Computerwerkplek: gezond werken aan de PC

Wie voornamelijk achter een computer werkt en klaagt over een oncomfortabele werkplek, wordt meestal alleen maar vermoeid toegelachen. Maar deze zogenaamd gemakkelijke bezigheid kan leiden tot aanzienlijke lichamelijke ongemakken en mensen op den duur zelfs …

Computerwerkplek: gezond werken aan de PC

Frau an ergonomischem Computerarbeitsplatz
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Computerwerkplek: gezond werken aan de PC

Wie voornamelijk achter een computer werkt en klaagt over een oncomfortabele werkplek, wordt meestal alleen maar vermoeid toegelachen. Maar deze zogenaamd gemakkelijke bezigheid kan leiden tot aanzienlijke lichamelijke ongemakken en mensen op den duur zelfs ziek maken. De hele dag in een monotone houding zitten is hard werken voor de ogen en belast het hele bewegingsapparaat. In dit artikel leest u op welke speciale kenmerken u bij een computerwerkplek moet letten om uw gezondheid te beschermen.

  • In Duitsland werken ongeveer 20 miljoen werknemers uitsluitend achter computers.
  • De voorschriften voor de ergonomische inrichting van kantoorwerkplekken zijn vastgelegd in de arbeidsplaatsverordening (ArbStättV).
  • Veel typische beroepsziekten kunnen worden voorkomen door bedrijfsgezondheidsmanagement en gezonde werkplekken.

1. welke wettelijke voorschriften gelden voor het werken aan een pc?

Volgens §3 van de Arbowet zijn bedrijven in Duitsland verplicht te zorgen voor een werkplek die de veiligheid en gezondheid van de werknemers waarborgt. Dit houdt onder meer in dat zij moeten zorgen voor een geschikte organisatie en de nodige arbeidsmiddelen. Daarnaast kan de werkgever verschillende maatregelen nemen die bijdragen aan de bevordering van de gezondheid, zoals bijvoorbeeld

  • gezondheidsbevorderende inrichting van de werkomgeving
  • anti-stress training en psychologische ondersteuningsmaatregelen
  • bedrijfssporten (bijvoorbeeld yoga- of gymnastiekcursussen)

Door de werkgever uitgevoerde maatregelen mogen niet op de werknemers worden afgewenteld, d.w.z. dat de werkgever de volledige kosten moet dragen. Dit geldt ook voor eventuele afwezigheid van het werk tijdens of als gevolg van de uitvoering.

De richtsnoeren voor ergonomie op kantoorwerkplekken zijn daarentegen te vinden in de Arbeidsomstandighedenverordening (ArbStättV). Hier staan de belangrijkste specificaties over

  • verlichting
  • binnenklimaat
  • Beeldscherm, toetsenbord en muis
  • Meubilair
  • Geluid, ruimte en straling

worden gespecificeerd. Bovendien eist het ArbStättV dat alle kantoor- en telewerkplekken regelmatig op gevaren worden beoordeeld.

Goed om te weten: Werkgevers die weigeren de arbeidsomstandigheden op pc-werkplekken te beoordelen, kunnen een boete krijgen van maximaal 25.000 euro.

Hoe moet een “gezonde” computerwerkplek worden ingericht?

De meest voorkomende klachten die werknemers hebben na een lange dag voor een computerscherm zijn rug- of nekpijn. Maar ook waterige of droge ogen en zelfs pijnlijke peesontstekingen zijn niet ongewoon.

De volgende checklist toont de belangrijkste criteria waarmee u rekening moet houden bij het inrichten van een computerwerkplek.

2.1 Optimale verlichting voor de ogen

Die ideale Bürobeleuchtung
Ideale kantoorverlichting combineert daglicht met kunstmatige lichtbronnen.

Verlichting is een essentiële factor voor een goede gezondheid. Idealiter heeft uw werkplek honderd procent daglicht. Natuurlijk licht regelt de vitamine D-productie van ons lichaam en zorgt zo voor meer welzijn.

Maar omdat slechts weinig kantoren over voldoende daglicht beschikken, is een slim verlichtingsconcept essentieel, want een vitamine D-tekort leidt op den duur niet alleen tot vermoeidheid, maar meestal ook tot gezondheidsklachten.

De verlichting op de computerwerkplek moet zo

  • daglicht
  • directe en indirecte verlichting
  • Bureaulamp

bestaan uit en zijn zo gelijkmatig mogelijk met een passend intensiteitsniveau. Zorg er ook voor dat er geen verblindingseffecten, slagschaduwen of reflecties zijn.

2.2 De apparatuur en de werkmaterialen

Spier- en skeletaandoeningen kunnen worden voorkomen met ergonomisch kantoormeubilair. Het juiste meubilair kan ook symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en flikkerende ogen tegengaan.

2.2.1 Beeldscherm correct instellen en positioneren

Het belangrijkste hierbij is de positie: Een verkeerd afgestelde monitor veroorzaakt niet alleen nekpijn, maar kan ook de oorzaak zijn van een migraine na enkele uren voor het scherm.

Alsalgemene regel geldt dat de afstand tot het beeldscherm 50 tot 70 cm moet zijn en dat de bovenrand niet boven ooghoogte mag komen. Idealiter moet u uw hoofd lichtjes kantelen wanneer u de eerste regel wilt lezen. Goede apparaten hebben ook een verplaatsbare standaard waarmee u naar wens kunt draaien, kantelen of de hoogte kunt aanpassen.

Let er bij het kiezen van uw scherm altijd op dat het een stralingsarm model is met de juiste CE-markering. Door het contrast en de helderheid optimaal in te stellen, kunt u uw ogen ontlasten. Kies ook een locatie waar u niet door de zon wordt verblind en er geen reflecties en het scherm zijn.

Goed om te weten: studies hebben aangetoond dat de grootte van het beeldscherm ook een effect heeft op het werkgedrag. Zo werken werknemers met een groter model gemiddeld 50% sneller dan hun collega’s met een kleiner scherm.

2.2.2 Het juiste bureau voor een gezonde computerwerkplek

Het perfecte bureau op kantoor moet een hoogte hebben van 68 tot 76 centimeter en op en neer verstelbaar zijn. In het beste geval is er zelfs de mogelijkheid om tijdens het werk af te wisselen tussen staan en zitten.

De tafel moet ook groot genoeg zijn, zodat het beeldscherm ver genoeg weg kan staan en er voldoende opbergruimte is voor alle andere technische apparaten (bijvoorbeeld de telefoon). Een diepte van 75 tot 90 centimeter is ideaal.

Moderne bureaus zijn ook uitgerust met kabelgoten waarin alle bekabeling kan worden opgeborgen, zodat er geen gevaarlijk struikelgevaar is.

2.2.3 Een verstelbare bureaustoel is ideaal

Frau mit Rückenschmerzen am PC
Met de juiste bureaustoel behoren rugklachten in de toekomst tot het verleden.

De bureaustoel moet ook individueel aan de behoeften van de werknemer kunnen worden aangepast en altijd een ontspannen houding mogelijk maken. Hoe meer de stoel aan de persoonlijke behoeften kan worden aangepast, hoe ergonomischer hij is.

Een goede bureaustoel moet over het algemeen over functies en mechanismen beschikken die u bij uw dagelijkse werk ondersteunen (een in hoogte verstelbare zitting wordt tegenwoordig bijvoorbeeld als standaard beschouwd). De rugleuning moet ook zo hoog mogelijk zijn om de borstwervelkolom te ontlasten wanneer u achterover leunt.

Goed om te weten: Voor de bloedcirculatie in de benen moet er een ruimte van 4 – 6 cm tussen de knie en de voorste rand van de zitting overblijven.

2.2.4 Toetsenbord en muis kunnen ook bijdragen tot een gezonde computerwerkplek

Er staan meestal drie belangrijke punten op de checklist voor het perfecte toetsenbord:

  1. Het toetsenbord moet verdeeld zijn om te voorkomen dat de polsen naar buiten buigen.
  2. Detoetsen moeten licht naar binnen gebogen zijn, omdat dit het typen vergemakkelijkt en het verdraaien van de arm vermindert.
  3. Er moet een handpalmsteun zijn om de polsen te ontlasten.

    Ergonomisch geformte Maus auf Schreibtisch
    Ontlast uw pols met een ergonomisch gevormde muis.

Als je een muis gebruikt, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je je hand niet hoeft te draaien of te verdraaien bij het bedienen ervan. Het beste is een ergonomisch model dat de hele handpalm vult. Ook hier kan het gebruik van een muismat met palmsteun de gewrichten ontlasten.

2.3 De perfecte werkomgeving

Een gezonde computerwerkplek staat en valt altijd met het heersende ruimteklimaat. Zorg altijd voor een geschikte temperatuur (ongeveer 20 °C) en voldoende luchtvochtigheid ( ongeveer 50%). Ook een goede ventilatie is onontbeerlijk, maar permanente tocht kan leiden tot ziekte. Vermijd daarom indien mogelijk alle ongewenste luchtbewegingen.

Tip: Groene planten verbeteren niet alleen de luchtvochtigheid, maar filteren ook verontreinigende stoffen uit de lucht.

Lawaai heeft ook een directe invloed op de werkprestaties: luide printers of de kantoorbuurman aan de telefoon verstoren de concentratie en hebben een negatief effect op de werksfeer. Verban luide apparaten daarom altijd naar een aangrenzende ruimte en plaats geluidsdichte wanden in kantoortuinen.

Hoe kunt u bijdragen aan een gezondere werkomgeving?

Kollegen treffen sich im Büro
Regelmatig bewegen is alles: ga dus af en toe persoonlijk bij je collega’s langs
.

Vaak zijn zelfs kleine veranderingen voldoende om de gezondheidsrisico’s op de computerwerkplek te verminderen. Met deze tips kun je zelf veel doen voor je gezondheid op het werk:

  • Sta zo vaak mogelijk op en grijp elke gelegenheid aan om te bewegen, bijvoorbeeld door je collega in het naburige kantoor persoonlijk te bezoeken of staand je telefoongesprekken te voeren.
  • Bouw kleine stretchpauzes in uw dagelijkse werkroutine in, bijvoorbeeld eenmaal per uur gedurende 5-10 minuten.
  • Verander uw zithouding zo vaak mogelijk (bijvoorbeeld door voorover of achterover te leunen) en blijf nooit te lang in één houding zitten.

Goed om te weten: De perfecte houding bestaat niet. Het allerbelangrijkste voor ergonomisch en gezond werken is dynamiek en voortdurende verandering.

Gerelateerde berichten