Eigen Notwindows met Barts PE Builder v3

Op internet duiken steeds weer berichten en vragen op over een Windows PE (Preinstalled Environment). Met dit artikel willen we kort uitleggen wat dit is en beschrijven hoe je je eigen nood Windows kunt maken …

Eigen Notwindows met Barts PE Builder v3

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Eigen Notwindows met Barts PE Builder v3

Op internet duiken steeds weer berichten en vragen op over een Windows PE (Preinstalled Environment). Met dit artikel willen we kort uitleggen wat dit is en beschrijven hoe je je eigen nood Windows kunt maken met de gratis Barts PE Builder.

Let op: Dit artikel is al enkele jaren oud. Zie ook onze nieuwe versie Een handige nood Windows maken op basis van Windows PE

Windows in plaats van DOS

Volgens Microsoft moet de herstelconsole van Windows XP e.v. het probleem oplossen dat men tegenwoordig bijna niets meer kan doen met oude DOS-media, omdat toegang tot NTFS-gegevensdragers en partities van meer dan 2 GB hier niet mogelijk is. Lange bestandsnamen zijn DOS altijd vreemd geweest. De herstelconsole is echter niet al te toegankelijk voor leken en kan niet gemakkelijk worden uitgebreid met eigen tools. Vindingrijke freaks gebruiken daarom Knoppix of een nood-CD zoals de WinTotal support CD, die de problemen met vrije stuurprogramma’s en uitbreidingen verlicht, zo niet wegneemt.

Windows PE biedt hier uitkomst. Dit is een beperkt, maar toch volledig uitvoerbaar besturingssysteem dat geen schrijftoegang nodig heeft en dus ook start op CD-ROM’s, enz. Het bevat alle nodige functies om bijvoorbeeld volledige toegang te hebben tot NTFS-media of Active Directory. Bovendien draait Windows PE met een grafische gebruikersinterface en kan het vervolgens drivers integreren, omdat het ook Plug & Play ondersteunt. Microsoft ziet Windows PE als een hulpmiddel om computers voor te bereiden op de installatie. Geklungel met de logge antwoordbestanden tijdens de installatie (unattended installation) zou daarmee tot het verleden behoren. Helaas is Windows PE niet voor veel mensen legaal beschikbaar. Het wordt alleen als een zogenaamde OPK (OEM Preinstallation Kit) gedistribueerd aan grote zakelijke klanten. Alleen PowerQuest gebruikt Windows PE met Drive Image 7 als noodsysteem en is daarom hier beschikbaar voor eindklanten.

Wettelijke dank aan Bart’s PE Builder v3

De remedie is de kleine tool Barts PE Builder, ontwikkeld door de Nederlander Bart Lagerweij, waarmee een bootable, uitgeklede Windows CD kan worden gemaakt. De PE Builder was al korte tijd beschikbaar in versie 1.x, maar moest van de website worden verwijderd wegens schending van het auteursrecht.

Wat doet de PE Builder?

De auteur kreeg ook een originele Windows PE te zien en vroeg zich af op welke bestanden die gebaseerd was. Hij realiseerde zich dat voor het maken van zo’n nood-Windows eigenlijk alleen een originele Windows XP Home of Pro nodig is, waarbij Service Pack 1 of 2 via slipstream op de gegevensdrager moet worden gemount. Instructies hoe dit te doen zijn te vinden op WinTotal in de rubriek Artikelen. Daarnaast kan een dergelijke nood Windows ook met Windows 2003 Server gemaakt worden. Windows 2000 is hiervoor ongeschikt omdat de bijbehorende commandoswitch /minint voor de kernel ontbreekt en het systeem niet draait op schrijfbeveiligde gegevensdragers (bijv. CD-ROM).

Bart’s PE Builder in gebruik

Na het downloaden van Barts PE Builder pak je het programma uit en start je het bestand pebuilder.exe.
In het volgende dialoogvenster geeft u het pad naar de installatie-cd (XP met SP1) of Windows 2003 op. Het onderste pad is voor uitbreidingen of eigen programma’s/bestanden die moeten worden opgenomen.

Pad naar de installatie-CD
Klik op de afbeelding om te vergroten

Het volgende dialoogvenster laat zien welke plug-ins al geïnstalleerd zijn.

Selectie van plug-ins
Klik op de afbeelding om te vergroten

In ieder geval moet u “BootFix (inschakelen van “Druk op …)” activeren. Dit voorkomt dat de computer ongevraagd opstart vanaf de geplaatste CD.

Als u nog meer plug-ins wilt activeren, moeten de benodigde bestanden al beschikbaar zijn in de PE-Builder plug-in map. Sommige plug-ins zijn al opgenomen in het installatiebestand. Als er meer nodig zijn, verschijnt er een waarschuwing. Dan moet u de “Plugins van nu2.nu” of “Plugins van datenrettung-etc.de” downloaden uit het software archief of de documentatie van de betreffende plug-in bekijken op http://www.nu2.nu/pebuilder/#plugin en de ontbrekende bestanden toevoegen indien nodig.

De volgende plugins vereisen geen extra downloads (versie 3.0.18):

 • Nu2menu door Henk de Jong
 • Netwerkondersteuning door Bart Lagerweij en anderen
 • Bart’s Stuff Test v5 door Bart Lagerweij
 • Boot Fix (Inschakelen “Press any key to boot from CD”) door Bart Lagerweij
 • Schijf controleren (chkdsk.exe) door Bart Lagerweij
 • Aangepast door Bart Lagerweij
 • Document door Bart Lagerweij
 • QSoft Ramdisk van Christiaan Ghijselinck
 • Remote Desktop Client van Microsoft
 • Opstartgroep (autorun) van Erwin Veermans
 • DOS ondersteuning voor WinPE door Erwin Veermans
 • Toetsenbordindeling door Boris Mebarek

Alle andere plug-ins vereisen een download (meestal het programma zelf zoals IrfanView of Ad-Aware Antivirus) of de gekochte volledige versie. Er zijn ook plug-ins van andere ontwikkelaars.

Om bijvoorbeeld Total Commander te integreren, moeten de volgende bestanden worden gekopieerd van de programmamap naar pebuilderpluginTotal Commander: cabrk.dll, default.bar, no.bar, sfxhead.sfx, share_nt.exe, totalcmd.exe, totalcmd.hlp, totalcmd.inc, unacev2.dll, unrar.dll, wcmicons.dll, wcmzip32.dll.

Voor Nero Burning ROM moeten alle bestanden onder de Nero directory gekopieerd worden van de Nero programma directory naar pebuilderpluginNero Burning ROMfiles. Verder moet het bestand penero.inf bewerkt worden. Daar moeten de gebruikersnaam, het bedrijf en het serienummer worden ingevoerd.

Voor Ad-Aware Antivirus moeten de volgende bestanden uit de Ad-Aware Antivirus programmamap gekopieerd worden naar de pebuilderpluginadaware map: aawhelper.dll, ad-aware.exe, reflist.ref, english.bmp, english.det, english.ini.

Als deze bestanden beschikbaar zijn, kunnen de bijbehorende plug-ins worden geactiveerd.

De uitvoer wordt gedefinieerd in de volgende dialoog.

Uitvoer als ISO
Klik op de afbeelding om te vergroten

De Builder creëert de voltooide gegevens als een directory en ook als een ISO-bestand. U moet beslist het ISO-bestand maken, dat u vervolgens met een willekeurig brandprogramma als ISO-image op een CD kunt branden. Na het klikken op “Volgende” begint het programma met het schrijven van de benodigde bestanden.

Uitvoervenster aan het werk
Klik op de afbeelding om te vergroten

ISO-test

De test-CD start aanvankelijk op zoals Windows XP. Daarna verschijnt echter een aparte interface.

De interface van de PE-editie van Bart
Klik op de afbeelding om te vergroten

De“Go” knop linksonder komt overeen met de Windows startknop. Hier opent een startmenu, maar in het Engels. De toetsenbordindeling kan tenminste worden veranderd in“gr” voor Duits via Systeem -> Toetsenbordindeling.

Startmenu zoals onder Windows
Klik op de afbeelding om te vergroten

De basisversie bevat al enkele programma’s om met Notwindows te werken. Zo is bijvoorbeeld de “Remote Desktop Connection” opgenomen om een andere computer te besturen. Dit werkt echter alleen als de netwerk plug-in is geactiveerd en geconfigureerd voor de ISO. Een hoogtepunt is de volledige toegang tot NTFS-gegevensdragers. In de basisversie is 2x Explorer opgenomen als bestandsbeheerder. Andere kunnen echter handmatig worden geïntegreerd (zie hierboven, bijv. Total Commander).

Handige bestandsbeheerder
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als alle beschikbare plug-ins zijn geïntegreerd, kan het startmenu een aanzienlijke omvang bereiken:

Alle geïnstalleerde plug-ins
Klik op de afbeelding om te vergroten

Veel bekende functies van “normale” Windows zijn ook beschikbaar in de PE-omgeving. Naast de commandoregel kan de taakbeheerder worden gestart, kunnen tijd en datum worden ingesteld en kunnen de schijven worden gecontroleerd met Chkdsk. Goodies als Paint, Wordpad en de rekenmachine staan ook op de CD.

Conclusie: Uitbreiden en aan de slag

Bart’s PE is de redding voor veel gestreste gebruikers. Aangezien een legale Windows vereist is, is het verwonderlijk waarom Microsoft zelf deze optie niet aanbiedt. Barts PE is gratis en eenvoudig te gebruiken, zelfs voor niet-professionals. De PE-omgeving toont echter pas zijn sterke punten na een upgrade met de vele plug-ins en vooral de netwerkondersteuning.

Weg met die oude DOS-schijf en stap in de PE-omgeving. We kunnen alleen maar hopen dat de fancommunity doorgaat met het schrijven van plug-ins om programma’s als Acrobat Reader en dergelijke te integreren.

Gerelateerde berichten