Een nieuwe simkaart: wij stellen u de eSIM voor

Android-smartphones zoals de Google Pixel uit serie 3 of de iPhone Xs en volgende modellen, evenals de Apple Watch uit serie 3 of Galaxy Watch hebben al een eSIM en andere apparaten van andere fabrikanten …

Een nieuwe simkaart: wij stellen u de eSIM voor

eSIM Smartphone
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Een nieuwe simkaart: wij stellen u de eSIM voor

Android-smartphones zoals de Google Pixel uit serie 3 of de iPhone Xs en volgende modellen, evenals de Apple Watch uit serie 3 of Galaxy Watch hebben al een eSIM en andere apparaten van andere fabrikanten volgen dit voorbeeld. In dit artikel leggen we uit wat een “embedded SIM” precies is, wat de verschillen zijn met een klassieke SIM-kaart en wat de voordelen van de eSIM zijn.

Wat is een eSIM?

Een “embedded SIM” is een SIM-kaart die rechtstreeks in een smartphone, tablet of smartwatch is geïntegreerd.

Hoe kan ik de eSIM veranderen?

De gegevens die normaal gesproken op een klassieke SIM-kaart staan, worden opgeslagen in een profiel op de embedded SIM-kaart. Dit profiel kan ook worden verwijderd of vervangen.

Welke toestellen ondersteunen de nieuwe SIM-kaart?

Alle fabrikanten rusten hun toptoestellen nu geleidelijk uit met een eSIM; in smartwatches zoals de Apple Watch vanaf Series 3 zit alleen de geïntegreerde simkaart.

1. de SIM-kaart is verkrijgbaar in vier formaten

Een SIM-kaart(subscriber identity module) is nodig om een mobiele telefoon, smartphone of tablet in een gsm-netwerk te gebruiken. Op de SIM-kaart staat de essentiële informatie op een chip, zoals de IMSI (International Mobile Subscriber Identity), waarmee het mobiele apparaat zich samen met de juiste PIN-code kan aanmelden bij het betreffende mobiele netwerk.

De klassieke SIM-kaart(Subscriber identity module) heeft een turbulente tijd achter de rug en is in de loop der jaren gekrompen van het oorspronkelijke chequekaartformaat (86×54 mm) naar verschillende formaten via de mini-SIM (25×15 mm) naar de micro-SIM (15×12 mm) naar de huidige nano-SIM (12,3×8,8 mm).

SIM Karten in verschiedenen Größen
SIM-kaarten in de momenteel drie gangbare formaten.

De huidige toestellen gebruiken voornamelijk het nano-SIM formaat. Oudere toestellen gebruiken nog de micro-SIM. Als een smartphone het mini-simformaat nodig heeft, kunnen microsimkaarten met een adapter in dergelijke mobiele telefoons worden gebruikt.

SIM Card Adapter
SIM-adapters zijn beschikbaar voor andere formaten.

2. de eSIM is permanent in het apparaat geïntegreerd

Als een klant een mobiele telefoon wil instellen en activeren, is hij nog steeds aangewezen op de vaste dienst van de gsm-aanbieder en heeft hij een simkaart en een pincode nodig. Als het contract online wordt afgesloten, verhindert de porto een onmiddellijk gebruik. Met de eSIM zou de afhandeling en sluiting van een contract fundamenteel kunnen veranderen.

Het verschilt van een klassieke simkaart doordat de eSIM al op een chip in de smartphone, tablet of smartwatch is geïntegreerd. Op de chip wordt een eSIM-profiel opgeslagen, dat dezelfde gegevens bevat als een gewone simkaart. Qua technologie verschilt de embedded simkaart dus niet van een fysieke simkaart. Er zijn echter twee belangrijke verschillen.

3. Zijn er verschillen met andere SIM-kaarten?

De eSIM kan niet worden veranderd. Het is een chip met afmetingen van ongeveer 6×5 mm, waarop de gegevens van een normale simkaart kunnen worden opgenomen. Daartoe stellen de internetproviders een eSIM-profiel ter beschikking, dat met een activeringscode via internet op de chip wordt gezet. Providers zoals Vodafone bieden de activeringscode voor het profiel aan als PDF bij de ondertekening van het contract. De activeringscode wordt ook als QR-code afgedrukt en kan met de camera van een smartphone worden gefotografeerd en als profiel naar de eSIM worden overgebracht.

Procedure voor het activeren van een eSIM

  • U vraagt een eSIM aan bij uw provider. U ontvangt dan een profiel in elektronische vorm als website of PDF-bestand om naar uw toestel te downloaden.
  • De volgende stap is om het profiel met uw toestel te verbinden. Hiervoor scant u de activeringscode met de camera van uw smartphone als QR-code. U kunt de code ook invoeren als het apparaat geen camera heeft, bijvoorbeeld een smartwatch.
    QR-Code mit eSIM-Profil von Vodafone
    QR-code met eSIM-profiel van Vodafone.
  • Tijdens de activering moet het toestel via een WLAN-verbinding met internet verbonden zijn, omdat voor de activering en instelling communicatie met de server van de provider nodig is.
  • Na het invoeren van de pincode is de simkaart klaar voor gebruik.

De netwerkexploitanten Telekom of Telefonica O2 en de downstream providers bieden de nieuwe simkaart ook in Duitsland al aan.

Het tweede verschil is dat wanneer u van contract verandert naar een andere provider, u een nieuw profiel op de eSIM laadt, maar er hoeft geen simkaart te worden vervangen. De profielen kunnen ook weer door de gebruiker worden gewist, bijvoorbeeld bij verkoop van de smartphone.

4 De eSIM biedt vele voordelen

De eSIM heeft verschillende voordelen voor de klant, maar ook voor de provider:

  • De smartphone is direct na ondertekening van het contract klaar voor gebruik, omdat er geen simkaart hoeft te worden opgestuurd of gekocht in de winkel.
  • Wanneer een nieuwe smartphone met een contract wordt gekocht, kan de provider de eSIM al voorzien van het eSIM-profiel, zodat het toestel direct na het uitpakken en invoeren van de PIN-code kan worden gebruikt.
  • Als het toestel wordt vervangen, kan het profiel naar het nieuwe toestel worden overgezet zonder dat een SIM-kaart moet worden vervangen.
  • Het kleine formaat van de chip voor de “embedded SIM” maakt het mogelijk kleinere apparaten, zoals smartwatches, uit te rusten met een telefoon- of internetverbinding zonder een kostbaar, ruimteverslindend SIM-kaartslot te hoeven implementeren.
  • Ook de iPhone, die nooit eerder een dual-SIM-functie had, kan sinds de iPhone XS in combinatie met zowel een eSIM als een nano-SIM een dual-SIM-functie gebruiken, d.w.z. twee mobiele telefoontarieven tegelijk.

5. eSIM zal op middellange termijn de overhand hebben

Momenteel gebruikt Apple de eSIM sinds de iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR of nieuwer. Ook Google, Samsung en andere fabrikanten rusten hun toptoestellen uit met geïntegreerde simkaarten. Op middellange termijn zullen veel providers de eSIM gebruiken als aanvulling of uitsluitend als de nieuwe simkaart door consumenten wordt geaccepteerd. Voor kleinere apparaten, zoals smartwatches, is de eSIM de standaard geworden, simpelweg vanwege het kleinere ontwerp en het wegvallen van het slot. Met de eSIM konden providers de kosten voor productie, administratie en verzending van simkaarten tot een minimum beperken en, last but not least, profiteert ook het milieu van de eSIM, aangezien de kleine plastic kaartjes met chips vroeger aan het eind van het contract bij het afval belandden.

Gerelateerde berichten