E-mailmarketing vandaag – Outlook en gespecialiseerde softwareoplossingen in vergelijking

Ondanks het toenemende belang van adverteren via social media platforms zoals Facebook en andere, maakt e-mail- en nieuwsbriefmarketing voor veel bedrijven deel uit van het online reclameconcept. Afhankelijk van de omvang van e-mailmarketing in het …

E-mailmarketing vandaag – Outlook en gespecialiseerde softwareoplossingen in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Kantoor
 6. »
 7. E-mailmarketing vandaag – Outlook en gespecialiseerde softwareoplossingen in vergelijking

Ondanks het toenemende belang van adverteren via social media platforms zoals Facebook en andere, maakt e-mail- en nieuwsbriefmarketing voor veel bedrijven deel uit van het online reclameconcept. Afhankelijk van de omvang van e-mailmarketing in het eigen marketingconcept moet het gebruik van gespecialiseerde software worden overwogen. Werkt het versturen van nieuwsbrieven voor mijn doeleinden ook perfect via Outlook of is het zinvoller om speciale nieuwsbriefsoftware te gebruiken?

Nieuwsbriefmarketing via Outlook

Theoretisch is het mogelijk om e-mailmarketing te doen met Outlook. In dat geval moeten alle bestaande e-mailadressen of distributielijsten gewoon in het BCC-veld worden ingevoegd, wat in het beste geval gebeurt door een blinde kopie. Hoewel nieuwsbrieven op deze manier naar alle geadresseerden kunnen worden gestuurd, is deze procedure niet praktisch omdat er verschillende nadelen aan kleven. De fundamentele tekortkomingen van e-mailmarketing via Outlook kunnen als volgt worden samengevat:

 • Nieuwsbrieven kunnen niet worden gepersonaliseerd, dus een directe en persoonlijke benadering is niet mogelijk.
 • Het risico bestaat dat de nieuwsbrieven door de spamfilter worden uitgefilterd.
 • Een evaluatie van de marketingcampagne via opens, conversies of clicks is onmogelijk.
 • Ontvangers van de nieuwsbrief kunnen zich niet van de distributielijst verwijderen door op een uitschrijflink te klikken, aangezien de gegevens van de ontvanger niet op een server maar op een pc worden opgeslagen en dus niet online beschikbaar zijn.
 • De selectiemogelijkheid of het toevoegen van bepaalde notities aan de betreffende geadresseerde zijn in Outlook uiterst tijdrovend.

Als u alleen de bovengenoemde nadelen van nieuwsbriefmarketing via Outlook in aanmerking neemt, wordt al snel duidelijk dat het gebruik van speciale nieuwsbriefsoftware niet alleen efficiënter is qua werkdruk, maar ook van doorslaggevend belang kan zijn voor toekomstige reclamecampagnes vanwege de veelzijdige evaluatiemogelijkheden. Als zelfs dit niet voldoende is, moet u voor uw e-mailmarketing de hulp inroepen van een professionele dienstverlener. Dergelijke dienstverleners ontwikkelen efficiënte high-speed e-mailmarketing en individuele oplossingen op maat van de klant.

Het alternatief: professionele e-mailmarketingsoftware

Het gebruik van professionele e-mailmarketingsoftware biedt – in tegenstelling tot normale e-mailprogramma’s zoals Outlook – verschillende voordelen, vooral omdat alle noodzakelijke functies tegelijkertijd beschikbaar zijn. Naast het personaliseren van nieuwsbrieven met individuele ontvangergegevens is het bijvoorbeeld ook mogelijk om nieuwsbrieven probleemloos in vrij definieerbare lijsten te beheren. Maar ook de andere voordelen van deze e-mailmarketingstrategie zijn overtuigend:

 • directe import van ontvangerslijsten uit verschillende gegevensbronnen
 • Evaluatie van de verzendresultaten
 • Logging van de uitzendingen
 • Installatie op de server of PC maakt integratie in de EDP-infrastructuur mogelijk
 • Koppeling met bestaande klantendatabases mogelijk
 • Sjablonen helpen bij het maken van nieuwsbrieven
 • Gegarandeerde gegevensbescherming voor de ontvangers

Mogelijke softwareoplossingen

Een comfortabele (maar betaalde) complete oplossing voor e-mailmarketing wordt bijvoorbeeld aangeboden door de aanbieder XQueue met zijn software Maileon. De software bevat alle bovengenoemde functies en desgewenst kunnen individuele oplossingen voor de klant worden samengesteld.

Naast betaalde oplossingen zijn er op het net ook talrijke freeware-oplossingen beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn Spryka’s ePostMailer of het programma Sendblaster. De meeste van deze freeware-edities kunnen zowel voor particuliere als voor commerciële doeleinden worden gebruikt en het installatieprogramma kan worden gedownload als een onmiddellijk uitvoerbare EXE of als een ingepakt ZIP-bestand. Er zij op gewezen dat veel van de freeware-oplossingen ook als betaalde versie (met een groter dienstenpakket) op de markt beschikbaar zijn.

Conclusie

De vraag welke softwareoplossing het meest geschikt is voor de eigen behoeften moet individueel worden beantwoord. Freeware versies van betaalde programma’s zijn echter in ieder geval een verstandig alternatief voor Outlook. Wie echter waarde hecht aan regelmatige updates en uitgebreide klantenondersteuning moet overwegen een betaalde oplossing te gebruiken.
Aangezien niet alleen marketing in het algemeen, maar ook e-mailmarketing in het bijzonder zich voortdurend ontwikkelt, mag worden aangenomen dat marketingautomatisering in de toekomst een belangrijke rol zal spelen. In het kader van deze trendtechnologie zal het mogelijk zijn om klantactiviteiten te registreren en ook te analyseren zonder handmatige tussenkomst, wat uiteindelijk het doel dient om klanten niet alleen aan te zetten tot een eerste aankoop, maar ook tot een vervolgaankoop.

Beeldbron: Beboy / fotolia.com

Gerelateerde berichten