Raspberry Pi 2 – nu optioneel met Windows 10 aan boord

Nieuws van de Raspberry Foundation: De Raspberry Pi 2 mini PC is op de markt. Hij kan dienen als kleine thuisserver, energiebesparende internet-pc, streaming kleine computer of goedkope spelcomputer. Hij biedt nu zes keer zoveel …

Raspberry Pi 2 – nu optioneel met Windows 10 aan boord

Raspberry Pi 3 Modell B
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Raspberry Pi 2 – nu optioneel met Windows 10 aan boord

Nieuws van de Raspberry Foundation: De Raspberry Pi 2 mini PC is op de markt. Hij kan dienen als kleine thuisserver, energiebesparende internet-pc, streaming kleine computer of goedkope spelcomputer. Hij biedt nu zes keer zoveel rekenkracht en kan worden bediend met een speciale Windows 10-versie.

Meer RAM en quad-core processor

De grootste nieuwigheid ten opzichte van zijn voorganger, de Raspberry Pi Model B+, die afgelopen juli werd geïntroduceerd, is te vinden in het binnenwerk van de nieuwe Pi 2: Terwijl het B+ model nog een enkele ARM 11 kern met 700 MHz had, komt de nieuwe Raspberry Pi 2 nu met in totaal vier Cortex A7 kernen. Ze zijn geklokt op maximaal 900 MHz. Er is ook meer vermogen ingebouwd in het hoofdgeheugen: Het heeft nu 1 GByte RAM in plaats van de 512 van het vorige model. De grafische eenheid blijft echter hetzelfde: De Videocore IV chip met een snelheid tot 250 MHz is weer ingebouwd. Ook qua overige uitrusting is er niets nieuws: een slot voor microSD, 1 x 100 Mbps Ethernet en vier USB 2.0 poorten. Ook de printplaat is identiek aan die van de voorganger. De Raspberry Pi is verkrijgbaar bij reichelt.de of een van de andere relevante online hardware leveranciers.

Windows 10 inbegrepen – gratis

Tegelijk met de uitrol van Windows 10 wordt een gratis versie uitgebracht die speciaal op de Raspberry Pi 2 is afgestemd. De opvolger van Windows 8.1 komt later dit jaar uit en de Pi-versie wordt aangekondigd voor de herfst. Het is bedoeld voor deelnemers aan het Windows Developer Programme. Los daarvan wordt de mini-pc geleverd met het besturingssysteem “Raspian OS”, dat handig op een 8 GB microSD-kaart staat. Hij kan echter ook geschikt worden gemaakt voor andere besturingssystemen, bijvoorbeeld “Snappy Ubuntu Core”, “Risc OS”, “Pidora” of “NOOBS (New Out Of The Box Software)”.

Toevoeging 0.308.2015: De gratis Windows 10 IoT Core is nu beschikbaar.

Oorspronkelijk bedacht voor Britse schoolkinderen

De nieuwe Raspberry heeft een interessant verhaal. Toen het eerste model, ontwikkeld door de Britse non-profit Raspberry Foundation, in 2012 op de markt kwam, was het eigenlijk niet bedoeld om geld te verdienen, maar slechts om Britse schoolkinderen in staat te stellen voor weinig geld aan de hardware te sleutelen en de basis van het programmeren te leren. De achtergrond hiervan was de daling van het aantal studenten informatica aan de universiteit van Cambridge en de steeds slechtere programmeervaardigheden onder eerstejaars studenten. In navolging van de begindagen van thuiscomputers als de Sinclair ZX 81 ontwikkelden de vaders van de Raspberry Pi nu een goedkope computer om te leren programmeren, experimenteren en aan de hardware te sleutelen. De naam van de nieuwe mini-pc kwam als volgt tot stand: “Pi” staat voor “Python Interpreter” – oorspronkelijk zou de computer worden aangeboden met een geïntegreerde interpreter voor de programmeertaal Python. De term “Raspberry” daarentegen gaat terug op de traditie om computers naar vruchten te noemen – denk maar aan “Apple” of “Acorn”, een Brits IT-hardwarebedrijf uit de jaren tachtig/negentig.

Vijf miljoen knutselcomputers – in slechts drie jaar tijd

De Raspberry Mini-PC werd in zeer korte tijd een enorm succes. Zoals de Raspberry Foundation in februari van dit jaar via Twitter bekendmaakte, zijn er in slechts drie jaar tijd meer dan vijf miljoen exemplaren van alle modellen van de leer- en hobby-pc verkocht. Daarmee is het team rond de Raspberry de meest succesvolle Britse computerfabrikant aller tijden.

Gerelateerde berichten