Microsoft Windows Home Server 2011 – vooruitgang, achteruitgang, nieuw begin?

De Windows Home Server 2011 is sinds juni 2011 verkrijgbaar als OEM-versie tegen een zeer gunstige prijs en vervangt daarmee de ouder wordende eerste Windows Home Server, waarvan de ondersteuning in januari 2012 afloopt. In …

Microsoft Windows Home Server 2011 – vooruitgang, achteruitgang, nieuw begin?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Netzwerk
  6. »
  7. Microsoft Windows Home Server 2011 – vooruitgang, achteruitgang, nieuw begin?

De Windows Home Server 2011 is sinds juni 2011 verkrijgbaar als OEM-versie tegen een zeer gunstige prijs en vervangt daarmee de ouder wordende eerste Windows Home Server, waarvan de ondersteuning in januari 2012 afloopt. In de aanloop waren er veel geruchten, speculaties en hoop over welke features het slachtoffer zouden worden van de vernieuwing en welke vernieuwingen de WHS 2011 zou bieden. Wij hebben de balans opgemaakt.

Lage verspreiding, nauwelijks marketing

Zeker niet alle lezers weten wat de Windows Home Server (hierna WHS genoemd) eigenlijk inhoudt en waarvoor dit product wordt gebruikt. Daar zijn verschillende redenen voor:
Ten eerste wordt de WHS bijna uitsluitend verkocht aan OEM’s die hardwareoplossingen bij het product aanbieden. De meeste van deze apparaten zijn in Duitsland afkomstig van Acer, HP en Fujitsu-Siemens, hoewel deze laatste zich verrassend genoeg uit de handel heeft teruggetrokken na de succesvolle Scaleo Home Servers, die wij reeds in 2008 hebben gepresenteerd.

Het WHS-besturingssysteem wordt verder alleen als OEM-versie verkocht en is helemaal niet in de detailhandel te vinden.

Ten tweede is de marketing van Microsoft voor het WHS nogal bescheiden. Men krijgt bijna de indruk dat Microsoft zich voor het product schaamt. Dit is de enige verklaring voor het feit dat alle andere producten dienovereenkomstig worden gepromoot, maar dat het WHS zelfs in de thuissector nauwelijks het vermelden waard is. En toch, het beoogde gebruik kennende, lijkt een sterkere promotie in de thuissector voor de hand te liggen.

WHS – wie, hoe, wat?

Het WHS dient in wezen als centrale bestandsopslag voor andere clients in het netwerk, streamt media-inhoud zoals foto’s, video’s en audio naar andere PC’s of streaming clients en maakt back-ups van de client PC’s. Gekoppeld aan de WHS-typische hardware die OEM’s gebruikten (Celeron of Atom CPU’s met 1 tot 2 GByte RAM), behaalde een WHS veel betere prestatiewaarden dan een NAS voor thuisgebruik (vanaf 2008).

Het prestatiebereik van de WHS 1 ging dus duidelijk verder dan een destijds gangbaar NAS-systeem. De WHS was voorheen gebaseerd op Windows Server 2003, die met veel serverfuncties was gereduceerd, maar uitgebreid met diverse functies voor eenvoudig thuisbeheer en -management. De reeks functies kon worden uitgebreid via add-ins voor de WHS-console. Omdat het een echt besturingssysteem was, kon de gebruiker ook andere software zoals FTP, webservers of andere toepassingen op de server installeren.

Onze presentatie van het WHS1 uit 2008 gaf een overzicht van de functionaliteit van het WHS.

In het begin kampte de WHS1 met ernstige bugs die de gegevensbeveiliging in het gedrang brachten. Nadat deze waren verholpen en de server met het Power Pack 3 ook compatibel was met de Windows 7-bibliotheken, was er een solide en volwassen (thuis)serverbesturingssysteem beschikbaar.

Nieuwe Kin 2011

Nu Microsoft erin geslaagd is om zowel serverproducten als desktopsystemen op dezelfde kern (Windows 7, Windows Server 2008 R2) te zetten, zijn niet alleen de Windows Home Server 2011 (codenaam “Vail”) maar ook zijn “serieuze” broer Microsoft Windows Small Business Server (SBS) 2011 (codenaam “Aurora”) vernieuwd, die veel gemeen heeft met de WHS 2011: De SBS 2011 Essentials gebruikt ook het Dashboard, maakt back-ups van client-pc’s en biedt toegang op afstand. Hoewel SBS 2011 de multimediafuncties van WHS 2011 mist, biedt het echte serverfuncties zoals centraal gebruikers- en beleidsbeheer (Active Directory) en bevat het 25 CAL’s in de Essentials-editie (WHS slechts 10). Dit maakt duidelijk dat Microsoft het WHS bewust heeft afgeslankt om geen interne concurrentie te creëren voor het SBS, dat vooral qua prijs in een andere competitie speelt.

Hardware-eisen

Voor de WHS 2011 mag het wat meer zijn dan gebruikelijk voor de WHS1. Het belangrijkste criterium is de CPU. De WHS 2011 vereist een 64-bits CPU met 1,4 GHz. Veel van de systemen die al met de WHS1 zijn geleverd hebben een 64-bits CPU, ook al is het een eenvoudige Celeron of Atom CPU. Informatie over de compatibiliteit van de CPU wordt bijvoorbeeld verstrekt door de tool SecurAble. Daarnaast zijn 2 GByte RAM en een systeem harde schijf van minstens 160 GByte vereist.

Wij hebben de WHS 2011 onder een Scaleo Home Server met de bovengenoemde minimumvereisten geschoven en relatief snel afgezien van permanent gebruik. De overdrachtssnelheden waren noch sneller noch trager, maar bij bijna elke muisklik op de server (configuratiescherm, dashboard, enz.) steeg de CPU-belasting al snel naar de 100%. Een duidelijk teken dat in ieder geval de CPU overbelast is voor dit besturingssysteem.

Als u het toch wilt testen: de minimumeisen kunnen worden omzeild (met uitzondering van 64-bit), zoals te lezen is in een artikel op Homeserver-Blog. Headless servers kunnen ook achteraf worden uitgerust met WHS 2011. Het tijdschrift ct heeft hierover een groter artikel gepubliceerd in nummer 14/2011 en lost het probleem van de grafische installatie op via 2 USB-sticks, waarbij de eerste de setup-dvd bevat en de tweede een antwoordbestand voor een automatische installatie.

Een migratie naar het WHS 2011 is overigens niet gepland! Aangezien ook de WHS 2011 niets kan doen met de gegevens van de Drive Extender, is hier voorzichtigheid geboden en is een back-up van de gegevens via de server back-up noodzakelijk.

Niet langer headless, 3TB en meer

Met de WHS1 werden OEM-fabrikanten nog gedwongen om systemen “headless” te ontwerpen, d.w.z. zonder aansluiting op de grafische kaart. De gebruiker mocht alleen via de console of op afstand verbinding maken met de server. Deze onzinnige beperking is nu met de WHS 2011 opgeheven. Door de nieuwe onderbouwing met Windows Server 2008 R2 geldt de hardwareondersteuning daarvan ook voor het WHS 2011. De belangrijkste vernieuwing ten opzichte van het WHS1 is de ondersteuning van harde schijven boven de limiet van 2TB, die met het WHS1 niet kon worden doorbroken.

In het begin was er een idee…

Met de WHS 2011 heeft Microsoft het oude WHS1-concept niet aangevuld of herzien, maar een volledig nieuw concept bedacht. Dat valt niet meteen op na de installatie, die weinig verschilt van Windows 7.

WHS 2011 Desktop

WHS 2011 Desktop

De desktop van de WHS 2011 schittert in een moderne vormgeving, die overeenkomt met die van Windows Server 2008 R2 of Windows 7. Ook het nieuwe startmenu mag niet voor verrassingen zorgen.

Startmenü WHS 2011
WHS 2011 Startmenu

Alleen het nieuwe dashboard als vervanger van de Windows Home Server console van de WHS1 verraadt de eerste verandering.

Dashboard
WHS 2011 Dashboard

Het dashboard combineert servertaken en hun eenvoudig beheer onder een gemeenschappelijke, moderne interface.

Servermeldungen
Serverberichten

Deze interface kan, net als de WHS1-console daarvoor, worden uitgebreid met add-ins. Deze moeten in een nieuw formaat zijn, zodat oude add-ins niet opnieuw kunnen worden gebruikt. Momenteel zijn er slechts een handelbaar aantal add-ins voor de WHS011, bijvoorbeeld het succesvolle Lights-Out, dat waarschijnlijk de add-in bij uitstek wordt op de WHS 2011, omdat het geen runtime management biedt. Aangezien de SBS2011 Essentials ook gebruik maakt van het dashboard, vergroot dit niet alleen het aantal mogelijke klanten voor add-in ontwikkelaars, maar ook het aantal “financieel sterke” klanten. Dit blijkt al uit de eerste add-ins, die niet meer gratis worden aangeboden, maar in verschillende niveaus (Home, Business) tegen verschillende prijzen.

Addins im Dashboard
Addins in het Dashboard

De helpteksten voor WHS 2011 verwijzen allemaal naar online teksten http://onlinehelp.microsoft.com/en-us/windowshomeserver2011/default.aspx, die momenteel allemaal in het Engels zijn. Er is momenteel geen Duitse help.

Nieuw gegevensconcept

De eerste belangrijke wijziging ten opzichte van de WHS1 is de afschaffing van de Drive Extender. Met de Drive Extender combineerde de WHS1 verschillende schijven in een gemeenschappelijke opslagpool, maar toonde alleen de gecreëerde shares aan de buitenwereld. De gebruiker kon de serveropslag eenvoudig uitbreiden door een harde schijf toe te voegen. De Drive Extender deed de rest en verdeelde de gegevens onafhankelijk over de harde schijven. Bovendien kon de Drive Extender worden gebruikt om te definiëren welke shares bijzonder belangrijk waren en om de mapduplicatie voor deze shares te activeren. De Drive Extender kopieerde vervolgens op de achtergrond de geselecteerde mappen naar een andere fysieke harde schijf in het systeem, zodat als de ene harde schijf zou uitvallen, de map nog steeds beschikbaar zou zijn op een andere. Vergeleken met de conventionele RAID1 van veel NAS-schijven had dit systeem de charme dat u slechts twee keer opslagruimte hoefde te reserveren voor de gegevens die ook bijzonder de moeite waard waren om te beschermen (bijvoorbeeld foto’s en muziek, maar geen tv-opnamen).

Microsoft heeft de Drive Extender nu begraven in WHS 2011, hoewel hij in de bèta nog beschikbaar was. Een medewerker van Microsoft gaf hierover commentaar in een blog en gaf als reden op dat veel gebruikers het systeem graag zonder Drive Extender willen gebruiken, wat in de bèta van WHS 2011 niet mogelijk was. Er zijn momenteel verschillende projecten van freelance ontwikkelaars die de Drive Extender opnieuw maken voor de WHS 2011. Deze zijn echter nog niet in het eindstadium, d.w.z. ze zijn nog niet volwassen genoeg om zonder aarzeling iemands gegevens toe te vertrouwen.

Enerzijds vertrouwt het WHS 2011 op hardware of software RAID van de OEM-fabrikanten. Anderzijds werd de back-up van de server gewijzigd ter vervanging van de mapduplicatie in de WHS 2011, die nu werkt met een schema. Deze back-up wordt via een wizard ingesteld en de gegevensdrager, het back-upschema en de selectie van de te back-uppen shares worden gespecificeerd.

Serversicherung
Server back-up

.

Zeitplan
Plan

.

Auswahl der Dateien
Bestand selectie

Om dezelfde betrouwbaarheid te bereiken als met de Drive Extender en zijn mapduplicatie, is het dus noodzakelijk een andere harde schijf in het systeem te installeren, die voor de gegevensback-up wordt gebruikt. Vanwege de tijdgestuurde oplossing is een externe back-upschijf minder geschikt, omdat deze anders altijd ingeschakeld moet blijven. WHS 2011 heeft geen functie “back-up wanneer aan” of “alleen handmatige back-up”.

De back-ups eindigen, net als de client back-ups, als VHD bestanden (zie ook ons artikel over VHD formaat) op de back-upschijf. Zonder speciale software zoals VHD Attach is het moeilijk om de inhoud van de VHD bestanden te bekijken zonder WHS 2011.

In vergelijking met de WHS1 is dit weer een stap terug, want de WHS1 maakte nog een back-up van de bestanden in het oorspronkelijke formaat en op aanwijzing van de gebruiker. Men kon dus via de serverback-up de benodigde shares naar een (externe) back-up harde schijf laten kopiëren en zo op elk moment de gegevens in het oorspronkelijke formaat beschikbaar hebben.

Vereenvoudigd gebruikersbeheer en thuisnetwerkgroep

De WHS1 bood geen echt gebruikersbeheer. Men kon alleen gebruikers definiëren met hun wachtwoord, de rechten voor vrijgave instellen en dat was het. De WHS1 creëerde tenminste een aparte map voor elke gebruiker, die gemakkelijk in de client kon worden geïntegreerd als een “persoonlijke” schijf op de server.

De WHS 2011 is weer afgeslankt. U kunt nog steeds gebruikers aanmaken, maar er is niet langer een individuele map met alleen rechten voor de gebruiker. De shares verwijzen naar mappen die Microsoft voor alle gebruikers wil gebruiken.

Freigabe
Share

Natuurlijk kunt u deze zelf aanmaken en de juiste shares instellen. Dit is echter niet handig en niet in overeenstemming met het home-concept.

De Windows Home Server 2011 ondersteunt ook de met Windows 7 geïntroduceerde thuisnetwerkgroep en maakt zo het eenvoudig opzetten van thuisnetwerken mogelijk.

Freigabe
Delen

Het gebruik van de thuisnetwerkgroep heeft echter een doorslaggevend nadeel. Bij het instellen van de shares van een thuisnetwerkgroep kan alleen worden bepaald welke beperkingen voor alle gebruikers gelden. Het gebruikersaccountmodel is dus veel flexibeler wat het delen betreft.

Internettoegang op afstand

Een van de eerste taken in het Dashboard is het instellen van remote web access. Dit maakt het mogelijk om de WHS 2011 via een website te benaderen (ook buiten het LAN). De WHS1 bood al een dergelijke mogelijkheid voor toegang van buitenaf, maar die was nauwelijks te beheren voor leken zonder kennis van router en co.

Microsoft heeft dit proces volledig herzien en stelt via UPnP zelfs geschikte port forwarding in op de router om toegang van buitenaf mogelijk te maken.

Remoteeinrichtung
Webtoegang op afstand

De wizard ondersteunt echter niet veel DYNDNS-diensten, zodat men dit punt gewoon overslaat. Een WHS 2011 is dus toegankelijk via het internet, mits een DYNDNS-dienst is ingesteld op de router (bijv. AVM-apparaten) (zie ook ons artikel Dynamische DNS-update voor de lokale homepage).

Routeranpassung
Router instellen

Wie er verbinding mag maken met de externe kant wordt gedefinieerd in het gebruikersbeheer in het dashboard. Toegang in het lokale netwerk is echter alleen mogelijk vanaf computers waarop de WHS Connector is geïnstalleerd. Helaas is er geen “openbare” pagina met inhoud die voor iedereen toegankelijk is. Zonder login is er ook geen pagina op afstand.

Remotezugang
Inloggen

De nieuwe pagina op afstand geeft een duidelijk overzicht van de toegang tot de aandelen, de media-inhoud en het WHS 2011 zelf. Voor smartphones is een geoptimaliseerde weergave beschikbaar, maar deze biedt niet het volledige scala aan functies.

Remoteseite
Pagina op afstand

Als u Internet Explorer gebruikt in combinatie met ActiveX en Silverlight, kunt u veel comfort ervaren in de browser. De nieuwe webinterface maakt bijvoorbeeld zowel het downloaden als het uploaden van bestanden in de aandelen mogelijk.

Upload von Bildern
Afbeeldingen uploaden

Multimedia in overvloed

Er zijn speciale weergaven met details voor multimedia-inhoud.

Bilderansicht
Beeldweergave

De afbeeldingen kunnen worden weergegeven in een mooie diavoorstelling, bijvoorbeeld als u Silverlight hebt geïnstalleerd.

Slideshow
Diavoorstelling

De presentatie in de browser is indrukwekkend en biedt ook de mogelijkheid om de momenteel getoonde afbeelding te downloaden.

Bilderdownload
Diashow met download

Voor muziekbestanden is er een mooie coverweergave en streaming in de browser, terwijl video’s op de server al zijn geconverteerd voor videostreaming.

Servereinstellungen
Server instellingen

De hogere kwaliteiten vragen aanzienlijk meer CPU-kracht, dus je moet de instelling hier niet te hoog zetten.

Overigens, de in de WHS 2011 geïntegreerde mediaserver op basis van Windows Media Player 12 is DLNA 1.5 compatibel en bedient niet alleen Media Player 11 e.v. maar ook alle streaming clients (bijv. Xbox, PS3, WD Live, etc.), waarbij de inhoud hier niet opnieuw wordt geëncodeerd zoals bijv. bij TVersity. De streaming-client moet het bestandsformaat dus onafhankelijk kunnen afspelen. In de instellingen kan de beheerder op de WHS 2011 bepalen welke mappen in het netwerk worden vrijgegeven voor streaming, zonder dat bepaalde submappen kunnen worden uitgesloten.

Verbinding met de client

Bij de WHS1 was al een clientverbinding met de WHS nodig om alle functies te kunnen gebruiken. Dit is bij de WHS 2011 niet veranderd. Wat wel nieuw is, is de implementatie. In plaats van de connector met toegang tot de WHS-console is er nu een launchpad.

launchpad
Launchpad

Dit biedt toegang tot het dashboard, de gedeelde mappen, externe webtoegang of de clientback-up. Het Launchpad kan via add-ins worden uitgebreid in zijn functies. Als het Launchpad, dat een aparte toepassing is, actief is, wordt ook de serverstatus weergegeven. Deze oplossing is echter niet optimaal, omdat het Launchpad niet nodig is voor eenvoudige netwerktoegang tot de shares. Een remedie is de gratis tool Home Server Status, die de status van de WHS weergeeft via het van de WHS1 bekende pictogram in de lade en tevens toegang geeft tot de belangrijkste functies van het Launchpad.

whs_status_erweiterung
Status thuisserver

In de test (Win7 SP1, 32 Bit en WHS 2011) werden de shares van de WHS niet automatisch opgenomen in de bibliotheken na installatie van de Client Connector. Dit is onbegrijpelijk, want het laat een van de spannendste functies van Windows 7 onbenut (zie ook ons artikel Bibliotheken onder Windows 7). De gebruiker moet dus handmatig de bibliotheken uitbreiden met de respectieve shares op de server.

Bibliotheken
Handmatig aangemaakte bibliotheken

Conclusie

De nieuwe Windows Home Server 2011 is zonder meer chique en modern. De nieuwe onderbouwing van Windows Server 2008 R2 belooft een snelle levering van updates en een hoge compatibiliteit met uiteenlopende hardware, aangezien ook hier Windows 7 drivers worden gebruikt. De bijna onafhankelijke opzet van toegang op afstand via het internet en de eigenlijke webinterface zijn aantrekkelijk en houden de vinger aan de pols.

Toch heeft de WHS 2011 ook minpunten. Wie voorheen de WHS1 gebruikte, zal niet alleen de Drive Extender missen. Op veel plaatsen, zoals serverback-up of gebruikersbeheer, vraag je je af waarom Microsoft afscheid heeft genomen van het beproefde in plaats van het concept van de WHS1 verder uit te breiden. We hadden bijvoorbeeld graag meer centraal gebruikers- of clientbeheer gezien zonder een echte server te hoeven gebruiken. De WHS 2011 biedt deze mogelijkheden in principe wel, maar ze zijn voorbehouden aan de SBS 2011 Essentials, die ook aanzienlijk meer kost. Ook de integratie van Microsoft Security Essentials als centrale virusbeschermingsfunctie met automatisch clientbeheer zou een zinvolle uitbreiding van het WHS zijn geweest.

Tot slot rijst de vraag voor wie het WHS 2011 een alternatief is voor NAS-schijven. Deze bieden nu enorme overdrachtssnelheden en serverfuncties tegen een lage instapprijs, wat ten tijde van de WHS1 ondenkbaar zou zijn geweest. De onlangs geïntroduceerde Synology DS211j bijvoorbeeld laat zien wat er tegenwoordig mogelijk is voor een prijs van minder dan 200 euro en overtreft de WHS 2011 veruit in vele functies en mogelijkheden. Bovendien is het apparaat comfortabel in gebruik, heeft het minder energie nodig dan een typische OEM-home server en vergt het veel minder onderhoud dan een Windows-systeem.

De enige argumenten ten gunste van de WHS 2011 zijn volgens ons op dit moment de mogelijkheden om eigen hardware wensen voor de server te implementeren en om speciale diensten en programma’s op de server te draaien die niet beschikbaar zijn voor een NAS.

In ieder geval is de lucht voor de WHS 2011 nog dunner geworden door het wegvallen van unieke verkooppunten zoals de Drive Extender en de prijsdaling van NAS-schijven met een gelijktijdige verhoging van hun prestaties.

Helaas is een testversie van de WHS 2011 niet openbaar beschikbaar (behalve voor MSDN-toegang), zodat men alleen een indruk kan krijgen via de productpagina en de daar aangeboden remote demo.

Microsoft Windows Home Server 2011

amazon Bestel dit product nu via Amazon

Fabrikant: Microsoft
Prijs ongeveer 40
Systeem: W64-bit systeem
Pluspunten: Moderne onderbouwing met Windows Server 2008 R2, mooie en functionele webinterface, eenvoudige toegang op afstand met setup.
Negatieven: KWegfall Drive Extender, slecht back-up concept, geen addin voor runtime beheer, vervelend Launchpad, verder vereenvoudigd gebruikersbeheer.

Gerelateerde berichten