Internet Explorer 9 Beta 1

Na 4 platform previews van Internet Explorer 9 heeft de browser nu het beta stadium bereikt en toont daarmee ook voor het eerst zijn nieuwe interface. De Trident rendering engine en de Chakra JavaScript engine …

Internet Explorer 9 Beta 1

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Netzwerk
  6. »
  7. Internet Explorer 9 Beta 1

Na 4 platform previews van Internet Explorer 9 heeft de browser nu het beta stadium bereikt en toont daarmee ook voor het eerst zijn nieuwe interface. De Trident rendering engine en de Chakra JavaScript engine moeten Internet Explorer weer concurrerend maken. Deze presentatie moet duidelijk maken of er naast de veranderingen onder de motorkap ook nieuwe functies aan de browser zijn toegevoegd.

Algemeen

Net als bij zijn voorganger Internet Explorer 8 heeft Microsoft in Internet Explorer 9 onder de motorkap ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. HTML5 en CSS3 zijn geïmplementeerd, evenals de standaard voor vectorafbeeldingen SVG 1.1. Nadat Internet Explorer 8 slechts een magere 20 punten haalde in de Acid3-test, zijn de veranderingen onder de motorkap nu terug te zien in het respectabele resultaat van 95 van de mogelijke 100 punten.

Acid3-Ergebnis

Acid3 resultaat

HTML5-media kan worden afgespeeld met de codecs H.264, MP3 en Google’s WebM. Afbeeldingen kunnen worden getekend met SVG en HTML5-Canvas. In CSS zijn onder meer nieuwe selectors, ronde hoeken, meerdere achtergronden en media queries geïntroduceerd.

De JavaScript-engine, die extreem traag is in vergelijking met andere huidige browsers, is vervangen door een compilerende, genaamd Chakra. Deze kan op multi-core machines op een aparte processor compileren en is qua snelheid weer vergelijkbaar met andere browsers. Bovendien wordt de snelheid van de weergave van afbeeldingen en teksten verhoogd door gebruik te maken van de hardwareversnelling van de grafische kaart. Dit resulteert in hoge framerates voor animaties. Deze functie is echter ook de reden waarom Internet Explorer 9 niet meer draait onder Windows XP.

Installatie en eerste start

In tegenstelling tot de bèta van Internet Explorer 8, die alleen in het Engels beschikbaar is, is de bèta van Internet Explorer 9 in 33 talen beschikbaar – met één uitzondering: voor Vista x64 is de bèta wederom alleen in het Engels beschikbaar. Na het downloaden van de voor het besturingssysteem geschikte versie kan de installatie beginnen. De installatie is opnieuw gestroomlijnd en vereenvoudigd. Een herstart is echter nog steeds noodzakelijk na een succesvolle installatie.

Installation

Installatie

Bij de eerste start verschijnt een klein installatievenster waarin u de aanbevolen beveiligings- en compatibiliteitsinstellingen kunt gebruiken of deze instellingen kunt weigeren. Na het klikken op OK kan de browser worden gebruikt.

002_erster_start

Setup-venster

Innovaties

De optiek

Zoals te verwachten was, is de browser optisch veel slanker geworden. De tabbladenbalk is even hoog geworden als de adresbalk. De knoppen refresh en stop zijn geïntegreerd in de adresbalk. Links van de adresbalk bevinden zich de knoppen vooruit en terug. Helemaal rechts staan nu slechts drie pictogrammen voor Home, Favorieten en Extra’s. Microsoft heeft veel van de niet zo vaak gebruikte functies verpakt in het menu Extra’s, enerzijds om het uiterlijk te stroomlijnen en anderzijds om de website zoveel mogelijk ruimte te geven. Hoewel de favorietenbalk, de statusbalk en de opdrachtbalk afzonderlijk kunnen worden getoond, zijn ze in de standaardweergave verborgen.

Das gesamte Browserfenster

Het volledige browservenster

Das Extras-Menü

Het menu Extra’s

Gecombineerde invoerbalk

De gecombineerde invoerbalk integreert de zoekfunctie in de adresbalk, desgewenst ook met zoeken-zoals-u-type. Wanneer een zoekterm wordt ingevoerd, worden de toetsaanslagen doorgegeven aan de zoekprovider en worden mogelijke treffers getoond.

006_kombinierte_eingabeleiste
Gecombineerde invoerbalk met zoeken-zoals-u-type

Open tabbladen verplaatsen

Nieuw in Internet Explorer 9 is dat u openstaande tabbladen vrij kunt verplaatsen. Niet alleen kunnen de posities van de tabbladen worden verwisseld (dit was al mogelijk in Internet Explorer 8), maar een tabblad kan worden losgemaakt van de tabbladbalk en worden geopend als een zelfstandig browservenster. Tijdens dit proces wordt de huidige inhoud van de webpagina nog steeds weergegeven. Ook een lopende video wordt door deze actie niet gestopt. Het omgekeerde is echter ook mogelijk. U kunt een nieuw aangemaakt browservenster herenigen met het oude venster. Daarvoor sleept u het tabblad gewoon terug naar de oude tabbladbalk.
Onder Windows 7 kan een tabblad aan de taakbalk van Windows worden vastgepind door het naar de taakbalk te slepen. Als zo’n vastgemaakte webpagina via de taakbalk wordt geopend, worden het favicon en de primaire kleur naar het browservenster overgebracht.

Angeheftete Tabs mit Favicon und Übernahme der primären Farbe
Vastgemaakte tabbladen met favicon en overname van de primaire kleur
008_angehefteter_tab2
Gepinde tabbladen met favicon en overname van de primaire kleur
009_angehefteter_tab3
Gepinde tabbladen met favicon en overname van de primaire kleur

Meest populaire sites

Ook de pagina voor nieuwe tabbladen is herzien. De populairste sites worden nu aan de gebruiker aangeboden. Balken tonen de frequentie waarmee de populairste sites zijn bezocht. Verder kunnen tabbladen die op deze site zijn gesloten weer worden opgeroepen, kan de laatste sessie worden hersteld en kan InPrivate Browsing worden gestart.

Beliebteste Sites
Meest populaire sites

Meldingsbalk

Internet Explorer 9 biedt nog een nieuwe functie, de meldingsbalk, die de vervelende pop-up dialoogvensters van Internet Explorer 8 volledig vervangt. De meldingsbalk verschijnt onderaan het scherm en overlapt daar de inhoud van de website. Voordeel: de gebruiker hoeft niet eerst te stoppen met internetten, maar kan normaal doorwerken en de melding afhandelen als er tijd voor is.

Überlappung der Benachrichtigungsleiste
Meldingsbalk
Benachrichtigungsleiste
Overlapping van de meldingsbalk
benachrichtigungsleiste addons
Overlapping van de meldingsbalk

Download Manager

Voor het eerst is een kleine downloadmanager geïntegreerd in Internet Explorer. Deze vervangt het vroegere dialoogvenster Openen, Opslaan, Annuleren. De downloadmanager toont de voortgang van een download. Een lopende download kan hier worden gepauzeerd of geannuleerd. Zodra de download is voltooid, kan het bestand vanuit de downloadmanager worden geopend. De downloadmanager gebruikt een standaardmap om de bestanden op te slaan, die kan worden gewijzigd via het item Opties.

Download Manager
Download Manager

Add-On prestatiegids

Internet Explorer 8 gaf al de laadtijd van add-ons weer in de Add-On Manager. Op basis van deze weergave biedt Internet Explorer 9 de Add-On Performance Advisor. Deze toont de laadtijden van alle add-ons. Zo kan de gebruiker begrijpen hoe de afzonderlijke add-ons de opstarttijd van de browser beïnvloeden.

Benachrichtigungsleiste zum Starten des Add-On-Leistungsratgebers
Meldingsbalk voor het starten van de Add-On Performance Advisor
Add-On-Leistungsratgeber
Add-On Prestatieadviseur

Tools voor ontwikkelaars

Internet Explorer 9 bevat ook de hulpmiddelen voor ontwikkelaars. Nieuw in deze versie zijn een User Agent Switching Tool, een Network Traffic Inspector en een verbeterde JavaScript Profiler.

Entwicklertools
Hulpmiddelen voor ontwikkelaars

Problemen?

In de test waren er geen problemen met foutief weergegeven websites, zoals bij de Internet Explorer 8 beta wel het geval was. Desondanks biedt Microsoft toch de compatibiliteitsweergave om bij weergavefouten naar deze modus te kunnen overschakelen. De knop wordt niet altijd op elke pagina weergegeven, maar verschijnt desgewenst als derde knop in de gecombineerde invoerbalk.
Als u voor een bepaalde webpagina op deze knop klikt, wordt dit proces voor deze webpagina opgeslagen. Wanneer de pagina opnieuw wordt opgeroepen, hoeft de knop niet opnieuw te worden ingedrukt.

019_kompatibilitaetsbutton
Compatibiliteitsknop

Verwijderen

Het is ook mogelijk om Internet Explorer 9 te verwijderen. De betreffende softwarevermelding vindt u in het configuratiescherm onder programma’s en functies (geef vervolgens de geïnstalleerde updates weer). Na een herstart is de eerder gebruikte versie van Internet Explorer weer beschikbaar.

Conclusie

Microsoft heeft veel werk verricht onder de motorkap van Internet Explorer en het is langzaam maar zeker niet meer de probleemsoftware van de webontwikkeling. Veel van de nieuwe functies zijn natuurlijk nogal gimmicky, maar ze horen bij het comfort van een moderne browser. De notificatiebalk viel positief op, want hoewel hij verschijnt, is hij niet bijzonder storend. De nieuw geïntegreerde downloadmanager had eigenlijk al veel eerder moeten komen. Over het geheel genomen was de bèta echt goed en liep hij uiterst stabiel in de test.

Gerelateerde berichten