In bijna alle pc’s en notebooks sluimert ongemerkt een knoopcelbatterij als BIOS-batterij, waarvan het bestaan pas wordt opgemerkt als hij leeg is. In het volgende artikel leggen we in detail uit wat deze batterij inhoudt, hoe een lege batterij er in de praktijk uitziet en hoe hij uiteindelijk kan worden vervangen.
Inhoudsopgave
De BIOS-batterij is het hulpje voor tijd en instellingen
Het eerste wat een PC doet als hij opstart is het BIOS of EFI. Hier leert het systeem welke componenten op het moederbord actief of aangesloten zijn, hoe de CPU en het geheugen geklokt moeten worden, welke schijven in welke volgorde opgestart moeten worden en – heel belangrijk – de huidige tijd. Het moederbord slaat de instellingen voor het BIOS en de tijd op in een CMOS RAM, dat op zijn beurt moet worden gebufferd met een batterij voor het geval het systeem van de stroom wordt losgekoppeld. Deze batterij wordt daarom vaak de CMOS-batterij genoemd. De batterij heeft een levensduur van enkele jaren, maar zal uiteindelijk opraken.
Oorzaak van plotselinge problemen met opstarten en tijd – batterij!
Een lege BIOS-batterij veroorzaakt al afwijkingen en fouten bij het opstarten van het systeem, bijv:
- Bij het opstarten meldt het BIOS een configuratiefout of leesfout in het CMOS-geheugen.
- De opstartvolgorde van het systeem is niet meer correct, het systeem start mogelijk niet meer op.
- Datum en tijd zijn niet meer correct en moeten opnieuw worden ingesteld.
Wij hebben ook meegemaakt dat een systeem “dood” was en niet meer reageerde bij het inschakelen. Alleen een vervanging van de BIOS-batterij leidde tot nieuw leven.
De batterij vervangen, welke heb ik nodig?
Voordat u de CMOS-batterij vervangt, moet u op zoek gaan naar een geschikte vervanging. Als regel worden CR-2032 knoopcellen met een spanning van 3V gebruikt. Raadpleeg de handleiding of de website van de fabrikant om erachter te komen welke batterij u nodig hebt. Als u hierover geen informatie vindt in de handleiding van de PC, het moederbord of op de website, staat er ook een indicatie van het type op de knoopcel zelf.
Maar niet alle knoopcellen zijn hetzelfde. Er zijn aanzienlijke verschillen in levensduur, die ook tot uiting komen in de prijs. Wij raden aan lithium knoopcellen van een merkfabrikant te kopen, die voor een iets hogere prijs een veel langere levensduur en bescherming tegen lekkage bieden.
Let op bij het vervangen van de CMOS batterij
Voordat u de batterij vervangt, moet u het systeem volledig loskoppelen van de voeding en, indien mogelijk, ook de batterij uit het notebook verwijderen.
Het vervangen van de knoopcel zou geen groot probleem moeten zijn bij desktop PC’s, omdat de batterij meestal in zijn eigen aansluiting op het moederbord zit en de bevestigingslipjes met een platte schroevendraaier kunnen worden weggedrukt zodat de knoopcel kan worden verwijderd.
Plaats de batterij schuin in de socket met de contactzijde naar beneden en druk dan de knoopcel naar beneden tot hij terug in de socket klikt. De volgende video beschrijft het proces duidelijk.
Bij notebooks is het vervangen van de batterij minder triviaal en komt er meestal veel schroefwerk bij kijken. Niet alle fabrikanten plaatsen de batterij achter een onderhoudsvriendelijk klepje dat met een paar schroeven kan worden verwijderd.
De benodigde inspanning hangt dus af van de fabrikant en het type. Een blik in de handleiding of een zoektocht naar geschikte YouTube-video’s is net zo essentieel als een goede selectie kleine schroevendraaiers en veel geduld en tijd. Bovendien zit de batterij in notebooks niet altijd in een aansluiting op het moederbord, maar in een aansluiting die op zijn beurt via een 2-pins connector met het moederbord is verbonden.
Je moet soms zelfs een beetje knutselen om zo’n batterij met een socket te reconstrueren, zoals de volgende video laat zien.
In geval van twijfel kunt u de taak overlaten aan een van de plaatselijke pc-reparatiediensten, die de dienst graag overnemen tegen een kleine vergoeding, of een dergelijke batterij met socket kant-en-klaar geconfigureerd via internet kopen.