Een Android custom ROM is een alternatief besturingssysteem dat je op je smartphone kunt gebruiken in plaats van de voorgeïnstalleerde software. In het volgende artikel geven we je een kort inzicht in welke voordelen dit met zich meebrengt en voor wie het de moeite waard is.
Een custom ROM is niets meer dan een alternatief besturingssysteem voor de smartphone. Het biedt alle functies die nodig zijn om het toestel te gebruiken.
Vooral voor oudere smartphones, maar ook voor gebruikers die meer uitgebreide aanpassingsmogelijkheden willen, kan een aangepaste ROM zeer nuttig zijn.
Dat is onmogelijk te zeggen, want de meeste systemen zijn ontwikkeld voor specifieke toestellen. Bovendien zijn er verschillende aangepaste ROM’s voor verschillende behoeften.
Inhoudsopgave
1. custom ROM als alternatief voor Android
Een aangepaste ROM is een alternatief Android-besturingssysteem. ROM staat voor “Read Only Memory” en verwijst naar het besturingssysteem van een smartphone of tablet. In tegenstelling tot een pc kun je het echter niet zomaar overzetten met een andere. Het door de fabrikant geïnstalleerde besturingssysteem blijft meestal op de mobiele telefoon staan. De eenvoudige reden hiervoor is dat de software nauw verbonden is met de smartphone en mogelijk niet goed werkt met een ander besturingssysteem.
Dit is echter waar custom ROM om de hoek komt kijken: dit zijn besturingssystemen gebaseerd op de open source code van Android die door Google wordt geleverd. Smartphonefabrikanten gebruiken deze code ook als basis voor hun besturingssystemen. De aangepaste ROM’s zijn speciaal aangepast voor bepaalde smartphones, zodat ze bijvoorbeeld compatibel zijn met een Samsung Galaxy of een Motorola Moto G.
1.1 Waarom heb je een custom ROM nodig?
Veel gebruikers zijn erg tevreden met het besturingssysteem dat voorgeïnstalleerd is op hun smartphone. Dit is natuurlijk het perfecte geval. Anderen willen het systeem echter naar hun smaak kunnen aanpassen en hebben vaak geen behoefte aan veel functies die de fabrikant bij de smartphone levert. Ze nemen immers ook veel opslagruimte in beslag die je misschien liever voor andere toepassingen gebruikt.
Custom ROM’s zijn meestal veel slanker dan het besturingssysteem dat met het toestel wordt meegeleverd. Bovendien hebben ze meer aanpassingsmogelijkheden en nuttige functies.
1.2 Oude smartphones weer op peil brengen
Maar er is nog een ander toepassingsgebied voor aangepaste ROM’s: oudere smartphones die technisch nog perfect functioneren, maar waarvoor geen updates meer zijn. Na ongeveer twee tot drie jaar leveren de meeste smartphonefabrikanten geen beveiligingsupdates meer. Als u uw mobiele telefoon dan wilt blijven gebruiken, kan dit leiden tot een veiligheidsrisico. Bovendien raakt het besturingssysteem op een gegeven moment verouderd en werken veel nieuwe applicaties er niet meer op.
Toch kan het toestel in theorie nog worden gebruikt voor het versturen van berichten, het voeren van telefoongesprekken en het luisteren naar muziek. De oplossing wordt in dit geval ook wel custom ROM genoemd. Want daarmee krijg je een besturingssysteem dat bijgewerkt is en in veel gevallen ook minder beslag legt op het geheugen, dat op oude telefoons vaak zwaar gebruikt wordt.
Android Treble moet problemen met updates oplossen
Het probleem met de updates komt voort uit het feit dat ze eerst moeizaam door de fabrikanten voor de betreffende toestellen moeten worden aangepast aan de codes. Voor velen is dat natuurlijk te tijdrovend voor oudere toestellen – of ze hebben er helemaal de capaciteit niet voor. Met Project Treble komt daar nu verandering in: Google probeert het proces sinds 2017 te versnellen. Vanaf Android 8.0 Oreo werd de code gescheiden in twee niveaus, wat de communicatie tussen hardware en software makkelijker moet maken. Het zal echter waarschijnlijk nog wel even duren voordat dit daadwerkelijk is doorgevoerd, omdat fabrikanten er vaak lang over doen om hun toestellen te updaten naar de nieuwste versie (dus momenteel Android 9 of zelfs al Android 10).
Enkele voor- en nadelen van custom ROM’s vind je in de volgende video:
2. custom ROM: voor- en nadelen
De meeste voordelen van Android custom ROM zijn al genoemd: Vergeleken met de voorgeïnstalleerde besturingssystemen is een custom OS veel slanker. Je hebt dus veel meer vrij geheugen op je smartphone, waardoor het systeem uiteindelijk soepeler draait. In plaats van onnodige bloatware heb je dus ook meer geheugen om echt de apps en functies te installeren die je echt nodig hebt.
Een custom ROM maakt je smartphone dus niet alleen overzichtelijker, maar ook veel beter aanpasbaar. Ontbrekende extra functies kun je nog gemakkelijk installeren. Bovendien houden custom ROM-ontwikkelaars hun systemen veel langer up to date dan de toestelfabrikanten, wat leidt tot meer softwarezekerheid op de lange termijn.
2.1 Problemen met functionele beperkingen
In principe is er eigenlijk geen direct nadeel van een aangepaste ROM. De aanpassing betekent echter het verlies van de garantie op het toestel. Dit is echter alleen een probleem als het om een nieuwe mobiele telefoon gaat. De meeste smartphones verliezen hun garantie sowieso na één of twee jaar.
Bovendien kost de installatie van een aangepaste ROM meestal enige moeite. Dat komt omdat niet elk systeem beschikbaar is voor elk toestel. Je moet dus eerst uitzoeken welke software voor jou het beste is. Ook al zorgen de ontwikkelaars van custom ROM’s ervoor dat de belangrijkste functies op de betreffende smartphone behouden blijven, toch zijn er vaak beperkingen. Heel vaak is bijvoorbeeld de camerasoftware niet volledig aangepast, waardoor de camera slechtere kwaliteit levert.
Opmerking: Als zich problemen voordoen, wat helaas steeds weer gebeurt, kunt u hulp vinden in de talrijke forums en gidsen. Dit betekent echter dat u verschillende websites moet doorzoeken naar de juiste antwoorden om het probleem op te lossen.
3. installeer een aangepaste ROM op Android
Paranoid, CyanogenMod, Lineage OS of Resurrection zijn de namen van populaire custom ROM’s. De lijst wordt steeds langer naarmate er steeds meer alternatieven en opvolgers van bestaande systemen te downloaden zijn. Een overzicht van de populairste custom ROM’s inclusief gedetailleerde beschrijvingen is te vinden op Wikipedia.
Welke custom ROM voor jou het beste is, hangt allereerst af van je toestel. Daarnaast kun je beslissen of het nieuwe besturingssysteem heel dicht bij Android moet liggen of meer aanpassingsmogelijkheden moet bieden. Als u een aangepaste ROM wilt installeren, kunt u tips vinden in Android Help en dit Wiki-item.
3.1 Is een aangepaste ROM de moeite waard?
In principe is een aangepaste ROM de beste manier om een oude, maar nog steeds functionele smartphone te blijven gebruiken. Het vereist echter enige technische kennis en wat onderzoek, dus het is niet voor elke gebruiker een goede oplossing.