Online omscholing – Welke voordelen biedt de digitale maatregel?

Een verandering van beroep kan de poort zijn naar een nieuwe carrière. Ondertussen zijn er verschillende manieren om deel te nemen aan omscholing. Maar in tijden van corona-maatregelen zijn digitale oplossingen de belangrijkste keuze. Hoe …

Online omscholing – Welke voordelen biedt de digitale maatregel?

Umschulung online
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Online omscholing – Welke voordelen biedt de digitale maatregel?

Een verandering van beroep kan de poort zijn naar een nieuwe carrière. Ondertussen zijn er verschillende manieren om deel te nemen aan omscholing. Maar in tijden van corona-maatregelen zijn digitale oplossingen de belangrijkste keuze. Hoe nuttig is online omscholing? Welke opties zijn er? En wat zijn de voordelen van digitaal leren?

Hoe werkt online omscholing?

Winkelen, reizen boeken, contact houden met vrienden – er gebeurt tegenwoordig veel online. Vooral in gevoelige tijden zoals SARS-CoV-2 is internet een goede manier om het risico op besmetting met het Coronavirus zo laag mogelijk te houden. Ook op het gebied van werk is er het een en ander veranderd: naast thuiswerkoplossingen is ook het aanbod voor online omscholing toegenomen. Dat is begrijpelijk, want digitale opleidingsmaatregelen bieden tal van voordelen zoals flexibiliteit en plaatsonafhankelijk leren. Maar wat is online omscholing precies? En hoe werkt het? Wij leggen het uit.

In principe werkt online omscholing net als een traditionele beroepsopleiding. Het bestaat uit theoretische kennis en een praktische component. Er is echter een verschil tussen digitale en traditionele omscholing: bij online omscholing hoeft de cursist niet op vaste tijden bij een bedrijf of vakschool te verschijnen.

In plaats daarvan beslissen ze zelf waar en wanneer ze willen leren. Dit legt de nadruk op het zelfverantwoordelijk verwerven van competenties. Omdat er echter geen sprake is van tijd- of plaatsgebonden leren, vergt dit enige motivatie en discipline. Uiteraard wordt al het nodige les- en leermateriaal verstrekt voor online omscholing, evenals voor traditionele omscholing. Afhankelijk van de aanbieder van een online omscholingscursus kan dit er anders uitzien.

Voor carrièrewisselaars en iedereen die op zoek is naar een nieuwe professionele uitdaging, is online omscholing een goede manier om zich te profileren.

Hoe werkt digitaal leren?

De meeste aanbieders van online omscholing hebben gekozen voor een mix van digitaal en analoog lesmateriaal. Er wordt vooral gebruik gemaakt van teksten, die ook op de computer kunnen worden voorgelezen. Even typisch zijn video’s en online fora waar je in contact kunt komen met je medecursisten en ideeën kunt uitwisselen. Dit is vooral belangrijk voor veel herintreders, omdat directe uitwisseling met gelijkgestemden ontbreekt bij een virtuele vorm van bijscholing. Een populaire oplossing is aansluiting bij virtuele leergroepen.

Technische uitrusting

Om deel te nemen aan een digitale opleidingsmaatregel hebt u een laptop of computer en internettoegang nodig. Het kan bijzonder nuttig zijn als u uw laptop als monitor kunt gebruiken. Met behulp van het tweede scherm kan de leerinhoud beter en sneller worden begrepen. Een headset met een goede geluidskwaliteit is ook belangrijk om tijdens vergaderingen goed verstaanbaar te zijn.

Digitaal is echter niet de enige methode om online omscholing te volgen. De cursussen bevatten bijna altijd ook praktijkmodules. Daarin kan de omscholer zijn of haar theoretisch opgedane kennis ter plekke op de proef stellen. Als vuistregel geldt dat u minstens één seminarweekend moet bijwonen.

Let op: Soms zijn videoseminars ook aan bepaalde tijden gebonden. Tijdens dergelijke vaste aanwezigheidstijden vindt het onderwijs in real time plaats met behulp van videoverbindingen.

Het eindexamen kan op verschillende manieren worden afgelegd. Als de omscholing wordt afgesloten met een IHK-examen, moet dit rechtstreeks bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken worden afgelegd. Hiervoor staan verschillende regiokantoren ter beschikking van de omscholers. Wanneer en waar het eindexamen plaatsvindt, wordt tijdig gecommuniceerd. Het kan echter ook zijn dat het certificaat rechtstreeks door het opleidingsinstituut wordt uitgereikt.

Om het certificaat te ontvangen moet aan de door de omscholingsaanbieder opgegeven prestaties worden voldaan. In de regel is dit een in te sturen opdracht. U werkt hier thuis aan en stuurt de oplossing vervolgens per post of e-mail op.

Wanneer is afstandsonderwijs zinvol?

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een cursus afstandsonderwijs te kiezen. We geven de meest voorkomende redenen en voordelen weer die in het voordeel van online omscholing spreken.

  1. De omscholing wordt niet in de woonplaats aangeboden: Als je in een kleine stad of op het platteland woont, heb je meestal beperkte mogelijkheden voor bijscholing. Als het gewenste beroep niet door een opleidingsaanbieder in de buurt wordt aangeboden, is online omscholing een goede manier om het droomberoep toch te leren.
  2. De omscholer werkt of zit in de gezinsfase: Bij een klassiek omscholingstraject moet men zich aan strakke tijden houden. Dit is niet altijd mogelijk. Als je de omscholing naast je huidige baan wilt voltooien of thuis voor de kinderen moet zorgen, wordt het moeilijk. Digitale omscholing biedt de mogelijkheid om te leren na het werk of als de kinderen slapen, op de kleuterschool of op school.
  3. De omscholer kan beter alleen leren dan in een groep: Er zijn verschillende soorten leerlingen. Sommigen kunnen beter leren in een groep, anderen boeken meer vooruitgang als ze alleen leren. Dus voor degenen die graag hun eigen leertijden, pauzes en tempo bepalen, kan online leren een goed alternatief zijn.

Dit zijn de voordelen van een virtueel klaslokaal

Moderne e-learning biedt veel voordelen voor herintreders. Wij laten zien wat de belangrijkste punten zijn die in het voordeel van de virtuele klas spreken:

  1. Gebruik van nieuwe technologieën waardoor de communicatie wordt vergemakkelijkt en het leren wordt versterkt. Deelnemers kunnen actief worden betrokken bij het leerproces, waardoor hiaten in de kennis worden voorkomen.
  2. Tijd- en plaatsonafhankelijk leren creëert een enorme vrijheid. Je hoeft niet mobiel te zijn of het geluk te hebben te wonen waar je droombaan wordt aangeboden. In plaats daarvan kunt u overal vandaan deelnemen aan online cursussen en uw eigen leertijd en -tempo bepalen.
  3. Er is niet veel voor nodig om je online bij te scholen. Alles wat je nodig hebt is een digitaal apparaat met internetverbinding en een headset met microfoon. Alle benodigde leermiddelen, video tutorials en bestanden zijn op elk moment online toegankelijk.
  4. Flexibel leren: online bijscholing past zich altijd aan uw eigen levensstijl aan. Wie ’s ochtends graag uitslaapt of ’s avonds ontvankelijker is dan ’s ochtends, kan veel voordelen halen uit e-learning. Ook het gezinsleven en een baan zijn goed te combineren met digitaal leren.
  5. Omdat u niet naar de locatie hoeft te rijden of gebruik hoeft te maken van pendeldiensten, kunt u niet te laat komen voor bijscholing. Dit zorgt voor minder stress en een meer ontspannen manier van leren.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor online omscholing?

U hoeft de omscholing niet altijd zelf te betalen. In veel gevallen kun je bij het arbeidsbureau of het arbeidsbureau financiering aanvragen voor bijscholing. Dankzij de omscholingsbeurs met onderwijsvoucher worden de kosten volledig gedekt. Dit scheelt enkele duizenden euro’s.

Gerelateerde berichten