Microsoft legt met Windows 10 veel nadruk op gamers

Het bedrijf Microsoft uit Redmond heeft grote plannen met Windows 10: na het uitbrengen van het zeer goede Windows 7 en de vrij matige populariteit van de opvolger Windows 8, vestigen de ontwikkelaars hun hoop …

Microsoft legt met Windows 10 veel nadruk op gamers

Gaming-Tastatur und -Maus
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Microsoft legt met Windows 10 veel nadruk op gamers

Het bedrijf Microsoft uit Redmond heeft grote plannen met Windows 10: na het uitbrengen van het zeer goede Windows 7 en de vrij matige populariteit van de opvolger Windows 8, vestigen de ontwikkelaars hun hoop op Windows 10. Volgens Microsoft moet het de beste Windows voor gamers ooit worden.

Windows 8 kon zich niet vestigen

Toen Microsoft in oktober 2012 Windows 8 uitbracht, werd aangenomen dat het besturingssysteem zich even snel zou verspreiden als Windows 7. Maar de vernieuwingen, vooral de Aero-interface, zorgden vanaf het begin voor problemen. De meeste gebruikers wilden het goede oude Windows zonder uitgebreide toeters en bellen. Het gevolg van de trage verspreiding van Windows 8 en Windows 8.1: vandaag is Windows 7 nog steeds op meer computers geïnstalleerd dan de nieuwste versie van het besturingssysteem. Voor Microsoft ontstaat het probleem dat het bedrijf twee besturingssystemen verder moet ontwikkelen en voeden met updates.

Op het gebied van computerspellen lijken gamers de algemene trend te volgen. Zoals uit een statistiek van Steam (mei 2015) blijkt, gebruikt bijna elke tweede gamer Windows 7 in de 64-bit versie.

Windows-versie Aandeel in % Verandering in %
Windows 7 64-bit 48,82 -0,17
Windows 8.1 64-bit 31,48 +0,72
Windows 7 10,41 -0,37
Windows 8 64-bit 3,37 -0,13
Windows XP 32-bit 3,32 -0,12
Windows 10 64-bit 0,87 +0,11
Windows 8.1 0,66 -0,01
Windows Vista 32 bit 0,48 -0,01
Windows 8 0,27 -0,01
Windows Vista 64 bit 0,23 -0,01
Andere 0,09 0,00

Windows 8.1 heeft een gebruikersaandeel van slechts 31,48 procent.

De totale procentuele verdeling tussen Windows 7 en 8 is als volgt:

 • Windows 7: 59,23 %
 • Windows 8: 35,78 %

Windows 10, dat nog niet definitief is uitgebracht maar bruikbaar is als onderdeel van het Windows Insider Programma, heeft al enkele Steam-gebruikers voor zich gewonnen. Het aandeel bedraagt momenteel minder dan één procent.

Problematischer dan de situatie met Steam-gebruikers is het totale aandeel van Windows 8 in het desktopsegment (bron: netmarketshare.com):

Met een aandeel van slechts 3,57 procent in het totale desktopsegment zijn er minder Windows 8-gebruikers dan Windows XP-gebruikers. De belangrijke update Windows 8.1 heeft zich daarentegen beter weten te vestigen en geniet momenteel (mei 2015) een marktaandeel van 12,88 procent. Samen hebben de twee Windows 8-versies een marktaandeel van 16,45 procent, slechts 1,45 procent meer dan Windows XP en ver achter het grote marktaandeel van Windows 7 (57,76 procent).

Microsoft heeft geleerd van zijn fouten

Het bedrijf uit Redmond zegt geleerd te hebben van zijn fouten met Windows 8 en bereidt een besturingssysteem voor dat volgens de officiële website op 29 juli 2015 uitkomt. De nieuwe Windows zou alle gebruikers – inclusief gamers – tevreden moeten stellen. Er zullen de volgende vernieuwingen zijn:

 • DirectX 12: Met DirectX12 zouden game-ontwikkelaars dichter bij de grafische en processor hardware moeten kunnen programmeren, zodat overbodige code niet meer in games voorkomt. DirectX 12 zou ook beter multi-threaded berekeningen kunnen uitvoeren om de volledige kracht van multi-core processoren te benutten. Volgens Microsoft zou DirectX 12 een prestatievoordeel van 12 tot 50 procent moeten betekenen in CPU-zware games.
 • Cross-platform multiplayer: Microsoft wil zijn eigen spelcomputer, de Xbox One, verbinden met pc-gamers die Windows 10 gebruiken. Deze functie moet echter worden ondersteund door de game en zal alleen mogelijk zijn met nieuwe games.
 • Streamen van Xbox naar pc: Windows 10-gebruikers die een Xbox One bezitten, kunnen binnenkort games van de console streamen naar hun computer of een Surface-tablet.
 • Videorecorder: De Xbox One kan spelscènes opnemen. Hetzelfde systeem komt beschikbaar op de pc. Let’s spelers kunnen dus makkelijker hun video’s maken.

Exclusieve games voor Windows 10

Gamers voelen binnenkort de sterke integratie van Windows 10 in het Xbox-merk, dat volgens Microsoft niet langer staat voor alleen de console maar voor “play with Microsoft”. Zowel Gears of War: Ultimate Edition als Killer Instinct zullen exclusief speelbaar zijn op Windows 10, zo kondigde Phil Spencer van de Xbox-divisie aan tijdens de E3-gameshow.

Met exclusieve games hoopt Microsoft gamers te overtuigen van Windows 10 en zo een snelle adoptie te bewerkstelligen. Maar hoe zit het met oude games? Het tijdschrift PC Games Hardware testte in februari de Technical Preview van Windows 10 met enkele games. Het resultaat: het onvoltooide Windows 10 presteerde toen al bijna hetzelfde in games als Windows 7 en 8.1.

Liefhebbers van online games en browsergames kunnen de overstap naar Windows 10 het gemakkelijkst maken. Aangezien browsergames alleen afhankelijk zijn van de webbrowser, is er voor hen niet veel verschil. Elk vorig en toekomstig spel zou moeten draaien. Op Windows 10 zouden gamers die online games spelen zelfs wat voordelen kunnen krijgen. De nieuwe browser van Microsoft die speciaal voor Windows 10 is ontwikkeld, genaamd Edge (Project Spartan), zou gebruik moeten maken van de nieuwste webtechnologieën. Er is grote vooruitgang geboekt op het gebied van WebGL, dat voor veel online games wordt gebruikt. WebGL kan worden gebruikt om steeds indrukwekkender 3D-graphics te maken, zoals in deze video wordt getoond.

Microsoft zelf heeft zijn eigen Flight Simulator al omgebouwd tot de WebGL-variant Flight Arcade. Met dit spel laat Microsoft zien welke mogelijkheden de technologieën WebGL, WebAudio, GamePad API en andere openen op het gebied van online games en browsergames. Games als Prime World: Defenders worden al met WebGL ontwikkeld en zijn daardoor op veel verschillende systemen speelbaar. Met de snelle vooruitgang van WebGL zullen online gamers in de toekomst van nog meer spellen met goede graphics en geluid van hoge kwaliteit kunnen genieten.

Intrographics: Microsoft.com

Gerelateerde berichten