AIDA64 Extreme en Engineer-Edition – De multitool voor diagnose en onderhoud?

Iedereen die uit interesse of voor diagnostische doeleinden meer wil weten over de innerlijke werking van zijn computer wordt geconfronteerd met een groot aantal gratis tools, die echter vaak slechts deelgebieden en niet het hele …

AIDA64 Extreme en Engineer-Edition – De multitool voor diagnose en onderhoud?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. AIDA64 Extreme en Engineer-Edition – De multitool voor diagnose en onderhoud?

Iedereen die uit interesse of voor diagnostische doeleinden meer wil weten over de innerlijke werking van zijn computer wordt geconfronteerd met een groot aantal gratis tools, die echter vaak slechts deelgebieden en niet het hele spectrum van een pc bestrijken. Wie een complete oplossing wil, is meestal aangewezen op een betaald alternatief. Een van die alternatieven is AIDA64 in de Extreme Edition, die ook commercieel kan worden gebruikt als de Engineer Edition. Wij presenteren de nieuwe versie 4 en beantwoorden de vraag of het de kosten waard is in vergelijking met freeware alternatieven.

Fijne tools in overvloed

De overvloed aan monitoring- en diagnosetools die als gratis of shareware-versie beschikbaar zijn, is moeilijk bij te houden. In het artikel “Comparison of different diagnostic and monitoring tools – strengths, weaknesses, which one for what” uit 2012 hebben we de moeite genomen om de beschikbare tools uit te pluizen en ze kort voor te stellen in een selectie die is gestructureerd volgens verschillende gebieden. Wij waren zelf verbaasd over het grote aantal dat op het net te vinden is. Het artikel laat echter ook duidelijk zien dat de tools die een breder prestatiespectrum hebben en niet alleen GPU, CPU of S.M.A.R.T.-waarden van harde schijven lezen, meestal niet gratis beschikbaar zijn. Uitzonderingen zoals PC Wizard of Sandra Lite zijn wel beschikbaar, maar kunnen de betaalde vertegenwoordigers niet helemaal bijbenen. Het kost veel moeite om informatiebestanden bij te houden over welke hardware achter welke hardware-ID schuilgaat, zodat de prijs voor dergelijke software, die vanaf 25 euro binnen een aanvaardbare marge ligt, gerechtvaardigd kan zijn.

AIDA64 – geen onbekende

AIDA64 is bij velen misschien nog bekend onder de oude naam “Everest”, dat voorheen AIDA32 heette. Everest werd tegen betaling beschikbaar gesteld en ging in 2010 verder als het nieuw ontwikkelde AIDA64.

AIDA64 wordt aangeboden in drie edities. De Business Edition is vooral gericht op netwerkbeheerders en biedt een breed scala aan functies voor automatische rapporten of functies voor afstandsbediening. Een presentatie van de Business Edition vindt u in de volgende presentatie: Aida64 2.6x (Business Edition) – een “need-to” voor alle beheerders?

De Extreme Edition daarentegen is het product dat de meeste gebruikers zou moeten interesseren. Het biedt een breed scala aan functies die helpen bij overklokken, diagnose van hardwarefouten, stresstests en sensorbewaking. Wie de functies commercieel wil gebruiken (bijv. bij mobiele ondersteuning) moet de Engineer Edition aanschaffen, die verder dezelfde functies biedt als de Extreme Edition.

De edities in vergelijking

Tabel overzicht

Functie Extreme Editie Extreme Engineer Editie Zakelijke Editie
Commercieel gebruik . .
Analyse
Hardware-analyse . . .
Software & Windows Details . . .
Informatie over overklokken . .
Systeem stabiliteitstest . . .
Diagnose CRT- en LCD-monitor . .
CPU, geheugen, harde schijf Echo’s . .
Hardwarebewaking
Sensorbewaking . . .
Registratie van sensorwaarden . .
Temperatuurwaarschuwing . .
OSD-paneel en desktop-apparaat . .
Logitech LCD-ondersteuning . .
Netwerkcontrole
Opdrachtregelautomatisering .
CSV- en XML-rapporten .
SQL database-uitvoer . .
Software-monitoring met bestandsscanner .
Functies op afstand
Afstandsbediening .
Gebruikersbewaking op afstand . .
HDD-bewaking op afstand .
Virusdatabank bewaking op afstand . .
Bedrijfsfuncties
Beveiligingswaarschuwingen .
Bewakingsmanager .
Volgen van wijzigingen/td> .
Beschikbaarheids- en downtime-statistieken . . .

Vernieuwingen van versie 4

In versie 4 heeft de fabrikant de software geoptimaliseerd met 64-bit benchmarks, geïntegreerde ondersteuning voor Razer Switchblade LCD, uitgebreide ondersteuning voor vele CPU- en GPU-series. Een volledig overzicht van de vernieuwingen is te vinden in de release notes.

Informatievloed

Direct vooraf: Een van de grootste sterke punten van AIDA64 is het feit dat de software ook portable is, op elk systeem van bijvoorbeeld een stick kan worden uitgevoerd. Dit maakt diagnose en probleemoplossing veel eenvoudiger.

Na het starten opent de programma-interface met een functieverkenner en boomstructuur.

Programmansicht, AIDA64
Programmaweergave

De secties zijn logisch gestructureerd en bieden meer gedetailleerde informatie in de diepte. In de sectie “Moederbord” onder SPD vindt u bijvoorbeeld informatie over de geïnstalleerde geheugenmodules,

Speichermodule, AIDA64
geheugenmodules

of CPU en GPU details.

CPU-Details, AIDA64
CPU details
GPU, AIDA64
GPU details

Sensorwaarden van het moederbord en de CPU of GPU en harde schijven worden ook duidelijk en, in ons geval, correct weergegeven.

Sensoren, AIDA64
sensors

Wij vonden de links aan het einde van sommige gedetailleerde pagina’s, zoals deze in het gedeelte “Moederbord”, naar de website van de fabrikant of de BIOS-download erg nuttig.

Mainboard, AIDA64
Moederbord

Om dit meteen te beantwoorden: Nee, AIDA64 kent geen driverversies om suggesties te doen voor het updaten. Daarvoor zijn onafhankelijke tools verantwoordelijk. Waarschijnlijk daarom staan de reclamelinks voor DriverAgent en BIOSAgentPlus naast de link naar de fabrikant.

Niet alleen hardware

AIDA64 kan niet alleen informatie geven over hardware. Het programma toont ook informatie over het besturingssysteem en programma’s. Dit omvat zaken als service pack versie, serienummer, geïnstalleerde patches, geïnstalleerde programma’s, enz.

AID64, Windows
Windows informatie

Net als bij de drivers geldt hier hetzelfde: AIDA64 kan de geïnstalleerde programma’s niet vergelijken met de huidige versies op het net, zoals oplossingen als OutDateFighter of Secunia PSI dat wel doen.

De software sectie is ook nogal ontnuchterend. Autostart-items kunnen worden bekeken. De tool biedt echter geen andere opties dan het verwijderen en blijft daarmee ver achter bij de mogelijkheden die Advanced Task & Startup Manager, Autoruns of Starter bieden.

AIDA64, Autostart
Autostart entries

Ook de functies voor diensten en processen kunnen de speciale hulpmiddelen niet bijbenen. De procesweergave biedt te weinig informatie over het proces, de afhankelijkheid, het pad, enz. en het dienstengedeelte biedt alleen een start- of stopoptie.

AIDA64, Prozesse
Processen

Bestandstypen worden weergegeven. Bij AIDA64 heeft de gebruiker echter geen mogelijkheid om een opdracht te bewerken, te annuleren enz.

AIDA64, Dateitypen
Bestandstypen

Stresstest en benchmark

AIDA64 biedt ook enkele benchmarks voor verschillende taken van CPU, GPU en geheugen, die allemaal gedocumenteerd zijn in de – helaas Engelstalige – help. De benchmarks kunnen ook worden uitgevoerd op individuele CPU-kernen en met of zonder hyperthreading.

AIDA64, Benchmarks
Benchmarks

De resultaten van de benchmarks kunnen worden vergeleken met verschillende systemen die de fabrikant heeft opgenomen.

AIDA64, Ergebnisse
Resultaten

De software biedt geen vergelijking met de systemen van andere gebruikers via een cloudfunctie; jammer.

De stresstest is naar onze mening zeer goed uitgevoerd. Hier kan de gebruiker aangeven wat hij in de stresstest wil opnemen om de stabiliteit van het systeem te evalueren. De temperatuur van de componenten, ventilatorsnelheden, voltages, enz. kunnen dan via verschillende tabbladen in grafieken worden bekeken.

AID64, Stresstest
Stress test

Batchwerking en rapporten

Een van de grote sterke punten, die vooral in de Business Edition relevant wordt, is het (geautomatiseerd) maken van rapporten. Met AIDA64 kunt u voor bijna elke tak in de menustructuur een rapport uitvoeren als TXT, HTML of MHTL.

AID64, Reports
Rapporten

Het genereren van rapporten kan ook worden geautomatiseerd via de opdrachtregel, wat vooral voor de Engineer Edition een voordeel is, zodat de technicus snel alle relevante gegevens kan uitlezen. De mogelijkheden via de opdrachtregel zijn legio en goed gedocumenteerd.

AIDA64, CMD
Command line

Conclusie

AIDA64 is zonder twijfel een van de meest uitgebreide diagnostische tools en zou op elke stick van PC-hobbyisten en ondersteunend personeel moeten zitten. De rijkdom aan informatie in één tool aangevuld met verdere links is gewoon leuk. Toch biedt AIDA64 niet veel van de zaken die de kleine speciale tools zo sterk maken. Vooral het softwaregebied is niet een van de sterke punten van AIDA64, en er is op veel gebieden nog veel ruimte voor verbetering. Tot die tijd is men voor speciale taken zoals het aanpassen van autostart entries of services nog steeds afhankelijk van on-board tools of van tools van derden.

Een premium editie met de mogelijkheid om stuurprogramma’s en geïnstalleerde programma’s op actualiteit te controleren en zo nodig bij te werken, zoals bijvoorbeeld Secunia Personal Software Inspector (PSI) al kan, zou AIDA64 naar een hoger niveau tillen. Misschien een tip voor de ontwikkelaars voor versie 5? Laten we afwachten.

Aida64 Extreme Edition

AIAD64 Extreme Editie

Download de demo via WinTotal

Producent: FinalWire
Prijs vanaf 25 Euro
Systeem: Windows 8, 7, Vista, XP, Server
Positieven: Draagbaar, veel informatie over hardware, stresstest.
Negatief: Te weinig opties op het gebied van software (services, autostart, etc.), geen vergelijking van verouderde programma’s of drivers.

Beeldbron: AIDA64

Gerelateerde berichten