PC-hardware – Waarom sommige onderdelen slijten en hoe u zich daartegen kunt beschermen

Iedere pc-gebruiker kent het wel: de dag ervoor werkte de pc perfect – de volgende ochtend werkt er plotseling helemaal niets meer. De redenen hiervoor kunnen velerlei zijn: In de meeste gevallen voorkomt een eenvoudige …

PC-hardware – Waarom sommige onderdelen slijten en hoe u zich daartegen kunt beschermen

PC Hardware, Computer
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. PC-hardware – Waarom sommige onderdelen slijten en hoe u zich daartegen kunt beschermen

Iedere pc-gebruiker kent het wel: de dag ervoor werkte de pc perfect – de volgende ochtend werkt er plotseling helemaal niets meer. De redenen hiervoor kunnen velerlei zijn: In de meeste gevallen voorkomt een eenvoudige softwarefout dat het systeem opstart. Maar ook kritieke hardwarefouten door slijtage of externe omstandigheden zijn mogelijk. Zo kan vocht dat de elektronica heeft beschadigd, een blikseminslag die een overspanning heeft veroorzaakt of gewoon de leeftijd van belangrijke componenten verantwoordelijk zijn.

Geplande veroudering?

Gemiddeld gaat een laptop twee jaar mee – wat daarna komt hangt af van de zorgvuldigheid waarmee het apparaat wordt behandeld. Vaak is dit een berekende levensduur. Dat wil zeggen: fabrikanten van elektrische apparaten houden er meestal rekening mee dat hun producten niet eeuwig meegaan en installeren daarom slijtdelen die na een bepaalde tijd de geest geven.

Gaan ze alleen zo lang mee als nodig, maar niet zo lang als mogelijk?

Deze strategie is niet alleen slecht voor de klanten, maar voldoet ook niet aan de algemene eisen van duurzaamheid. Daarom plant het Umweltbundesamt momenteel een wet waarbij fabrikanten op zijn minst een minimale houdbaarheid moeten aangeven. Hierdoor zouden klanten kunnen zien voor welke levensduur het apparaat is ontworpen, omdat deze minimale duur volgens de beoordeling van het agentschap anders niet duidelijk herkenbaar is. Het kan echter nog wel even duren voordat een dergelijke verplichte etikettering wordt afgedwongen.

Problemen oplossen: hardware

Problemen met de hardware hoeven zich echter niet onmiddellijk te uiten in een totale uitval van de computer. Als uw PC niet opstart of ondanks het opstarten alleen een zwart scherm te zien is, kan dit bijvoorbeeld te wijten zijn aan een defecte grafische kaart. Als de pc helemaal niet start, terwijl alle andere pc-onderdelen perfect lijken te werken, is dit vaak te wijten aan de voedingseenheid. De voedingseenheid zet de spanning om en regelt zo de stroomvoorziening van de pc. Als de computer permanent op het lichtnet is aangesloten, is de voedingseenheid ook constant aan het werk, waardoor deze snel kan slijten. Beide zijn klassieke slijtageonderdelen die buitengewoon zwaar worden belast en daarom vaak eerder stuk gaan dan de andere onderdelen. Ook de harde schijf is een van de klassieke slijtageonderdelen van een PC. Een dergelijk defect uit zich meestal door een duidelijk krakend geluid tijdens het opstarten; het besturingssysteem wordt niet geladen en de PC schakelt zichzelf meestal weer uit.

Beschermen tegen slijtage?

Helaas bestaat er nauwelijks effectieve bescherming tegen het uitvallen van dergelijke slijtagegevoelige onderdelen. De enige bescherming hiertegen is de wettelijke garantie of een extra verzekering die het apparaat na de wettelijke termijn dekt. Een inboedelverzekering daarentegen beschermt tegen de gevolgen van invloeden van buitenaf. Zij vervangt het apparaat in geval van een stroomstoot, dat wil zeggen als de bliksem inslaat in de elektriciteitsleidingen, en ook in geval van diefstal. Het beschermt echter niet tegen pure slijtage, ook al wordt dit vaak verondersteld. De CosmosDirekt gids legt uit welke andere preventieve maatregelen pc-eigenaren kunnen nemen op het gebied van overspanningsbeveiliging.

De enige effectieve remedie tegen voortijdig falen van afzonderlijke componenten is het regelmatig schoonmaken van de ventilatoren. Slijtage wordt namelijk vaak veroorzaakt door een hoge bedrijfstemperatuur, die wordt bevorderd door stoffige ventilatoren. Als u de afzonderlijke ventilatoren regelmatig reinigt en zo nodig vervangt, kunt u rekenen op een aanzienlijk langere levensduur van het apparaat.

Beeldrechten Intrographic: Flickr Chips ahoy Garrette CC BY 2.0 Gereserveerde rechten.

Gerelateerde berichten