Microsoft Build 2017 – Presentatie van de Fall Creators Update voor Windows 10 en nog veel meer

Ter gelegenheid van de interne ontwikkelaarsconferentie Build 2017 heeft Microsoft veel nieuws aangekondigd over de aankomende Fall Creators Update voor Windows 10. Maar dat niet alleen. Meer belangrijke apps in de Store Ook in de …

Microsoft Build 2017 – Presentatie van de Fall Creators Update voor Windows 10 en nog veel meer

Timeline
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Microsoft Build 2017 – Presentatie van de Fall Creators Update voor Windows 10 en nog veel meer

Ter gelegenheid van de interne ontwikkelaarsconferentie Build 2017 heeft Microsoft veel nieuws aangekondigd over de aankomende Fall Creators Update voor Windows 10. Maar dat niet alleen.

Meer belangrijke apps in de Store

Ook in de Windows Store gebeurt het een en ander. Nadat Microsoft met Windows 10 S een andere editie wil opzetten, die alleen apps uit de Windows Store accepteert, moet deze gevuld worden met meer belangrijke programma’s, zodat de acceptatie van deze editie, maar ook van de Windows Store zelf, toeneemt. Microsoft wist aan te kondigen dat iTunes, Spotify en Autodesk Sketchbook binnenkort beschikbaar zijn als apps uit de Windows Store.

Itunes im Windows Store
iTunes in de Windows Store, beeldbron: Microsoft

Windows 10 als ontwikkelingsplatform

Daarnaast probeert Microsoft in zijn ontwikkelomgeving .NET Standard 2.0 voor UWP met XAML als standaard voor het programmeren van interfaces, ontwikkelaars zover te krijgen dat ze hun apps kunnen ontwikkelen over de platforms voor iOS, Android en Windows heen.

XAML
XAML, beeldbron: Microsoft

Daarbij past ook dat Microsoft nu Fedora en Suse als Linux-platforms wil aanbieden in de Windows Store, naast Ubuntu, dat direct onder Windows 10 kan draaien.

Linux unter Windows 10
Linux onder Windows 10, beeldbron: Microsoft

Daarnaast komt de Xamarin Live Player beschikbaar in de Windows Store, waarmee softwareontwikkeling voor iOS en Android onder Windows mogelijk wordt.

Xamarin Live Player
Xamarin Live Player, beeldbron: Microsoft

Microsoft Fluent – nieuwe interface voor Windows 10

Microsoft werkt al geruime tijd aan een nieuwe interface genaamd “Fluent” voor Windows 10 en heeft daar met de Creators Update al de eerste voorbereidingen voor getroffen. De komende Fall Creators Update moet hier een eerste glimp van opvangen, maar zal waarschijnlijk nog niet de volledige implementatie laten zien. Een verplichte voorwaarde voor de nieuwe interface, die vooral door apps zal worden gebruikt, is een Universal Windows Platform (UWP), dat volgens Microsofts specificaties moet draaien op alle “Windows 10-platforms”, zoals pc, Xbox, Surface Hub, HoloLens of mobiele Windows 10-apparaten.

Universal Apps Overview
Universal Apps Overview, beeldbron: Microsoft

Een eerste trailer van Microsoft laat zien wat er allemaal mogelijk wordt met het Fluent Design.

https://www.youtube.com/watch?v=vcBGj4R7Fo0&feature=youtu.be

Windows Story Remix

De Fluent Design-interface is geoptimaliseerd voor peninvoer en zal ook nieuwe effecten bieden, wat Microsoft demonstreerde met de nieuwe UWP-app Windows Story Remix. Dit is een nieuwe app van de komende Fall Creators Update, die een compleet nieuwe aanpak hanteert voor het bewerken van afbeeldingen en video’s. De app, die ook objecten en personen herkent en gericht kan weergeven (zoals Picasa van Google dat in het verleden kon), moet het beheer en vooral het bewerken van foto’s en video’s aanzienlijk intuïtiever maken.

Windows Story Mix
Windows Story Mix, beeldbron: Microsoft
Windows Story Mix
Windows Story Mix, beeldbron: Microsoft

De eerste preview ziet er al veelbelovend uit.

https://www.youtube.com/watch?v=kh0be6z-Zl8&feature=youtu.be

De Creators Update wordt gevolgd door de Fall Creators Update, met de codenaam Redstone 3.

De volgende grote update voor Windows 10, die Microsoft de Fall Creators Update noemt en tot nu toe intern de codenaam Redstone 3 draagt, wordt naar verwachting in de herfst uitgerold.

Tijdens Build 2017 presenteerde Microsoft een aantal vernieuwingen. De belangrijkste vernieuwing is waarschijnlijk dat Windows 10 een cross-platform aanpak kiest met mobiele apparaten, om de dalende gebruikersaantallen van Windows-smartphones tegen te gaan. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om via de cloud naadloos verder te werken aan documenten met Android- of iOS-apparaten. Hier demonstreerde Microsoft een klembord, Clipboard genaamd, dat allerlei gegevens kan vasthouden en via de cloud direct beschikbaar maakt voor mobiele platforms. Op die manier kunnen hele bestanden, maar ook alleen tekstfragmenten, eenvoudig worden gedeeld op verschillende platforms en hoeven ze niet meer via oude manieren als mail te worden doorgegeven.

Clipboard
Clipboard, beeldbron: Microsoft

OneDrive Files On-Demand was een andere nieuwe functie van de Build. Hiermee wil Microsoft zijn clouddienst OneDrive opnieuw vormgeven, zodat bestanden ook als een netwerkschijf worden gemount en er geen voorafgaande download van de bestanden nodig is. Microsoft noemt dit een offline map.

OneDrive Files On Demand
OneDrive Files On Demand, beeldbron: Microsoft

Het is te hopen dat vooral de mobiele clients voor Android en iOS meer ingang vinden.

OneDrive Files On Demand
OneDrive Files On Demand, beeldbron: Microsoft

Microsoft geeft hierover meer informatie in een blogartikel over OneDrive Files on Demand.

Windows Tijdlijn

MacOS heeft het, Windows binnenkort ook? We hebben het over de tijdlijn. Hiermee kunnen gebruikers terugkeren naar elk punt op hun computer. Dit gaat veel verder dan het vorige back-up concept.

Timeline
Timeline, beeldbron: Microsoft

Er waren nog veel meer vernieuwingen te ontdekken in de keynote voor de komende Fall Creators Update. Of deze echt allemaal in de herfstversie van Windows 10 zitten, zullen de volgende maanden uitwijzen.

https://www.youtube.com/watch?v=Aym92bEBNtU&feature=youtu.be

Keynotes voor geïnteresseerden

Channel 9 heeft de twee Build 2017 keynotes gestreamd evenals vele individuele presentaties en biedt de geïnteresseerde lezer meer informatie. Voor wie haast heeft, is er een samenvatting van de keynotes in 8 minuten.

Gerelateerde berichten