Aan softwaretests moeten hoge eisen worden gesteld. Het eenvoudige principe geldt dat er niet genoeg getest kan worden. Kwaliteitscriteria en kritiek voor dergelijke tests vloeien voort uit wat in de praktijk werkt. Bij het onderhoud van softwaresystemen spelen tegenwoordig de twee criteria tijd en kosten een doorslaggevende rol. Een pragmatische aanpak heeft daarom de hoogste prioriteit bij de kwaliteitscriteria voor softwaretests.
WinTotal biedt tests en tips voor nieuwe software, evenals tools en downloads in zijn uitgebreide software-archief. Een hoog kwaliteitscriterium voor dergelijke tests is het opstellen van richtlijnen voor foutpreventie.
De Duitse vereniging van gespecialiseerde journalisten, dfjv.de, biedt niet alleen uitgebreide informatie over journalistieke onderwerpen uit politiek, sport, muziek, recht en justitie of over buitenlandse berichtgeving, maar ook over gespecialiseerde journalistiek. Technische journalisten vinden bijvoorbeeld een uitgebreide presentatie van hun vakgebied met artikelen, vakliteratuur, media-aanbod of mogelijkheden voor opleiding en bijscholing.
Elke individuele softwareontwikkeling moet gebaseerd zijn op richtlijnen. Zo kunnen softwarefouten van meet af aan worden vermeden. Een essentiële voorwaarde is het bestaan en vooral de toepassing van zogenaamde codeconventies. De in de journalistiek bekende reviews zijn ook bij het testen van software een doorslaggevend kwaliteitscriterium. Zij omvatten de selectie van kritische modules, diensten, componenten en klassen, alsmede de voorwaarde van een bepaald bedrijfsklimaat dat de wederzijdse acceptatie bevordert.
Gestandaardiseerde kwaliteitscriteria en toepassingskwaliteiten voor betrouwbare softwaretests
Ook eenheidstests hebben hun waarde bewezen als kwaliteitscriterium voor softwaretests. Er moet voor worden gezorgd dat de tests van een bepaalde klasse niet worden ontwikkeld door dezelfde medewerker die ook de klasse implementeert. Geautomatiseerde testtools, tracing en logging en afzonderlijke tests zijn ook het meest geschikt om de kwaliteitsborging voor softwaretests te optimaliseren. Softwareapplicaties in bedrijven hebben tegenwoordig een levensduur van ongeveer 12 tot maximaal 15 jaar. Gegevens in een bedrijf bestaan echter veel langer dan softwaretoepassingen.

Alleen al om deze reden zou de kwaliteit van de gegevens dus in een apart proces moeten worden onderzocht, los van de kwaliteiten van de toepassingen. Niet alleen richtlijnen voor project- en beveiligingsbeheer zijn kwaliteitscriteria voor het testen van software, maar ook het zogenaamde datakwaliteitsbeheer. Alleen een volwassen software-infrastructuur biedt de noodzakelijke voorwaarden voor de evaluatie en handhaving van gestandaardiseerde kwaliteitscriteria voor betrouwbare softwaretests. Het deelgebied technologiejournalistiek biedt een uitgebreid inzicht in technologie als verslaggevingsgebied en toont de bijzondere kenmerken ervan. Het houdt zich onder meer bezig met de journalistieke presentatie, met het onderzoek van technologieonderwerpen, met de aantrekkelijke presentatie van technologie of met de functie van technologiejournalistiek in de verschillende media.
Definitie van softwarekwaliteit in de ISO-norm
Door het altijd individuele perspectief van de betrokkenen lopen de kwaliteitseisen aan softwaresystemen uiteen. Een grotendeels foutloze toepassing, alsmede de mogelijkheid van tijdige ingebruikneming en zo laag mogelijke kosten zijn echter hoekstenen waarop softwaretests en softwarekritieken altijd gericht moeten zijn. Ook de kosten die voortvloeien uit de kwaliteitsborging van software moeten voor een bedrijf draaglijk zijn. De technische journalistiek is zich bewust van het feit dat verificatie van software een verscheidenheid aan instrumenten, methoden en normen kent, die in de ontwikkelingspraktijk echter niet of nauwelijks kunnen worden toegepast. De term softwarekwaliteit is ook al gedefinieerd in een ISO-norm. Het wordt opgevat als het geheel van kenmerken en eigenschappen van een activiteit of een softwareproduct die betrekking hebben op de geschiktheid ervan om aan specifieke eisen te voldoen. Het informatieportaal Presseausweis.de biedt gedetailleerde informatie over de eisen, de toepassing en de functie van dit belangrijke document voor fulltime journalisten. Als officieel erkend en belangrijk werkinstrument schept de perskaart voor onderzoek bij softwarebedrijven de voorwaarden voor het verkrijgen en gebruiken van onmisbare feiten met referentierecht.