Sport en gezondheid worden steeds belangrijker, vooral in tijden van Corona, en steeds meer Duitsers willen meer voor hun lichaam doen zonder naar de sportschool te gaan. Met een fitness-app wordt je smartphone een persoonlijke trainer en kun je trainen vanuit je luie stoel. In dit artikel presenteren we 4 gratis trainingshulpmiddelen voor iPhone en Android die je gegarandeerd het zweet doen uitbreken.
Fitness-apps dienen als motivatiehulpmiddel en nemen de druk van je training af door je een trainingsplan te geven en je te informeren wanneer het weer tijd is om te bewegen.
In het algemeen moet een goede tool je vragen naar je persoonlijke fitnessdoelen en je een daarop afgestemde workout aanbieden. Idealiter begint dit met een fitheidstest, waarop je daaropvolgende trainingsplan wordt gebaseerd. Het moet ook mogelijk zijn om de trainingsintensiteit permanent aan te passen.
De gratis tools (of de standaardversies) zijn meestal beperkt tot een paar basisfuncties en oefeningen, waarmee geen trainingssucces op lange termijn kan worden behaald. Daarom is het bijna altijd raadzaam om te upgraden naar een betaalde pro-versie.
Inhoudsopgave
1. 8fit Fitness & Voedingsplan
De app 8fit Fitness & Nutrition Plan combineert gedetailleerde fitnessvideo’s met nuttige voedingstips en veel heerlijke recepten die je gemakkelijk kunt namaken. Zelfs de standaardversie biedt een reeks basisworkouts die gemakkelijk te begrijpen zijn en opgesplitst in individuele lichaamsdelen of workouts voor het hele lichaam. Inbegrepen zijn oefeningen voor spieropbouw, vetverbranding of lichaamsdefinitie, die worden uitgelegd in gedetailleerde stap-voor-stap instructies.
Daarnaast biedt 8fit een activiteitenlogboek waarin je in één oogopslag al je sportactiviteiten kunt bijhouden. Na het starten van de app definieer je eerst je hoofddoel (afvallen, spieropbouw of algemene fitheid). Vervolgens voer je verschillende persoonlijke gegevens in en schat je je lichaamsvetpercentage aan de hand van foto’s. Op basis van uw gegevens wordt vervolgens een individueel en gevarieerd trainingsplan opgesteld. De training zelf bestaat uit intensieve eenheden van 5 tot 15 minuten, die de stofwisseling stimuleren en kracht en uithoudingsvermogen vergroten. 8fit is ook compatibel met fitnesstrackers en smartwatches (bijvoorbeeld van Nike, Medion of Apple).
Goed om te weten: 8fit werd in 2014 opgericht door Pedro Solá en Pablo Villalba in Berlijn en wil sport en fitness toegankelijk maken voor iedereen.
Maar het gepersonaliseerde trainingsplan is helaas uitsluitend voorbehouden aan gebruikers van de Pro-versie. Voor 5 euro/maand voor het jaarplan of 10 euro/maand voor het 3-maandenplan krijg je niet alleen toegang tot de Advanced Workout, maar ook individuele maaltijdplannen en meer dan 500 recepten voor ontbijt, lunch, diner, snacks en post-workout shakes.
2. LOOX Fitness Planner
De Loox Fitness Planner is gratis voor iOS en Android en richt zich op iedereen die voornamelijk met gewichten en apparatuur traint. Daarvoor komt de app met in totaal 380 workout plannen van 140 experts, ingedeeld op niveau, doel en geslacht. Het gebruik van de software vereist wel registratie (via e-mailadres) en het aanmaken van een profiel.
De talrijke oefeningen omvatten zowel klassiekers zoals bankdrukken of curls als functionele routines voor meer flexibiliteit. Voor elke instructie is er ook een video waarin de bewegingssequenties en de getrainde spiergroepen in detail en vanuit verschillende perspectieven worden uitgelegd. Op de homepage van de aanbieder zijn nog meer trainingsplannen te downloaden.
Goed om te weten: In de sportscholen van de fitnessketen McFit worden geselecteerde Loox-programma’s op de monitoren getoond.
Ervaren sporters hebben ook de mogelijkheid om bestaande plannen aan te vullen , oefeningen uit te wisselen of hun eigen workouts te plannen. Hiervoor is wel een upgrade naar Loox Plus nodig voor iets minder dan 5 euro per maand. Met deze upgrade kun je ook je lichaamsgegevens documenteren en een timer instellen voor vaste pauzes. Bijzonder prettig: zelfs de gratis versie komt volledig zonder vervelende reclame.
3. athlagon
Athlagon (van het oud-Griekse “atleet” en “agone”), ontwikkeld door sportwetenschappers en fysiotherapeuten, is geen klassieke trainingsapp, maar een geavanceerde analysetool waarmee je uitgebreide fitheidstests kunt uitvoeren. Daarvoor zijn geen apparaten of extra gewichten nodig, want alle tests worden uitgevoerd met je eigen lichaamsgewicht. Zo vecht je tegen je eigen kilo’s en tekorten en kun je die met gerichte training tegengaan.
Athlagon biedt meer dan 180 tests voor alle sportgebieden (bijvoorbeeld uithoudingsvermogen, coördinatie, flexibiliteit of snelheid) die in detail worden uitgelegd in de bijbehorende video-instructies. Dit zorgt ervoor dat er geen verkeerde belastingen of blessures ontstaan tijdens de uitvoering.
Als u alle oefeningen van een test in de gegeven tijd kunt voltooien of de vereiste herhalingen kunt uitvoeren, bereikt u het volgende niveau. Alle tests duren slechts enkele minuten, maar zijn toch behoorlijk uitdagend. Naast de tests zijn er ook de Weekly Challenges en de Athlagon Score, waarin je je kunt meten met andere vrouwen en mannen.
De basisversie van Athlagon bevat alleen het onderdeel krachtuithoudingsvermogen. Als je ook snelheid en maximale kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen wilt trainen, moet je een Pro-lidmaatschap nemen (vanaf €34,99/3 maanden of €2,72/week).
4 Freeletics Training Coach – Lichaamsgewicht & Mindset
Ook bij Freeletics Training Coach – Bodyweight & Mindset train je met je eigen lichaamsgewicht. Behalve een mat en een optionele pull-up bar heb je geen andere apparatuur nodig voor de training. De aanbieder belooft je binnen drie maanden in de vorm van je leven te krijgen. Daarvoor zul je echter ook veel moeten doen.
De trainingen zijn gebaseerd op het principe van functionele training, waarbij het lichaam holistisch wordt uitgedaagd door een combinatie van kracht- en cardio-oefeningen op hoge intensiteit. Een sessie duurt tussen de 5 en 45 minuten en drijft je fysiek en mentaal tot het uiterste. Je hebt gratis toegang tot de basisoefeningen op internet of direct via de app voor iOS en Android.
In de betaalde versie van Freeletics (vanaf 2,69 euro per week) kun je nog meer ondersteuning krijgen bij het bereiken van je persoonlijke doelen. Laat de coach jouw individuele trainingstraject samenstellen en bepaal zelf hoeveel dagen per week je wilt zweten. Het bijzondere eraan: Geen twee Journeys zijn hetzelfde, want de coach gebruikt onder andere exercise assessments om ervoor te zorgen dat je training echt op maat is.
Met Freeletics Nutrition plan je ook je voeding goed in
Naast de training speelt ook voeding een doorslaggevende rol bij het bereiken van je persoonlijke doelen. In de abonnementsbundel met de “Nutrition Coach” biedt Freeletics ook de juiste recepten en voedingsplannen afgestemd op jouw voorkeuren en doelen. De app is ook geschikt voor vegetariërs.
Tip: We presenteren in dit artikel de beste yoga-apps voor Android en iPhone.