijvoorbeeld naar een “Outlook”-map als submap van “Mijn documenten”.

Start nu Outlook weer op. Het programma klaagt nu dat het PST-bestand ontbreekt en wil het pad weten. Geef het programma nu het nieuwe pad naar het PST-bestand.

Internet cache en temp directory
Zowel de Internet cache van Internet Explorer als de temp directory staan normaal gesproken op het systeemstation. U kunt beide ook op het gegevensstation plaatsen. Voor de temp directory moet u zelf het pad wijzigen onder “System” in het configuratiescherm onder “Advanced” in de omgevingsvariabelen.

Map gedeeldedocumenten
De map “Gedeelde documenten”, die vooral onder Windows XP Home met meerdere gebruikers wordt gebruikt, kan ook op de nieuwe schijf worden geplaatst. Instructies hiervoor vindt u in het WinTotal tiparchief onder Opslaglocatie voor gedeelde documenten wijzigen.

Wilt u andere mappen op de gegevensschijf plaatsen, zoek dan naar een mogelijkheid in de opties van de programma’s. Veel programma’s bieden deze functie. Anders helpt een blik in het register. Voor Windows zijn veel paden te vinden onder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerShell Folders.

Map “Documenten en instellingen

Windows 2000 en XP slaan alle profielen (en dus gebruikersgegevens en -instellingen) op in de map %windir%:Documents and Settings. U kunt deze map al tijdens de installatie opgeven als u hiervoor een “Unattend”-installatie start. Meer informatie over deze bedrijfsmodus vindt u bij Microsoft onder ID 236621.

Als Windows al is geïnstalleerd, raad ik de volgende methode alleen in uitzonderlijke gevallen aan. In het algemeen is het voldoende als – zoals hierboven beschreven – de belangrijkste mappen zich op het systeemstation bevinden.

Als u echter de hele map“Documenten en instellingen” verplaatst, hoeft u de“Mijn documenten” en andere mappen niet opnieuw te verplaatsen.

Verplaats de hele map “Documenten en instellingen” als volgt:

  • In Mijn Computer/Verkenner, onder Mapopties/View, moeten ALLE bestanden (ook de verborgen bestanden) zichtbaar worden gemaakt.
  • Maak een nieuwe map aan op de gewenste schijf en noteer het pad. Aangezien “Documenten en instellingen” bijna altijd in het register wordt gebruikt, is het het gemakkelijkst om dezelfde map op een ander station aan te maken. Zo hoeft u later slechts één waarde in het register te wijzigen.
  • Bij het aanmaken van de nieuwe map is het belangrijk op te merken dat het systeem er toegang toe moet hebben (Documenten en instellingen) alvorens verdere bewerkingen uit te voeren. De overerving moet geactiveerd blijven, anders kan het gebruikersprofiel bij de volgende herstart niet worden geladen.
  • Ga nu naar de oorspronkelijke map “Documenten en instellingen” (als beheerder) en markeer daar alle mappen met gebruikersprofielen. Kopieer ze naar de nieuw aangemaakte map op de gewenste schijf.
  • Ga nu naar het configuratiescherm en selecteer Systeem-> Gebruikersprofielen. Kopieer het profiel van de momenteel ingelogde gebruiker naar de nieuwe map (vergeet niet eerst een map voor de huidige gebruiker aan te maken).
  • Start tenslotte REGEDIT.
  • Het eigenlijke pad voor %Userprofile% wordt in het register opgeslagen in de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionProfileList. Verander hier gewoon de stationsletter voor de waarde “ProfilesDirectory”. Dit betekent dat alle relatieve paden, die normaal “%userprofile%Documents and Settings” zijn, op het nieuwe station staan.
  • Zoek bovendien in het register naar “Documents and Settings” en verander alle waarden waarin C: of %systemdrive% voorkomt in het nieuwe station( maarniet voor de gebruikers “LocalService” en “NetworkService”).
  • Na een herstart kunt u dan de oude mappen verwijderen.

Verdergaand dan met TweakUI kunt u ook handmatig individuele mappen op nieuwe doelen in het register plaatsen.
De volgende waarden gelden onder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders:

Naam: AppData
Type: REG_EXPAND_SZ
Gegevens: %USERPROFILE%Applicatiegegevens

Naam: Desktop
Type: REG_EXPAND_SZ
Gegevens: %USERPROFILE%Desktop

Naam: Persoonlijk
Type: REG_EXPAND_SZ
Gegevens: %USERPROFIEL%Mijn Documenten

Naam: Mijn afbeeldingen
Type: REG_EXPAND_SZ
Gegevens: %USERPROFIEL%Mijn DocumentenMijn Afbeeldingen

Naam: Startmenu
Type: REG_EXPAND_SZ
Gegevens: %USERPROFILE%Startmenu

Standaardinstellingen voor nieuwe gebruikers

Als u de mappen voor nieuwe gebruikers automatisch wilt wijzigen, moeten de waarden onder HKEY_USERS.DEFAULTSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Shell Folders en HKEY_USERS.DEFAULTSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerShell Folders ook worden gewijzigd in het nieuwe station.

Back-up naar afbeeldingsbestand

Nu we gegevens en systeem hebben gescheiden, kan een back-up van het besturingssysteem worden gemaakt met een image-programma. Bekende vertegenwoordigers zijn Drive Image van het vroegere PowerQuest, Ghost van Symantec of True Image van Acronis. Uit het freeware kamp is Partition Saving beschikbaar, maar dat werkt alleen onder DOS. Een goedkoop alternatief is de volledige versie van Acronis True Image. Opslaan in een image-bestand spreekt voor zich, dus we gaan er niet in detail op in.

Voor tussendoor: Systeemherstel

Met systeemherstel kun je je pc terugzetten naar een bepaald tijdstip. Dit betekent dat als uw pc nog draaide voor de installatie van een bepaald programma, u de pc kunt terugbrengen naar de toestand van voor de installatie van dit programma.

Het systeemherstel onthoudt de huidige toestand van de te bewaken harde schijven en slaat alle latere wijzigingen op (verwijderde en overschreven bestanden en gewijzigde bestanden) vanaf het tijdstip van het systeemherstelpunt. U kunt Systeemherstel zowel in de veilige als in de normale modus gebruiken. In de normale modus kunt u het bereiken onder Start -> Programma’s -> Bureau-accessoires -> Systeemwerkset -> Systeemherstel.

Hier kunt u systeemherstelpunten maken of terugschakelen naar een reeds gemaakt herstelpunt. De Windows-functie onthoudt alleen de wijzigingen van systeempunt tot systeempunt. U kunt het systeem ook chronologisch terugzetten. Als u bijvoorbeeld naar een systeempunt op 01.10.2003 wilt overschakelen, worden alle wijzigingen daarna ook teruggezet. Dit komt omdat het systeemherstel altijd alleen de wijzigingen van herstelpunt tot herstelpunt bewaart.

Windows XP maakt automatisch een systeempunt aan bij de installatie van nieuwe stuurprogramma’s of programma’s met MSI-installaties. Voor alle andere programma’s moet dit handmatig worden aangemaakt voor de installatie.

Elke 24 uur wordt automatisch een herstelpunt aangemaakt. U kunt dit wijzigen in het register onder HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionSystemRestore met de waarde “RPGlobalInterval”. Normaal is deze vooraf ingesteld op 86400 seconden, d.w.z. 24 uur, maar u kunt de waarde naar wens wijzigen.

Onder Start -> Instellingen -> Configuratiescherm -> Systeem -> Systeemherstel kunt u instellen welke partities moeten worden bewaakt of dat u Systeemherstel helemaal wilt uitschakelen. Onder Instellingen kunt u ook de maximale grootte bepalen die de systeemherstelpunten mogen gebruiken. In de regel wordt alleen de systeemschijf bewaakt.

Slotwoord

De lezer van beide delen van het artikel over het onderwerp back-up zou nu voldoende achtergrondkennis moeten hebben om voor zichzelf de beste soort en methode van back-up te vinden. Ideaal zijn in ieder geval: scheiding van systeem en gegevens, back-up van de gegevens met een back-upprogramma en back-up van het systeem met image-software.

Veel plezier met uitproberen en hopelijk komt er nooit een dag dat u een back-up nodig hebt maar er geen hebt gemaakt.

Gerelateerde berichten