Smartphone met contract: met deze 4 tips naar het juiste gsm-contract

Is een mobiele telefoon met een contract op zich duurder dan andere oplossingen? Veel consumenten hadden die indruk in het verleden. Maar tegenwoordig zijn er goedkope aanbiedingen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met de volgende tips …

Smartphone met contract: met deze 4 tips naar het juiste gsm-contract

frau unterschreibt handy-vertrag
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Smartphone met contract: met deze 4 tips naar het juiste gsm-contract

Is een mobiele telefoon met een contract op zich duurder dan andere oplossingen? Veel consumenten hadden die indruk in het verleden. Maar tegenwoordig zijn er goedkope aanbiedingen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met de volgende tips kan iedereen een contract vinden dat aan zijn behoeften voldoet en zelfs geld besparen.

1. kostenraming voor de gehele looptijd

smartphone vor laptop und kalendar
Houd de kosten over de gehele looptijd in de gaten.

We hebben de neiging de kosten uit het oog te verliezen als we ze in de vorm van kleine termijnen zien. Maar bij een langlopend contract maken zelfs een paar euro per maand een aanzienlijk verschil op de lange termijn.

Bij het afsluiten van een contract is het daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar de maandelijks te betalen termijn. In plaats daarvan telt het om de kosten over de gehele looptijd in ogenschouw te nemen en goed te bekijken.

Dit is vooral relevant als er ook een gratis toestel wordt aangeboden. Uit de eerste rekening kan blijken of de mobiele telefoon met contract de goedkopere oplossing is in vergelijking met kopen bij de fabrikant.

Op internet zijn er tal van aantrekkelijke aanbiedingen voor verschillende mobiele telefoons met contract, die kunnen overtuigen met aantrekkelijke voorwaarden. In sommige gevallen worden dergelijke contracten al voor 1 euro aangeboden bij aantrekkelijke smartphones, bijvoorbeeld van Xiaomi of Samsung.

2. Kies het juiste volume op basis van individuele behoeften

geschaeftsfrau beim videoanruf im auto
Voor wie altijd bereikbaar moet zijn en altijd onderweg is, kan een onbeperkt datavolume een optie zijn
.

Mobiele telefooncontracten zijn er tegenwoordig in alle denkbare maten. Om geld te besparen is het belangrijk om te kijken naar het juiste volume. Als je wilt weten welke diensten je eigenlijk nodig hebt, kun je je eigen gebruiksgedrag gedurende een normale maand onder de loep nemen. Hoe lang zijn we op het net? Hoeveel datavolume is er nodig?

Enerzijds is het ongunstig om veel te weinig volume af te nemen. Dat leidt elke maand tot dure bijbetalingen, die de kosten nog verder opdrijven. Wie te ruim rekent, bewijst zichzelf ook financieel geen dienst. Dit betekent dat diensten ongebruikt blijven, ook al zijn ze betaald.

Op elke factuur van uw huidige mobiele provider kunt u uw werkelijke dataverbruik zien en als richtlijn gebruiken voor het nieuwe contract. Toch geven wij u niet-bindende aanbevelingen ter oriëntatie:

Type gebruik Aanbevolen datavolume
Voor chatten en eenvoudig surfen
 • 3 tot 5 GB per maand
Voor occasioneel gebruik van streaming en sociale netwerken
 • 5 tot 10 GB per maand
Voor frequent streamen en sociaal netwerken
 • 10 tot 20 GB per maand
Voor permanent gebruik en streaming, eventueel op professioneel niveau
 • 20+ GB per maand of onbeperkt datavolume

Hoeveel datavolume daadwerkelijk wordt gebruikt, hangt echter altijd af van de streamingkwaliteit of, in het geval van instant messaging diensten, van het soort bericht: pure tekstberichten nemen slechts ongeveer 1 KB met maximaal 200 tekens in beslag, foto’s daarentegen tussen 75 en 95 KB, en een video van één minuut in full HD kan u ongeveer 15 MB van uw datavolume kosten.

Controleer de duur van uw gsm-contract

Juridische situatie met betrekking tot de looptijd van contracten zonder mobiele telefoon

In 2021 werd een wet aangenomen die het voor klanten gemakkelijker maakt om gsm-contracten zonder smartphone op te zeggen. In de regel mogen contracten slechts een looptijd van één jaar hebben en werd de opzegtermijn verkort tot één maand. Verder is een automatische verlenging van het contract alleen wettelijk toegestaan als vooraf op de mogelijkheid van opzegging is gewezen.

Een mobiele telefoon met een contract moet altijd worden afgezet tegen de aangeboden looptijd. Sommige consumenten zijn bang dat ze uiteindelijk veel te lang de hoge maandelijkse kosten moeten betalen. In dat geval is het handig om goed op de details van het contract te letten.

Idealiter wordt de mobiele telefoon in termijnen afbetaald gedurende de looptijd van het contract. Zodra de mobiele telefoon is afbetaald, moeten ook de kosten worden teruggebracht tot alleen de prijs van het tarief. In veel gevallen is er zelfs de kans om achteraf betere voorwaarden te krijgen en zo nog meer geld te besparen.

Contracten met een smartphone mogen niet langer dan 24 maanden duren. Wordt echter voor het einde van het contract een verlenging doorgevoerd, dan kan dit leiden tot een langere totale looptijd, aldus een uitspraak van het Oberlandesgericht Köln.

4. Houd rekening met speciale wensen bij het kiezen van een contract.

frau streamt video ueber handy
Overweeg of extra aanbiedingen, zoals een inbegrepen abonnement op een streamingprovider, zinvol zijn.

Uiteindelijk kunnen je eigen speciale wensen ook een rol spelen bij het kiezen van het juiste contract.

Bij sommige providers is bijvoorbeeld een extra Spotify-abonnement gratis te gebruiken. Andere werken samen met videostreamingdiensten, waar dan heel goedkoop naar gekeken kan worden.

Wie toch op zoek is naar zo’n abonnement, kan dat bij de keuze voor een gsm-contract in de rekening opnemen. Het enkele feit dat een dergelijk pakket wordt aangeboden, betekent echter niet dat het ook vanuit financieel oogpunt een lonend aanbod is. Dit moet in elk individueel geval worden beoordeeld.

Gerelateerde berichten