Eenvoudig uitgelegd: Wat is een browser en hoe werkt hij?

Het is geen geheim dat je niet op internet kunt zonder browser, want die maakt de grafische weergave van het WWW überhaupt mogelijk. Maar hoe werkt de surfsoftware eigenlijk en zijn er verschillende types voor …

Eenvoudig uitgelegd: Wat is een browser en hoe werkt hij?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Eenvoudig uitgelegd: Wat is een browser en hoe werkt hij?

Het is geen geheim dat je niet op internet kunt zonder browser, want die maakt de grafische weergave van het WWW überhaupt mogelijk. Maar hoe werkt de surfsoftware eigenlijk en zijn er verschillende types voor verschillende taken? In dit artikel beantwoorden we deze en andere interessante vragen over browsers.

Sinds wanneer bestaan er programma’s om op internet te surfen?

De Britse natuurkundige en computerwetenschapper Tim Berners-Lee ontwikkelde al in 1989 bij het CERN in Genève (Zwitserland) de eerste webbrowser, die later Nexus werd genoemd.

Geeft een browser alleen webpagina’s weer?

Nee, de functies van een moderne browser omvatten ook de mogelijkheid om documenten en afbeeldingen (bv. PDF of JPEG) te openen en weer te geven.

Kan ik mijn browser ook op een mobiele telefoon of tablet gebruiken?

Inmiddels zijn er ook mobiele versies van alle gangbare browsers, waarmee u niet alleen op uw pc, maar ook met uw smartphone, tablet en zelfs spelconsoles kunt internetten.

1. definitie: wat is een browser en waarvoor wordt hij gebruikt?

Een webbrowser, of kortweg browser, is een (meestal gratis) stukje software waarmee u webpagina’s op het internet kunt bekijken. De term is afgeleid van het Engelse woord “to browse”, dat zich laat vertalen als “rommelen” of “snuffelen”.

Met een browser maakt u de inhoud van het World Wide Web zichtbaar op een gebruiksvriendelijke interface en kunt u zich daarin verplaatsen. Hiervoor worden kruisverwijzingen (zogenaamde “hyperlinks”) gebruikt, via welke de verschillende pagina’s met behulp van de software kunnen worden bereikt.

Naast “normale” HTML-pagina’s kunnen browsers ook documenten openen en weergeven, bijvoorbeeld in de vorm van afbeeldingen of PDF-bestanden. Ook een rudimentair e-mailbeheer en downloads en het delen van bestanden zijn met sommige programma’s mogelijk.

Elke browser beschikt ook over een eigen browsercache waarin reeds gedownloade inhoud tijdelijk wordt opgeslagen. Op die manier wordt de laadtijd van de betrokken pagina enorm versneld, omdat de afzonderlijke elementen bij het opnieuw oproepen van de pagina van de harde schijf worden geladen in plaats van van het netwerk.

Bovendien bieden moderne browsers nog meer gemak in de vorm van bladwijzerbeheer: als een pagina u echt bevalt, kunt u deze opslaan als favoriet en met één klik tijdens de volgende sessie opnieuw op roepen.

De belangrijkste taken van een browser nog eens samengevat:

  • Opvragen van webpagina’s van het WWW, deze weergeven en de geschiedenis ervan opslaan.
  • Navigatie door hypertekst
  • Interpretatie van de broncode
  • Beschikbaarstelling van de browsercache
  • Beheer van bladwijzers

2. hoe een browser werkt eenvoudig uitgelegd

Om een webpagina te bekijken, hoeft u alleen maar de URL van de betreffende pagina in te voeren in de adresregel van de browser. De browser neemt dan contact op met de webserver waar de te bekijken pagina is opgeslagen.

De webserver stuurt vervolgens de gevraagde gegevens en de gekoppelde bestanden (bv. afbeeldingen) terug naar de browser. De communicatie vindt plaats via het http-protocol (“Hypertext Transmission Protocol”).

Goed om te weten: html-documenten zijn niets meer dan broncode die door de browser regel voor regel wordt afgebroken. Het is belangrijk dat de browser het interpreteert zoals de ontwikkelaar het bedoeld heeft. Daartoe zijn speciale conventies ingevoerd voor de opmaaktaal, die in acht moeten worden genomen.

3 Moderne browsers lijken veel op elkaar

Highspeed im Internet surfen
Snelheid is de allesbepalende factor bij het surfen.
.

Intussen zijn er veel verschillende browsers op het internet die in hun basisfunctionaliteit behoorlijk op elkaar lijken. Dit vormt vaak een uitdaging, vooral voor beginners, want hoe vind je tussen al die programma’s de juiste voor jouw persoonlijke behoeften? Veel browsers hebben ook aanzienlijke versieverschillen, omdat de ontwikkelaars bij elke update nieuwe functies en uitbreidingen implementeren.

Hoe goed een browser is, hangt vooral af van zijn mogelijkheden met betrekking tot zijn hoofddiscipline (namelijk het weergeven van webpagina’s). Toch zijn er enkele criteria waaraan elk programma moet voldoen:

  • Snelheid
  • Gebruiksvriendelijkheid en een zo eenvoudig en intuïtief mogelijke bediening
  • Veiligheid
  • Stabiliteit
  • Compatibiliteit met verschillende besturingssystemen
  • Aantal en bruikbaarheid van functies
  • Hulp en ondersteuning

De populairste browsers zijn momenteel de Internet Explorer-opvolger Microsoft Edge en Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera en Safari (voor macOS). Speciaal voor uitstapjes in het dark web heeft ook TOR zich gevestigd, al is het een aangepaste versie van Firefox.

Goed om te weten: een gedetailleerde test van de beste browsers voor Windows vindt u in onze browservergelijking. In ons artikel Alternatieve browsers wijzen we op interessante alternatieven die bijvoorbeeld voor een betere beveiliging zorgen.

4. speciale vormen van browsers

4.1 Minder alternatief: op tekst gebaseerde browsers

Ondanks alle vooruitgang zijn er vandaag de dag nog steeds browsers die alleen eenvoudige tekst kunnen weergeven. Deze zogenaamde “tekstgebaseerde browsers” worden vooral gebruikt als snelheid van belang is, omdat afbeeldingen en dergelijke niet eens geladen hoeven te worden. Een van de bekendste voorbeelden van dit type is de webbrowser “Lynx”.

4.2 Gegevensvolume besparen met offline browsers

Offline browsers werken, zoals de naam al zegt, zonder internetverbinding. Ze gebruiken alleen lokale inhoud en kopieën om webpagina’s weer te geven.

Als de browser als offline browser werkt, kopieert hij de webpagina’s die in de online modus worden opgeroepen naar de harde schijf, waar ze later offline in detail kunnen worden doorgenomen. Offline browsers blijken vooral bij zeer lage transmissiesnelheden of om bij volume- en tijdgebonden gegevenscontracten de verbindingskosten te drukken, zeer nuttig te zijn. Houd er echter rekening mee dat u speciale downloadhulpmiddelen moet gebruiken om volledige webpagina’s te downloaden.

5 Add-ons, add-ins en plug-ins in het tijdperk van OpenSource

De introductie van open source tools zoals Firefox heeft ook de basis gelegd voor de ontwikkeling van browserextensies.

Dit zijn extern geprogrammeerde functies die u aan uw browser toevoegt om deze optimaal aan uw behoeften aan te passen en te personaliseren.

Het scala aan mogelijke functies reikt van eenvoudige kleurenschema’s tot nieuwe menubalken en bedieningsknoppen. Google Chrome en Mozilla Firefox bieden momenteel het grootste aanbod van dergelijke extensies.

Goed om te weten: In het dagelijks taalgebruik worden de termen “plug-in”, “add-on” en “add-in” vaak als synoniemen gebruikt, maar het zijn totaal verschillende soorten extensies.

Gerelateerde berichten