De beste browser-apps voor Android in vergelijking

De meeste Android-gebruikers surfen op internet met Chrome of een standaardbrowser van de fabrikant. Er is echter een hele reeks alternatieven in de Google Play Store. Deze bieden niet alleen extra functies en een handigere …

De beste browser-apps voor Android in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. De beste browser-apps voor Android in vergelijking

De meeste Android-gebruikers surfen op internet met Chrome of een standaardbrowser van de fabrikant. Er is echter een hele reeks alternatieven in de Google Play Store. Deze bieden niet alleen extra functies en een handigere bediening, maar beloven ook meer veiligheid en anonimiteit. Naast grote namen als Firefox of Opera hebben we daarom in dit artikel ook de Brave Browser voor Android onder de loep genomen.

Waar vind ik de browser op mijn smartphone of tablet?

Om de browser op uw mobiele apparaat te openen, hoeft u alleen maar in de URL-balk te tikken. Op de meeste apparaten is ofwel Google Chrome of uw eigen fabrikantspecifieke browser voorgeïnstalleerd.

Welke browser-app is de beste?

Dat hangt altijd af van het type gebruiker. Houd je van snel en overzichtelijk, dan moet je altijd voor Google Chrome gaan. Als u waarde hecht aan veel functies, kunt u beter upgraden naar Firefox Daylight of Opera Touch.

Wat kost een browser-app voor Android?

De in dit artikel gepresenteerde apps kunnen allemaal gratis worden gedownload uit de Google Play Store of als APK.

1. google chrome voor android – de klassieker met hoog gebruiksgemak

Google Chrome Browser für Android im Test
Downloaden en updaten met één vinger touch: de Google Chrome browser is al voorgeïnstalleerd op de meeste Android toestellen.

De meeste gebruikers zijn waarschijnlijk bekend met Google Chrome als desktopversie, en ook de mobiele versie voor smartphones heeft een aantal spannende functies te bieden. De browser is al voorgeïnstalleerd op veel Android-toestellen en presenteert een uiterst handige functie in de vorm van veelbezochte websites meteen vanaf het begin. Zo kom je met één klik bij je favoriete content. Wanneer u zich aanmeldt bij de browser, worden uw wachtwoorden, instellingen en bladwijzers automatisch gesynchroniseerd op al uw apparaten.

Daarnaast biedt Chrome voor Android een handige downloadknop waarmee u met één vingerbeweging afbeeldingen, video’s of complete webpagina’s kunt downloaden. Een andere praktische functie is de geïntegreerde gegevensbesparingsmodus: hiermee vermindert u het datavolume voor afbeeldingen, teksten en zelfs video’s tot 60 procent. Volgens Google maakt dit het mogelijk om throttling door de provider te omzeilen.

Met zijn minimalistische uiterlijk en focus op de essentie is Chrome voor Android ook qua prestaties overtuigend. De browser is gratis beschikbaar via de Google Play Store of als APK.

2 Mozilla Firefox Daylight – De performer met veel speciale functies

De volledig herziene mobiele versie van Mozilla Firefox is net als de desktopversie gebaseerd op de Gecko Engine, maar in tegenstelling tot de desktopversie zijn er geen administratorrechten nodig en hoeft hij niet geïnstalleerd te worden. Hij kan dus ook op een verwijderbaar medium (bijvoorbeeld een USB-stick of een externe harde schijf) worden ingesteld en gestart. Daarna hebt u, net als bij de geïnstalleerde browser, toegang tot functies als PDF viewer, wachtwoordbeheer, pop-up blocker, browsen met tabbladen of bladwijzerbeheer, of u kunt Google search gebruiken. Dankzij talrijke extensies kan het aantal functies indien nodig ook worden uitgebreid. Firefox Daylight is HTML5-compatibel en wordt als open source voortdurend verder ontwikkeld door een levendige gemeenschap.

Goed om te weten: De lichtvoetige kleine K-Meleon Portable is eveneens gebaseerd op de Gecko Engine van het Mozilla-project en vereist geen installatie. Helaas is de browser met IE-emulatorfunctie momenteel niet beschikbaar als Android-versie.

Firefox Daylight laat(in tegenstelling tot de geïnstalleerde versie) geen privé-informatie achter op de computer waarop het wordt uitgevoerd. Dit betekent dat u tegelijkertijd profiteert van meer privacy. Een mixed content blocker voorkomt ook dat onversleutelde inhoud wordt gedownload en maakt zo zogenaamde “man-in-the-middle” aanvallen moeilijker.

3. opera touch – de minimalist met geïntegreerde e-wallet

FAB im Opera Touch Browser für Android 2.3
De “Fast Action Button” (afgekort “FAB”) is een multifunctionele knop waarmee je nieuwe web- en spraakzoekopdrachten kunt starten, QR-codes kunt scannen of tabbladen kunt openen.

De Opera Touch is speciaal ontwikkeld voor gebruik op mobiele apparaten en is na de “Opera voor Android” en de “Opera Mini” al de derde mobiele browser van het Noorse softwarebedrijf Opera. Net als Chrome belooft ook Opera de hoogste surfsnelheid. Dat is onder meer te danken aan de Webkit-engine, die zowel door Google Browser als Safari wordt gebruikt. In de off-road modus converteert de browser websites aan de serverzijde en levert deze pas achteraf. Dit bespaart bandbreedte en zorgt voor korte wachttijden (bijvoorbeeld bij gebruik van YouTube in de browser of games).

Na het starten van de app belandt u direct in de instant search en kunt u van daaruit zoekopdrachten uitvoeren met behulp van het toetsenbord, de QR-scanner of voice search . In het gedeelte “Ontdekken” vindt u actueel nieuws en artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een bijzonder praktische functie is de “Fast Action Button” (FAB). Dit is een multifunctionele knop waarmee u nieuwe web- en spraakzoekopdrachten kunt starten, QR-codes kunt scannen of tabbladen kunt openen. U kunt alle bedieningselementen gemakkelijk met uw duim bereiken.

De geïntegreerde crypto portemonnee geeft u eenvoudig toegang tot Web 3 apps en content. Als u online winkelt, betaalt u gewoon met een cryptocurrency uit uw e-wallet en verwerkt u transacties snel en veilig. Het enige nadeel: in tegenstelling tot de desktopversie biedt Opera Touch geen geïntegreerde VPN.

4. Brave Private Browser – De moderne met bescherming tegen vervelende reclame

Surfen gaat nog sneller dan met Google Chrome met de gratis Brave Private Browser voor Android. De Brave browser is net als Chrome gebaseerd op het Chromium-project en laat qua functionaliteit vrijwel niets te wensen over. Naast geïntegreerde tracking bescherming, een phishing, reclame en malware blocker en SSL-gecodeerde communicatie (HTTPS), biedt de browser ook uitgebreide controle mogelijkheden met betrekking tot cookies, Java en browser fingerprinting. Cookies van derden worden standaard geblokkeerd en als zoekmachine wordt het beveiligde DuckDuckGo gebruikt.

Brave is ook compatibel met de extensies uit de Chrome Web Store, wat betekent dat u het gemakkelijk kunt uitrusten met extra functies (bijvoorbeeld de Flash Player) indien nodig. In tegenstelling tot de desktopversie wordt de TOR-functionaliteit helaas nog niet ondersteund in de Android-versie. Wil je toch veilig en anoniem surfen, dan moet je een VPN-oplossing van een derde partij gebruiken. Een geïntegreerde PDF-viewer, een wachtwoordmanager inclusief autofill-functie, torrent- en Chromecast-ondersteuning en een afspeelfunctie voor HTML5-video’s ronden het aanbod echter af.

Goed om te weten: Veel gratis websites worden gefinancierd door reclame en daarom is er in het verleden meer kritiek gekomen op de Brave-browser, die dit blokkeert en zo de exploitanten belangrijke inkomsten ontneemt. Daarom heeft de fabrikant een programma met de naam Brave Rewards gelanceerd, waarmee aanbieders van websites adequaat gecompenseerd moeten worden.

Gerelateerde berichten