Windows klonen en aan de praat krijgen

Sinds Windows 2000 is het niet meer mogelijk om een image van Windows gewoon op een andere partitie af te spelen en van daaruit als noodsysteem op te starten. Dit komt door vaste verwijzingen in …

Windows klonen en aan de praat krijgen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows klonen en aan de praat krijgen

Sinds Windows 2000 is het niet meer mogelijk om een image van Windows gewoon op een andere partitie af te spelen en van daaruit als noodsysteem op te starten. Dit komt door vaste verwijzingen in het register, die gewijzigd moeten worden. In het volgende artikel laten we zien hoe je een Windows-kloon als nood- of secundair systeem kunt laten draaien.

Onverklaarbaar en de oplossing

Onder Windows 98 was de wereld nog op orde. Je kon precies voorspellen welke schijf welke letter zou krijgen door naar de partities te kijken. Met deze kennis was het relatief eenvoudig om een reeds geïnstalleerde Windows 98 te klonen, terug te zetten op een tweede harde schijf of partitie en op te starten met een bootmanager.

Als u hetzelfde probeert te doen met een systeem sinds Windows 2000, zult u regelmatig falen. Dit geldt zelfs als het oorspronkelijke systeem hetzelfde is. Een gekloonde Windows XP kan in het begin wel via een bootmanager worden opgestart, maar loopt dan vast met een foutmelding.

De oorzaak van deze fout zijn vermeldingen in het register van Windows 2000 e.v. waarmee het besturingssysteem naast een letter ook een unieke GUID (Globally Unique Identifier) aan elke partitie toekent. Onder HKEY_LOCAL_MACHINESystemMountedDevices vindt u volumevermeldingen en de daaraan unieke GUID. Toegewezen stationsletters worden dan toegewezen aan de respectievelijke GUID van een partitie op dit punt. De feitelijke volgorde van de partities heeft door deze procedure geen betekenis voor Windows 2000.

alt

GUID van een partitie en toewijzing aan de letter
Klik op de afbeelding om te vergroten

In de schermafbeelding is te zien dat de hierboven gemarkeerde partitie onderaan is vastgezet op de letter C.
Als u een bootmanager of het BIOS-opstartmenu zou gebruiken om een tweede harde schijf de opstartschijf te maken waarop een gekloonde Windows zich bevindt, zou de verwijzing naar C nog steeds naar een andere partitie wijzen. Als gevolg daarvan zou de gekloonde Windows niet starten of de bron-Windows blijven gebruiken, omdat deze nog steeds als C is opgegeven.

Mogelijke oplossing

Er zijn verschillende manieren om een Windows-kloon te maken. Als voorbeeld zullen we grofweg twee manieren beschrijven, waarbij deze afhankelijk van het systeem kunnen verschillen.

Kloon naar een andere partitie

  • Maak eerst een nieuwe partitie aan onder Windows met behulp van Schijfbeheer en geef deze partitie een stationsletter (bijv. T).
    alt

    Nieuwe partitie en toewijzing aan DosDevice T
    Klik op de afbeelding om te vergroten

  • Kopieer vervolgens de bron-Windows naar de doelpartitie met behulp van een image-programma of een Windows PE-omgeving en het commando xcopy /k /r /e /i /s /c /h /o.
    Kopieer niet alleen de Windows-map, want ook de mappen “Documents and Settings” en “Programs” zijn nodig!
  • Start nu Regedit (vanuit Windows PE of de bron Windows) en ga naar de tak HKEY_LOCAL_MACHINE. In de MountedDevices tak vindt u de GUID van de eerder toegewezen letter. Kopieer deze vermelding – de waarde van de naam en de binaire waarde van de vermelding zelf (zie screenshot met de letter T).
  • Met “Laad structuur” in Regedit van de bron Windows of Windows-PE laadt u nu het bestandssysteem van de partitie van de gekloonde Windows uit de map WindowsSystem32config en geeft u de structuur een naam. Deze wordt dan ook in Regedit weergegeven.
    alt

    Structuur laden
    Klik op de afbeelding om te vergroten

  • Nu moet je alleen nog de GUID van de partitie in de geïmporteerde structuur aanmaken en vervolgens de GUID voor het DosDevice C overeenkomstig veranderen (zie screenshot, in dit geval verander je het DosDevice T in C en verwijder je de oude C of verander je de letter), zodat de nieuwe partitie enerzijds bekend staat als een volume en anderzijds ook als C wordt gebruikt. Vervolgens moet de geladen structuur weer worden verwijderd.
  • Ten slotte moet u alleen nog de Boot.ini van de bron-Windows aanvullen, zodat de kloon-Windows ook in het opstartmenu van Windows verschijnt. De eenvoudigste manier hiervoor is via de herstelconsole van de Windows CD. Start hiervoor de computer op vanaf de Windows XP CD (wijzig eventueel de opstartvolgorde in het BIOS) en ga met de “R” toets via de herstelconsole naar de herstelmodus.
    Voer in de herstelconsole het commando bootcfg /add in en wacht op de berichten die vertellen welke systemen zijn gevonden. Zie het screenshot in de WinTotal tip.
    U kunt ook zelf de boot.ini bewerken (zie het aparte artikel over de bootloader).

Andere manieren via 2e harde schijf

Er zijn andere manieren om een gekloonde Windows als 2e systeem te integreren. Men kan ook werken met een 2e harde schijf en dan een omschakeling forceren via het BIOS of een geschikte bootmanager. Hiervoor zou men een image van de bron-Windows op de doel-harde schijf moeten schrijven met geschikte programma’s zoals Acronis True Image. Als alternatief kan het klonen ook gebeuren met behulp van Windows PE, zoals hierboven beschreven.

Daarna moet de partitie als actief worden ingesteld. U kunt dit doen met een programma voor harde-schijfbeheer of het programma Diskpart en het commando actief ( vooraf de betreffende harde schijf selecteren met select disk en vervolgens de eerste partitie selecteren met select partition 1 ).

Vervolgens moet een nieuwe Master Boot Record (MBR) naar de harde schijf worden geschreven.
U moet de nieuwe MBR aanmaken met behulp van een MS DOS-opstartdiskette en het commando fdisk /mbr. Zorg er wel voor dat de nieuwe harde schijf echt wordt opgestart als de actieve schijf (u kunt het systeem het beste testen totdat er een foutmelding verschijnt). De nieuwe MBR zorgt ervoor dat Windows alle toewijzingen in MountedDevices opnieuw maakt, omdat de handtekening op de MBR is veranderd.

Start na fdisk /mbr de Windows herstelconsole. Start hiervoor de computer op vanaf de Windows XP CD (wijzig eventueel de opstartvolgorde in het BIOS) en schakel vervolgens met de “R” toets in de herstelmodus via de herstelconsole. Laat in de console een geldige opstartcode schrijven. Dit kan met het commando fixmbr (dat tegelijkertijd geen nieuwe handtekening schrijft, vandaar de 2 stappen).

Conclusie

Met de kennis waarom een gekloonde Windows niet gewoon als een andere Windows met een bootmanager kan worden gebruikt, kunt u gemakkelijk een multi-omgeving maken en dus zowel een werkende als een test- of gaming-Windows genereren uit een bron-Windows die op de plank ligt als een image op DVD.

Gerelateerde berichten