Mindmapping: De beste mindmapping programma’s in vergelijking

Mindmapping is een uiterst praktische methode om gedachten te ordenen. Naast papier en potlood zijn er nu ook allerlei digitale opties voor. Met onze gids vindt u het beste mindmapping-programma voor uw behoeften. 1 Een …

Mindmapping: De beste mindmapping programma’s in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Mindmapping: De beste mindmapping programma’s in vergelijking

Mindmapping is een uiterst praktische methode om gedachten te ordenen. Naast papier en potlood zijn er nu ook allerlei digitale opties voor. Met onze gids vindt u het beste mindmapping-programma voor uw behoeften.

Wat is mindmapping?

Een mindmap is een overzichtelijke structuurboom voor allerlei gedachten en ideeën.

Wat moet een mindmapping-programma kunnen?

Het moet vooral gebruiksvriendelijk zijn en duidelijke functies bieden.

Zijn er ook gratis mindmap-programma’s?

De meeste aanbieders bieden ook gratis versies aan.

1 Een mindmap is een creatieve methode om te structureren.

Mindmap programm vergleich gedanken
Als het snel moet, volstaat een servetje – beter is mindmapping met speciale software.

Mindmaps zijn een populaire manier om gedachten te structureren en te visualiseren. Mindmapping is geschikt voor het ontwikkelen van ideeën, het vinden van oplossingen voor problemen, het sorteren van gedachten of het stimuleren van brainstormen in een team. Het wordt ook gebruikt om zakelijke ideeën te ontwikkelen, om te studeren voor school en universiteit of gewoon om de creativiteit te vergroten.

1.1 Mindmaps zijn eenvoudig en individueel gestructureerd

Een mindmap bestaat uit verschillende sleutelwoorden die verbonden zijn volgens gedefinieerde contexten. Het geheel wordt grafisch zo voorgesteld dat er een logische en snel te begrijpen structuur ontstaat. In de regel begin je met een centraal thema, dat je uitbreidt met verdere elementen en met elkaar combineert tot er een gestructureerde weergave van je gedachten en ideeën ontstaat.

Mindmaps zijn daarom bijzonder geschikt om zelfs complexe of chaotische structuren te ordenen. De visualisatie helpt zowel bij het brainstormen als bij de latere presentatie. Voor een betere visualisatie worden verschillende symbolen, lijnen, vormen en kleuren gebruikt om de informatie te ordenen en af te bakenen.

1.2 Een mindmap-programma moet intuïtief te gebruiken zijn.

In principe kan een mindmap op de klassieke manier worden gemaakt met een pen op een vel papier. Hoewel deze aanpak zijn doel dient, is hij zeer inflexibel. Een mindmap-programma is veel praktischer. Op een pc of tablet kunt u het ontwerp aanpassen aan veranderingen en uitbreiden met extra functies.

Aan welke eisen de software moet voldoen, hangt volledig af van uw behoeften. In principe zou echter een intuïtieve en eenvoudige bediening voorop moeten staan. Bij het brainstormen wilt u immers snel aan de slag en geen pagina’s en pagina’s gebruiksaanwijzing hoeven lezen. Met de volgende mindmap-programma’s zal dat zeker lukken.

Tip: Met Microsoft Word kunt u met een beetje extra moeite ook mindmaps maken. Hier vertellen we je hoe het werkt.

2. bubbl.us

mindmap programm bubbl.us tool software
Eenvoudige bediening en gereduceerde vormgeving zijn de belangrijkste kenmerken van bubbl.us.

Bubbl.us is een zeer overzichtelijke online tool die zich alleen concentreert op de essentie. Je hoeft je niet eens te registreren om een mindmap te maken, maar je hebt wel een account nodig om hem op te slaan. De editor is heel eenvoudig vormgegeven en biedt verschillende functies waarmee je ontwerpen en kleuren kunt veranderen. Afbeeldingen en andere bestanden kun je echter alleen toevoegen met een betaalde account. De site is alleen beschikbaar in het Engels.

In de gratis versie kunt u maximaal drie mindmaps maken en als afbeeldingen opslaan. Voor meer moet je een maandabonnement nemen voor ongeveer 5 euro. Om in teamverband te werken kost het account 59 dollar per jaar.

3. coggle

erstellen windows vergleich
Gebruik iconen om je mindmaps nog interessanter te maken bij coggle.

Ook het online mindmap-programma Coggle richt zich op eenvoud en intuïtieve bediening. Na een korte registratie beschik je over een praktische drag-and-drop editor waarmee je in een handomdraai je mindmaps ontwerpt. Ook aanpassingen aan uw eigen wensen en ontwerpvoorkeuren zijn geen probleem. Bijzonder zijn echter de praktische pictogrammen waarmee u uw mindmap kunt opleuken.

Je hebt wel een Google- of Microsoft-account nodig om je te registreren. In de gratis versie kunt u drie mindmaps opslaan, pictogrammen en afbeeldingen uploaden en uw mindmap als PDF of afbeelding downloaden. Verdere functies zijn beschikbaar in de betaalde account voor 5 euro per maand. Als team betaal je 8 euro per maand per deelnemer.

4 FreeMind

Freeware windows pc
De vormgeving is wat ouderwets, maar het gratis mindmap-programma is ideaal voor privégebruik.

FreeMind is een van de populairste mindmapsoftware omdat het volledig gratis te downloaden is voor Windows, Mac en Linux. Het open source programma biedt een uitstekende reeks functies, waaronder opmaak, het importeren van afbeeldingen, het invoegen van links en het koppelen aan documenten. Het is gemakkelijk te gebruiken en vraagt weinig geheugen.

Qua ontwerp is de freeware echter erg eenvoudig en ouderwets. Het is misschien niet de beste keuze voor een sjiek marketingbureau, maar het is zeer geschikt voor particuliere gebruikers. Wat wel bijzonder praktisch is, is dat veel andere programma’s het FreeMind-formaat herkennen en u uw mindmaps dus elders kunt blijven bewerken. Opslaan als PDF, HTML of andere formaten is ook mogelijk.

5 MindMeister

mindmap programm test outlook
MindMeister biedt uitgebreide functies voor brainstormen in teamverband.

MindMeister is een zeer uitgebreid mind-mapping programma dat vooral gericht is op het bedrijfsleven. Als online tool is het platformonafhankelijk en draait het op Windows, Mac of Linux, evenals een app op Android en iPhone. Mindmeister richt zich vooral op samenwerking met teams. Daarom zijn er talrijke functies om mindmaps te delen, deelnemers uit te nodigen en samen te werken met andere toepassingen zoals Google Drive of Outlook.

In de gratis versie zijn slechts drie mindmaps beschikbaar, die je niet kunt exporteren, maar wel kunt samenwerken met anderen. Verdere functies worden alleen geactiveerd met het Personal-account voor 4,99 euro per maand of het Pro-account voor 8,25 euro. Er is ook een premium zakelijke versie.

6 XMind

Windows Mac Android
Met XMind heb je talloze unieke ontwerpen en lay-outs tot je beschikking.

XMind is een professionele mindmapsoftware voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Het biedt tal van functies om je ideeën grafisch te organiseren: verschillende lay-outs, symbolen, afbeeldingen, zowel bestandsimport als export in verschillende formaten. U kunt uw mindmaps delen, audio of stickers invoegen en er platformonafhankelijk mee werken.

XMind biedt alles wat het hart van een mindmapper begeert. Het heeft echter ook zijn prijs: er is een gratis proefversie, maar slechts met beperkte functies. Een volledige versie van XMind: Zen en Mobiel kost 59,99 US dollar per jaar, maar er zijn studentenkortingen. XMind Pro is specifiek gericht op bedrijven.

In de volgende video worden Coggle en MindMeister in meer detail gepresenteerd:

Gerelateerde berichten