Linux Software: Presentatie van nuttige programma’s voor het besturingssysteem

Tot voor kort leidde software onder Linux een soort “schaduwbestaan” naast Windows, maar dat hoeven niet altijd betaalde toepassingen te zijn. Naast browsers als Firefox of Chrome zijn er inmiddels ook tal van open source …

Linux Software: Presentatie van nuttige programma’s voor het besturingssysteem

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Linux Software: Presentatie van nuttige programma’s voor het besturingssysteem

Tot voor kort leidde software onder Linux een soort “schaduwbestaan” naast Windows, maar dat hoeven niet altijd betaalde toepassingen te zijn. Naast browsers als Firefox of Chrome zijn er inmiddels ook tal van open source programma’s die een overstap de moeite waard maken. Sommige distributies, zoals Debian of Ubuntu, worden standaard geleverd met een hele reeks praktische tools (bijvoorbeeld een firewall), maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. In dit artikel presenteren we de beste daarvan.

Hoe installeer je software onder Linux?

Alle Linux-distributies bevatten een aantal repositories die verschillende pakketten bevatten voor het installeren van software. Deze kunnen worden geïnstalleerd via het Software Centre van de betreffende distributie of handmatig via de terminal.

Is het aanbod van software voor Linux even groot als voor Windows?

Hoewel er nu tienduizenden pakketten in de officiële distro-repositories staan, zijn er nog steeds minder programma’s voor Linux dan voor Windows. Bepaalde toepassingen zoals iTunes of Adobe Photoshop zijn gewoon niet beschikbaar voor Linux. Je kunt proberen ze aan de praat te krijgen met behulp van een emulator (bijv. Wine) of meteen op zoek gaan naar een geschikt alternatief.

Is er een Linux-compatibel alternatief voor Adobe Photoshop?

Ja, met Gimp is er een open-source alternatief dat de prestaties van Adobe Photoshop benadert en volledig gratis gebruikt kan worden.

1. gimp – gratis professionele beeldbewerking

Met het open-source programma Gimp (GNU Image Manipulation Program) krijg je een beeldbewerkingsprogramma dat gelijk staat aan Adobe Photoshop – en het is helemaal gratis. De grafische suite biedt talrijke functies, waaronder talrijke filters, effecten en maskeerfuncties, diverse schilder- en retoucheergereedschappen, kleurondersteuning (HSV, RGB en CMYK), geautomatiseerde beeldbewerking via een script en een kleurdiepte van 32 bits. Naast de belangrijkste afbeeldingsformaten zoals EPS, JPEG, GIF, BMP of TIF, beheerst Gimp ook het schaalbare vectorafbeeldingsformaat SVG, exoten zoals SGI, G3, RAS of DNG en zelfs medische formaten zoals DICOM of DCOM.

Tip: Door een RAW converter te installeren (bijv. Raw Therapee of Darktable) kun je ook foto’s in raw formaat direct in Gimp importeren.

Met Gimp kun je foto’s in een oogwenk bijsnijden, bijsnijden, roteren, spiegelen en vervormen. Voor complexe bewerkingen kunt u lagen aanmaken waarop u afzonderlijke wijzigingen kunt aanbrengen. Daarnaast biedt de software de mogelijkheid om specifieke kleuren te vervangen, beelden in te kleuren, fouten te retoucheren, de horizon recht te trekken of beeldgebieden te klonen. U vindt er echter geen functie voor batchverwerking. In plaats daarvan heeft Gimp een eigen macrotaal waarmee u onder andere uw eigen filters kunt programmeren.

Einstellungen von Gimp

Tip: Gimp is ook beschikbaar als draagbare versie die je zonder installatie kunt starten, bijvoorbeeld vanaf een USB-stick of een externe harde schijf.

2 Kodi – Het Windows Media Center (WMC) alternatief

Kodi (voorheen XBMC) is een gratis, cross-platform mediaspeler waarmee je je films, series en foto’s kunt beheren en zelfs TV kunt ontvangen. U kunt er ook muziek- en video-cd’s, dvd’s of ongecodeerde Blu-rays mee openen. De software ondersteunt de belangrijkste codecs en formaten, zoals AVI, MPEG, AIFF, MIDI, BMP of RAW. Naast lokaal opgeslagen inhoud kunnen ook internetstreams of in het netwerk beschikbare media en 3D-video’s (SBS, TAB, anaglyph en interlaced) worden afgespeeld. Desgewenst functioneert Kodi zelfs als RSS-lezer of bestandsbeheerder.

Tip: Met een speciale app (bijv. Panasonic TV Remote 2 ) kun je je iPhone of iPad gebruiken als afstandsbediening voor Kodi.

Op geschikte apparaten kunt u het mediacenter comfortabel via touch-input bedienen. Daarnaast zijn ook de UPnP-mogelijkheden verbeterd, waardoor u bijvoorbeeld Apple AirPlay-video’s op de iPad rechtstreeks naar Kodi kunt sturen om af te spelen. Met plug-ins kunnen ook andere diensten zoals YouTube, Dropbox of Shoutcast worden geïntegreerd. En zelfs live televisie kijken en opnemen is mogelijk. De bijbehorende programmagids (EPG) is ook beschikbaar als add-on.

3 LibreOffice – het kleine broertje van Open Office

De kantoorsoftware LibreOffice is een gratis alternatief voor het Office-pakket, dat sinds de spin-off van Oracle in 2010 onafhankelijk is ontwikkeld. Net als zijn rolmodel van Microsoft en zijn grote broer OpenOffice omvat het LibreOffice-pakket een tekstverwerker, een spreadsheet, een presentatie- en een tekenprogramma, een database, grafische software en een formule-editor.

Screenshot der Software LibreOffice Draw auf einem Linux Desktop
LibreOffice biedt hetzelfde scala aan functies als OpenOffice, maar wordt nu beschouwd als het modernere alternatief vanwege de kortere update-intervallen.

LibreOffice leest en bewerkt MS Office documenten in DOCX, XLSX en PPTX formaten en maakt opslaan als DOC, XLS en PPT mogelijk. Daarnaast kunt u ook PDF-documenten maken en etiketten of visitekaartjes afdrukken van alle gangbare fabrikanten. Het kantoorpakket wordt gecompleteerd door diverse opties voor het ontwerpen van tabellen en een “HTML-modus” waarmee u hele websites kunt ontwerpen.

Goed om te weten: LibreOffice is ook beschikbaar als webapp die via elke webbrowser kan worden gebruikt en basisfuncties voor het bewerken van documenten biedt.

De afzonderlijke onderdelen zijn toegankelijk via het centrale startmenu. De zijbalk met de instelopties en opmaakfuncties kan indien nodig worden losgekoppeld en zorgt ervoor dat u ook op grote monitoren het overzicht niet verliest. Het is ook mogelijk om vanuit elke module documenten van de andere toepassingen te maken. In de portable versie kan LibreOffice ook onderweg worden gebruikt (bijvoorbeeld vanaf een USB-stick).

4 Overzicht van andere nuttige software voor Linux

In de volgende lijst hebben we nog enkele praktische Linux-tools voor je verzameld:

VLC Icon Linux Software

VLC Media Player

Open-source speler voor het afspelen van audio- en videobestanden van verschillende formaten en streaming protocollen en DVD’s/VCD’s. VLC ondersteunt ook MPEG- en DIVX-streaming en kan dus video’s afspelen terwijl ze worden gedownload. Ook beschikbaar als draagbare versie.

Simplenote Logo

Simplenote

Praktische notitie-app die, na een onderbreking in 2020, weer actief wordt ontwikkeld door Automattic (het bedrijf achter WordPress). De software biedt een aantal handige functies, zoals doorzoekbare notities, synchronisatie tussen apparaten of verschillende opties om te delen.

ClamAV Antivirus Scan Software

ClamAV

Open-source antivirus met commandoregelinterface en e-mailscanner. Ondersteuning voor talrijke bestandstypen, zoals PDF, ZIP of Office-documenten.

VeraCrypt Logo

Veracrypt

VeraCrypt maakt volledige of gedeeltelijke 256-bit encryptie van harde schijven en verwisselbare media mogelijk (naar keuze met AES/Rijndael, Serpent, Kuznyechik, Camellia en Twofish). Gevoelige documenten kunnen worden opgeslagen in met een wachtwoord beveiligde containerbestanden die zich voor de buitenwereld gedragen als een “normaal” bestand.

OpenShot Logo

Openshot

Gratis, niet-lineaire video-editor voor het bewerken en opslaan van filmprojecten met een resolutie tot 4K. De software bevat onder meer 3D-animaties, diverse overgangen en effecten, camerabewegingen op basis van curves en het mixen van audiosporen.

Audacity Logo

Audacity

Open-source WAV-editor met talrijke functies voor het knippen, converteren en samenvoegen van audiobestanden. Ondersteunt WAV, AIFF, ADPCM, AU, IRCAN, MP3, MIDI en Ogg Vorbis formaten. Op de downloadpagina staan ook talrijke plug-ins voor effecten (bv. synthesizer), filters, FFmpeg import/export bibliotheek, LAME MP3 encoder, enz.

Steam Logo

Steam

Online distributieplatform voor computerspellen, software, films, series en apparaten. Ontwikkeld en beheerd door Valve Corporation. De software maakt ook de aankoop van licenties, ontgrendeling en installatie van spellen mogelijk.

Xmind Logo Linux Software

XMind

Gratis tool voor mindmapping met geïntegreerde cloudfunctie. De software is gebaseerd op Eclipse en biedt basisfuncties voor het maken van verschillende diagrammen, mindmaps, stroomdiagrammen, enz.

Blender Logo

Blender

Grafische suite voor het ontwerpen en modelleren van 3D objecten en animaties. Het programma heeft een modulaire gebruikersinterface waarbij je de individuele tools en functies naar eigen inzicht kunt samenstellen.

KeePass Logo

KeePass 2

Wachtwoordmanager voor versleutelde opslag (SHA-256) van wachtwoorden en gebruikersnamen. De toegangsgegevens kunnen automatisch worden ingevoerd in de aanmeldingsmaskers van websites met behulp van de auto-type functie.

Calibre Logo Linux Software

Calibre

eBook converter waarmee documenten van verschillende formaten kunnen worden omgezet in e-books. Onder andere de formaten CBC, HTML, MOBI, OEB, PDF, TCR en TXT worden geïmporteerd. Deze kunnen vervolgens rechtstreeks naar Kindle & Co. worden overgezet.

VirtualBox Logo

Oracle VM Virtual Box

Maakt de installatie van Windows als gastsysteem mogelijk. Elke VM kan individueel worden aangepast (RAM, harde schijf, CPU). Drag & Drop tussen de systemen en uitwisseling via een gedeelde map zijn ook mogelijk.

Gerelateerde berichten