Picasa Alternatief: Vijf gratis programma’s in vergelijking

Met zijn automatische gezichtsherkenning en geotagging van foto’s heeft Google Picasa het in de loop der jaren voor veel gebruikers gemakkelijker gemaakt om grote beeldverzamelingen te beheren, maar werd in 2016 opgeheven. In het volgende …

Picasa Alternatief: Vijf gratis programma’s in vergelijking

Picasa Alternative
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Beeldbewerking
  8. »
  9. Picasa Alternatief: Vijf gratis programma’s in vergelijking

Met zijn automatische gezichtsherkenning en geotagging van foto’s heeft Google Picasa het in de loop der jaren voor veel gebruikers gemakkelijker gemaakt om grote beeldverzamelingen te beheren, maar werd in 2016 opgeheven. In het volgende artikel presenteren we daarom een of twee beeldbeheerders voor Windows die een alternatief kunnen zijn voor Picasa.

Kan Google Picasa nog steeds worden gebruikt onder Windows 10?

Picasa is nog steeds te downloaden en draait ook onder Windows 10, maar functies met een webverbinding, zoals geotagging, werken niet meer.

Zijn er volwaardige, gratis alternatieven voor Picasa?

In dit artikel presenteren we vijf gratis Picasa-alternatieven, die geen van alle het scala aan functies bieden dat Picasa vroeger had.

Is betaald beeldbeheer de moeite waard?

Als je niet genoeg hebt aan de functies van de gratis programma’s, bekijk dan eens de demo- en testversies van ACDsee Studio Home, PictureGuide of Magix Photo Manager Deluxe. Al deze programma’s zijn met hun functies ook geschikt voor hogere eisen.

1. picasa heeft het beheer van afbeeldingen sterk vereenvoudigd

Tot 2016 behoorde Picasa tot de standaarduitrusting van bijna elke Windows-installatie. De door Google gratis ter beschikking gestelde software biedt veel voordelen ten opzichte van de destijds beschikbare alternatieven:

  • Automatische gezichtsherkenning
    Wat nu vrijwel standaard is op iOS en Android was destijds een ware revolutie: gezichtsherkenning. Picasa scant alle foto’s en kan via een algoritme heel nauwkeurig de personen op de foto’s toewijzen. Dubbel archiveren van “Foto’s van Max” en “Rafting Tour 2020” is daardoor niet meer nodig.
  • Geotagging
    Picasa toonde de locatie van foto’s direct vanuit het programma via Google Maps, mits deze informatie in de meta-gegevens van de foto te vinden was. Met behulp van de kaartfunctie kan de gebruiker dan zelfs in de grootste fotochaos foto’s vinden die op een specifieke locatie zijn genomen.
  • Tijdlijn
    Picasa beoordeelt de datum waarop de foto’s zijn genomen en sorteert ze in een tijdlijn – desgewenst onafhankelijk van de opslaglocatie.
  • Cloud-upload en online fotoalbums
    Google integreerde Picasa in zijn eigen infrastructuur en kon foto’s uploaden naar de online foto-opslag bij Google en ze ook online presenteren in Picasa-albums.

Picasa heeft vele andere praktische functies zoals beeldcorrectie inclusief het verwijderen van rode ogen, collages van afbeeldingen, geanimeerde diavoorstellingen met achtergrondmuziek of opslag als YouTube-video’s.

Google Picasa
Google Picasa in zijn laatste versie 3.9.

2. Google Foto’s als Picasa-alternatief?

Google stopte op 15.03.2016 met de ontwikkeling van Picasa en stapte volledig over op Google Photos.

Picasa kan nog wel gebruikt worden: Picasa is nog steeds gratis te downloaden op veel plaatsen op het internet, maar wordt niet langer onderhouden door Google. Sommige functies die afhankelijk zijn van een online verbinding, zoals de geo-weergave van de fotolocatie, werken niet meer. Bovendien is er geen garantie dat de software zonder fouten draait op de huidige Windows 10-versies. Picasa is ook niet bekend met de importfilters voor nieuwe formaten zoals HEIC of RAW-formaten van moderne camera’s.

De online dienst Google Photos biedt op veel gebieden vergelijkbare functionaliteit, zoals gezichtsherkenning (momenteel niet voor Duitsland) of geotagging en zelfs auto-tagging voor bepaalde objecten of motieven, zoals zee, bergen, brug, enz. Google Photo heeft echter één cruciaal verschil: foto’s moeten worden geüpload naar Google’s cloud om ze verder te kunnen verwerken met Google Photos. Voor Android-gebruikers is dat niet zo’n probleem, want de foto-app op de smartphone kan automatisch een back-up maken en de foto’s synchroniseren met de Google-cloud.

Wie dat niet wil doen, is aangewezen op een alternatief voor Picasa. In het onderstaande presenteren we daarom vier gratis Picasa-alternatieven, die beschikbaar zijn voor Windows en deels ook voor Mac.

3 Vereisten voor een goed Picasa-alternatief

In vergelijking met programma’s en apps als IrfanView of de Foto’s-app van Windows, die vooral geschikt zijn als beeldviewer of voor minimale beeldbewerking, vereist beeldbeheer meer functies om het overzicht te bewaren, vooral bij grote datasets.

Daartoe behoort het toekennen van trefwoorden (tags) voor afzonderlijke of meerdere afbeeldingen of hele mappen. Met behulp van trefwoorden kunt u later veel sneller afbeeldingen en beeldseries terugvinden, ongeacht de map waarin de afbeeldingen zijn opgeslagen. Een andere functie is de mogelijkheid om afbeeldingen te beoordelen. Met “sterren” kunt u bepalen hoe mooi u een foto vindt, en zo kunt u snel uw favorieten terugvinden. Als de programma’s trefwoorden kunnen creëren uit de mapnaam, maakt dit het categoriseren veel gemakkelijker.

Het beeldbeheer moet ook de metadata in afbeeldingen kunnen uitlezen, bijvoorbeeld de datum waarop de foto is genomen, EXIF-informatie over de gebruikte camera en de foto-instellingen of de locatie waar de foto is genomen. Een editor voor de EXIF- en IPTC-gegevens zou wenselijk zijn.

Naast de gangbare beeldformaten zoals JPEG, PNG, GIF, BMP of TIFF zijn er ook veel speciale formaten van speciale programma’s zoals PSD voor Photoshop, HEIC/HEIF als verbeterd beeldformaat van Apple en een verscheidenheid aan RAW-formaten van verschillende camerafabrikanten. Het beste beeldbeheer heeft geen zin als de weergave van dergelijke formaten mislukt of als het opbouwen van de beelden een eeuwigheid duurt. Het beeldbeheer moet daarom verschillende beeldformaten correct kunnen weergeven . De ondersteunde videoformaten blijven in deze vergelijking buiten beschouwing.

Met behulp van gezichtsherkenning, zoals Picasa al biedt, kunt u beelden van een persoon weergeven, ongeacht waar de beelden zijn opgeslagen.

Gesichtserkennung in Picasa
Gezichtsherkenning is slechts bij enkele Picasa-alternatieven beschikbaar.

De weergave van foto’s op een kaart met behulp van de geodata in de EXIF-informatie maakt het mogelijk om snel foto’s te vinden die op een specifieke locatie zijn genomen.

Geotagging ook voor Windows 10: Voor Windows 10 is de gratis app GeoPhoto een eenvoudige manier om foto’s aan een kaart toe te wijzen. Als je alleen deze functie nodig hebt en verder met de Windows 10 Foto’s-app uit de voeten kunt, moet je de freeware eens bekijken.

Verder moet het beeldbeheer ook de belangrijkste functies voor eenvoudige beeldbewerking bieden, zoals correctie van helderheid en contrast, scherpte, bijsnijden of verwijderen van rode ogen, zodat u niet voor elke kleine correctie een volwaardig beeldbewerkingsprogramma hoeft te gebruiken.

Beelden moeten in batch kunnen worden verwerkt en ook in andere formaten kunnen worden omgezet. Exporteren moet dan weer mogelijk zijn in verschillende beeldformaten en idealiter ook voor sociale media of als geanimeerde diavoorstelling.

4 Wij presenteren deze vijf gratis Picasa alternatieven

Voor deze vergelijking hebben we vier gratis beeldbeheerprogramma’s gekozen, waarvan er drie (Ashampoo Photo Commander, Magix Foto Manager, StudioLine Photo Basic) als “gratis varianten” tegen een volle prijs worden aangeboden en dus niet het volledige scala aan functies weergeven. XnView is eerder te classificeren als een beeldviewer, maar het biedt ook beeldbeheerfuncties, vandaar een deel van deze presentatie. Ter vergelijking hebben wij ook Google Photos in aanmerking genomen, dat volledig via de browser wordt bediend.

Functies Google Foto’s Ashampoo Photo Commander Gratis StudioLine Foto Basic MAGIX Foto Manager XNView
Licentie Freeware Freeware Freeware voor privégebruik Freeware Freeware
Systemen Web Windows Windows Windows Windows, MacOS, Liux
Taal Duits Duits Duits Duits Duits
Belangrijke beeldformaten JPG, PNG, BMP, TIF, HEIF JPG, PNG, BMP, TIF, PSD JPG, PNG, BMP, TIF, PSD, HEIF JPG, PNG, BMP, TIF JPG, PNG, BMP, TIF, PSD
RAW bestanden ja sommige alleen voorbeeld ja ja
Map controle [ja] via Backup&Sync [nee] [nee] [ja] [nee]
Importeren van media [nee] [ja] [ja] [ja] [nee]
Gezichtsherkenning [ja] niet in Duitsland [nee] [nee] [ja] [nee]
Geodisplay [ja] [nee] [ja] [nee] [nee]
Editor voor EXIF/IPTC [nee] [ja] [ja] [ja] [ja]
Beoordelingen [nee] [ja] [ja] [nee] [ja]
Trefwoorden [nee] [ja] [ja] [ja] [ja]
Tags van mapnamen [nee] [nee] [ja] [nee] [ja]
Filterfuncties [nee] [ja] [ja] [ja] [ja]
Batchverwerking [nee] [ja] [ja] [ja] [ja]
Duplicaat zoeken [nee] [ja] [nee] [ja] [ja]
Beeldbewerking [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Diavoorstelling [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
HTML album [ja] [ja] [ja] [nee] [nee]
Brandfunctie [nee] [ja] [ja] [ja] [nee]
download [download link=”https://photos.google.com/” target=”_blank”] [download link=”/download/ashampoo-photo-commander-free/”] [download link=”/download/studioline-photo-basic/”] [download link=”/download/magix-photo-manager/”] [download link=”/download/xnview/”]

4.1 Ashampoo Photo Commander Gratis

Ashampoo Photo Commander FreeNet als andere fabrikanten, biedt Ashampoo Ashampoo Photo Commander Free aan, een oudere versie van Ashampoo Photo Commander met een verminderd aantal functies in vergelijking met een full-price product.

Ashampoo Photo Commander Free is gebaseerd op de Windows Verkenner en werkt met een boomstructuur. Beeldmateriaal in de geselecteerde mappen wordt weergegeven als een miniatuurvoorbeeld en in een vergrote beeldviewer, die naar wens kan worden geschaald.

Ashampoo Photo Commander Free Programmoberfläche
Ashampoo Photo Commander Free heeft een programma-interface in de stijl van Windows Verkenner.

RAW-formaten worden alleen ondersteund voor oudere camera’s. De software kent helemaal geen HEIF. Foto’s kunnen via een assistent worden geïmporteerd en direct naar submappen worden verplaatst of de bestanden kunnen automatisch worden hernoemd. Foto’s kunnen ook verliesvrij worden geroteerd via de EXIF-informatie.

Ashampo Photo Commander Free Bilder importieren
Importfunctie van Ashampo Photo Commander Free

Aan de bovenrand bevindt zich een functiebalk met de verschillende taakgebieden zoals Quick-Fix, waarachter functies voor beeldbewerking en optimalisatie te vinden zijn.

Funktionen zur Bildbearbeitung in Ashampoo Photo Commander Free
Ashampoo Photo Commander Free biedt ook functies voor beeldbewerking en optimalisatie.

“Beheren” brengt de gebruiker naar de functies voor beeldbeheer en batchverwerking om afbeeldingen te hernoemen, te formatteren en van formaat te veranderen of dubbele bestanden te vinden. Voor elke afbeelding of groep afbeeldingen kunt u een beoordeling geven, uw eigen tags gebruiken en afbeeldingen filteren op bestandsnaam, beoordeling of IPTC/EXIF info. De freeware kent geen gezichtsherkenning of geoweergave.

Verwaltungsfunktionen von Ashampoo Photo Commander Free
Beheerfuncties van Ashampoo Photo Commander Free – een Picasa-alternatief?

Foto’s kunnen niet alleen op cd/dvd worden gebrand, maar ook worden uitgevoerd als diavoorstelling, HTML-album, kalender, wenskaarten of collage. Al met al is het programma erg traag in veel functies, inclusief de weergave van grote afbeeldingen, wat nog meer opvalt op zwakkere systemen.

  • Veel uitvoerfuncties zoals HTML-album, kalender of als diavoorstelling
  • Goede beeldbewerkingsfuncties
  • Editor voor IPTC/EXIF gegevens
  • Geen weergave van geodata op een kaart
  • Te weinig functies voor volwassen beeldbeheer
  • Trage beeldweergave

4.2 StudioLine Photo Basic

StudioLine Photo BasicNet als bij Ashampoo en Magix is StudioLine Photo Basic een lichte versie van de gekochte versie StudioLine Photo Classic. De freeware, die na 30 dagen geregistreerd moet worden, doet het zonder een groot aantal functies die een image manager zou kunnen gebruiken, zoals de vergelijking tussen Photo Basic en Photo Classic laat zien: Formulieren met vooraf gedefinieerde beschrijvingen, zoeken naar duplicaten, trefwoorden via slepen en neerzetten, vooraf gedefinieerde trefwoorden voor mappen, beoordelingen en ondersteuning voor de huidige RAW-formaten.

Met zijn weinige knoppen en donkere modus lijkt de gebruikersinterface rechttoe rechtaan en gemakkelijk te gebruiken. Voor bepaalde functies toont het programma tekstinformatie voor de bediening, wat een echte hulp is voor beginners.

Oberfläche StudioLine Photo Basic
De interface van StudioLine Photo Basic ziet er modern uit en is gemakkelijk te gebruiken.

Foto’s worden via een laadwizard aan de beeldbank toegevoegd. Voor verwisselbare media (geheugenkaarten, USB-sticks, camera’s) of netwerkstations kunt u aangeven dat de beelden lokaal naar een vooraf gedefinieerd pad worden gekopieerd, zodat ze ook beschikbaar zijn als het medium niet is geplaatst. RAW-beelden worden alleen als voorbeeldbeelden geïmporteerd, omdat de software geen actuele RAW-ondersteuning biedt. Dit is voorbehouden aan de koopversie. De freeware heeft echter geen problemen met het HEIF-formaat, dat momenteel vooral door de iPhone wordt gebruikt.

Studioline Lade-Assistent
Studioline Photo Basic biedt als Picasa-alternatief een zeer fraaie laadassistent.

De beelden gaan vervolgens naar een beeldbank en kunnen hier verder verwerkt worden. Voor het beeldbeheer biedt de IPTC-editor de mogelijkheid afzonderlijke beelden of hele mappen met trefwoorden of categorieën te catalogiseren.

Stichwortverwaltung in Studioline
De geïntegreerde editor biedt trefwoordenbeheer voor foto’s.

De foto’s kunnen ook op een kaart worden weergegeven. Hiervoor gebruikt StudioLine Photo Basic echter niet direct de in de EXIF informatie opgeslagen geo-coördinaten, maar een toewijzing via drag and drop, geo-zoeken op een kaart of via een KML bestand. Studioline Basic kan dit bestand maken van geselecteerde beelden, exporteert daarin de geo-informatie en moet vervolgens de gegevens weer inlezen voor de kaartweergave. Naar onze mening maakt dit de functie onnodig ingewikkeld.

Geotagging in StudioLine Photo Basic
Geotagging in StudioLine Photo Basic is een beetje ingewikkeld, maar het werkt nog steeds in het Picasa-alternatief.

Op het gebied van beeldbeheer biedt de software veel manieren om foto’s te optimaliseren met functies voor draaien en knippen, rode-ogencorrectie, toonwaarde, beeldoptimalisatie, verscherping en vervaging, kleuraanpassingen en andere filters. Watechter niet erg eigentijds is, is de manier waarop deze filters worden toegepast. Afhankelijk van de gekozen functie verandert de beeldcompositie in het venster in plaats van een selectie van alle filters permanent aanwezig te houden aan de linker- of rechterrand van het scherm.

Bildfilter in Photoline Studio Basic
Beeldfilters in Photoline Studio Basic zijn wat onhandig toe te passen.

Foto’s en fotoseries kunnen zowel in verschillende bestandsformaten als in een webalbum worden uitgevoerd. Hiervoor kent de software verschillende stijlen voor integratie in eigen websites of voor offline gebruik. Details voor de fotogalerij zoals het aantal afbeeldingen, lettertype, enz. kunnen binnen grenzen worden aangepast.

  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Goede IPTC editor
  • Geotagging
  • Geen RAW-ondersteuning
  • Moeilijk om beeldfilters te selecteren
  • Geen beoordelingen

4.3 XnView

XNViewHet gratis XnView, dat ook als draagbare versie beschikbaar is, wordt voornamelijk gebruikt als beeldviewer en eenvoudige beeldoptimalisatie, maar biedt ook functies voor beeldbeheer.

Voor de weergave gebruikt het programma de boomstructuur in de stijl van de Verkenner en toont duimen van de daarin opgenomen afbeeldingen. Daaronder bevindt zich het voorbeeldvenster met tabbladen voor eigenschappen, histogram, EXIF en categorieën.

XnView als weitere Picasa Alternative
XnView is een ander Picasa-alternatief.

Met een IPTC-editor kunt u alle essentiële gegevens wijzigen en ook beoordelingen, trefwoorden of categorieën instellen, zelfs voor een selectie of de hele map.

XnView IPTC-Editor
XnView heeft een zeer goede IPTC editor.

XnView kan actuele RAW-bestanden en PSD weergeven, maar geen HEIF. Een zoekopdracht naar duplicaten vindt betrouwbaar dubbele foto’s. De batchverwerking is niet alleen handig voor eenvoudige bewerkingen, maar kan meerdere acties in één keer verwerken, bijvoorbeeld afbeeldingen roteren, watermerken toevoegen en ook metadata verwijderen. De voorinstellingen kunnen als script worden opgeslagen en ook opnieuw worden geladen.

XnView Stapelverarbeitung
De XnView batchverwerking kan de instellingen ook opslaan als een script.

De beeldverwerking is beperkt tot essentiële functies zoals correctie voor helderheid, contrast, gamma, kleurbalans, toonwaardecorrectie, verwijderen van rode ogen, roteren en bijsnijden van beelden en enkele beeldfilters zoals vervagen. De instellingen kunnen vooraf worden bekeken voordat ze op de afbeelding worden toegepast.

Bildbearbeitung in XnView
Beeldbewerking in XnView met voorbeeldfunctie.

Foto’s kunnen opnieuw worden geëxporteerd in verschillende formaten of worden opgeslagen als een diavoorstelling in EXE-formaat, SCR voor screensavers of als video.

  • Zeer snelle weergave
  • Ondersteunt RAW formaten
  • Zeer goede IPTC-editor
  • Geen verbinding met cloud of sociale media
  • Geen gezichtsherkenning
  • Geen geoweergave

4.4 Magix Foto Manager

Magix Photo ManagerNa installatie is voor de gratis Magix Photo Manager eerst registratie nodig, anders start alleen de testmodus. Na registratie ontvangt u ook een tegoedbon voor een toekomstige bestelling, bijvoorbeeld de volledige versie Magix Photo Manager Deluxe, die veel meer functies heeft.

Zodra u deze hindernis heeft genomen, presenteert Photo Manager zich met een nette interface in een donker ontwerp. De verkenner-boom ziet er echter uit als een vreemde eend in de bijt en is niet elegant geïntegreerd.

Magix Photo Manager Oberfläche
De interface van Magix Photo Manager is overzichtelijk, maar de verkenningsboom is niet mooi geïntegreerd.

Afbeeldingen kunnen niet alleen van lokale bronnen worden geïmporteerd, maar ook via Google Cloud of externe apparaten zoals foto’s of smartphones. De Photo Manager ondersteunt ook RAW-bestanden, geeft ze met een acceptabele snelheid weer en ondersteunt ook enkele van de gangbare cameraformaten.

De software verbergt zijn zes onderdelen achter het menu-item “Taken”. Naast het importeren zijn dat het organiseren, optimaliseren, archiveren, presenteren en andere opties.

Optimaliseren houdt zich bezig met het eigenlijke beeldbeheer en verrast met gezichtsherkenning. Dit werkt niet zo automatisch en nauwkeurig als in Picasa, maar het is overtuigend voor een gratis versie. Als je gevonden personen koppelt aan een naam, kun je in de toekomst alle foto’s van deze persoon laten filteren.

Gesichtserkennung in Magix Photo Manager
Als Picasa-alternatief biedt ook Magix Photo Manager gezichtsherkenning.

Een IPTC-editor voor beoordelingen, categorieën of wijzigingen in de metadata zoals aanmaakdatum etc. is ook inbegrepen, maar biedt niet dezelfde mogelijkheden als bijvoorbeeld XnView.

Aufgaben in Magix Photo Manager
Taken in Magix Photo Manager verdeelt de verschillende functionele gebieden.

De zoekfunctie zoekt zowel op bestandsniveau als in de database en een zoekopdracht naar gelijkenis of duplicaten.

Suche nach Dupletten mit Magix Photo Manager
Het zoeken naar duplicaten met Magix Photo Manager werkt zeer betrouwbaar.

Voor beeldoptimalisatie biedt Magix basisfuncties zoals automatische belichting en kleur, helderheid, contrast, scherpte, rode ogen verwijderen en verzadiging en kleurtemperatuur. Afbeeldingen kunnen ook worden gedraaid, bijgesneden en de horizon rechtgezet.

Bildbearbeitung in Magix Photo Manager
Beeldbewerking in Magix Photo Manager

Foto’s kunnen worden gebrand als een bestand op CD/DVD, als een diavoorstelling video, als WMVHD en als een JPEG schijf of geüpload naar Flickr en Facebook. MAGIX Foto Manager ondersteunt als enige programma in het testveld ook de overdracht naar een online fotoservice (CEWE), die direct tijdens de installatie kan worden ingesteld.

  • Gezichtsherkenning
  • Goede IPTC-editor
  • Brandfunctie
  • Soms erg traag
  • Interface ziet er verouderd uit

4.5 Google Foto’s

Google Photos IconAls alternatief voor Picasa biedt Google de online dienst Foto’s, die ook beschikbaar is als app voor Android en iOS, maar anders in de browser kan worden bediend.

Google Photos is in feite een gratis opslagruimte voor foto’s met geïntegreerd beeldbeheer. Google biedt 15 GB opslagruimte voor nieuwe accounts, maar dit kan ook worden uitgebreid. 100 GB kost bijvoorbeeld 1,99 euro per maand. Het uploaden gaat via Google Drive, de lokale gegevensvoorraad op de computer of automatisch via Google Backup & Sync, dat beschikbaar is voor Windows en Mac. Hiermee wordt automatisch een back-up gemaakt van alle foto’s van de pc of Mac met gekoppelde camera’s of SD-kaarten van de desktop naar de Google Cloud.

Google Backup und Sync
Google Backup and Sync brengt de foto’s automatisch in Google Photos.

Foto’s in de cloud worden chronologisch gerangschikt en gesorteerd. Naast de standaardformaten worden ook alle RAW-bestanden en HEIF ondersteund.

Google Photos als Picasa Alternative
Google Photos als Picasa-alternatief.

De geïntegreerde gezichtsherkenning kan op het moment van schrijven van dit artikel om redenen van gegevensbescherming niet worden gebruikt door Duitse gebruikers. Met een gratis VPN-toegang en locatie in de VS kan deze hindernis echter worden omzeild. Er is geen IPTC-editor. Je kunt alleen populaire foto’s als “favoriet” markeren. De webdienst herkent motieven of delen van de foto automatisch en zeer nauwkeurig. U kunt dus termen als “boom” of “motor” gebruiken om alle foto’s met dergelijke motieven weer te geven.

Suche über automatische Tags
Zoeken via automatische tags.

Foto’s met geodata worden weergegeven op een kaart en kunnen ook worden gefilterd op locaties van frequentie. Je kunt ook locaties opgeven waar opnamen zijn gemaakt en zo foto’s zonder geo-locatie toch taggen via Google Photos.

Google Photos stellt auch Geodaten dar.
Google Photos geeft ook geodata weer.

Beeldbewerking in de browser komt bij Google wat tekort. Afgezien van enkele kleurenfilters, correctie van verzadiging, licht en kleur en het roteren en bijsnijden van afbeeldingen, biedt Google Foto’s verder alleen eenvoudige basisfuncties.

Bildbearbeitung im Browser über Google Photos
Beeldbewerking in de browser via Google Photos is zeer beperkt.

Foto’s worden online in een galerij beheerd en via de online verbinding in de Google Cloud kunnen de webalbums ook met andere gebruikers worden gedeeld om te bekijken. Fotoboeken kunnen direct vanuit de online beelden via de webinterface worden gemaakt.

Fotobücher aus Google Photos heraus
Fotoboeken kunnen rechtstreeks vanuit Google Foto’s worden gemaakt.
  • Zeer goede geoweergave
  • Gratis opslagruimte tot 15 GB
  • Fotoalbums of fotoboeken
  • Geen gezichtsherkenning in Duitsland
  • Cloud beperking

5. voordelen van beeldbeheer tegen betaling

Zoals uit onze vergelijking blijkt, dekt geen van de gratis Picasa-alternatieven alle wensen 100 procent. Wie daarom niet tevreden is met het scala aan functies van een “afgeslankte gratis versie” kan ook eens kijken naar de testversies van de volwaardige producten zoals Ashampoo Photo Commander, StudioLine Photo Classic of Magix Photo Manager Deluxe. Ook zeer populair zijn Adobe Photoshop Elements en ACDSee Photo Studio Home, dat veel van de gewenste functies biedt, maar ook enige trainingstijd vergt. Een succesvol en zeer gebruiksvriendelijk alternatief voor Picasa is volgens ons PictureGuide, dat ook gezichtsherkenning, geotagging en vele andere functies biedt die we sinds het vertrek van Picasa node missen.

PictureGuide - Anzeige nach Städten
PictureGuide – een van de weinige Picasa-alternatieven: gebruiksvriendelijk maar met alle noodzakelijke functies zoals gezichtsherkenning of geo-tagging
.

6. conclusie

Van de hier gepresenteerde programma’s hebben alleen StudioLine Photo Basic en XnView ons overtuigd. StudioLine Photo Basic heeft een goede IPTC-editor en geotagging, terwijl XnView overtuigt met een zeer hoge snelheid en veel praktische functies. De twee “gratis” versies van Ashampoo en Magix zijn deels verouderd of kunstmatig beperkt om ruimte te maken voor een koopversie. Maar zelfs onze twee aanbevelingen zijn geen vervanging voor Picasa. Wie meer functies nodig heeft, zal in de toekomst moeten betalen voor een fotobeheersysteem.

Gerelateerde berichten