Een kantoor aan huis inrichten: Tips en trucs voor het thuiskantoor

Sinds het begin van de Corona-pandemie is het thuiskantoor ingeburgerd en steeds meer mensen doen hun werk nu vanuit huis. Om in uw thuiskantoor efficiënt en gestructureerd te kunnen werken, moet de sfeer goed zijn, …

Een kantoor aan huis inrichten: Tips en trucs voor het thuiskantoor

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Office
 6. »
 7. Een kantoor aan huis inrichten: Tips en trucs voor het thuiskantoor

Sinds het begin van de Corona-pandemie is het thuiskantoor ingeburgerd en steeds meer mensen doen hun werk nu vanuit huis. Om in uw thuiskantoor efficiënt en gestructureerd te kunnen werken, moet de sfeer goed zijn, evenals de techniek. In dit artikel leest u hoe u een thuiskantoor optimaal kunt inrichten en of en in hoeverre u uw thuiskantoor kunt aftrekken van uw belastingen. Bovendien onthullen we in onze checklist welke ideeën u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat privé en werk gescheiden blijven in het thuiskantoor.

Kan ik de kosten voor mijn kantoor aan huis aftrekken van mijn belastingaangifte?

Onder bepaalde voorwaarden kunt u de kosten voor uw kantoor aan huis opgeven als inkomensafhankelijke kosten of zakelijke kosten in uw belastingaangifte. Meer informatie hierover vindt u verderop in dit artikel.

Waarom is een goede bureaustoel essentieel voor het thuiskantoor?

Een oncomfortabele bureaustoel bevordert een slechte houding, verlaagt de concentratie en leidt op lange termijn tot spanningen, rugpijn of andere gezondheidsproblemen.

Hoe kan ik in een thuiskantoor privé en werk scheiden?

Thuiswerkers lopen het risico dat werk en privé steeds meer door elkaar gaan lopen, waardoor familie, sociale contacten en hobby’s eronder lijden. Als u geen duidelijke scheiding aanhoudt, kunt u in het ergste geval zelfs last krijgen van een burn-out. We vertellen je in hoofdstuk 3 welke eenvoudige ideeën je kunt gebruiken om je privé- en zakelijk leven gemakkelijker te scheiden.

1. Het ontwerpen van een thuiskantoor: Uit welke onderdelen moet een optimaal thuiskantoor bestaan?

Naast een hoge mate van zelforganisatie speelt ook de inrichting van het thuiskantoor een doorslaggevende rol bij efficiënt en probleemloos thuiswerken. Dit omvat niet alleen de techniek, maar ook de sfeer en het persoonlijke welzijn. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarmee u rekening moet houden bij de inrichting van een thuiskantoor.

1.1 Bureau

Schreibtisch im Home Office
Richt een thuiswerkplek in: Idealiter is het werkoppervlak van het bureau minimaal 160 x 80 cm. Dit laat ruimte voor schrijfgerei of decoratie naast de eigenlijke techniek.

Een notebook kan overal geplaatst worden, maar als je regelmatig en voor langere tijd in je thuiskantoor werkt, is het zinvol om een kantoorwerkplek met bureau in te richten. Als je maar beperkte ruimte hebt en er geen aparte ruimte beschikbaar is voor het bureau, kan het bureau ook in een hoek worden geplaatst (bijvoorbeeld in de woonkamer) .

Zorg ervoor dat u de afmetingen controleert voordat u koopt. Het werkblad moet minstens 160 x 80 cm groot zijn, zodat er naast de eigenlijke apparatuur voldoende ruimte is voor schrijfgerei, boeken, decoraties en dergelijke.

Gebruikt u meerdere beeldschermen? Dan mag het best een wat groter model zijn. Naast de standaard bureau’s zijn er ook speciale bureau’s met een bovenbouw waarop tot vier monitoren naast elkaar geplaatst kunnen worden. Hoewel deze modellen eigenlijk bedoeld zijn voor gamers, kunnen ze net zo goed gebruikt worden als bureau voor de werkkamer thuis.

Tip: Als er over het algemeen weinig ruimte is in uw huis of flat, kunt u ook planken of een verrijdbare sokkel gebruiken om de boel netjes te houden en extra opbergruimte te bieden.

1.2 Bureaustoel

Bürostuhl im Home Office
De zithoogte van uw bureaustoel is optimaal als uw boven- en onderbenen een hoek van 90° vormen.

Iedereen die veel zit, weet hoe belangrijk een goede bureaustoel is. Keukenstoelen, fauteuils of zelfs krukjes zijn niet geschikt om in te werken omdat ze de concentratie doen verslappen en een slechte houding bevorderen. In het ergste geval kan een oncomfortabele bureaustoel zelfs leiden tot langdurige gezondheidsproblemen zoals spanning of rugpijn.

Kies daarom altijd voor een ergonomisch gevormd model dat aan uw individuele behoeften kan worden aangepast. Op zijn minst moet u de rug- en armleuningen en de zithoogte van de stoel kunnen verstellen. Als u toch al vaker door rugpijn wordt geplaagd, adviseren wij een bureaustoel met geïntegreerde steunen in de lendenstreek (ook lendensteun genoemd), die voor nog meer stabiliteit en een rechtere zithouding zorgt.

Een bureaustoel correct instellen: Hier leest u hoe!

 1. De zithoogte is optimaal wanneer uw boven- en onderbenen een hoek van 90° vormen.
 2. De rugleuning van uw bureaustoel moet zo worden ingesteld dat de kromming of lendensteun net boven de taille ligt.
 3. De zitting moet zo laag zijn dat er nog een vuist tussen de zitting en de achterkant van de knieën past.
 4. Uw ellebogen moeten in een rechte hoek op de armleuningen rusten en uw bovenarmen moeten recht naar beneden kunnen hangen zonder te spannen.

1.3 Verlichting

Voldoende licht is de basisvoorwaarde voor een goede werksfeer omdat het goed is voor de ogen en vermoeidheid voorkomt. Niet elke woning biedt echter de mogelijkheid van voldoende daglicht in de werkkamer. In dat geval kunt u helpen met directe en indirecte verlichting. Naast een plafondlamp hoort daar bijvoorbeeld ook een bureaulamp bij. Lichte kleuren – bijvoorbeeld op de muur of het meubilair – laten de werkplek er nog helderder uitzien.

Tip: Let er bij het aanbrengen van verlichting altijd op dat het licht niet door andere voorwerpen wordt gereflecteerd.

Beleuchtungs-Ideen im Home Office
Niet elke flat biedt de mogelijkheid voor voldoende daglicht in de werkkamer. In zulke gevallen kun je helpen met directe en indirecte verlichting
.

Afhankelijk van de leeftijd heb je verschillende verlichtingssterktes nodig. Terwijl 500 lux voor jongere mensen meestal ruim voldoende is, moet het voor oudere mensen tussen 750 en 1.500 lux liggen. Voor fijn en zeer gedetailleerd werk heb je een hoge verlichtingssterkte nodig, maar voor normaal beeldschermwerk is zwakkere verlichting meestal voldoende.

Naast de lichtsterkte is ook de kleurtemperatuur van grote invloed op de concentratie en de prestaties. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor warm wit licht met een kleurtemperatuur van ongeveer 3.300 Kelvin, dat voldoende lichtsterkte biedt en tegelijkertijd een positief effect heeft op het welzijn.

1.4 Technische uitrusting

Naast het juiste meubilair mag het in een thuiskantoor niet ontbreken aan techniek. Hoe deze wordt samengesteld hangt af van het te verrichten werk, want elk werk stelt andere eisen. De voor uw werk benodigde hardware wordt idealiter door uw werkgever ter beschikking gesteld.

Schlafende Katze am Heimarbeitsplatz
Een stabiel toetsenbord en een ergonomisch gevormde muis ondersteunen de hand en beschermen de gewrichten. Veel fabrikanten bieden al bijbehorende apparatuursets aan die zijn afgestemd op de behoeften van thuiswerkers.

Terwijl je op kantoor meestal profiteert van de luxe van een desktop-pc en twee monitoren, moet je je thuis vaak beperken tot een laptop of tablet. In dat geval is het zinvol om een externe monitor aan te schaffen, die een beter overzicht biedt en je dus efficiënter laat werken.

Een stabiel toetsenbord en een ergonomisch gevormde muis ondersteunen de hand en beschermen de gewrichten. Intussen bieden talrijke fabrikanten ook overeenkomstige uitrustingssets aan, die uitdrukkelijk zijn ontworpen met het oog op de bruikbaarheid en het gebruiksgemak op de thuiswerkplek.

Om ervoor te zorgen dat u überhaupt thuis kunt werken en dat de communicatie met collega’s niet in het gedrang komt, is een goede internetverbinding natuurlijk het allerbelangrijkste bij het opzetten van een thuiswerkplek. In de meeste grotere steden en grootstedelijke gebieden is tegenwoordig DSL met maximaal 50 Mbit/s beschikbaar, en op veel plaatsen zelfs een kabel- of glasvezelnetwerk met maximaal 1.000 Mbit/s.

Tip: In landelijke gebieden waar nog geen snelle DSL- of glasvezelverbindingen zijn, kunt u als alternatief een verbinding via het mobiele netwerk gebruiken. LTE is nu in veel regio’s ook buiten de agglomeraties beschikbaar.

2 Een kantoor aan huis opzetten: Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Onder bepaalde voorwaarden kunt u de kosten voor uw thuiskantoor in uw belastingaangifte opgeven als inkomens- of bedrijfskosten en zo uw belastingdruk verlagen:

 • Als uw werkgever u geen eigen werkplek in het bedrijf ter beschikking stelt, kunt u tot 1.250 euro per jaar aftrekken voor het kantoor aan huis. Wil de belastingdienst de kosten erkennen, dan moet de kamer ingericht zijn als een kantoor en mag deze alleen voor professionele doeleinden worden gebruikt. Een werkhoek in de woonkamer is hiervoor bijvoorbeeld niet voldoende.
 • Als het thuiskantoor het centrum is van uw hele activiteit, zoals bijvoorbeeld het geval is voor schrijvers, journalisten of kunstenaars, kunt u zelfs de kosten voor de werkkamer onbeperkt aftrekken van uw belastingen.

3. werken in een kantoor aan huis: werk en privéleven scheiden

Veel thuiswerkers vinden het moeilijk om werk en privé zo te scheiden dat er voor beide nog voldoende tijd en vrije tijd overblijft. De kunst is een duidelijke scheiding aan te brengen die een voortdurende vermenging voorkomt, ondanks de fysieke verbinding. Met deze checklist willen wij u een aantal ideeën aanreiken om u te helpen werk en privé in het thuiskantoor met succes te scheiden.

Frau macht Sport im Büro
Regelmatige lichaamsbeweging moet een vast onderdeel zijn van uw dagelijkse routine. Een verscheidenheid aan oefeningen kan zelfs direct op de werkplek worden gedaan.
 1. Gebruik een aparte ruimte – als de ruimte het toelaat – om het thuiskantoor in te richten, want als je de woonkamer of slaapkamer omtovert tot kantoor, krijg je nooit rust.
 2. Bepaal vaste tijden voor werk en vrije tijd en houd u daar strikt aan.
 3. Gebruik nooit uw privé mobiele telefoon voor zakelijke communicatie, maar gebruik twee verschillende telefoonnummers.
 4. Gebruik uw privélaptop, -computer of -tablet niet voor het werk. Omgekeerd mag de bedrijfscomputer niet gebruikt worden voor privéplezier (bijvoorbeeld om na het werk films te streamen).
 5. Schakel de pushfunctie voor zakelijke e-mails uit. Zo kun je zelf bepalen of je binnenkomende e-mails buiten werktijd wilt checken – of niet.
 6. Plan vaste pauzes voor ontbijt en lunch en vergeet niet voldoende te drinken tijdens het werk.
 7. Overmatig zitten is op de lange termijn ongezond, dus zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en maak sport een vast onderdeel van je dagelijkse routine. Op internet kunt u ook talloze oefeningen vinden die u direct op uw werkplek kunt doen.

Gerelateerde berichten