Storende eigenaardigheden van Windows 8 en verstandige benaderingen om ze op te lossen

Sinds de release is Windows 8 een heet hangijzer: het heeft een nieuwe interface, een nieuw bedieningsconcept en is zelfs de vertrouwde startknop kwijt. Volgens Microsoft is het nieuwe besturingssysteem echter een compleet succes en …

Storende eigenaardigheden van Windows 8 en verstandige benaderingen om ze op te lossen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Storende eigenaardigheden van Windows 8 en verstandige benaderingen om ze op te lossen

Sinds de release is Windows 8 een heet hangijzer: het heeft een nieuwe interface, een nieuw bedieningsconcept en is zelfs de vertrouwde startknop kwijt. Volgens Microsoft is het nieuwe besturingssysteem echter een compleet succes en is de tevredenheid groot. Toch is er altijd kritiek, want veel punten blijken lastig te zijn voor gebruikers.
Zo brak vorig jaar een thread op het officiële Windows-forum genaamd “Windows 8 Sucks Bad” alle records. Met destijds 536 reacties was het de langste thread van het hele forum en bevatte bijna uitsluitend reacties van gebruikers die hun woede uitten over de eigenaardigheden, besturingsproblemen en fouten. Bijzonder vervelend voor gebruikers zijn de volgende Windows 8 eigenaardigheden, waarvoor gelukkig inmiddels passende antwoorden en oplossingen bestaan.

Onnodige tutorials

Onmiddellijk na de installatie van Windows 8 verschijnt een tutorial die uitlegt hoe je het besturingssysteem moet gebruiken. De animatie laat echter alleen zien hoe de muisaanwijzer de rechterbovenhoek van de Charmbar opent, verdere instellingen komen niet aan bod. In feite lijkt de tutorial ronduit belachelijk en biedt geen enkele hulp voor nieuwkomers. Als de ontwikkelaars op dit punt iets meer tijd hadden geïnvesteerd, zouden veel van de volgende problemen waarschijnlijk niet eens bestaan. In de tussentijd worden echter een groot aantal meer informatieve tutorials aangeboden, die ook voor Duitse kijkers beschikbaar zijn bij Microsoft.

De veilige modus

Net als bij de vorige versies is de veilige modus bij Windows 8 in principe onvermijdelijk, want zeker na een refresh of reset van het besturingssysteem zijn er altijd kleine of grote problemen. De toch al verborgen modus is in Windows 8 echter nog moeilijker te bereiken, waardoor veel gebruikers er zelfs vanuit gingen dat hij niet meer beschikbaar was. Gelukkig is dat niet het geval, in plaats daarvan werkt het starten van de veilige modus als volgt: PC-instellingen – Algemeen – Geavanceerd opstarten – (opnieuw) opstarten – Problemen oplossen – Geavanceerde opties – Opstartinstellingen – (opnieuw) opstarten – Veilige modus activeren. Nogal ingewikkeld, dus de ergernis van veel gebruikers is hier niet per se onterecht.

Twee systeemcontroles

Daarnaast is Microsoft er niet in geslaagd om alle Windows-instellingen op één plek samen te voegen. In plaats daarvan zijn de meeste te vinden in het configuratiescherm, terwijl andere alleen in de Modern UI-versie te vinden zijn.

Windows 8.1, Systemeinstellungen
Windows 8.1, systeeminstellingen in het UI-gedeelte

Om bijvoorbeeld een wachtwoord toe te kennen, moeten gebruikers naar de pc-instellingen gaan, terwijl het accounttype van het gebruikersaccount alleen in het configuratiescherm kan worden gewijzigd. Nu zouden gebruikers kunnen aannemen dat de recente Windows 8.1 update deze chaos zou hebben opgelost, maar dat is slechts gedeeltelijk het geval. Toch is er een oplossing voor dit geval, namelijk de zogenaamde GodMode, die in onze tip nader wordt toegelicht. Hiermee kunnen alle systeeminstellingen en informatie in één map worden weergegeven.

Randapparatuur wordt niet goed herkend

Soms kan het ook gebeuren dat nieuwe componenten of randapparatuur niet werken onder Windows 8. In zo’n geval helpt het meestal wel om het juiste stuurprogramma te gebruiken. Een blik in het apparaatbeheer, dat in Windows 8 met de toetsencombinatie Windows + X kan worden opgeroepen, laat zien of de betreffende stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Gebruikers herkennen dat er iets mis is aan een klein geel driehoekje en een uitroepteken. Hoewel Microsoft en alle bekende fabrikanten van extra apparaten zoals printers, scanners of faxen beloven dat ondersteuning door Windows gegarandeerd is, is de lijst met nieuwe modellen erg lang en wordt voortdurend uitgebreid, zodat het steeds weer voorkomt dat een stuurprogramma handmatig geïnstalleerd moet worden.

© Cmon - Fotolia.com
printer

Als er een nieuw stuurprogramma nodig is, moet de website van de fabrikant de eerste aanloophaven op internet zijn, waar vervolgens een geschikte Windows 8-versie wordt gedownload, uitgepakt en geïnstalleerd. Verder ondersteunt Windows 8 over het algemeen vrijwel alle hardware.

Bluescreens

Het bluescreen van Windows 8 ziet er wat vriendelijker uit dan zijn voorganger, maar een plotselinge systeemcrash is natuurlijk allesbehalve wenselijk en zorgt al snel voor frustratie bij de gebruiker. Vaak leiden verkeerde drivers of hardwarefouten tot de crashes, maar het is bijzonder vervelend dat het bluescreen geen precieze details geeft en gebruikers in het duister blijven tasten. Omdat meestal alleen cryptische foutmeldingen verschijnen, is het nuttig gebleken om deze gewoon in een Google-zoekopdracht te gebruiken om meer over het probleem te weten te komen. Daarnaast zijn er nu ook handige programma’s zoals “BlueScreenView” die gebruikers ondersteunen bij het oplossen van problemen.

Windows 8 loopt vast

Dat Windows 8 af en toe last heeft van vastlopers was al bekend in de Release Preview. Het lijkt alsof het systeem zonder duidelijke reden volledig stopt, zodat alleen een herstart de situatie kan verhelpen. Microsoft geeft in ieder geval een tip in dit verband en adviseert de opdrachtprompt te openen met een zoekopdracht naar “cmd” en “bcdedit /set disabledynamictick yes” in te voeren en vervolgens de computer opnieuw op te starten.

Storende verandering tussen de interfaces

In principe is Windows 8 een compromis tussen een tablet- en een pc-interface, want om de volledige reikwijdte van het besturingssysteem te kunnen gebruiken, kan geen van beide interfaces achterwege blijven. Voor gebruikers is dit echter niet alleen vervelend, maar op den duur ook vermoeiend en niet al te gebruiksvriendelijk.

Het ontbrekende startmenu

Waarschijnlijk een van de grootste vernieuwingen die nogal slecht valt bij de gemeenschap is ook het wegvallen van het startmenu, want dit vertrouwde element van alle vorige Windows-versies is onherroepelijk verloren gegaan. Hoewel zoekopdrachten nu rechtstreeks op het startscherm kunnen worden ingevoerd, is het ontbrekende menu een grote verandering. Gebruikers kunnen zichzelf echter helpen door hun toevlucht te nemen tot aanvullende software. Programma’s als Start8 of Classic Shell bieden een startmenu dat zo getrouw mogelijk is aan het origineel.

1956Classic.Shell.5
Startmenu met Classic Shell

Gerelateerde berichten