Windows 7 – Einde van de ondersteuning en stopzetting van de verkoop van Home en Ultimate Editions

Het is nog maar vijf jaar geleden dat Windows 7 vers op de markt kwam. Sindsdien wordt het beschouwd als het beste besturingssysteem dat Microsoft ooit heeft ontwikkeld. Ten opzichte van voorgangers als Vista overtuigden …

Windows 7 – Einde van de ondersteuning en stopzetting van de verkoop van Home en Ultimate Editions

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 7 – Einde van de ondersteuning en stopzetting van de verkoop van Home en Ultimate Editions

Het is nog maar vijf jaar geleden dat Windows 7 vers op de markt kwam. Sindsdien wordt het beschouwd als het beste besturingssysteem dat Microsoft ooit heeft ontwikkeld. Ten opzichte van voorgangers als Vista overtuigden vooral de stabiliteit en de verbeterde prestaties, maar ook de bediening scoorde punten. Windows 7 is dan ook populair en zeer wijdverbreid onder de gebruikers. Daarbij komt dat het besturingssysteem op bijna elke discount-pc is voorgeïnstalleerd. Aan deze tijden komt echter langzaam maar zeker een einde, want Microsoft heeft aangekondigd dat Windows 7 geleidelijk zal worden stopgezet, zowel in de verkoop als in de ondersteuning.

Hoewel Windows 7 sinds eind oktober 2013 niet meer aan retailers wordt verkocht, hebben pc-fabrikanten nog wel toegang tot het populaire besturingssysteem. Sinds 31 oktober is daar echter ook een einde aan gekomen, want de versies Home Basic, Home Premium en Ultimate worden niet meer verkocht en zijn ook niet meer beschikbaar als voorgeïnstalleerd besturingssysteem op computers. Een uitzondering op deze regel is Windows 7 Enterprise, dat gericht is op bedrijven en naar verwachting nog lang beschikbaar zal blijven. Ook de Professional-versie zal te koop blijven. Verder is er alleen de keuze of het een 32- of 64-bits versie moet zijn, wat weer afhankelijk is van de beschikbare processor.

Tabelle Betriebssysteme
De populariteit van Windows 7 en zijn verschillende versies als besturingssysteem wordt duidelijk als men een blik werpt op het bekende gaming platform Steam. Meer dan de helft van de gebruikers grijpt terug op het oudere besturingssysteem. Bron: Statista 2014

Moderne computers zijn echter meestal standaard uitgerust met 64-bit, zodat winkels die gespecialiseerd zijn in software, zoals softwarebilliger.de, vooral de juiste versie aanbieden. Het einde van de verkoop is nog niet in zicht, maar de mainstream ondersteuning voor Windows 7 eindigt binnenkort, op 13 januari 2015. Vanaf dan helpt Microsoft alleen nog met patches voor bugs of beveiligingslekken, maar er komen geen nieuwe functies meer bij. Het nieuws van dat moment is hier te lezen. Dit feit zou ook fataal kunnen zijn voor wie graag games speelt op de pc, want Windows 7 zal waarschijnlijk geen DirectX 12 meer krijgen.

ContentID 16496 LQ wintotal.de LZ softwarebilliger.de TEXTER do Bild 3
Geleidelijk aan zal de ondersteuning van Windows 7 volledig worden stopgezet. Gebruikers zullen echter nog tot 2020 zorgeloos kunnen surfen.

Tegelijkertijd is Windows 7 momenteel bij sommige aanbieders nog wel te vinden in andere edities dan de Professional Edition, omdat de magazijnen eerst leeg moeten worden gehaald. Wie dus wanhopig op zoek is naar een versie van Windows voor thuisgebruik hoeft zich op dit moment geen zorgen te maken en kan nog genieten van verlengde ondersteuning tot en met 2020. Pas na deze datum stopt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 volledig.

Ook Windows 8.0 verdwijnt van de retailmarkt

Hetzelfde geldt overigens voor het nog niet zo oude Windows 8.0, dat echter bij de introductie beroemd flopte en daarom waarschijnlijk niet al te pijnlijk gemist zal worden.
Windows 8.0 wordt vanaf 31 oktober 2014 niet meer verkocht, maar een datum voor het einde van de verkoop van Windows 8.0 is er vooralsnog niet.
Vooral degenen die nooit hebben kunnen wennen aan het vreemde tegellook kunnen waarschijnlijk hopen op Windows 9 of Windows 10 in de niet al te verre toekomst, dat weer een klassiekere weergave zou moeten hebben.

Waarom Windows 10?

Onlangs nog kondigde Microsoft aan dat het nieuwste deel van het bekende besturingssysteem niet Windows 9, maar Windows 10 gaat heten. Maar wat is de reden dat Microsoft bewust een versie overslaat? Daarover kunnen we alleen maar speculeren, maar onder meer tijdschriften als Giga vermoeden het volgende:

  1. Windows 8 was erg impopulair, wat vooral te maken had met het ontbrekende startmenu en de Windows-knop. Hoewel Windows 8.1 dit deels wist goed te maken, kan het goed zijn dat Microsoft zich bewust wil afkeren van het zwarte schaap van de familie. De kernboodschap hierachter zou kunnen zijn: Windows 10 wordt heel anders dan Windows 8.
  2. Het is ook mogelijk dat Microsoft Apple wil inhalen, in ieder geval op het gebied van nummering. Op de Mac draait immers Mac OS X, waarbij X het Romeinse cijfer voor 10 is.
  3. Er is echter ook een officiële verklaring, waar ook wat in zit. Volgens die verklaring zou Windows 10 zo’n grote kwalitatieve sprong maken, dat een versienummer gewoon moest worden overgeslagen om het verschil duidelijk aan te geven. Of deze optimistische uitspraak wordt bevestigd valt nog te bezien.
  4. Een andere – zij het zeer onwaarschijnlijke – veronderstelling stelt ook dat de naam Windows 9 slechts moest worden vermeden vanwege een programmeerfout. Deze veronderstelling is gebaseerd op het Y2K-probleem, dat rond de millenniumwisseling voor grote angst voor pc-problemen zorgde. Dat het nieuwe Windows 9 daar ook een probleem mee zou kunnen hebben, zou dus te maken hebben met de 9 in de naam, die tot verwarring met Windows 95 en 98 had kunnen leiden.

Beeldbron: Microsoft en pixabay.com ©geralt (CC0 1.0) (Fig 2.)

Gerelateerde berichten