Waarom VPN op de mobiele telefoon zinvol is

We hebben al verschillende keren bericht over VPN-diensten onder Windows. In dit artikel willen we de vraag verduidelijken wanneer VPN zin heeft op een mobiele telefoon en hoe VPN kan worden ingesteld op de iPhone …

Waarom VPN op de mobiele telefoon zinvol is

Frau hält smartphone mit sicherheitsanwendung in der hand
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Waarom VPN op de mobiele telefoon zinvol is

We hebben al verschillende keren bericht over VPN-diensten onder Windows. In dit artikel willen we de vraag verduidelijken wanneer VPN zin heeft op een mobiele telefoon en hoe VPN kan worden ingesteld op de iPhone of Android.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network en is een beveiligde verbinding tussen twee computers via een volledig versleutelde tunnel.

Heb ik ook VPN nodig op mijn mobiele telefoon?

Net als bij andere vormen van toegang beschermt een VPN-verbinding je ook op je mobiele telefoon. Of je een beveiligde VPN-verbinding nodig hebt, hangt af van je gebruiksgedrag en het land waarin je het internet gebruikt.

Heeft VPN zin op het mobiele netwerk?

Als je het internet gebruikt via de mobiele telefoonverbinding, kunnen alleen de netwerkoperator en eventueel overheidsorganisaties je webgebruik controleren en evalueren. Met VPN is dat niet meer mogelijk en omzeil je ook webblokkades door geoblokkering zoals streamingdiensten of websites in sommige landen.

1. hoe een VPN werkt

Virtual Private Network (VPN) gebruikt een bestaande internetverbinding om via een beveiligde, versleutelde tunnel verbinding te maken met een ander netwerk. Dit zorgt ervoor dat het gegevensverkeer dat over het internet wordt verzonden, volledig wordt versleuteld tussen de VPN-client en de VPN-server.

VPN-Darstellung
Illustratie van een VPN-verbinding.

VPN-technieken worden vaak gebruikt om werknemers van thuiskantoren of externe locaties veilig met het bedrijfsnetwerk te verbinden. Maar met een router zoals de FRITZ!Box hebben particuliere gebruikers ook de mogelijkheid om via VPN van buitenaf verbinding te maken met het thuisnetwerk.

VPN onder Windows 10: In de tip Een VPN-verbinding instellen in Windows 10: Hoe doe je dat! vind je gedetailleerde instructies over hoe je VPN onder Windows 10 configureert en verbinding maakt met een VPN-server.

2. VPN voor meer veiligheid en privacy

Er is echter nog een ander toepassingsgebied waar het gebruik van VPN een goed idee is: Beveiliging en privacy. Er zijn wereldwijd veel providers die VPN gratis of voor een maandelijks bedrag aanbieden met uitgebreide functies zoals meer verkeer ook zodat je als gebruiker de infrastructuur van de VPN provider kunt gebruiken om veilig te surfen. Zoals bij elke VPN maakt u via het internet een versleutelde tunnel naar de provider en bent u dus verbonden met het VPN-netwerk van de provider. Via het netwerk van de provider kun je je veilig en anoniem op het internet bewegen:

 • Je eigen IP-adres verbergen
  In plaats van uw IP-adres wordt een willekeurig IP-adres van de VPN-provider gebruikt. Als de provider geen IP-logs van zijn gebruikers opslaat, kan de doelsite of dienst op het internet dus niet vaststellen dat u deze dienst gebruikt.
 • Verborgenheid van het internetgebruik
  Met het gebruik van VPN kunnen noch de netwerkprovider noch de staatsorganisatie zien wat u op internet doet. Vooral voor landen met censuur en blokkering van websites die kritisch staan tegenover het regime is VPN daarom een effectief middel om aan deze blokkades en toezicht te ontsnappen.
 • Omzeilen van netwerkbeperkingen
  In sommige netwerken, bijvoorbeeld in het WLAN van een universiteit, worden bepaalde webdiensten afgeknepen of geblokkeerd, bijvoorbeeld het (legaal) delen van bestanden, streamingdiensten of online games. Met een VPN kan de netwerkbeheerder niet meer zien welke diensten u op internet gebruikt, zodat de beperkingen of blokkades niet meer gelden.
 • Geoblocking
  Aangezien VPN-aanbieders in hun aanbiedingen tegen betaling ook de mogelijkheid bieden om een IP-locatie in een ander land te kiezen, kunt u VPN ook gebruiken om toegang te krijgen tot webaanbiedingen die in uw land geblokkeerd of anderszins ontoegankelijk zouden zijn, bijvoorbeeld streamingdiensten of sommige sociale netwerken.

De volgende video illustreert hoe veilig surfen via VPN werkt.

3. Waarom VPN op de mobiele telefoon zinvol is

De smartphone heeft voor veel taken de klassieke pc of laptop vervangen en wordt vooral gebruikt voor e-mails, surfen of chatten. De onder punt 2 genoemde redenen voor het gebruik van VPN gelden ongeacht of je via DSL, kabel of mobiel met het internet bent verbonden. VPN heeft dus ook zin in het mobiele netwerk.

Daarnaast is er het probleem dat veel gebruikers van mobiele telefoonsverbinding maken met gratis WLAN-hotspots. Dit vormt in principe een veiligheidsrisico, omdat je de exploitant van het WLAN niet kent en dus geen garantie hebt dat er geen misbruik van wordt gemaakt. Onversleutelde verbindingen kunnen door de exploitant van het WLAN worden geregistreerd en daarbij kunnen gevoelige gegevens worden onderschept en misbruikt.

4 Hoe stelt u VPN in op uw mobiele telefoon?

Het opzetten van een VPN op uw mobiele telefoon is geen grote uitdaging als u de toegangsgegevens van uw provider heeft ontvangen.

4.1 Handmatig een VPN instellen op je smartphone met iOS

Ga bij de iPad of iPhone via Instellingen van iOS naar het onderdeel Algemeen. Scroll hier naar beneden naar de vermelding VPN. Klik op deze vermelding en voer vervolgens de gegevens van de VPN-provider in. In het bovenste gedeelte moet u ook het type versleuteling invoeren dat uw provider aangeeft, vaak IPSec.

VPN iPhone einrichten
In de instellingen van iOS kun je VPN instellen op de iPhone.
.

In de andere velden vult u het serveradres, de groepsnaam, de beveiligingssleutel en uw account en wachtwoord in. Als er een certificaat gebruikt moet worden, moet dit ook geactiveerd worden.

4.2 Handmatig instellen van VPN onder Android

Onder Android gaat u naar de instellingen van de Android-telefoon en hier naar de sectie “Wireless & Networks”. Als u op “Meer” klikt, kunt u VPN selecteren.

VPN mit Android einrichten
VPN zit verborgen achter de knop “Meer” op Android.

Klik vervolgens op het plusteken rechtsboven om een nieuw VPN-profiel aan te maken. De velden zijn op dezelfde manier in te vullen als bij iOS.

VPN Android einrichten
Je kunt VPN op Android installeren via een VPN-profiel
.

Overigens: als je niet wilt dat Google je gegevens krijgt, kun je je Android-smartphone zonder Google gebruiken.

4.3 Gebruik niet comfortabel

Om nu verbinding te maken met de VPN moet je deze eerst handmatig activeren of deactiveren in de betreffende VPN-instellingen.

iPhone VPN verbinden
Om VPN in iOS te activeren, moet je de verbinding altijd handmatig aanzetten.

Dit kan voldoende zijn voor incidenteel gebruik, maar het is niet erg handig, vooral het deactiveren van VPN.

5. apps van aanbieders van verschillende VPN-oplossingen

Sommige aanbieders bieden speciale apps voor VPN op mobiele telefoons voor Android en IOS, die, zoals de VPN-app van NordVPN, verschillende voordelen bieden ten opzichte van het handmatig instellen van VPN:

Via een Quick Connect-knop kun je direct een VPN-verbinding opzetten, die de best beschikbare VPN-server voor je selecteert en je hoeft de verbinding niet eerst via de instellingen op te roepen.

VPN auf dem Handy sinnvoll
VPN is ook handig op mobiele telefoons.

De spraakassistenten van iOS en Android maken het nog makkelijker, want in de instellingen kun je nog bepalen welke spraakcommando’s nodig zijn om VPN te verbinden of uit te schakelen.

In de instelling kun je ook aangeven of de VPN altijd moet worden gebruikt of alleen voor een WLAN-verbinding, om je te beschermen tegen onveilige WLAN-hotspots. U kunt in de lijst ook vertrouwde Wi-Fi-netwerken opgeven waarvoor geen VPN nodig is, bijvoorbeeld de Wi-Fi thuis.

Als u de geo-locatie van de server wilt wijzigen, klikt u op een van de serverlocaties in de interactieve kaart. VPN exploiteert meer dan 5400 VPN-servers in bijna 60 landen. U kunt ook favorieten aanmaken en er sneller verbinding mee maken.

Mit passenden Apps ist VPN auf dem Handy sinnvoll.
Als je op een ander land klikt, verandert de VPN-server.

Een andere functie van de app is de mogelijkheid om automatisch advertenties en malware van websites te blokkeren. Deze CyberSec-functie moet wel eerst geactiveerd worden in de tools.

cybersec
CyberSec wil advertenties en malware uit websites filteren.

6. conclusie – VPN heeft zin in het mobiele netwerk!

Als u er zeker van wilt zijn dat uw webactiviteiten niet kunnen worden gecontroleerd of vaak gebruik maakt van potentieel onveilige hotspots voor gevoelige activiteiten zoals mails of thuisbankieren, kunt u overwegen VPN op uw mobiele telefoon te gebruiken. Met behulp van apps van verschillende providers is het instellen, activeren en deactiveren ervan kinderspel.

Het enige nadeel zijn de kosten van de VPN, die bij de meeste providers slechts een draaglijke 2 tot 3 euro per maand bedragen bij een jaarabonnement.

Gerelateerde berichten