Is Windows Defender voldoende onder Windows 8?

Toen Microsoft enkele jaren geleden de oorspronkelijke Windows Defender introduceerde, bevatte deze alleen bescherming tegen spyware en adware. De vernieuwing met het Security Essentials programma maakte van Defender een volledig antivirusprogramma. Tot zover de belofte. …

Is Windows Defender voldoende onder Windows 8?

Produktfoto
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Is Windows Defender voldoende onder Windows 8?

Toen Microsoft enkele jaren geleden de oorspronkelijke Windows Defender introduceerde, bevatte deze alleen bescherming tegen spyware en adware. De vernieuwing met het Security Essentials programma maakte van Defender een volledig antivirusprogramma. Tot zover de belofte. Maar is de in het huidige Windows 8 OS geïntegreerde Defender wel voldoende?

De nieuwe taken van Windows Security Essentials omvatten het opsporen en verwijderen van Trojaanse paarden, malware en spyware. Een voordeel van Defender is dat het weinig systeembronnen nodig heeft en dus de systeemprestaties niet noemenswaardig beïnvloedt. Het programma is nauwelijks afhankelijk van interactie met de gebruiker, hoewel het zoeken naar potentiële virussen niet vanzelf gaat, maar door de gebruiker moet worden uitgevoerd. Uiteraard herinnert het programma de gebruiker er regelmatig aan dit te doen. Daarnaast kunnen externe gegevensdragers met Defender worden gescand op ongedierte. Hiermee laat Microsoft nogmaals zien dat Windows Defender alle noodzakelijke taken van een conventionele, gratis virusbescherming probleemloos kan overnemen. Gebruikers van Windows 8 hebben bovendien het voordeel dat het programma al is voorgeïnstalleerd. Wel moet worden benadrukt dat het nergens in de buurt komt van zijn te kopen concurrenten, die veel meer beschermingssystemen, meerdere dagelijkse updates en integratie in andere programma’s, bijvoorbeeld mailsoftware, enz. bieden. De detectiepercentages van Windows Defender zijn ook zeer goed. De detectiepercentages van Windows Defender blijven ook ver achter bij die van betaalde producten. Windows Defender kan echter zeker concurreren met de gratis virusscanners, vooral omdat er geen vervelende meldingen zijn over een volledige versie waarvoor betaald moet worden.

Win8.Desktop.Windows.Defender
Windows Defender

Echt zo eenvoudig?

Op het eerste gezicht lijkt Defender bijna een utopie. Het is snel, onopvallend en detecteert effectief Trojaanse paarden en malware. Maar zoals gezegd heeft Defender ook zijn duidelijke beperkingen. Het is immers gratis. Natuurlijk kan Defender nu een van de conventionele, gratis concurrerende programma’s vervangen, maar slechts in beperkte mate. Want speciale functies, bijvoorbeeld de ondersteuning van sociale netwerken, ontbreken volledig. Een gedetailleerd verslag hierover vindt u op viralus.de.

Conclusie

Voor particuliere gebruikers is Windows Defender een goed begin om Trojaanse paarden en gevaarlijke malware op te sporen. Voor uitgebreide bescherming moet je echter in je portemonnee tasten.

Beeldbron: dAKirby309

Gerelateerde berichten