De beste Android e-mail apps: alternatieven voor Gmail software

Smartphones van Samsung, Sony, Google & Co. worden af fabriek geleverd met één of meer voorgeïnstalleerde e-mails. Deze bieden echter meestal slechts een rudimentaire reeks functies en zijn meestal een echte teleurstelling qua ontwerp en …

De beste Android e-mail apps: alternatieven voor Gmail software

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. De beste Android e-mail apps: alternatieven voor Gmail software

Smartphones van Samsung, Sony, Google & Co. worden af fabriek geleverd met één of meer voorgeïnstalleerde e-mails. Deze bieden echter meestal slechts een rudimentaire reeks functies en zijn meestal een echte teleurstelling qua ontwerp en bediening. Gelukkig is er, naast Mozilla Thunderbird, een hele reeks andere alternatieve e-mail apps voor Android in de Google Play Store, die ofwel volledig gratis zijn of beschikbaar zijn in een gratis basisversie. In dit artikel presenteren we de vier beste tools.

Heeft Android ook een eigen e-mailclient?

Ja, maar de geïntegreerde client is niet noodzakelijk een van de sterkste eigenschappen van het Google-besturingssysteem. Daarom worden de meeste eindtoestellen standaard geleverd met voorgeïnstalleerde Gmail.

Hoe zit het met de gegevensbescherming met de alternatieve apps?

Vergeleken met de voorgeïnstalleerde programma’s bieden de hier gepresenteerde apps betere privacyvoorwaarden en verzamelen en verzenden ze volgens de fabrikanten ook geen gegevens (met uitzondering van Microsoft Outlook).

Kan ik met de e-mail apps voor Android ook Exchange-accounts beheren?

Helaas is dit niet met alle e-mail apps mogelijk. Microsoft Outlook voor Android, dat we hieronder in detail aan u voorstellen, beheert zowel externe accounts (bijvoorbeeld van Facebook, Mozilla Thunderbird of Evernote) als professionele Exchange-accounts en is compatibel met alle Microsoft Office-toepassingen.

1. K-9 post

Screenshot  von K-9-Mail für Android
De gelijkenis valt niet te ontkennen: K-9 Mail is een fork van de originele Android e-mailclient.

K-9 Mail is een open source e-mailclient voor Android en een fork van de originele Android e-mailclient. De app lijkt daarom zoveel mogelijk op het origineel, maar accepteert in tegenstelling tot de laatste ook zelfondertekende servercertificaten. Daarnaast overtuigt K-9 Mail vooral door zijn flexibiliteit en talrijke configuratiemogelijkheden. Zo kunnen meerdere accounts tegelijk via POP3 en IMAP worden benaderd en overzichtelijk binnen een mailbox worden beheerd.

De software beheerst ook de PGP-coderingsstandaard en ondersteunt Exchange-accounts (versies 2003 en 2007, via WebDAV). Bovendien kan K-9 Mail bijlagen opslaan en versturen, automatisch BCC’s versturen en, indien nodig, vlaggen aan uw berichten toevoegen of u via een pop-up informeren over nieuwe mails. Mocht de database ooit te groot worden, dan kunt u deze in een paar eenvoudige stappen verplaatsen naar een SD-kaart.

K-9 Mail is compatibel met alle gangbare e-mailproviders en vereist Android OS 1.5 (of hoger). Bijzonder prettig: de app heeft helemaal geen reclame nodig.

2. Yahoo Mail

Met de Yahoo Mail-app voor Android kunnen gebruikers van Yahoo Mail ook onderweg e-mails versturen en ontvangen. Daarvoor brengt de app alle tools en functies die je ook gewend bent van de browserversie, in een weergave die is aangepast voor mobiele apparaten. Yahoo Mail ondersteunt meerdere accounts en werkt met slimme mappen. Ook bijlagen zijn geen probleem. Daarnaast scoort de app met een sterke zoekfunctie en een geïntegreerde SPAM-filter en informeert hij je via push notificatie over nieuwe mails in je inbox.

Yahoo Mail biedt tal van opties om de kleur en de organisatie van de mailbox aan te passen aan uw wensen. Het is ook mogelijk om Yahoo Messenger te integreren, en de app biedt directe toegang tot foto’s en documenten uit de cloud (bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive). Yahoo Mail is opgenomen in de Google Play Store en kan daar gratis worden gedownload en geïnstalleerd.

3. Microsoft Outlook voor Android

Microsoft Outlook is de officiële Android-app voor de populaire e-mailclient van Microsoft. Hiermee combineer je al je e-mailaccounts en agenda’s op één plek. De app beheert naast Exchange-accounts ook je Outlook.com-account (inclusief MSN en Hotmail) en ondersteunt met mailproviders als Yahoo, 1&1, Gmail of iCloud mail. Bovendien werkt met name Microsoft Outlook zeer goed samen met Office 365 en Exchange en stemt de gegevens af met de respectievelijke toepassingen. Hierdoor hoeft u praktisch niet voortdurend heen en weer te schakelen tussen e-mail en agenda.

Goed om te weten: Microsoft Outlook biedt aanzienlijk meer functies dan de Outlook.com-app voor Android, die alleen je mailadressen beheert.

https://www.youtube.com/watch?v=SX5hs_aMt1g

Zoals bij de meeste e-mail apps voor Android krijg je ook een melding van Microsoft Outlook zodra je een nieuwe e-mail hebt ontvangen. Uiteraard kunt u dit op elk moment deactiveren. Indien nodig kunt u ook externe accounts integreren (bijvoorbeeld van Facebook, Evernote of Wunderlist) en afspraken synchroniseren of notities toevoegen. Andere functies zijn de synchronisatie van contacten, kalenders en mappen en de mogelijkheid om bestandsbijlagen van OneDrive of Dropbox toe te voegen. Zo kunt u ook grote bestanden versturen zonder ze apart te hoeven downloaden. Nog een pluspunt: Microsoft Outlook is compatibel met Android Wear.

4 Aqua Mail

Screenshot der Email-App AquaMail
In Aqua Mail kun je ook je contacten synchroniseren vanuit Exchange en Office 365.

Aqua Mail van MobiSystems is ook gratis verkrijgbaar in de Google Play Store en ondersteunt het verzenden en ontvangen van e-mails via POP3, IMAP, SMTP of EWS, die in overzichtelijke mappen kunnen worden opgeslagen en beheerd. Ontwerp en bediening doen sterk denken aan Apple Mail. Alle e-mails op een pagina kunnen worden geselecteerd door over het afzenderpictogram te vegen, en door naar links of rechts te vegen kan naar het vorige of volgende bericht worden gesprongen. Bijlagen kunnen automatisch op de geheugenkaart worden opgeslagen zodra ze op de mobiele telefoon aankomen.

Een bijzonder praktische functie van Aqua Mail is de mogelijkheid om de app te verbinden met het programma Tasker. Dit kan op zijn beurt worden gecombineerd met talrijke andere Android-apps en maakt het mogelijk automatisch acties te starten wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen. In de gratis versie kunnen slechts twee accounts worden beheerd en helaas is er ook hier geen reclame. Een upgrade naar de premium versie kost net geen 32 euro per jaar, maar verwijdert ook de reclameregel onder de handtekening bij elke verzonden mail en stelt je in staat al je accounts te beheren.

Goed om te weten: Aqua Mail laadt om privacyredenen geen afbeeldingen in e-mails en opent links in een in-app browser.

Gerelateerde berichten