Het thema gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol, zeker in tijden van Corona. Naast talloze fitness- en voedingsapps zijn er ook programma’s met een medische achtergrond die kunnen worden ingezet bij aandoeningen variërend van duizeligheid tot diabetes. Het aanbod is soms erg verwarrend en varieert van eenvoudige trackers tot complexe AI-toepassingen. In dit artikel laten we je kennismaken met drie gezondheidsapps uit verschillende gebieden en laten we je hun voor- en nadelen zien.
Gezondheidsapps ondersteunen je bij het sporten en gezond eten of helpen bij de diagnose of therapie van een ziekte. Medische apps moeten zijn goedgekeurd als medisch hulpmiddel en het CE-keurmerk dragen.
Gerenommeerde apps (ongeacht het genre) zijn transparant over hoe en of gebruikersgegevens worden opgeslagen. Een blik op de gebruikersbeoordelingen kan ook een eerste indruk geven. Voordat u een gezondheidsapp downloadt, raadt het Duitse ministerie van Volksgezondheid in het algemeen aan om na te gaan of de app up-to-date is en door gekwalificeerde personen of bedrijven is ontwikkeld. Bovendien moet er een volledige verklaring inzake gegevensbescherming zijn. Een gedetailleerde studie over het thema gezondheidsapps vindt u ook op de pagina’s van Stiftung Warentest.
Een gezondheidsapp kan nooit een medisch advies vervangen. De digitale helpers dienen uitsluitend ter ondersteuning van diagnose en therapie.
Inhoudsopgave
1. ada: de AI-dokter voor uw portemonnee
De app Ada voor iPhone en Android is een soort dokter voor je broekzak en is gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het programma verzamelt symptomen en geeft vanuit een database diagnose- en therapiesuggesties. Naast bekende vragen die ook door de huisarts worden gesteld, informeert Ada ook naar verschijnselen die voor leken nogal ongebruikelijk zijn, zoals gevoeligheid voor licht of haaruitval.
Na de installatie moet u eerst algemene parameters invoeren, zoals leeftijd, geslacht en reeds bekende onderliggende ziekten. In de volgende stap vult u een individuele vragenlijst in. Na evaluatie van de vragenlijst krijgt u van Ada een lijst met drie tot vijf mogelijke oorzaken of ziektebeelden en een verwijzing naar andere mensen die aan dezelfde symptomen van een bepaalde ziekte lijden. Voor elke oorzaak krijg je ook een gedetailleerde beschrijving en een grafische voorstelling van de gerelateerde symptomen. De app adviseert vervolgens wat te doen volgens het stoplichtprincipe: als het groen is, kun je jezelf behandelen, als het geel is, moet je medisch advies inwinnen en als het rood is, moet je meteen naar de spoedeisende hulp.
Goed om te weten: Eind 2019 kwam Ada onder vuur te liggen vanwege enorme tekortkomingen op het gebied van gegevensbescherming. Meer informatie daarover vindt u hier.
Ada is gratis te downloaden in de betreffende app stores. Gebruik vereist echter registratie via e-mail of Facebook en een permanente internetverbinding.
- Eenvoudige, intuïtieve bediening
- gratis
- uitgebreide symptoomdatabank
- gedetailleerde beschrijving en grafische weergave van de correlaties
- geen offline modus
- resultaten niet altijd betrouwbaar
- gaten in de beveiliging
2 Vivy: de digitale gezondheidsassistent
Met de gratis gezondheidsapp Vivy heb je altijd al je belangrijke medische documenten bij je. De app bewaart documenten zoals je digitale vaccinatiebewijs of je medicatieschema op één plek. Daarnaast kunt u medische gegevens zoals uw bloedgroep of allergieën opslaan voor noodgevallen of documenten (bijv. bevindingen, labresultaten, röntgenfoto’s) rechtstreeks bij uw arts, ziekenhuis of lab opvragen vanuit de app en beheren op uw smartphone. Vivy is TÜV-gecertificeerd en wordt momenteel ondersteund door 14 wettelijke en twee particuliere zorgverzekeraars (waaronder DAK, AOK, Generali / Central en Allianz).
Maar Vivy kan nog meer: de app herinnert u aan vaccinatieverhogingen, komende doktersafspraken en preventieve controles, ondersteunt u bij het innemen van uw medicijnen en informeert u over mogelijke interacties. En de software helpt je ook bij het vinden van een geschikte arts. Dankzij de geïntegreerde gezondheidscheck krijgt u ook informatie over uw biologische leeftijd. Vivy kan worden gedownload voor iPhones en Android-smartphones in de desbetreffende store.
- alle medische informatie op één plek
- gratis
- ondersteunt meer dan 30 partnerverzekeringen
- geïntegreerde gezondheidscheck
- medische documenten opvragen vanuit de app
- alleen te gebruiken door leden van de partnerverzekeraars
- verzamelt gebruikersgegevens
3. broodeenheden calculator pro: de gezondheidsapp voor diabetici
Vooral met onbekend voedsel is het berekenen van dagelijkse maaltijden een echte uitdaging voor veel diabetici. Met de Bread Units Calculator Pro kunt u voor tienduizenden voedingsmiddelen (waaronder bijvoorbeeld basisvoedingsmiddelen, verse producten en kant-en-klaarmaaltijden) de broodeenheden en caloriewaarden bepalen en hun waarden berekenen voor willekeurige portiehoeveelheden.
De app sorteert voedingsmiddelen op fabrikant en voedingswaarden en helpt u de juiste producten te vinden voor uw receptideeën. De portiehoeveelheden zijn traploos instelbaar, en je hebt ook de mogelijkheid om naar wens heen en weer te schakelen tussen BE en KE (koolhydraateenheden). Desgewenst kunt u ook uw eigen portiegegevens of consumptiehoeveelheden opslaan en zelfs hele maaltijden in één keer laten berekenen.
Goed om te weten: De Duitse diabetesverenigingen hebben een keurmerk ingevoerd om aanbevelenswaardige apps te presenteren aan diabetici en therapeuten. De Bread Units Calculator Pro is een van de eerste programma’s die deze onderscheiding krijgt.
Diabetes brengt vaak ook beperkingen met zich mee wat betreft het gezichtsvermogen. Dankzij VoiceOver, de krachtige spraakuitvoer van Apple, kun je de Broodeenhedencalculator gemakkelijk gebruiken, zelfs als je last hebt van retinopathie. De Bread Units Calculator Pro is te downloaden in de Apple Store en kost eenmalig 5,49 euro.
- Uitgebreide voedseldatabase
- kan ook gebruikt worden met retinopathie dankzij VoiceOver
- compatibel met de Apple Watch
- Barcode scanner werkt niet altijd
- berekeningen deels onnauwkeurig
- alleen beschikbaar voor iOS
Goed om te weten: sinds begin oktober 2020 zijn gezondheidsapps ook op recept verkrijgbaar. Artsen kunnen dergelijke DiGA’s (“digital health app”) voorschrijven als je aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. De zorgverzekeraars dekken dan de kosten.