WLAN onderweg: deze opties zijn beschikbaar met en zonder contract

WLAN onderweg is praktisch voor de komende gezinsvakantie, maar ook voor werk of privégebruik voor het streamen van films via de tablet, mobiele spelconsole of muziekstreamingdiensten. In ons artikel zetten we op een rij hoe …

WLAN onderweg: deze opties zijn beschikbaar met en zonder contract

WLAN für unterwegs
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. WLAN onderweg: deze opties zijn beschikbaar met en zonder contract

WLAN onderweg is praktisch voor de komende gezinsvakantie, maar ook voor werk of privégebruik voor het streamen van films via de tablet, mobiele spelconsole of muziekstreamingdiensten. In ons artikel zetten we op een rij hoe je goedkoop gebruik kunt maken van WLAN met en zonder contract – ook in het buitenland.

Hoe kan ik WLAN onderweg gebruiken?

Met een smartphone en datavolume in je contract kun je deze dataverbinding ook onderweg als hotspot voor WLAN beschikbaar stellen aan andere apparaten.

Wanneer is een prepaidkaart zonder contract de moeite waard?

Veel providers hebben nu ook goedkope prepaid tarieven met veel datavolume. Dergelijke aanbiedingen kunt u overwegen als uw eigen contract te weinig datavolume biedt.

Welke mogelijkheden heb ik in het buitenland?

Het datavolume van contracten uit Duitsland geldt meestal alleen in andere EU-landen en Zwitserland. Voor andere landen moet u een prepaidkaart met datavolume kopen en deze gebruiken als 2e dubbele SIM of in een mobiele WLAN-router.

1. verschillende doeleinden voor mobiel internet

Soziale Netzwerke benötigen mobiles Internet
Sociale netwerken behoren tot de belangrijkste diensten voor jongeren, ook onderweg.

Inmiddels zijn we gewend geraakt aan mobiel internet en gebruiken we het met onze smartphones of mobiele telefoons niet alleen om te surfen of om te mailen, maar ook om muziek te streamen om gratis naar onze favoriete nummers te luisteren met diensten als Spotify, films te streamen naar onze tablets, mobiel te werken met onze laptops of online te gamen met onze mobiele Nintendo Switch. In je eigen huis via WLAN zijn dergelijke toepassingen geen probleem. WLAN onderweg is echter alleen mogelijk met passende contracten en eventueel extra hardware. Afhankelijk van het doel van de toepassing zijn er verschillende manieren om onderweg internet beschikbaar te maken voor deze apparaten.

2. WLAN onderweg via een mobiele hotspot op de smartphone

Elke smartphone biedt tegenwoordig de mogelijkheid om de eigen internettoegang als WLAN onderweg beschikbaar te stellen. Via een SSID met een WPA2-wachtwoord kunnen de eindtoestellen dan op de hotspot van de smartphone inloggen zoals op elk ander WLAN.

Ein persönlicher Hotspot erzeugt ein WLAN für unterwegs.
Een persoonlijke hotspot creëert een WLAN voor onderweg
.

Gegevens zoals in het WLAN thuis: als u voor de hotspot dezelfde SSID en hetzelfde wachtwoord gebruikt als in het WLAN thuis, kunnen apparaten die daar zijn aangesloten, zoals de tablet of de kinderconsole, de hotspot ook direct gebruiken zonder verdere instellingen.

Met een contract in het 4G-netwerk en LTE-ontvangst zijn in theorie al datasnelheden tot 1 Gbit/s mogelijk, maar in de praktijk niet meer dan 150 tot 200 Mbit/s. Een dergelijke hotspot via de smartphone heeft echter alleen zin als het gsm-contract ook voldoende datavolume biedt of u slechts een kleine hoeveelheid data wilt overdragen. Bovendien kan vanwege de EU-roamingverordening het mobiele datavolume van de tarieven alleen binnen de EU (en meestal ook in Zwitserland) worden gebruikt, maar niet in de rest van de wereld.

Hier ontstaan al snel hoge kosten en daarom moet u de hotspot-variant met uw smartphone en mobiel telefooncontract alleen binnen de EU en binnen de grenzen van het beschikbare datavolume gebruiken.

Datavolume beperken

Als u slechts over een beperkt datavolume beschikt, moet u afzien van het doorsturen van videomateriaal in hoge resolutie en het downloaden van grote bestanden. YouTube, Netflix, Twitch en andere streamingalternatieven bieden opties in de browser en deels ook in hun apps om de resolutie en dus de kwaliteit te beïnvloeden. Een uur Netflix in “High” vergt tot 3 GBytes aan data per uur, terwijl de “Medium” resolutie in SD-kwaliteit slechts 0,7 GB per uur verbruikt. Muziekstreamingdiensten zoals Spotify verbruiken daarentegen slechts 100 megabyte per uur muziek.

In Windows 10 daarentegen kunt u de hotspotverbinding classificeren als een geklokte verbinding door naar Instellingen -> Netwerk en internet te gaan en daar de verbindingseigenschappen voor het verbonden netwerk te wijzigen. In het volgende venster kunt u dan de verbinding “instellen” als een geklokte verbinding (1) en ook een datalimiet (2) instellen om het datagebruik te controleren.

Getaktete Verbindung in Windows 10
Een geklokte verbinding in Windows 10 bespaart datavolume.

Met deze instellingen kunt u voorkomen dat Windows grote patches van internet downloadt wanneer u de geklokte verbinding gebruikt.

2.1 Extra opties bij een bestaand contract

Alle aanbieders van mobiele telefonie bieden ook extra opties voor kortetermijngebruik waarmee u wereldwijd datavolume kunt toevoegen. Dergelijke opties zijn echter niet goedkoop in vergelijking met prepaid tarieven en hebben alleen zin als je geen dual SIM toestel hebt, bijvoorbeeld om een prepaid SIM in het buitenland te gebruiken zonder contract en het hogere datavolume alleen voor korte tijd nodig hebt, bijvoorbeeld voor een dag of maand. Een vast dagtarief bij Telekom of Vodafone kost momenteel ongeveer 6 euro per dag bovenop een bestaand contract, dus zij zijn alleen een mogelijke optie voor kortstondig gebruik. O2 daarentegen biedt 25 GByte per dag voor 5 euro als optie op een bestaand gsm-contract.

3. prepaid zonder contract is vaak de betere keuze voor kortetermijngebruik

Beschikbaarheid op de plaats van gebruik?

Voor Duitsland zijn er de drie mobiele netwerken van Telekom, Vodafone en O2. Controleer de beschikbaarheid van het netwerk op de websites van de providers om te zien of snel internet via het 4G-netwerk met LTE op jouw locatie beschikbaar is voordat je een prepaidkaart koopt. Voor het buitenland is het aan te raden daar een geschikte prepaidkaart te kopen en vooraf uit te zoeken wat daar überhaupt te ontvangen is.

Prepaid aanbiedingen, dat wil zeggen simkaarten zonder contract, zijn vaak de goedkopere keuze voor mobiel surfen als je ook op vakantie of anderszins voor een beperkte periode mobiel internet nodig hebt. Discounters zoals Lidl of Aldi bieden al pakketten aan met 7 GB datavolume voor een prijs van 17,99 euro voor 4 weken, wat voldoende kan zijn voor een vakantie met matig gebruik. Mobiele telefoonproviders, zoals Telekom, hebben vergelijkbare aanbiedingen voor een iets hogere prijs. Telekom zelf biedt zelfs een echte mobiele flatrate onbeperkt voor 4 weken voor een prijs van een trotse 99,95 euro (MagentaMobil Prepaid Max).

Websites als billiger-Telefonieren.de bieden een goed overzicht van prepaid internettarieven. Je geeft het soort tarief aan (dagelijks, wekelijks of maandelijks vast tarief) en of je optionele hardware wilt zoals een surfstick of mobiele router en kunt vervolgens alle aanbiedingen laten weergeven. Ook de grote vergelijkingsportalen op internet bieden soortgelijke functies om een geschikt prepaid datatarief te vinden. In de lijst zie je ook dat veel van de prepaid aanbiedingen beperkt zijn tot een datasnelheid van 21,6 Mbit/sec. Dit komt door de lage prijs en is volgens ons niet echt een nadeel voor “WLAN onderweg”.

Je kunt een prepaid kaart gebruiken in een dual-SIM mobiele telefoon als tweede kaart voor de mobiele hotspot, direct in een tablet of notebook, of in een surfstick als mobiel modem. Deze laatste wordt al voor 30 euro verkocht.

Ein Surfstick als drahtloses Mobilfunkmodem
Een surfstick als draadloos mobiel modem.

Mobiele hotspot met Windows: Met deze tip kun je de internetverbinding via een surfstick onder Windows ook delen als mobiele hotspot voor andere apparaten.

Let op: Koop geen surfstick bij je mobiele telefoonprovider als je hem misschien ook in een ander netwerk met een andere simkaart wilt gebruiken. De door de provider gesubsidieerde surfsticks zijn vaak alleen in hun mobiele netwerk te gebruiken en kunnen geen SIM-kaarten van andere providers gebruiken, bijvoorbeeld die in het buitenland.

In plaats van een surfstick zijn in de winkel ook mobiele WLAN-routers verkrijgbaar die een SIM-kaart accepteren. Met een geïntegreerde oplaadbare batterij hebben deze apparaten niet eens een stopcontact nodig en bieden ze onderweg WLAN voor alle apparaten. Ideaal, bijvoorbeeld in een camper of caravan.

Ein mobiler WLAN-Router nutzt 4G für Internet unterwegs.
Een mobiele WLAN-router gebruikt 4G voor internet onderweg.

3.1 Mobiele routers met een vast tarief zijn vaak alleen in Duitsland te gebruiken

Telefoonproviders bieden vaak routers of “Homespot”, “Speedbox”, “Data Spot” of “GigaCube” aan, die als combo met een maandelijks datacontract worden aangeboden. Bij sommige providers zijn deze apparaten inclusief simkaart alleen beperkt voor gebruik in Duitsland en kunnen de simkaart en het apparaat alleen in deze combinatie worden gebruikt. Of een dergelijk pakket voor u geschikt is, hangt grotendeels af van waar u het wilt gebruiken. Met een “gratis router” en een prepaid tarief ben je wereldwijd vaak goedkoper uit.

4 SIM-kaarten voor tweede toestellen

SIM Karten in verschiedenen Größen
Je kunt bij je provider extra simkaarten krijgen voor een bestaand contract voor tweede toestellen.

Smartwatches, tablets en ook laptops bieden vaak de mogelijkheid om onderweg te internetten met een SIM of eSIM. Voor incidenteel gebruik kun je bij een langlopend contract vaak voordelig extra simkaarten krijgen en zo ook met deze apparaten het bestaande datavolume van het tarief gebruiken zonder opnieuw een basisbedrag te hoeven betalen. Als het bestaande datavolume van het tarief echter niet voldoende is en je regelmatig meer data nodig hebt, moet je zelf een datatarief bepalen of het bestaande datavolume in het tarief in individuele gevallen verhogen.

Gerelateerde berichten