Android-apps: de must-haves uit de Play Store

Bij de aanschaf van een nieuwe Android-smartphone rijst vaak de vraag wat de beste en handigste apps zijn. Het aanbod is divers en elke dag verschijnen er nieuwe applicaties in de Google Play Store. Deze …

Android-apps: de must-haves uit de Play Store

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Android-apps: de must-haves uit de Play Store

Bij de aanschaf van een nieuwe Android-smartphone rijst vaak de vraag wat de beste en handigste apps zijn. Het aanbod is divers en elke dag verschijnen er nieuwe applicaties in de Google Play Store. Deze zijn bedoeld om de communicatie te vergemakkelijken, bestanden te verbergen, te informeren over actuele onderwerpen of het weer, muziek en video’s te streamen of gewoon als tijdverdrijf te dienen. In dit artikel hebben we de must-haves Android-apps uit de meest uiteenlopende gebieden voor je verzameld.

Waar kan ik apps voor Android downloaden?

U kunt gemakkelijk duizenden gratis en betaalde apps uit de Google Play Store halen. U kunt ook digitale inhoud voor Android vinden in alternatieve winkels zoals Aptoide of F-Droid. Zorg er bij het downloaden altijd voor dat de app afkomstig is van een gerenommeerde bron, anders kan deze schade toebrengen aan uw apparaat of zelfs gegevens wissen.

Kan ik mijn in de Play Store gekochte Android-apps ook op een iPhone gebruiken?

Nee. De app-winkels van Google en Apple zijn elk een op zichzelf staand systeem. Dit betekent dat je een app die je in de Play Store hebt gekocht niet op een iPhone kunt blijven gebruiken nadat je van mobiele telefoon bent veranderd, maar dat je de iOS-versie opnieuw moet kopen en installeren. Hetzelfde geldt in het omgekeerde geval.

Wat is de populairste Android-app in Duitsland?

De onbetwiste nummer één in Duitsland is WhatsApp Messenger (bron: Capital.de). Instagram en Facebook Messenger zijn de tweede en derde populairste apps van Facebook.

1. telegram

Telegram is een gratis messenger-app die sinds de overname van WhatsApp door Facebook (trefwoord: gegevensbescherming!) steeds populairder is geworden. Hiermee stuur en ontvang je directe berichten naar je familie, vrienden of kennissen, chat je in groepen met maximaal 200.000 leden of verstuur je bestanden en documenten met een maximale grootte van 1,5 GB. Versleutelde videogesprekken zijn ook mogelijk.

Goed om te weten: Telegram is niet alleen op mobiele apparaten te gebruiken, maar ook op de pc via de browser of als software.

Screenshot der Telegram App
Met Telegram kun je directe berichten sturen en ontvangen naar je familie, vrienden of kennissen, chatten in groepen met maximaal 200.000 leden of bestanden en documenten versturen met een maximale grootte van 1,5 GB.

De app is cloud-based, wat betekent dat je overal en vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot je content. Voor degenen die zo veilig mogelijk willen chatten, komt Telegram met een “beveiligde chat” beschermd door end-to-end encryptie en een zelfvernietigingstimer voor berichten. Groepschats kunnen echter niet worden versleuteld. Zoals gebruikelijk bij de meeste messenger-apps is de registratie gebaseerd op je telefoonnummer.

ROM Toolbox Pro

De ROM Toolbox combineert alle belangrijke root apps in één tool en brengt alle functies ontsloten door het apparaat te rooten samen op één plek. De functies omvatten uitgebreid ROM beheer, een geheugen manager, een app manager en een root verkenner. Met behulp van de geïntegreerde scriptmanager/terminal emulator kun je als root scripts uitvoeren en het resultaat ervan bekijken, applicaties of programma’s verwijderen en volledig nieuwe Python-scripts opslaan. Daarnaast biedt de ROM-toolbox een reeks opties om de gebruikersinterface aan te passen.

Hiermee kunt u individuele opstartanimaties maken, het lettertype van het besturingssysteem wijzigen of nieuwe thema’s installeren. Prestatie-relevante instellingen (bijv. over- of onderklokken van de CPU) kunnen via het gelijknamige tabblad worden uitgevoerd. De ROM Toolbox Lite (met beperkte functies) kan gratis worden gebruikt. De premium versie kan worden gedownload uit de Play Store voor een eenmalig bedrag van 5,99 euro.

3 VLC Media Player

De VLC Media Player voor Android speelt talrijke video- en audioformaten af op uw smartphone of tablet en ondersteunt ook netwerkstreams en ISO-bestanden. Zelfs 4K-inhoud is geen probleem voor de speler, maar een overeenkomstige krachtige hardware is een vereiste. Via de bibliotheek kunt u eenvoudig toegang krijgen tot uw inhoud of de vermeldingen filteren met de zoekfunctie.

De app is compatibel met alle Android toestellen met ARMv7, ARMv8 of x86 processoren. VLC kan ook omgaan met netwerkopslag en inhoud afspelen van bronnen zoals FTP, UPnP, NFS of SFTP . U vindt ook talrijke opties voor het afspelen van video’s. Deze omvatten bijvoorbeeld regeling van de afspeelsnelheid of gebarenregeling voor het volume. VLC voor Android is open source, dus er zijn gelukkig geen vervelende advertenties.

4 TuneIn Radio

Screenshot der App TuneIn Radio
Met de gratis app TuneIn Radio ontvang je meer dan 100.000 radioprogramma’s en 2 miljoen podcasts op je Android-toestel.

Met de gratis app TuneIn Radio ontvang je meer dan 100. 000 radioprogramma’s en 2 miljoen podcasts op je Android-toestel, die in totaal in 43 categorieën zijn onderverdeeld. Met behulp van de zoekfunctie bladert u niet alleen door alle Duitse radiozenders en lokale stations (via GPS-locatie), maar krijgt u desgewenst ook zinvolle, aan uw persoonlijke smaak aangepaste programmasuggesties. De stream kan op elk moment worden gepauzeerd en later op hetzelfde punt worden beluisterd. Terugspoelen en opnemen (in de premium versie) zijn ook mogelijk.

Maak favorietenlijsten of word ’s ochtends wakker met je favoriete muziek dankzij de wekkerfunctie. Eventueel is TuneIn ook te bedienen via de Apple Watch en CarPlay. Eén nadeel: de vele advertenties kunnen op den duur op je zenuwen werken, daarom is het de moeite waard om te upgraden naar de premium versie voor een eenmalig bedrag van net geen 3 euro.

5. 1Weather

De Android-app 1Weather toont het weer voor de komende uren of de komende drie tot zeven dagen. Daarnaast geeft de tool uitgebreide details over de actuele en waargenomen temperaturen, de kans op regen, windsterkte en -richting, luchtdruk en UV-straling. De ontwikkelaars hebben vooral de nadruk gelegd op de visuele weergave van de gegevens. Zo kunnen alle voorspellingen desgewenst ook in de vorm van een grafiek worden weergegeven of kan via een apart tabblad aanvullende informatie worden getoond. Een uiterst praktische functie is de UV- en wolkenradar op basis vanGoogle Maps, die de wolkendichtheid of de UV-factor voor meerdere uren weergeeft.

Screenshot der VSCO Editor App für Android
De filters in de VSCO foto- en video-editor zijn gemarkeerd met letters en cijfers en zijn elk aangepast aan specifieke fotografische omstandigheden.

Je kunt weersinformatie van 1 Weather direct op het beginscherm van je smartphone of tablet krijgen via een widget. Helaas werken de waarschuwingen voor zwaar weer en de buienradar niet in Duitsland. Daarnaast toont de app op gezette tijden onderaan reclamebanners, die je alleen met een in-app aankoop kunt uitschakelen.

6 VSCO Foto- en video-editor

De VSCO Photo and Video Editor is een compacte beeldbewerkingsapp voor Android die naast een aantal praktische tools ook een groot aantal verschillende filters biedt. Daarnaast scoort de tool met een chique design en een geïntegreerde communityfunctie waarmee je je opnamen kunt delen met andere gebruikers.

Foto’s kunnen rechtstreeks in de app worden gemaakt of bestaande afbeeldingen kunnen uit de galerij worden geïmporteerd. Als de bestaande filters niet voldoende zijn voor uw doeleinden, kunt u extra collecties aanschaffen via een in-app aankoop. Aangenaam: In tegenstelling tot de meeste andere apps is VSCO zelfs in de gratis versie volledig reclamevrij. Met een upgrade naar de premium versie VSCO X (voor 19,99 USD per jaar) krijg je nog meer extra functies, zoals een verbeterde framing tool.

Goed om te weten: De filters in de VSCO foto- en video-editor zijn gemarkeerd met letters en cijfers en zijn elk aangepast aan specifieke fotografische omstandigheden (bijvoorbeeld filterseries U1 tot U6 voor stadsfoto’s of series G4 tot G9 voor portretfoto’s).

7 Geldmanager

Daten aktualisieren in der Money Manager Android App
Money Manager registreert je inkomsten en uitgaven en evalueert ze grafisch.

Zit je weer zonder geld en heb je nog zoveel maand over? Met Money Manger krijg je een volwaardig budgetboek voor Android dat je helpt je inkomsten en uitgaven beter in de gaten te houden. De app registreert veel informatie voor elke nieuwe invoer, zoals categorie, bedrag, tijd of betaalmethode, en stelt je ook in staat om extra beschrijvingen en notities te maken. U kunt de categorieën voor inkomsten en uitgaven aanpassen aan uw behoeften.

Money Manager kan door twee personen tegelijk worden gebruikt en is dus ook zeer geschikt voor koppels. Daarnaast biedt de app een rekeningkoppeling waarmee u terugkerende betalingen automatisch kunt laten afschrijven. Indien nodig kunt u de gegevens van de app ook exporteren naar een Excel-bestand en verplaatsen naar de SD-kaart of via WLAN overbrengen naar uw pc voor verdere verwerking.Goed om te weten: Een speciale vorm van apps zijn de zogenaamde instant apps. Dit zijn een speciaal soort Android-apps die zonder installatie kunnen worden gestart.

Gerelateerde berichten