Service Pack 2 voor Windows 7 en Server 2008 R2 – Snel!

Wie een vers geïnstalleerde Windows 7 of Windows Server 2008 R2 met Service Pack 1 up to date wil brengen, moet veel geduld hebben en ook trucjes toepassen. Microsoft heeft nu echter enig begrip getoond …

Service Pack 2 voor Windows 7 en Server 2008 R2 – Snel!

Microsoft Update Katalog
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Service Pack 2 voor Windows 7 en Server 2008 R2 – Snel!

Wie een vers geïnstalleerde Windows 7 of Windows Server 2008 R2 met Service Pack 1 up to date wil brengen, moet veel geduld hebben en ook trucjes toepassen. Microsoft heeft nu echter enig begrip getoond en geeft Windows 7-gebruikers (en die van Server 2008 R2 SP1) eindelijk een Service Pack 2, bijna.

Ouderwets systeem

Het aantal gebruikers dat nog steeds vertrouwt op het beproefde Windows 7 is – ondanks alle inspanningen van Microsoft – verrassend hoog, en niet alleen in de zakelijke omgeving. De redenen daarvoor zijn complex, maar doen er uiteindelijk niet toe.

Na Service Pack 1 was het over

De afgelopen jaren heeft Microsoft Windows 7 echter echt stiefmoederlijk behandeld en vooral admins geïrriteerd die steeds weer nieuwe systemen moeten uitrollen. De reden is dat er na Service Pack 1 voor Windows 7 geen service pack meer kwam van Microsoft. Gezien de releasedatum van Service Pack 1 voor Windows 7, dat in 2011 werd geïntroduceerd, kunnen zelfs gebruikers van Windows 8 of Windows 10 zich voorstellen wat er gebeurt als ze op de knop Windows Update in het Configuratiescherm klikken: Eerst urenlang niets en dan een update orgie van bijna 300 patches!

Service Pack 2? Ontkenning van Microsoft en dan nog

In januari 2016 meldde ZDNet dat een in 2015 aangekondigde “gemaksrollup” voor Windows 7 toch niet zou worden uitgebracht.

Des te verbaasder is de Windows-wereld over de alsnog verschenen “User-Friendly Rollup Update for Windows 7 (and Windows Server 2008 R2”), die alle beveiligingskritische en niet-beveiligingskritische patches onder KB3125574 bevat die sinds Service Pack 1 tot april 2016 voor Windows 7 of Windows Server 2008 R2 SP1 zijn gepubliceerd. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt in een blogpost. Wat er echter niet onder valt: Updates voor .NET, Office of Internet Explorer zitten niet in het pakket.

De rollup-update is echter alleen te downloaden via de Microsoft Update Catalogus, die op zijn beurt alleen werkt met Internet Explorer. We hebben ook de vermelding Gebruikersvriendelijke Rollup Update voor Windows 7 SP1 en Windows Server 2008 R2 SP1 toegevoegd aan ons software-archief.

Microsoft Update Katalog
Microsoft Update Catalogus

Patch voor!

Voordat u de rollup-update installeert, moet de “April 2015 Maintenance Stack Update for Windows 7 and Windows Server 2008 R2” onder KB3020369 worden geïnstalleerd.

En de toekomst?

Voorlopig zal de update niet regelmatig worden bijgewerkt, maar zullen rollup-pakketten voor niet-veiligheidsupdates maandelijks beschikbaar worden gesteld. De downloads zullen echter niet meer rechtstreeks mogelijk zijn, omdat Microsoft in mei 2016 het Update Download Centre heeft stopgezet. Dit betekent dat in de toekomst alleen nog via de Microsoft Update Catalogus (met Internet Explorer) of, voor grotere netwerken, via WSUS en SCCM updates kunnen worden gedownload.

Problemen tot nu toe bij het zoeken naar updates met SP1

Wie veel geduld had en een vers geïnstalleerde Windows 7 met Service Pack 1 wilde bijwerken, kon er tot nu toe nog niet zeker van zijn dat de updates goed zouden worden gedownload. Soms duurt het zoeken naar updates wel 24 uur of gebeurt er helemaal niets. In de uitgave van 05/2016 behandelde ct het probleem met het artikel “Windows 7: Windows Update aan de praat krijgen”. De procedure is echter niet zo eenvoudig:

 • Eerst moeten de patches KBKB3138612 (vervangt 3102810) en KB947821 handmatig worden gedownload in de juiste bitversie. Optioneel raadt de auteur de tool Problemen oplossen voor Windows Update aan. Ook deze update moet alleen worden opgeslagen, niet uitgevoerd.
 • Nu moet u het systeem volledig loskoppelen van het internet, bij voorkeur door het LAN los te koppelen of het WLAN uit te schakelen. Om fouten in Windows Update uit te sluiten, start u het gedownloade “Problemen oplossen voor Windows Update” en laat u het draaien totdat alle mogelijke fouten zijn geëlimineerd.
 • Daarna is een herstart noodzakelijk. In de volgende stap installeert u KB3102810 en start u de computer opnieuw op. In de volgende stap installeert u KB947821 en start u het systeem opnieuw op.
 • Nu, na een herstart en verbinding met het internet, zou Windows Update relatief snel ruim 200 patches moeten vinden.

Gerelateerde berichten