Wat is een cache en welke gegevens staan erin?

Misschien ben je de term “cache” al tegengekomen als je het hebt over het verbeteren van de prestaties van een smartphone of laptop. Vaak wordt hierbij de tip gegeven dat je de cache moet legen. …

Wat is een cache en welke gegevens staan erin?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Wat is een cache en welke gegevens staan erin?

Misschien ben je de term “cache” al tegengekomen als je het hebt over het verbeteren van de prestaties van een smartphone of laptop. Vaak wordt hierbij de tip gegeven dat je de cache moet legen. Maar wat is een cache, welke gegevens staan erin en wanneer heeft het zin om deze te legen? Wij vertellen het je.

  • In een cache worden bepaalde gegevens opgeslagen die vaak nodig zijn, zodat ze sneller kunnen worden opgehaald.
  • Dit versnelt de laadtijd en vermindert de belasting van de software en het hele systeem.
  • Soms is het echter ook zinvol om de gegevens uit de cache te verwijderen, zodat de cache zijn taak weer goed kan vervullen of om geheugenruimte vrij te maken.

Wat is het doel van een cache?

Daten im cache inhalte speicher
Ik pak mijn rugzak in: belangrijke dingen bovenin, overbodige dingen onderin opbergen.

Het woord cache vindt zijn oorsprong in het Frans en betekent “schuilplaats”. Het werkt namelijk op de achtergrond van software, de EDP of zelfs in de browser. Het is een soort cache waarin gegevens die programma’s vaak nodig hebben op afroep worden opgeslagen. Omdat het dit automatisch doet, merkt u er meestal niets van.

Dit verborgen geheugen dient als zogenaamde bufferopslag: elk programma, elke internetpagina of elk geheugen werkt met tal van gegevens. Sommige daarvan zijn relatief vaak nodig en moeten voortdurend worden opgevraagd voor een soepele werking. Om de toegang te versnellen, slaat de cache de gegevens tijdelijk op. Daardoor hoeven ze niet telkens volledig opnieuw te worden geladen, wat de toegang aanzienlijk versnelt.

Voorbeeld: Het volgende plaatje kan u helpen om het te begrijpen: U gaat op reis met een rugzak en bent veel onderweg. U bewaart alle voorwerpen die u vaak nodig hebt verderop in de rugzak, zodat u ze snel bij de hand hebt. Wat je slechts zelden nodig hebt, leg je natuurlijk verder naar beneden. En een cache werkt op dezelfde manier.

1.1 De cache versnelt de laadtijd

Het belangrijkste doel van een cache is dus de toegangstijd tot gegevens te verkorten, zodat het eigenlijke geheugen zelf minder vaak toegang hoeft te zoeken. Een programma of browser moet bepaalde inhoud leveren – en liefst zo snel mogelijk. Als de belangrijkste gegevens al in de cache zitten, kan het programma er direct bij. De processor zelf hoeft dus minder te laden en heeft meer capaciteit vrij. In dit opzicht heeft een cache alleen zin als hij werkelijk sneller gegevens levert dan het eigenlijke geheugen.

Het hele principe werkt dus alleen als er al gegevens in de cache zitten en er identieke verzoeken zijn die opnieuw moeten worden verwerkt. In dat geval is er sprake van tijdwinst. Als u bijvoorbeeld de website www.wintotal.de bezoekt, slaat uw browser de opgehaalde bestanden op in de cache. Als u het adres opnieuw oproept, kan de pagina nu sneller worden weergegeven vanwege de bestanden in de cache.

1.2 Het probleem van de tijdigheid

De tijdwinst door het ophalen van gegevens in de cache gaat echter ten koste van de actualiteit van een website: als er op de homepage iets verandert, zie je mogelijk een verouderde versie van de pagina. Dit kan snel gebeuren, vooral met het laatste nieuws of afbeeldingen, omdat de bestaande gegevens nog niet up-to-date zijn.

Tip: De bestanden in de cache van de browser hebben daarom een vervaldatum. Bij het oproepen van de website wordt deze datum vergeleken met de datum waarop de pagina voor het laatst is bijgewerkt. Als er een wijziging heeft plaatsgevonden, wordt de pagina opnieuw geladen en niet met de verouderde gegevens. Dit kan echter slechts met bepaalde tussenpozen gebeuren, bijvoorbeeld eenmaal per dag. Tussendoor worden de oude gegevens gebruikt.

  • De cache zorgt voor snellere laadtijden van websites en software.
  • Dit ontlast het hele systeem
  • Er lopen minder gegevens over het netwerk omdat ze al op de computer zijn opgeslagen
  • De actualiteit van webpagina’s kan hierdoor echter wel worden aangetast
  • De cache vraagt ruimte op de harde schijf
  • Andere gebruikers kunnen conclusies trekken over uw surfgedrag

De voordelen van de cache moeten nu wel duidelijk zijn. Maar hoe zit het met de nadelen? Daar is een heel eenvoudige oplossing voor: verwijder de cache.

2. gegevens uit de cache verwijderen

cache leeren zwischengespeicherte daten löschen
Het wissen van de cache in de browser elimineert cookies en data junk.
.

Het is heel zinvol om regelmatig gegevens in de cache te wissen. Zowel in de browser als op de mobiele telefoon of pc. Het geheugen is namelijk relatief beperkt en raakt na verloop van tijd vol. Als dat het geval is, kan het zijn doel niet meer vervullen en wordt het apparaat zelfs trager.

In de smartphone kun je niet alleen het geheugen van de browser wissen, maar ook van afzonderlijke apps zoals WhatsApp of Instagram. Ga hiervoor op Android naar het overzicht van je apps in de instellingen. Selecteer daar de betreffende app en tik op “Cache wissen”.

2.1 De cache in de browser en op de pc wissen

Er zijn verschillende manieren om de cache in uw browser te wissen. Bij de meeste browsers zoals Firefox, Chrome of Opera drukt u gewoon op de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Del. Er wordt een nieuw venster geopend waarin u alle browsergegevens of een bepaald type gegevens kunt wissen.

Makkelijker is het met een speciaal programma dat het verwijderen voor u doet. De CCleaner is een populair en gratis schoonmaakprogramma waarmee u zowel de cache in de browser als alle andere caches kunt verwijderen.

2.2 Wat zijn de voordelen van verwijderen?

Het wissen van de cachegegevens zorgt ervoor dat de cache zijn werk weer goed kan doen. Vooral als sommige functies maar langzaam werken, kan het wissen de snelheid weer verbeteren. Bovendien wordt in het algemeen geheugenruimte vrijgemaakt.

Let op: Na het wissen van alle websitegegevens moet u alle inloggegevens opnieuw invoeren. Ook uw browsegeschiedenis is dan verdwenen. In het geval van game-apps kunnen de game saves na het wissen weg zijn. Zorg er dus voor dat u belangrijke gegevens vooraf opslaat, bijvoorbeeld in een cloud.

Gerelateerde berichten