Ebook Reader Apps: De beste programma’s voor boekenwurmen

Ebook readers zijn de perfecte metgezel als je onderweg bent, want met Kindle, Tolino en Co. heb je altijd je complete digitale bibliotheek bij je. Als je geen eigen reader wilt kopen, kun je in …

Ebook Reader Apps: De beste programma’s voor boekenwurmen

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Ebook Reader Apps: De beste programma’s voor boekenwurmen

Ebook readers zijn de perfecte metgezel als je onderweg bent, want met Kindle, Tolino en Co. heb je altijd je complete digitale bibliotheek bij je. Als je geen eigen reader wilt kopen, kun je in plaats daarvan ook een ebook reader-app gebruiken en comfortabel op je smartphone of tablet door je favoriete boek bladeren. In dit artikel presenteren we een vergelijking van de 4 beste ebook reader apps voor iOS en Android.

Wat zijn de voordelen van een ebook ten opzichte van een gedrukt boek?

Enerzijds hebben ebooks een gewichtsvoordeel (het boek weegt helemaal niets, de reader meestal maar een paar gram) en zijn ze meestal ook aanzienlijk goedkoper dan de gedrukte exemplaren. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden gedownload (zonder wachten of een reis naar de boekhandel) bij de desbetreffende online winkels en kunnen ze zelfs op meerdere apparaten tegelijk worden gelezen.

Welke functies moet een goede ebook reader app hebben?

Natuurlijk moet een ebook reader app in de eerste plaats ebooks in zoveel mogelijk verschillende formaten kunnen weergeven. Veel programma’s hebben echter ook een aantal praktische extra functies. Dit zijn bijvoorbeeld een vertaalfunctie of een nachtmodus.

Bieden de gratis ebook reader apps hetzelfde scala aan functies als commerciële tools?

Alle in dit artikel gepresenteerde programma’s hebben een meer dan voldoende scala aan functies, zelfs in de gratis versies. Je moet echter bijna altijd genoegen nemen met vervelende reclame, die alleen kan worden verwijderd door een in-app aankoop of door het nemen van een betaald abonnement.

1. Amazon Kindle

Screenshot der Amazon Kindle Ebook Reader App
Naast bladwijzers, notities en tekstmarkering beschikt de Amazon Kindle-app ook over een zoekfunctie, een Duits woordlexicon en een Engels woordenboek.

De Kindle is de officiële ebooklezer van Amazon. Met de gelijknamige app kun je nu de uitgebreide digitale bibliotheek van de online gigant op je smartphone of tablet krijgen. Amazon biedt momenteel meer dan 1,5 miljoen e-books (waaronder bijna 140.000 Duitse exemplaren), waaronder bestsellers, nieuwe releases en zelfs kranten en tijdschriften.

Voor elk boek kun je vóór aankoop een leesvoorbeeld aanvragen en zo vrijblijvend nieuwe romans of auteurs testen. De app geeft de pagina’s staand of liggend weer en bevat naast bladwijzers, notities en tekstmarkeringen ook een zoekfunctie, een Duits woordenboek en een Engels woordenboek. Bovendien kunt u de tekstgrootte naar wens aanpassen. De synchronisatiefunctie maakt het gemakkelijk om uw online bibliotheek op meerdere apparaten up-to-date te houden.

Goed om te weten: Met het vaste tarief “Kindle unlimited” krijgt u toegang tot meer dan 1 miljoen ebooks, geselecteerde eMagazine-abonnementen en duizenden audioboeken op elk van uw apparaten voor slechts 9,99 euro per maand.

Het enige minpuntje: de app is gebonden aan Amazons boekencatalogus en toont alleen content uit de eigen winkel. De Kindle-ebooklezer is compatibel met Windows 10, de Apple Mac en alle huidige Android- en iOS-apparaten en kan gratis worden gedownload uit de desbetreffende winkel.

 • Grote selectie van ebooks, kranten en tijdschriften
 • geïntegreerd Engels woordenboek
 • veel instellingsmogelijkheden
 • persoonlijke boekentips
 • offline te gebruiken
 • gebonden aan de Amazon boekencatalogus

2. Kobo Boeken – eBooks & luisterboeken

Naast de eigen hardware biedt Kobo ook een gratis ebook reader app voor iOS, Android en Windows Phone. Volgens de fabrikant ondersteunt de tool de formaten ePUB, MOBI, CBR, CBZ, UMD, CHM, FB2, TXT, HTML en het catalogusformaat OPDS. Bovendien maakt de tool de synchronisatie van ebooks over meerdere apparaten mogelijk. Om de app ten volle te kunnen gebruiken, is echter registratie (via e-mailadres) bij de fabrikant vereist.

In de Kobo Shop zijn meer dan 6 miljoen items te downloaden, waaronder bestsellers, nieuwe releases en een hele reeks gratis boeken. Na het downloaden kunt u het door u gekochte leesmateriaal terugvinden in uw eigen bibliotheek en direct beginnen met bladeren. Indien nodig kunt u notities toevoegen aan de inhoud of interessante passages in de tekst markeren. Wanneer u terugkeert naar het hoofdmenu, maakt de app automatisch een bladwijzer aan, zodat u later op dezelfde plaats verder kunt gaan zonder te hoeven zoeken – en dankzij de synchronisatie op al uw apparaten. Bijzonder praktisch: de geïntegreerde nachtmodus ontziet uw ogen, zelfs als u’s avonds laat leest, door de helderheid van het display automatisch aan te passen.

 • breed scala aan content
 • ondersteunt talrijke formaten
 • geïntegreerde nachtmodus
 • kan offline worden gebruikt
 • ook beschikbaar voor Windows 10 en Mac
 • Registratie bij de fabrikant is verplicht voor gebruik

3. maan+ lezer

Screenshot des Moon+ Ebook Reader
De Moon+ Reader ondersteunt alle gangbare ebookformaten en biedt naast talloze configuratiemogelijkheden toegang tot een enorme boekenwinkel.

De Moon+ Reader is niet voor niets een van de populairste apps in zijn genre, want hij biedt niet alleen uitgebreide configuratiemogelijkheden, maar ook directe toegang tot een enorme boekenwinkel. Daar vind je actuele titels en klassiekers uit de wereldliteratuur, maar ook talloze vrij verkrijgbare boeken. De Moon+ Reader ondersteunt alle gangbare ebookformaten zoals ePUB PDF, CHM, CBR, TXT, HTML, CBZ, MOBI, UMD, FB2, RAR, ZIP of OPDS.

De interface is zeer comfortabel en overzichtelijk. De Moon+ Reader draait standaard in full-screen modus op Android en toont naast portretformaat ook een weergave van twee pagina’s in landscape formaat . Lettergrootte en lettertype kunnen met enkele gebaren worden aangepast. Daarnaast biedt de tool vijf verschillende autoscroll-modi, een notitiefunctie, een automatische dag/nacht-modus en een modus voor gezonder lezen.

De Moon+ Reader is gratis in de basisversie, maar u wordt wel regelmatig geconfronteerd met vervelende advertenties. Upgrade naar de Pro-versie voor een eenmalig bedrag van 6,99 USD (gelijk aan ongeveer 5,75 euro) om van die advertenties af te komen en krijg je ook een voorleesfunctie, wachtwoordbeveiliging en een cloudverbinding (via Google Drive of Dropbox).

 • comfortabele en duidelijke gebruikersinterface
 • ondersteunt talrijke formaten
 • veel instelmogelijkheden
 • kan offline gebruikt worden
 • automatische dag / nacht modus
 • gratis versie met reclame
 • veel functies alleen beschikbaar in de betaalde Pro-versie

4. ciando Bibliotheek

Screenshot aus ciando Library
ciando Library brengt meer dan 100 platforms van bibliotheken, boekhandels of uitgevers samen in één app.

De gratis ebook reader app ciando Library geeft je toegang tot de digitale media van je lokale bibliotheek. De software combineert meer dan 100 platforms van bibliotheken, boekhandels of uitgevers in één app. Als klassieke reader kunt u met ciando Library digitale content lezen en beheren die u rechtstreeks vanuit de app in uw klantenaccount kunt downloaden – ongeacht bij welk van de deelnemende platforms u uw ebook hebt gekocht. Geleende titels zijn gedurende een beperkte periode gratis voor u beschikbaar en worden na afloop van de periode automatisch van uw account verwijderd.

Goed om te weten: Het is niet mogelijk om eBooks rechtstreeks vanuit de app te kopen, maar werkt alleen door via de browser de bijbehorende winkelpagina op te roepen.

ciando Bibliotheek ondersteunt kopieervrije ebooks in ePUB en PDF formaat en alle content met watermerken of Adobe DRM kopieerbeveiliging. U kunt de geleende titels sorteren op auteur, titel en datum via het tabblad “Bibliotheek”. De gebruikelijke leesfuncties zoals inhoudsopgave, notities, zoekfunctie en verdere instellingsopties (bijv. lettergrootte, regelafstand, lettertype en achtergrondkleur, nachtmodus, schermhelderheid) vindt u onder het tabblad “Lezen”. De app is compatibel met alle Android-toestellen vanaf versie 2.2 en alle Apple iPhones, iPods en iPads vanaf iOS 3.0 of hoger .

 • groot aanbod van te lenen ebooks, tijdschriften en magazines
 • veel instellingsmogelijkheden
 • gratis en zonder reclame
 • geen aankoop van ebooks mogelijk vanuit de app

Gerelateerde berichten