TWIN 7 – Vensters afstemmen

Data Becker promoot TWIN 7 – Tuning Windows als de volgende generatie tuning suite voor maximale Windows 7 prestaties. Wij namen de opvolger van TVISTA onder de loep. Oude bekende? TWIN 7 is een nieuw …

TWIN 7 – Vensters afstemmen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Tuning
  8. »
  9. TWIN 7 – Vensters afstemmen

Data Becker promoot TWIN 7 – Tuning Windows als de volgende generatie tuning suite voor maximale Windows 7 prestaties. Wij namen de opvolger van TVISTA onder de loep.

Oude bekende?

TWIN 7 is een nieuw product op de markt, maar het is eigenlijk de opvolger van TVISTA, dat alleen werd uitgebracht voor Windows XP en Windows Vista.

Het openingsscherm is dan ook vertrouwd voor gebruikers van de vorige versie, al is het iets overzichtelijker dan bij de voorganger. In plaats daarvan gebruikt Data Becker een nieuwe weergave, die nu de systeemstatus en mogelijke systeemtaken biedt, evenals favorieten en de functiezoeker, die door de overvloed aan functies hard nodig is.

TWIN7 - Start Center

Startcentrum

Wie van rommelig houdt, kan in de “klassieke weergave” nog steeds overweldigd worden door de functies.

Klassische Ansicht

Klassieke weergave

Ook hier is er de Feature Finder, die alle relevante gebieden weergeeft die te maken hebben met het onderwerp “release” wanneer u bijvoorbeeld “release” invoert.

Feature Finder

Functiezoeker

Voor het overige is de structuur in de klassieke weergave precies hetzelfde als de groepering die het bovenste gedeelte van het programmavenster inneemt in de stijl van een “lint”.

Ribbon Oberfläche

Lint-interface

Eigenschappen en functies

TWIN 7 heeft de reeds aanzienlijke functies van zijn voorganger TVISTA overgenomen en gaat op sommige gebieden verder dan de klasseleider TuneUp Utilities.
Net als TVISTA is TWIN 7 verdeeld in zes thematische hoofdgroepen waarin de verschillende modules en tweaks zijn gegroepeerd: Beheren, Versnellen, Schoonmaken en herstellen, Optimaliseren, Informeren, Aanpassen.

Achter veel functies zijn ofwel thematische gebieden gegroepeerd via knoppen en opties of zijn onafhankelijke modules, zoals Drive Defrag of Data Shredder, gelanceerd in de interface.

Einstellungen und Optionen

Instellingen en opties

Naast vele opties met tweaks rond Windows, Office, Internet Explorer en co., vindt u ook de “usual suspects” zoals Autostart en Services Manager, Defragmenter, File Shredder en -undelete, Registry Editor, enz.

Defragmentierer

Defragmentatie

Daarnaast kunnen ook uw eigen tweaks, die u op internet of in een PC-magazine hebt gevonden, in TWIN 7 worden opgenomen.

Eigene Tweaks

Uw eigen tweaks integreren

Deze worden via een wizard aangevraagd en moeten verwijzen naar de wijzigingen in de registerdatabase. Naast de naam kunt u ook een beschrijving aan de tweaks toevoegen, bijvoorbeeld om de bron of de werkingswijze nader toe te lichten.

Eigene Tweaks

Uw eigen tweaks integreren

Protocolfunctie voor Ongedaan maken

TWIN 7 slaat wijzigingen in de gebieden “Optimaliseren” en “Aanpassen” op in een logboek en kan deze dus op elk moment ongedaan maken. Bovendien maakt het programma met bepaalde tussenpozen zelf of op verzoek van de gebruiker een momentopname, waarnaar men kan terugkeren (analoog aan de herstelpunten van Windows).

Undo-Funktion

Ongedaan maken functie

Als u uw systeem volledig hebt verknoeid, kan TWIN 7 ook alle tweaks terugzetten naar de “Windows 7-standaard”.

Essentiële vernieuwingen

Met TWIN 7 promoot Data Becker vooral de speciale nieuwe functies of de geoptimaliseerde functionaliteit voor Windows 7. Daartoe behoren bijvoorbeeld de aanpassingen voor de Aero-interface, maar ook het Windows 7 Centre, dat veel Windows 7-specifieke functies thematisch groepeert.

Windows 7 Center

Windows 7 Centrum

Analyse van de systeemstatus

De Systeemstatusanalyse wordt aangeprezen als een van de belangrijkste vernieuwingen en is te vinden in het Startcentrum achter de knop “Analyse”.

System Analyse

Systeemanalyse

TWIN 7 evalueert vervolgens autostart-items, opstarttijd, systeeminstellingen, register en bestandssysteem. Het resultaat wordt via stoplichtkleuren weergegeven in het Startcentrum.

System Analyse

Systeemanalyse

Het tuningrapport vat in woorden samen wat de analyse aan het licht heeft gebracht. Behalve algemene zinnen staat hier echter niets tastbaars.

Report

Verslag

Wie meer wil weten, moet op de blauwe vermeldingen in het Startcentrum klikken, want die zijn niet gekoppeld in het rapport.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar de 18 gevonden problemen in de System Optimiser, blijken bijna alle gevonden beveiligingsfouten in het voorbeeld ongevaarlijk, standaardinstellingen of “opzettelijk” te zijn (foutmelding geactiveerd, geschiedenis van de mediaspeler geactiveerd, etc.).

System Analyse

Systeemanalyse

Ook op het gebied van prestatieproblemen is veel niet meer dan een goede raad. Het advies om een 64-bit versie te kopen met een 32-bit CPU is aardig, maar levert de gebruiker geen voordeel op. Aan de andere kant was er geen kritiek op een test waarbij het wisselbestand werd uitgeschakeld.

Als men op “nu versnellen” klikt, leidt dit naar de nieuwe Autostart Manager met uitgebreide database, aldus de advertentie. Deze suggereert welke Autostart-items gedeactiveerd of geactiveerd moeten worden. Net als bij de voorganger kan de betreffende vermelding op internet worden opgezocht via de knop “Search Internet”. Als zoekdoel wordt echter alleen Google gegeven in plaats van een speciale databank voor dit doel. Bij TVISTA hadden we hier al kritiek op. We konden niet echt veel nieuws vinden in de Autostart Manager.

Autostarteinträge

Autostart vermeldingen

Conclusie

Ondanks de genoemde tekortkomingen is TWIN 7 een krachtig tweakpakket waarvan het scala aan functies bijna onbegrijpelijk is. In tegenstelling tot andere concurrenten blijven “turbo” en andere pseudo-features u bespaard en wordt u in plaats daarvan op veel plaatsen goed geïnformeerd over de functies. Natuurlijk nodigen de vele mogelijkheden uit tot “spelen”, wat bijna veilig is dankzij de undo-opties. Toch moet gezegd worden dat bijna alle functies en onderdelen van TWIN 7 toegankelijk zijn met on-board tools, via het register of tal van freeware programma’s. TWIN 7 stelt dus alleen handig samen wat men anders met vele tools zou moeten instellen.

Wie op zoek is naar een tuning- en tweaksuite voor Windows 7 zou daarom ook eens naar TWIN 7 moeten kijken, dat meer te bieden heeft dan een hoop “gebakken lucht” als aankoopargument.

Addendum van 19.02.2010

Data Becker heeft een gratis uitbreiding uitgebracht voor zijn tuning- en tweakingoplossing “TWIN 7 – Tuning Windows 7”. De update voegt de “Booster” toe aan de software. De nieuwe functie schakelt overbodige achtergrondprocessen en inactieve toepassingen uit om de CPU-kracht te concentreren op een specifieke lopende toepassing. Wie bijvoorbeeld voor videobewerking of een uitgebreid 3D-spel hulpbronvretende software wil gebruiken, start gewoon de booster om hulpbronnen vrij te maken. De booster-module voor TWIN 7 kan gratis worden gedownload van www.databecker.de/twin7. Het enige wat nodig is, is registratie door de gebruiker.

TWIN 7 Tuning Windows

Bestel dit product nu via Amazon

Fabrikant: Data Becker
Prijs:
Systeem: Windows 7
Positieven: Veel en ook nuttige functies, reddingsoptie
Negatieven: Prestatiewinst slechts marginaal, onduidelijk op plaatsen

Gerelateerde berichten