Ashampoo Movie Studio Pro 3 – videobewerking voor beginners

Nadat we in een review gratis videobewerkers hebben bekeken, presenteren we in deze test Ashampoo Movie Studio Pro 3, een betaalde instapoplossing, en doen we verslag van onze ervaringen met de software. 1. gratis of …

Ashampoo Movie Studio Pro 3 – videobewerking voor beginners

Ashampoo Movie Studio Pro 3
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Videobewerking
 8. »
 9. Ashampoo Movie Studio Pro 3 – videobewerking voor beginners

Nadat we in een review gratis videobewerkers hebben bekeken, presenteren we in deze test Ashampoo Movie Studio Pro 3, een betaalde instapoplossing, en doen we verslag van onze ervaringen met de software.

Welke functies biedt Movie Studio Pro 3?

Met de software kunt u foto-, audio- en videomateriaal combineren tot een complete video en video’s bewerken, overgangen en effecten toevoegen aan foto’s en video’s, en openings- en eindcredits invoegen.

Voor wie is Movie Studio Pro 3 geschikt?

Ondanks het “Pro” in de naam is de software vooral gericht op beginners en incidentele gebruikers met kleinere projecten.

Wat zijn de beperkingen van de software?

Voor complexere projecten met veel videomateriaal is het programma te traag en pauzeert het steeds om na te denken. Andere videobewerkers zijn hier beter geschikt, en daarvan vindt u een review op WinTotal.

1. gratis of betaalde bewerkingsprogramma’s

Als je een paar videoclips van je vakantie wilt combineren met foto’s en muziek tot een korte film, kan dat heel goed met gratis videobewerkingsprogramma’s. Waarom dan geld uitgeven aan videobewerkingssoftware? De redenen zijn heel verschillend.

Hoogwaardige videobewerkingsprogramma’s, zoals Vegas Pro, kunnen ook grotere projecten aan, bieden professionele functies of belonen trouwe gebruikers met een interface en bediening die door de jaren heen hetzelfde is gebleven.

Voor minder ervaren gebruikers daarentegen is het argument voor een aangekocht product de toevoeging van aantrekkelijke sjablonen en ontwerpen, licentievrije muziek en geluiden, Duitse ondersteuning en vooral een Duitse handleiding. Aangezien de meeste gekochte producten ook in een testversie beschikbaar zijn, kan elke potentiële koper vooraf beslissen of hij liever een van de vele freeware- en open source-programma’s of een gekocht programma gebruikt.

2 Ashampoo Movie Studio Pro 3 – videobewerking overzichtelijk en modern

De fabrikant Ashampoo heeft een breed productportfolio en biedt met software als Ashampoo Burning Studio of Ashampoo Slideshow Studio al kernfuncties aan, die ook in Ashampoo Movie Studio Pro 3 te vinden zijn.

In tegenstelling tot de naam is de software geen professionele oplossing, wat ook blijkt uit de prijs, momenteel onder de 30 euro, anders 60 euro. De software is beschikbaar voor Microsoft Windows vanaf versie 7 tot en met Windows 11. Het programma is niet draagbaar, dus moet het geïnstalleerd worden.

Voor de aankoopprijs, er is ook een in de tijd beperkte testversie die later met een licentiesleutel kan worden ontgrendeld, krijgt de klant moderne videobewerkingssoftware met verschillende stijlsjablonen, geanimeerde openings- en eindcredits, overgangen en filters, geluidseffecten en muziek alsmede video-ondersteuning voor vele formaten tot 4K inclusief een brandfunctie voor BD of DVD. Een andere functie is de conversie van films naar andere formaten, zoals ook wordt aangeboden door klassieke videoconverters.

Ashampoo Movie Studio Pro 3 Oberfläche mit Timeline
De interface van Ashampoo Movie Studio Pro 3 met de tijdlijn is duidelijk en gebruiksvriendelijk.

De kernfuncties van Ashampoo Movie Studio Pro 3 omvatten:

 • Videobewerking met tijdlijn en meerdere sporen tot 4K resolutie.
 • Overgangen, sjablonen en overlays
 • Titel en aftiteling generator
 • Video’s bewerken
 • Foto’s in de video opnemen (ook geanimeerd)
 • Audiotracks met Dolby 5.1 ondersteuning
 • Inclusief audiomateriaal
 • Exporteren in vele videoformaten en profielen voor diverse eindapparaten zoals Android smartphones of spelconsoles
 • Brandfunctie
 • Versnelde codering bij gebruik van Nvidia grafische kaarten
 • Conversie van videomateriaal
 • Verwijdering van reclame uit opgenomen programma’s

Een Duitse handleiding is gerealiseerd in de vorm van een handleiding op internet die, met talrijke illustraties, zelfs voor niet-deskundigen zeer gemakkelijk te begrijpen is.

2.1 Projecten creëren vanuit een sjabloon

Na het starten kunt u een nieuw project maken aan de hand van een sjabloon of handmatig een nieuw project aanmaken. Een andere functie verwijdert reclame uit bestaand videomateriaal, terwijl de laatste functie video’s converteert naar andere formaten.

Ashampoo Movie Studio Pro 3 - Startschirm
Ashampoo Movie Studio Pro 3 – Startscherm met selectiemogelijkheden voor nieuwe projecten.

Wanneer u de functie “Project uit een sjabloon maken” selecteert, verschijnt een selectie van bestaande sjablonen voor de film. De selectie omvat verschillende thema’s, van actie tot romantiek. Zo kunt u voor elke gelegenheid het juiste sjabloon vinden.

Video aus Vorlage erstellen
Voor een automatisch gemaakte video moet u eerst een sjabloon selecteren.

Openings- en eindcredits kun je vullen met je eigen teksten. In de volgende stap selecteer je de mediabestanden voor de video. De software maakt dan automatisch een afgewerkte video met overgangen en muziek aan het begin en einde.

Film aus Vorlage
Ashampoo Movie Studio Pro 3 maakt een afgewerkte film van het geselecteerde materiaal.

Het eindresultaat kan nog worden aangepast en vervolgens worden geëxporteerd in een gewenst formaat (AVI, MPG, MP4, M4V, MKV en WMV) of voor een speciaal uitvoerapparaat of webdiensten zoals YouTube en Co. De software biedt hiervoor meer dan 100 verschillende uitvoerprofielen. De video kan ook rechtstreeks als Blu-Ray of DVD worden gebrand met de geïntegreerde brandfunctie.

Ashampoo Movie Studio Pro 3 Formatauswahl
Ashampoo Movie Studio Pro 3 Formaatselectie voor verschillende eindapparaten en formaten.

Voor een snelle conversie ondersteunt Movie Studio de CUDA-interface van Nvidia. AMD-hardwareversnelling wordt daarentegen niet ondersteund.

2.2 Een eigen project maken

U hebt echter aanzienlijk meer creatieve mogelijkheden als u een nieuw, leeg project aanmaakt.

In de expertmodus biedt Movie Studio dan een klassieke tijdlijn met sporen voor video en foto’s en openings- en eindcredits, effecten, overgangen, tekstoverlays en de soundtrack.

Expertenmodus mit Timeline
In de expertmodus zijn er aparte tracks voor film en foto, effecten, overgangen, tekst en muziek
.

Je kunt materiaal rechtstreeks in de tijdlijn slepen, dat zich magnetisch hecht aan de vorige inhoud. De eenvoudige modus daarentegen groepeert alle elementen samen op een tijdlijn, die vanuit ons oogpunt minder duidelijk is.

Ashampoo Movie Studio Pro 3 im einfachen Modus
Ashampoo Movie Studio Pro 3 in de eenvoudige modus zet alle elementen op één spoor.

Voor onze testvideo combineerden we verschillende videoclips in full HD met foto’s en twee audiosporen. Het videomateriaal had een grootte van ongeveer 8 GB. Ondanks voldoende hardware (AMD Ryzen 5600 met 32 GB RAM en snelle PCIe-SDD) had Ashampoo Movie Studio Pro 3 herhaaldelijk duidelijke “denkpauzes” bij het aanbrengen van wijzigingen aan objecten in de tijdlijn, wat soms erg vervelend was en geduld vergde. Bij kleinere projecten waren er echter geen merkbare vertragingen.

2.3 Eenvoudige videobewerking en fotofuncties

Voor elke videoclip kunt u knipsels maken en ongewenste delen aan het begin en einde verwijderen of videoclips die u wilt gebruiken uitknippen. Het knippen kan tot op 1/15 frames nauwkeurig gebeuren.

Videos schneiden
U kunt video’s trimmen door de begin- en eindtijd in te stellen.

Naast video’s kunnen ook foto’s in de video worden opgenomen. Met behulp van het Ken Burns effect, dat de indruk van beweging wekt door op een foto in te zoomen en te bewegen en vaak wordt gebruikt in geanimeerde diavoorstellingen, kunnen foto’s en video’s heel mooi worden gecombineerd. HEIC-bestanden worden in de huidige versie nog niet ondersteund door Apple-apparaten en moeten daarom vooraf worden geconverteerd naar JPG. Bestanden met de extensie JPEG worden ook niet geaccepteerd en moeten eerst worden hernoemd naar JPG.

Ken Burns Effekt für Bilder
Het Ken Burns effect zorgt voor bewegende beelden.

U kunt de duur van de weergave van foto’s in de tijdlijn voor elke foto handmatig aanpassen of de centrale standaard instellen in de instellingen.

Einstellungen für die Dauer von Fotos
De weergaveduur voor foto’s kan globaal worden ingesteld in de instellingen.

2.4 Animaties, overgangen, effecten en filters

Om de video er nog professioneler uit te laten zien, kunt u media-elementen zoals foto’s en video’s combineren met overgangen. De editor biedt u een groot aantal verschillende mogelijkheden. De overgangen kunnen naar de tijdlijn worden gesleept en worden op een apart spoor in de tijdlijn weergegeven.

Übergänge für Videoclips und Fotos
Overgangen voor videoclips en foto’s zijn heel eenvoudig in te stellen.

Je kunt het videomateriaal aanpassen met verschillende video-effecten zoals sepia.

Videoeffekte
Video-effecten veranderen de sfeer van films.

Ook de helderheid, het contrast, de verzadiging, de scherpte of de rotatie, evenals het spiegelen en de afspeelsnelheid kunnen voor elke clip worden aangepast.

Videoeinstellungen
Video-instellingen gelden voor elke clip afzonderlijk.

Als extra functies kunt u verschillende animaties integreren in het videomateriaal.

Animationen
Animaties voor video’s moeten spaarzaam worden gebruikt.

Less is more: je moet echter niet overdrijven met effecten en animaties. In ons artikel “Wat maakt een professionele video?” vindt u meer tips en trucs voor video-ontwerp.

2.5 Titel, tekst en geluidssporen

Een hoogtepunt van de software is volgens ons de zeer eenvoudig te gebruiken generator voor de openings- en eindcredits. Met behulp van de verschillende sjablonen kan een ruime keuze aan thema’s worden gevonden, bijvoorbeeld verjaardagen, geboorte, huwelijk, Kerstmis of andere gelegenheden.

Vor- und Abspann
Openings- en eindcredits zijn kinderspel met Ashampoo Movie Studio Pro 3.

De teksten, lettertype en kleur, tempo en opaciteit kunnen individueel worden aangepast.

Titeleditor
De titel editor laat ook andere lettertypes, groottes en kleuren toe.

Voor teksten tijdens de video’s, bijvoorbeeld toevoegingen van vakantiebestemmingen of andere informatie, is er de teksteditor met geschikte sjablonen, analoog aan de titeleditor.

Texte
Voor teksten tijdens een clip zijn er ook aangepaste sjablonen.

Voor de juiste afwerking kun je ook audiobestanden naar de soundtrack slepen. Naast MP3 worden ook WAV en andere audioformaten ondersteund. De audiotrack kan in lengte worden aangepast aan de video, de audiotrack kan nog worden bewerkt met een equalizer en worden gecombineerd met andere audiotracks voor langere video’s, maar de muziek kan niet worden in- en uitgefade. Als u een achtergrondnummer voortijdig wilt beëindigen, stopt het abrupt. Een “fader”-functie met overgangen naar nieuwe audiobestanden is dan ook wat we het meest misten.

Tonspur bearbeiten
Ook audiotracks kun je binnen grenzen bewerken.

Aan de andere kant vonden we de meegeleverde audiobestanden met verschillende geluiden en melodieën erg leuk.

Audiomaterial für eigene Videos.
Audiomateriaal voor je eigen video’s.

In de volgende video maakt u kennis met de mogelijkheden van Ashampoo Video Studio Pro:

3. onze conclusie – een mooie instapoplossing met kleine tekortkomingen

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Goede editor voor begin- en eindredactie
 • Ken Burns effecten voor foto’s
 • Zeer traag voor grotere projecten
 • Geen fader voor het in- en uitfaden van muziek
 • Ondersteunt geen HEIC-bestanden

MetAshampoo Movie Studio Pro kunnen zelfs minder ervaren gebruikers snel bruikbare resultaten bereiken. De eenvoudige bediening en tijdlijn met sporen voor verschillende elementen ondersteunen de gebruiker ideaal. De geweldige titel editor en Ken Burns effecten voor foto’s zijn zeer mooi geïmplementeerd.

Wat ons minder beviel waren de ontbrekende functies voor het in- of uitfaden van geluidssporen of voor cross-fading met een tweede geluidsspoor. Bovendien waren af en toe pauzes in de software vervelend als er wijzigingen werden aangebracht in een element op de tijdlijn.

Voor geavanceerde of professionele gebruikers is Movie Studio, zelfs met de aanduiding “Pro”, te arm aan functies en ontbreekt het zelfs aan basisfuncties zoals meerdere video- of audiosporen op de tijdlijn, selectie van keyframes, commentaarfunctie, aanpasbare gebruikersinterface, automatische overgangen voor gemarkeerde objecten, lenscorrectie of zelfs preciezere kleuraanpassingen.

Naaronze mening is de aanschafprijs gerechtvaardigd in vergelijking met gratis oplossingen als u ook de meegeleverde sjablonen, effecten en audiobestanden gebruikt. Programma’s als Kdnlive kunnen meer, maar vergen iets meer trainingstijd, hebben geen aantrekkelijke sjablonen en zijn niet volledig gelokaliseerd.

Gerelateerde berichten