Problemen met “echte” 4K-schijven

In ons artikel “Komende problemen met nieuwe 4K harde schijven” uit 2010 hebben we verduidelijkt welke problemen gebruikers kunnen verwachten bij het gebruik van harde schijven met 4K grote sectoren. Tot nu toe meldden deze …

Problemen met “echte” 4K-schijven

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Problemen met “echte” 4K-schijven

In ons artikel “Komende problemen met nieuwe 4K harde schijven” uit 2010 hebben we verduidelijkt welke problemen gebruikers kunnen verwachten bij het gebruik van harde schijven met 4K grote sectoren. Tot nu toe meldden deze harde schijven sectoren van 512 bytes aan de buitenkant (512-byte-emulatie – 512e), zodat hooguit de uitlijning (alignment van de partities) een probleem werd onder oudere besturingssystemen. Nu komen er echter echte 4K-schijven op de markt en daarmee nieuwe problemen.

Praktische test door ct

In nummer 18/2014 wees ct voor het eerst op het nieuwe probleem en testte een “echte” 4K harde schijf in de praktijk, die ook extern – dus naar het besturingssysteem toe – met 4K sectoren werkt. Voor de test was een Toshiba MG04ACA500A beschikbaar, die met een capaciteit van 5 TB ook een echt monster van formaat is.

Kijk uit naar het symbool

Harde schijven die native werken met 4K-sectoren zijn gemarkeerd met het 4K native (4Kn) logo volgens de Advanced Format standaard.

Dit logo, dat te vinden is op het gedrukte etiket van de harde schijf, geeft aan dat de harde schijf niet langer werkt met een emulatie van 512 bytes, maar de 4K-sectoren native gebruikt.

Advanced_Format_4Kn_logo

In de praktijk heeft dit grote gevolgen. Volgens informatie van Microsoft zijn alleen Windows 8 ff, dus ook Windows 8.1 en Windows Server 2012 R2 compatibel met de nieuwe technologie. Windows 7 valt er niet meer onder.

4kmicrosoft
Tabeloverzicht van Microsoft

Let op ook onder Windows 8.x

Om de nieuwe harde schijven probleemloos te laten werken onder Windows 8.x, moeten echter ook de harde schijf drivers ermee compatibel zijn. Het veelgebruikte Intel Rapid Storage stuurprogramma (iastor.sys) kan bijvoorbeeld niet zonder fouten overweg met 4Kn harde schijven. De enige remedie op dit moment is over te schakelen op het Microsoft-stuurprogramma storeahci.sys.

Zoals ct verder meldt, kunnen ook MacOS-gebruikers een dergelijke harde schijf momenteel niet zonder fouten gebruiken. Alleen het Linux-kamp, met systemen als Ubuntu of Parted Magic in de huidige versie, kan dergelijke harde schijven zonder fouten gebruiken.

Aangezien ook de host-adapter waarop de harde schijf wordt aangesloten een dergelijke harde schijf zonder fouten moet kunnen verwerken, mogen oudere systemen niet meer aan deze stresstest worden onderworpen en moet bij nieuwere systemen vooraf op de pagina’s van het moederbord van de fabrikant worden gecontroleerd of 4kn harde schijven zonder problemen kunnen worden gebruikt.

Intrographic: Idema.org

Gerelateerde berichten