Einde ondersteuning voor Windows XP in april 2014 en dan?

Slecht nieuws voor gebruikers van Windows XP – Microsoft is van plan de ondersteuning van het besturingssysteem, dat sinds 2001 beschikbaar is, verder in te krimpen. Op 8 april 2014 komt er officieel een einde …

Einde ondersteuning voor Windows XP in april 2014 en dan?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Einde ondersteuning voor Windows XP in april 2014 en dan?

Slecht nieuws voor gebruikers van Windows XP – Microsoft is van plan de ondersteuning van het besturingssysteem, dat sinds 2001 beschikbaar is, verder in te krimpen. Op 8 april 2014 komt er officieel een einde aan Windows XP. Met deze datum stopt ook de ondersteuning voor het beveiligingssysteem Microsoft Security Essentials onder Windows XP. En dan?

Aanvulling 02.03.2014

Zie ook ons supplement: Afscheid nemen van Windows XP – upgrade, switch, virtualisatie?

Geen beveiliging meer

Microsoft heeft al lang aangekondigd dat het de ondersteuning van Windows XP geleidelijk zal stopzetten. Het bedrijf wil dat gebruikers overstappen op Windows 7 of het huidige besturingssysteem Windows 8. Terwijl Win XP-bezitters tot nu toe nauwelijks iets hebben gemerkt van de aangekondigde veranderingen, wordt het op 8 april 2014 menens. Volgens een officieel persbericht komen er na deze datum geen updates meer voor het beveiligingssysteem Microsoft Security Essentials. Dit betekent dat de in Windows XP via Security Essentials geïntegreerde bescherming tegen virusprogramma’s en malware niet meer beschikbaar zal zijn. Verder komen er geen updates en bugfixes meer voor Windows XP Service Pack 3. Als er fouten en beveiligingslekken optreden, kunnen gebruikers geen ondersteuning meer verwachten van Microsoft. Tot nu toe bood het bedrijf voor alle gangbare besturingssystemen – dus XP, Win7 en Win8 – de zogenaamde “Zero Day Exploit” bugfixes aan om nieuw optredende problemen profylactisch te elimineren.

De laatste herinnering

Om duidelijk te maken dat Microsoft deze keer voorgoed een einde wil maken aan Windows XP, heeft het bedrijf een kleine verklaring op zijn homepage geplaatst, alsmede een countdown. Deze tikt live af naar het einde van Windows XP, maar is ook bedoeld om gebruikers te informeren over hun alternatieven.

Supportende Windows XP
Einde ondersteuning Windows XP

Microsoft biedt verschillende edities van Windows 8 en Office 365 aan voor particuliere gebruikers, kleine bedrijven en grotere bedrijven. Zo wil het bedrijf de overstap vergemakkelijken.

Voor niet-switchers

Ook al is er in 2014 geen officiële ondersteuning meer voor Windows XP, dit betekent niet automatisch dat alle gebruikers gedwongen worden om over te stappen en hun favoriete besturingssysteem niet meer kunnen gebruiken.

Zodat men Win XP kan blijven gebruiken zonder een schuldig geweten of angst voor malware, zijn er echter verschillende oplossingen van derden die minstens even goede of zelfs betere bescherming bieden voor het systeem, op voorwaarde dat er geen nieuwe gaten in het besturingssysteem ontstaan die de virusbescherming niet kan opvangen. Gratis programma’s zoals avast! Antivirus Home Edition kunnen worden gedownload en geïnstalleerd, of een compleet beveiligingspakket zoals Norton Internet Security of ESET Internet Security kan worden aangeschaft.

AV-Test heeft 25 virusbeschermingsoplossingen voor Windows XP getest.

Men moet altijd de eigen belangen in het oog houden. Als u “alleen maar” op internet surft, kunt u beter voor een gratis versie gaan. Speelt u daarentegen vooral online spelletjes, dan bieden betaalde programma’s vaak een betere service en ook bepaalde spelmodi om de prestaties tijdens het spelen te verbeteren en crashes en storingen door virusscanners te voorkomen. Op deze manier is men hopelijk goed beschermd als Microsoft in 2014 de stekker uit Windows XP trekt…totdat het nieuwe beveiligingslek opduikt dat niet meer gepatcht wordt.

Het makkelijkste zou dus zijn om over te stappen op Windows 7 of Windows 8.

Beeldbron: Microsoft

Gerelateerde berichten