Movavi Video Editor 6

Voor veel gebruikers zijn video-editors als moderne branderijen. Veel van de functies zijn niet echt nodig voor occasionele gebruikers. Met Video Editor 6 biedt Movavi een interessant product dat precies op deze doelgroep kan worden …

Movavi Video Editor 6

Voor veel gebruikers zijn video-editors als moderne branderijen. Veel van de functies zijn niet echt nodig voor occasionele gebruikers. Met Video Editor 6 biedt Movavi een interessant product dat precies op deze doelgroep kan worden afgestemd.

Functies in overvloed

Alle fabrikanten van video-editors zijn in een constante competitie om te zien wie de meeste tracks, filters, fades en andere functies kan aanbieden. Dit is misschien geschikt voor power users en videofans, maar de casual gebruiker is misschien gewoon op zoek naar een manier om zijn filmfragmenten op een aantrekkelijke manier te combineren tot een film, zonder dat hij wekenlang hoeft te leren hoe hij het product moet gebruiken.

Movavi Video Editor 6 kan misschien aan deze wensen voldoen. De goedkope software, die bij het downloaden slechts 56 MB groot is, maakt al een goede indruk, althans wat zijn functies betreft:

  • Importeren van alle gangbare videoformaten, ook HD
  • Opnemen van verschillende invoerbronnen zoals videocamera, VHS-recorder of DV- of AVCHD-camera’s
  • Schermopname
  • klassieke editor met tijdlijn en video-, titel- en audiosporen
  • Meer dan 20 automatische en aanpasbare filters, die ook gecombineerd kunnen worden
  • 23 video-overgangen
  • BiB-functie
  • vele uitvoerformaten als bestand, CD of DVD en aangepaste profielen voor meer dan 180 apparaten zoals Pod, iPhone, Apple TV, PSP, Zune, PDA/Pocket PC (incl. BlackBerry), Creative Zen, Archos, Epson mediaspelers, mobiele telefoons, smartphones enz.

Media importeren

Movavi Video Editor biedt een breed scala aan opties voor het importeren van videomateriaal in de toepassing.

Ten eerste kan een breed scala aan bestandsformaten rechtstreeks worden verwerkt: AVI (incl. DivX, XviD, MJPEG en andere codecs), DV AVI, MPEG 1,2, MP4 (incl. H.263, H.264 en andere codecs), Windows Media Video (WMV, ASF), 3GP (3GPP, 3GPP2), QuickTime (MOV, QT), DVD (VOB, IFO), MOD, DAT (VCD, SVCD), M2T, MTS, MKV, VRO, Flash (FLV).

Videomateriaal van DV- of ACVHD-camcorders kan ook rechtstreeks worden geïmporteerd. Indien gewenst splitst een automatische scèneherkenningsfunctie grote DV-bestanden in kleine scènes voor de mediaweergave. Wie een webcam, video-ingang of TV-kaart/stick heeft, kan ook deze apparaten als bron selecteren en voor opnames gebruiken.

Movavi Video Editor 6 Aufnahme

Movavi Video Editor 6 Opname

Als de bron niet rechtstreeks kan worden aangesproken, kan de laatste functie “Record Screencast” de gebruiker redden. Deze filmt het videomateriaal rechtstreeks vanuit het uitvoervenster op het bureaublad.

Vertrouwde interface

Qua vormgeving heeft de fabrikant de richtlijnen van andere producten gevolgd en biedt de klassieke driedelige weergave: linksboven de videovoorvertoning, rechtsboven de effecten, filters enz. en daaronder een tijdlijn over de hele breedte.

Hauptansicht

Hoofdweergave

Helaas kan de weergave alleen worden aangepast ten opzichte van de tijdlijn, die in hoogte kan worden vergroot of verkleind. De rest van de lay-out is echter star. Wie een breedbeeldmonitor heeft, zal zich ergeren omdat het videobeeld nu onnodig veel ruimte inneemt. Helaas is er geen “hendel” aan de rechterkant om het videobeeld te verkleinen.

Breite Darstellung

Breedbeeldscherm

De bediening is niet altijd even doordacht. De tijdlijn biedt wel een tijdcode. We hebben echter geen functie gevonden om via een invoerveld direct naar tijdcodes te springen. De tijdcode rechts toont alleen de totale looptijd en heeft waarschijnlijk geen andere functie. De ontwikkelaars hadden ook het contextmenu intensiever kunnen gebruiken en hier gangbare bewerkingsfuncties kunnen opnemen (bv. bewerken).

Voor het overige is de bediening zeer eenvoudig. De gebruiker sleept videofragmenten, afbeeldingen of audio voor de soundtrack uit de mediaverzameling naar de tijdlijn en plaatst tussendoor overgangen of effecten op de videobestanden.

Wie scènes heeft die te licht of te donker zijn, kan ze ophelderen met bijvoorbeeld het filter Gamma Correctie. De filters kunnen ook worden gecombineerd.

Filter

Filter

ChromaKey voor beeldmontages en beeld-in-beeld functies zijn ook mogelijk met de effecten. Deze zijn echter beperkt tot eenvoudige positiespecificaties. Animatiepaden zijn niet mogelijk, maar dat hadden we ook niet verwacht van dit product.

Bearbeiten von Videos

Video’s bewerken

Videobestanden worden “magnetisch” gekoppeld aan de vorige en kunnen niet vrij op de tijdlijn worden gepositioneerd. Als je een kunstmatige pauze wilt, moet je via het contextmenu een lege clip invoegen, die je vervolgens in lengte kunt aanpassen.

Leerstelle einfügen

Een lege ruimte invoegen

Als een videofragment moet worden geknipt, kunt u de linker- en rechtermarkering instellen als rand. De video zelf blijft, maar alleen de ruimte die nodig is voor de gemarkeerde scène wordt ingenomen op de tijdlijn. Handige videobewerking is niet mogelijk, omdat de bewerkingsfunctie alleen het gemarkeerde gedeelte wegknipt en de rest van de video als nieuwe clip toevoegt. Als u de rest wilt wegknippen, moet u die eerst verwijderen.

Voor het bewerken van HD-video’s creëert Movavi Video Editor 6 indien gewenst een kleiner videobestand. Aangezien het grote originele bestand niet wordt gebruikt, gaat het bewerken sneller en vlotter. Op de achtergrond converteert de editor vervolgens de specificaties naar het HD-materiaal.

De titel-editor biedt gewone tekstfuncties, gekoppeld aan een paar animaties voor de beweging van de tekst. Niets spectaculairs, maar voldoende voor een kleine homevideo.

Titeleditor

Titel editor

Wie helpt me?

Wat ons minder beviel was het helpbestand. Vooral voor beginners zou er een geïllustreerd helpbestand moeten zijn dat uitlegt hoe de software werkt met een voorbeeldproject. Het volledige helpbestand voor Movavi Video Editor zou niet meer dan 30 zinnen mogen bevatten – dat is gewoon te weinig, zelfs voor een product in deze prijsklasse.

Hilfedatei

Help-bestand

Dit is vooral onbegrijpelijk omdat de fabrikant een gedetailleerd online helpbestand aanbiedt op zijn website, dat recht doet aan zijn doel. De handleiding daar is echter nog voor versie 5 en dekt niet alle functies.

Uitvoer

De uitvoer van de voltooide film kan worden opgeslagen als een bestand in de formaten AVI (incl. DivX, XviD, MJPEG en andere codecs), MPEG 1,2, MP4 (incl. H.263, H.264 en andere codecs), Windows Media Video (WMV), 3GP (3GPP, 3GPP2), QuickTime (MOV, QT) Real Media (RM, RMVB), Flash (FLV), M2T, waarbij de parameters zoals beeldverhouding, schaling, bitrate en frame rate nog kunnen worden aangepast.

Videoausgabe

Video-output

De Video Editor 6 kent ook vele uitvoerapparaten en de nodige voorinstellingen voor een optimale weergave daarop. Als u het apparaat opgeeft, biedt de dialoog verschillende profielen voor dit eindapparaat, die ook bewerkt kunnen worden.

Exportprofile

Profielen exporteren

Wie de videocompositie naar DVD wil uitvoeren, krijgt hier helaas alleen de pure film. Een menufunctie met hoofdstukken en dergelijke is voorbehouden aan Movavi Video Suite, die andere functies heeft zoals BD-authoring.

Conclusie

Met Movavi Video Editor kunt u verrassend snel en doelgericht werken, zolang u geen grote eisen stelt: Zet video’s op de tijdlijn, bewerk, voeg een paar effecten, overgangen, soundtrack toe en u bent klaar. Dit is precies waar Movavi Video Editor voor gemaakt is. Als u echter een beetje creatief wilt zijn en echt wilt spelen met het medium video, zult u snel de grenzen van Movavi Video Editor bereiken en bent u beter af met een van de grote videobewerkingsprogramma’s na de juiste trainingsperiode. Als de fabrikant de kleine gebreken in de interface verhelpt en het bewerken van clips wat intuïtiever maakt, kan het product zonder voorbehoud worden aanbevolen, vooral omdat het programma ook geschikt is als formaatomzetter.

Movavi Video Editor 6

Download de demoversie

Producent: Movavi
Prijs 30 Euro Persoonlijk
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Positief: Grote formaatondersteuning, gebruiksgemak, exportprofielen
Negatieven: Beeldscherm niet ideaal op brede schermen, bewerkingsfunctie omslachtig, geen DVD menu’s.

Gerelateerde berichten