PowerToys voor Windows 7

Al meer dan een decennium staan de PowerToys voor gratis tweaks en extensies uit de Microsoft Windows-ontwikkelomgeving. TweakUI is ongetwijfeld een van de bekendste vertegenwoordigers van de gratis extensies. Maar ook de andere zijn – …

PowerToys voor Windows 7

PowerToys
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. PowerToys voor Windows 7

Al meer dan een decennium staan de PowerToys voor gratis tweaks en extensies uit de Microsoft Windows-ontwikkelomgeving. TweakUI is ongetwijfeld een van de bekendste vertegenwoordigers van de gratis extensies. Maar ook de andere zijn – afhankelijk van het individuele geval – interessant voor gebruikers. Helaas zijn de tools in bijna alle gevallen niet compatibel met Windows 7 (of Vista). Maar er zijn identieke of vergelijkbare alternatieven, die we in dit artikel presenteren.

Lange geschiedenis

De PowerToys zagen voor het eerst het daglicht na de release van Windows 95 en kwamen uit de omgeving van de Windows-ontwikkelaars, zonder in het begin rechtstreeks door Microsoft te worden gedistribueerd of ondersteund. De verzameling hulpmiddelen rond de bekende TweakUI verhelpt kleine tekortkomingen in het bedieningsconcept van het besturingssysteem, voert eventueel ontbrekende functies op of biedt de gebruiker de mogelijkheid om op eenvoudige wijze een of ander schroefje van het systeem aan te passen zonder zich direct met de diepten en verwarring van het register bezig te hoeven houden, ook al zijn daarbij steeds weer hele installaties kapot gegaan.

De omvang van de prestaties en functies van de PowerToys is later met de voor Windows XP uitgebrachte versie “Powertoys voor Windows XP” op veel punten veranderd, omdat functies van de voorganger in Windows XP waren geïntegreerd of niet meer nodig waren. In Windows 7 daarentegen zijn sommige functies die nog in de Powertoys voor Windows XP zaten, rechtstreeks in het besturingssysteem geïntegreerd, zodat PowerToys daarvoor niet meer nodig zijn.

Momenteel zijn er geen tekenen op de PowerToys homepage dat er een versie van de PowerToys zal verschijnen die compatibel is met Windows 7, dus presenteren we hier opnieuw de essentiële onderdelen van de PowerToys voor Windows XP en tonen we Windows 7-compatibele alternatieven.

U kunt alle PowerToys voor Windows XP afzonderlijk of volledig downloaden via ons software-archief op WinTotal.

Het is nu een functie

De volgende tools, die voorheen afzonderlijk moesten worden geïnstalleerd, maken nu deel uit van het besturingssysteem:
Color Control Panel Applet (beheer van Windows kleurinstellingen) is nu te vinden in Windows 7, evenals ClearType Tuner (randafvlakking van lettertypen) of Taskbar Magnifier (schermvergroter), die verborgen is onder Accessories -> Ease of Use.

Schermvergroter

De extensie Open Command Window Here, waarmee via het contextmenu de opdrachtregel kon worden geopend op het momenteel geselecteerde pad, is nu te vinden in het contextmenu van Windows 7 bij het indrukken van de SHIFT-toets.

Opdrachtprompt in het contextmenu

De uitbreiding Alt-Tab Replacement (pagina preview naar programma icoon) maakt ook deel uit van het besturingssysteem sinds Windows Vista. De RAW Image Thumbnailer en Viewer, waarmee beelden in RAW-formaat konden worden bekeken, is onder Windows 7 niet meer nodig, omdat de codecs die nodig zijn voor de weergave van RAW-gegevens rechtstreeks in het besturingssysteem zijn geïntegreerd met behulp van Windows Imaging Component en de beelden dus kunnen worden weergegeven met Windows Photo Gallery en andere toepassingen.

TweakUI – Moeder van alle Tweak-programma’s

Het enigszins onopvallende TweakUI heeft in de loop der jaren wereldwijd Windows-gebruikers verrukt met zijn eenvoudige mogelijkheid om bepaalde delen van het besturingssysteem naar eigen inzicht aan te passen, hoewel het nooit de functionele reikwijdte heeft bereikt van commerciële tweak-tools zoals TuneUp Uttilities. In principe kon de gebruiker slechts enkele delen van het register wijzigen via de grafische gebruikersinterface, die voornamelijk betrekking had op de interface en de Verkenner.

TweakUI

Er zijn genoeg alternatieven, zoals onze Tuning, Tweak, Cleanup sectie in WinTotal’s software archief laat zien.

Onze aanbeveling is de Ultimate Windows Tweaker. Deze gratis tuning tool, die geen installatie vereist en direct kan worden gestart, komt het dichtst bij het TweakUI-model en biedt op 7 gebieden vele mogelijkheden om Windows Vista en Windows 7 (32- en 64-bit) binnen de perken te optimaliseren of op meer dan 150 punten aan de eigen voorkeuren aan te passen.

Ultimate Windows Tweaker

Veel spartaanser, maar nog steeds niet slecht, is de com! Windows 7 optimiser.

SyncToy

De vorige SyncToy is herzien en is nu ook compatibel met Windows Vista en Windows 7. Met deze tool wordt het synchroniseren van twee mappen kinderspel. Er kunnen meerdere profielen worden gedefinieerd waarin verschillende paren mappen en submappen worden gesynchroniseerd. De synchronisatie van submappen kan ook worden uitgeschakeld in de opties.

SyncToy

CD Diashow Generator

Met de CD Slide Show Generator kunnen foto’s als diavoorstelling op CD worden gebrand. Inmiddels is deze functie niet alleen beschikbaar in veel multimedia suites of grafische programma’s, maar ook in freeware zoals PhotoFilmStrip of Windows Live Photo Gallery of Movie Maker uit het gratis Windows Live Essentials.

Image Resizer

Voor het verkleinen van afbeeldingen, bijvoorbeeld om ze snel per e-mail te versturen, heeft de Image Resizer van PowerToys de afgelopen jaren goede diensten bewezen. Hoewel er voor dit doel veel oplossingen zijn, waarvan sommige veel uitgebreider, zoals de prachtige image resizer, is ook de klassieke open-source remake onder de naam Image Resizer Powertoy Clone overtuigend in het dagelijks gebruik.

Image Resizer PowerToy Clone

Virtuele Desktop Manager

Met de Virtual Desktop Manager heb je toegang tot 4 virtuele desktops onder Windows XP. Deze functionaliteit is ook te vinden in Desktops. Deze software emuleert tot 4 verschillende desktops, waartussen de gebruiker kan wisselen via selecteerbare toetscombinaties. Een tray-icoon geeft aan welke desktop momenteel actief is en toont de 4 desktops in een live preview.

Desktops

Andere alternatieven zijn Dexpot, dat ook gratis is voor privégebruik en tot 20 virtuele desktops biedt.

HTML-wizard voor diavoorstellingen

Fotogalerijen zijn anno 2010 geen grote uitdaging meer. Naast gratis online diensten als Picasa Webalbums of Flickr zijn er een aantal tools die HTML-diavoorstellingen maken voor eigen websites of voor offline gebruik. Een van de bekendste vertegenwoordigers uit de open source scene is JAlbum. Deze webgalerij generator overtuigt door zijn scala aan functies gekoppeld aan een eenvoudige bediening.

JAlbum

Met de LightBox Video Web Gallery Creator, die ook gratis is, kun je zelfs webgalerijen (foto’s en video) in LightBox optics maken voor je eigen homepage. LightBox optics is de term voor de weergave van afbeeldingen waarbij de detailweergave over de pagina wordt gelegd en de achtergrond wordt verduisterd. Deze manier om foto’s in albums weer te geven wordt tegenwoordig door veel sites gebruikt.

Vermogen rekenmachine

De in Windows 7 meegeleverde rekenmachine biedt veel functie-aanzichten in het menu-item Beeld en daarmee bijna alles wat je voor dagelijks gebruik nodig hebt. Als je meer nodig hebt, bijvoorbeeld de grafische weergave van functies, moet je eens kijken naar de gratis SciCa (Scientific Calculator).

Calc

Webcam timershot

De kleine tool Webcam Timershot maakt foto’s met de webcam en slaat ze lokaal of op een webserver op. Soortgelijke functionaliteit wordt bijvoorbeeld geboden door Vision GS, dat in de PE-versie gratis is voor privégebruik, maar niet alle functies van de volledige versie heeft.

Vision GS

Gerelateerde berichten